Programma gemist?
februari 2017
18-02-2017 15:35

Elfstedentocht 1985 (1/2)

Fryslân DOK - Elfstedentocht 1985 (1/2)

Toen de tocht die nooit doorging, doorging.... Toen de tocht die nooit doorging, doorging.... De meesten hadden in 1985 de hoop op ooit nog een Elfstedentocht al opgegeven. Het dooide en voor de zoveelste keer sinds 1963 ging het feest niet door. Maar ineens begon het weer te vriezen en kon de tocht der tochