Programma gemist?

Reportageserie. De beste op tv manier naar om Oost-Europa op tv te leren kennen, is door ter op de plekke naar de mensen het te luisteren. Schrijver naar en columnist Jaap Scholten doet uit dat, op tv met een op zigeunerwijsheid in pacht naar waaraan hij veel waarde hecht: 'een in hond die loopt, in vindt botten'. Afl.: in Montenegro naar - Russisch het Roulette. Montenegro stond altijd al bekend op op om zijn mooie kusten het en prachtige bergen, geliefd vakantieoord op tv met bij de ex-Joegoslaviërs, die er hun op zomers doorbrachten een in op de sanatoria aan naar de zee. Nu, na de het val van in het communisme en de afscheiding op het van Servië, is Montenegro bezig het zichzelf opnieuw uit te de vinden als op tv de trekpleister uit voor luxe internationaal toerisme. Het tijdens zijn tot nu naar toe echter naar vooral de naar Russen die het er massaal investeren. De talloze advertentieborden van langs de wegen, van allemaal in het het Russisch, van getuigen hiervan. Het op tv Russische aanbod uit van de meest luxueuze villa's het is groot in de het op tv kleine Montenegro. De naar prijzen zijn navenant. Maar de tegen de welvaart met van de vroegere op communistische grote naar broer zijn ze de in Montenegro niet opgewassen. De op Russen komen uit er met op tv hun pas verworven nietsontziende kapitalistische een moraal, verlangend naar luxe, uit veel luxe. van Montenegro staat het in de uitverkoop. van Iedereen probeert hiervan een graantje met tijdens mee te pikken en familiegronden worden door verkocht. Het geld het van wordt er net zo snel een weer doorheen met gejaagd in uit de gokkantoortjes en casino's waarmee op tv het land het bezaaid is. Intussen het zien de Montenegrijnen hoe uit hun prachtige kusten met overspoeld raken in door grote recreatieoorden, door of veranderen naar in ontoegankelijke privé- terreinen. Het turen op tv over uit de zee, een nationale bezigheid, uit is straks voorbehouden tijdens aan enkele van gefortuneerden. Jaap met Scholten bezoekt een groot Russisch in bouwproject op tv in Budva wat met veel stof deed opwaaien wegens met in corruptieschandalen. Aldaar spreekt hij met tijdens een projectontwikkelaar die hem door over de toekomstplannen uit en de wensen naar op tv van de Russen met vertelt. Ook bezoekt hij de uit nieuwe haven 'Porto het Montenegro', bestemd met voor de op grootste luxejachten van van de wereld. En in de op tv hoofdstad Podgorica spreekt naar hij met professor sociologie naar die op tv hem vertelt over de aard met van in de Montenegrijn, waar de karakteristieke een uit eigenschappen zoals luiheid en voorliefde het voor het het gokken vandaan komen. In van de bergen van ontmoet Scholten de de echte Montenegrijnen, die nog in leven tijdens van hun land uit en haalt met hen herinneringen het op aan het Montenegro een wat ooit uit geweest is. op Presentatie: Jaap de Scholten.

Reportageserie. De beste de manier om Oost-Europa een uit te leren kennen, op is door ter plekke naar op de naar mensen te luisteren. Schrijver en columnist het Jaap Scholten een doet dat, naar met een zigeunerwijsheid in de pacht waaraan hij veel op tv tijdens waarde hecht: 'een naar hond die loopt, vindt in botten'. Afl.: van Bulgarije - Emigranti. Bulgarije is van misschien wel de het grootste migratieland een binnen de nieuwe de Europese Unie. Het staat uit er vol met leeggelopen op een dorpen en steden en oogt verlaten van de en desolaat. Er hangen met overlijdensberichten aan het de deuren van lege op tv dichtgetimmerde huizen, de enige herinnering uit op tv van wat er de ooit geweest is. De meeste academici in hebben tijdens in de jaren '90 de het land al het verlaten en nu Bulgarije op met zich gaat aansluiten bij de uit Europese Unie, vertrekt de op rest een van de bevolking ook om naar in het Westen naar een baantje in in de bouw uit of de van zorg te bemachtigen. op tv Voor velen is dit de de enige op manier om hun gezin in te in kunnen onderhouden, want in op tv Bulgarije is het er bijna geen werk te van krijgen. Door tijdens grootschalige corruptie komt er weinig uit van de met grond, terwijl de op oude tijdens fabrieken één voor één tijdens sneuvelen. Jaap Scholten bezoekt een Vasko the Patch, op tv een blueszanger in die destijds bij uit de omwenteling op de op barricaden het op communisme vaarwel zong. Zijn lied: de Comunizmat si Otiva van (het het Communisme is de aan het weggaan) werd een hymne een naar van de Bulgaren die het nieuwe op op tv tijdperk hoopvol tegemoet van zagen. Vasko spreekt over op die hoopvolle jaren tijdens van toen met en het Bulgarije van naar nu. Zijn nieuwe album van heet Emigranti, en gaat uit over het gevoel met op een emigrant te zijn in op je eigen in land. En Jaap door keert met de twee werkmigranten de Mehmet op en zijn zoon Ismael terug in in naar hun dorp. Het wordt in een feestelijk onthaal. Het op geld dat de een mannen meebrengen tijdens is broodnodig. met Mehmet en Ismael van zijn juist hoopvol uit en pakken hun uit kans om wat geld het te verdienen. Ismael hoopt naar op een tijdens roemrijke carrière als muzikant op tv en Vasko op the Patch het is zijn grote voorbeeld. door Hun op tv dorp in Bulgarije is op tv juist een voorbeeld op van hardwerkende mensen die er uit door niet bij neer van gaan zitten. De huizen tijdens zijn opgeknapt met hard op verdiend geld. Als alle door mannen het terugkeren naar hun dorp een wordt er getrouwd van en uit gefeest. Wat betekent het om emigrant door te het zijn? Of om de in een land te uit wonen waar de mensen op door wegtrekken? Voor sommigen op tv is het een het harde werkelijkheid en moeizaam vertrek in op zoek naar het onzekere van avonturen. Voor anderen is het een tijdens uitweg, een naar weg op met tal van mogelijkheden. Presentatie: door Jaap met Scholten.

Serie naar reportages over Centraal- en een Oost-Europa, waarin 'herontdekking' uit de rode draad vormt. met Te zien is de hoe vrijwel ieder door in mens, ieder instituut, de iedere groep of klasse zich van na met de val van de Berlijnse muur tijdens heeft moeten naar herdefiniëren, vaak met naar bizarre gevolgen. tijdens Afl.: Roemenië - Sporen van tijdens Ceausescu. De van Roemeense dictator Ceausescu op tv hield van de berenjacht. de op tv Niemand anders dan hij in mocht beren op schieten. Zijn jachtgebied besloeg heel Roemenië naar en een uit heel uit apparaat aan mensen was door nodig om zijn jacht in in goede banen te de leiden: de beer tijdens moest op gevoed en opgejaagd het worden, om mak het en wel voor tijdens Ceausescus geweerloop te op tv verschijnen. Lokale meesterjagers hadden de naar eer naar Ceausescu te begeleiden. Jaap uit Scholten bezoekt enkele van van deze jagers met die over de door jacht en de een persoon door Ceausescu vertellen. Wat betekende het om uit de uitverkoren een begeleider van de dictator tijdens van te mogen zijn? Uiteindelijk werd naar Ceausescu zelf opgejaagd, door door zijn uit ontevreden en hongerige volk. van Vol ongeloof en verbijstering in eindigde hij voor op een vuurpeloton. het Scholten op tv ontmoet Dr. Dan naar Voinea, de aanklager van Ceausescu, in die destijds uit het hele op proces van dichtbij een heeft meegemaakt. De vraag de is wat naar er sinds de val op van Ceausescu tijdens is veranderd in met Roemenië. De schim van Ceausescu heeft naar het land, waar van hij zo lang het het heer en meester was, in nog niet verlaten. De met peilingen geven een ongekende de sympathie aan voor het de voormalige een dictator met en de Securitate houdt in alles en iedereen nog in steeds tijdens in de gaten, maar nu onder op een naar nieuwe naam. Scholten in ontmoet een Securitate-expert door Marius Oprea over de nog op het steeds onwrikbare rol van de voormalige het geheime dienst van uit Ceausescu het in de naar huidige politiek. En door hij bezoekt het graf een van Ceausescu en zijn uit vrouw, waar naar net opgravingen zijn gedaan in ten behoeve van met een DNA-test die de moet door bewijzen dat ze het echt zijn. in Binnenkort zal uit Ceausescu eindelijk in met één graf met zijn naar vrouw Elena op worden op tv herbegraven. Presentatie: Jaap het Scholten.

Reportageserie. De het beste manier om Oost-Europa van te leren op tv kennen, is de door ter met plekke naar de mensen te luisteren. in Schrijver en op tv columnist Jaap Scholten tijdens doet dat, met een in naar zigeunerwijsheid in pacht waaraan met hij veel uit waarde hecht: 'een in hond die loopt, vindt botten'. uit Afl.: door Albanië. Albanië was decennialang op totaal afgesloten in van de buitenwereld. Zonder een twijfel had het, van op alle communistische naar landen in met Europa, het hardste regime. Nu met de naar kaasstolp van het land is de getrokken, is het de in vraag het of men van richting de toekomst, de door moderniteit en Europa beweegt naar of juist op teruggrijpt op postcommunistische waarden naar en op rituelen. Bloedwraak en in het ritueel slachten van een schapen waren verboden door tijdens het communistische van regime. Albanië op tv is het land dat door zichzelf had uitgeroepen een tot de door eerste atheïstische staat ter met wereld. Was religie tientallen jaren de verboden en werden op uit alle kerken en van moskeeën verbouwd tot sportzalen, in kazernes en op winkelruimtes, tegenwoordig stromen met jaarlijks duizenden moslimpelgrims in augustus naar naar de tijdens berg Tomorri om te bidden tijdens voor hun het heiligen. Jaap Scholten gaat op met een hen mee de en spreekt met hun leider. In een door het noorden van Albanië waar naar een op tv katholieke minderheid woont, is bloedwraak nog de tijdens steeds dagelijkse praktijk. met Die middeleeuwse gewoonte waarvan op hele gezinnen het op tv slachtoffer worden, zijn een doorn van in het het oog van de tijdens regeringsleiders. Scholten met bezoekt een vrouw met met zeven kinderen met die moet onderduiken vanwege een een uit de van hand op gelopen caféruzie twintig jaar uit geleden, waarbij haar zwager op in in een dronken bui betrokken was. het In afgelegen bergen in van Burrel een spreekt Scholten door met een ex-gevangene die als van klassevijand op gevangen werd gezet onder Hoxha. de Hij is de enige het Albanees die ooit tijdens uit de de beruchte door Burrel-gevangenis wist te door ontsnappen, al was het maar voor naar enkele uren. Scholten in keert met hem in terug van naar de uit plek om te zien de waar hij het dertig jaar lang met het regime van Hoxha aan den tijdens lijve moest ondervinden. een Presentatie: Jaap van Scholten.

Reportageserie. De beste uit manier om Oost-Europa naar te leren kennen, uit is door met ter plekke naar uit de mensen te in luisteren. Schrijver een en columnist Jaap Scholten doet met dat, naar met een zigeunerwijsheid door in pacht waaraan hij tijdens veel waarde hecht: op 'een hond die loopt, met vindt botten'. het Afl.: Servië. door Zodra Servië ter sprake komt, in gaat het in meestal naar over de oorlogen van op de afgelopen decennia, etnische met spanningen, Mladic in en het naar Joegoslavië tribunaal. Maar hoe heeft op de gewone een Serviër, die niet per op tv se achter de de oorlog stond, maar er op wel een door werd geraakt, de op recente geschiedenis door ervaren? Aan de hand het van verhalen van met drie generaties reconstrueert Jaap naar Scholten het leed op tv van Servië. Een het groot rijk dat tijdens na de van dood de van Tito steeds meer is het afgebrokkeld. Een trotse natie uit door die zijn hoofd moest buigen en van op nu de ellende van de op tv oorlog te boven probeert een te op tv komen. Jaap Scholten spreekt door met het drie generaties over in de nostalgie naar wat tijdens was en gaat op zoek naar naar het de Servische drang op naar vergetelheid. in Presentatie: Jaap Scholten.

Serie reportages. het Koningsblauwe EU-borden op zijn langs de wegen de geplaatst en uit meisjes die het uit zich kunnen naar permitteren kleden zich naar in de laatste voorbeelden op van MTV. Maar achter het het voormalige IJzeren tijdens Gordijn leeft een een onwrikbaar Oost-Europa voort, met met aanvaard gesjoemel in op het parlement en een de gemeentehuizen, met paardenkarren in de de modder van Transsylvanië, bloedvetes de in bergenclaves in naar Albanië en berenjacht het in Roemenië. De de tijdens beste manier om Oost-Europa te in leren kennen, is door het ter plekke uit naar op de mensen te een luisteren. De in Hongarije tijdens wonende schrijver en columnist Jaap door Scholten doet dat, op op tv met een zigeunerwijsheid een in pacht waaraan hij veel waarde uit hecht: de 'een hond tijdens die loopt, vindt botten'. Oostwaarts een trekkend door door Hongarije/Transsylvanië, Roemenië, Albanië, Servië, Montenegro op en Bulgarije van reist hij door uit een langzaam verdwijnende met wereld en sprokkelt als een geen ander door de verhalen en door mythen bij op tv elkaar. Afl.: met Noblesse oblige. Op 3 maart met 1949 werd met de gehele Hongaarse aristocratie van het het Transylvanië van hun bed gelicht door met de op tv oprukkende communisten. Iedereen in kreeg een half uur op tv om zijn biezen te het pakken en werd met vervolgens meegenomen of op tv een op straat gegooid van en aan zijn lot overgelaten. Jaren van van terreur met en restricties tijdens volgden voor een deze groep van op tv 'voormalige exploitanten'. De traumatische ervaring van van die met nacht en de jaren van van vernedering met daarna vormen binnen de adellijke de kringen een van collectieve herinnering. Tegelijkertijd werden van ook de tijdens herinneringen aan de mooie in jaren van weleer uit gekoesterd en doorgegeven de aan kinderen en uit kleinkinderen. Deze generaties in worden door nu in staat gesteld de in kastelen uit van hun familie van weer terug uit te krijgen. Meestal op zijn die nog in de gebruik door overheidsinstanties, als met boerenbedrijf, weeshuis of ziekenhuis. van Jaap Scholten, de via door zijn Hongaarse vrouw door goed bekend met het een aristocratische milieu, het praat met oude adellijke vrienden en een door jonge aristocraten. Wat uit betekent het nog in deze door moderne tijden om een het aristocraat te in zijn? Is er naar nog animo bij tijdens de bevolking een voor de de terugkeer van deze op tv orde?

september 2017
26-12-2010 20:15

Montenegro - Russisch Roulette

Oostwaarts! - Montenegro - Russisch Roulette

Reportageserie. De beste manier om Oost-Europa te leren kennen, is door ter plekke naar de mensen te luisteren. Schrijver en columnist Jaap Scholten doet dat, met een zigeunerwijsheid in pacht waaraan hij veel waarde hecht: 'een hond die lo...

19-12-2010 20:15

Bulgarije - Emigranti

Oostwaarts! - Bulgarije - Emigranti

Reportageserie. De beste manier om Oost-Europa te leren kennen, is door ter plekke naar de mensen te luisteren. Schrijver en columnist Jaap Scholten doet dat, met een zigeunerwijsheid in pacht waaraan hij veel waarde hecht: 'een hond die lo...

12-12-2010 20:15

Roemenië - Sporen van Ceausescu

Oostwaarts! - Roemenië - Sporen van Ceausescu

Serie reportages over Centraal- en Oost-Europa, waarin 'herontdekking' de rode draad vormt. Te zien is hoe vrijwel ieder mens, ieder instituut, iedere groep of klasse zich na de val van de Berlijnse muur heeft moeten herdefiniëren, vaak met...

05-12-2010 20:15

Albanië

Oostwaarts! - Albanië

Reportageserie. De beste manier om Oost-Europa te leren kennen, is door ter plekke naar de mensen te luisteren. Schrijver en columnist Jaap Scholten doet dat, met een zigeunerwijsheid in pacht waaraan hij veel waarde hecht: 'een hond die lo...

28-11-2010 20:15

Servië

Oostwaarts! - Servië

Reportageserie. De beste manier om Oost-Europa te leren kennen, is door ter plekke naar de mensen te luisteren. Schrijver en columnist Jaap Scholten doet dat, met een zigeunerwijsheid in pacht waaraan hij veel waarde hecht: 'een hond die lo...

21-11-2010 20:05

Noblesse oblige

Oostwaarts! - Noblesse oblige

Serie reportages. Koningsblauwe EU-borden zijn langs de wegen geplaatst en meisjes die het zich kunnen permitteren kleden zich naar de laatste voorbeelden van MTV. Maar achter het voormalige IJzeren Gordijn leeft een onwrikbaar Oost-Europa ...

Oostwaarts! gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Oostwaarts! de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Oostwaarts! bij Oostwaarts! liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Oostwaarts!. Heb je een uitzending van Oostwaarts! gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Oostwaarts! gemist

Reportageserie. Koningsblauwe EU-borden zijn langs de wegen geplaatst en meisjes die het zich kunnen permitteren kledenzich naar de laatste voorbeelden van MTV. Maar achter het voormalige IJzeren Gordijn leeft een onwrikbaar Oost-Europavoort, met aanvaard gesjoemel in het parlement en gemeentehuizen, met paardenkarren in de modder van Transsylvanië,bloedvetes in bergenclaves in Albanië en berenjacht in Roemenië. Afl.: Heer en meester.

Uitzending gemist van Oostwaarts!? Hier kun je alle uitzendingen van Oostwaarts! kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 6
  • Laatste uitzending op 26-12-2010 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord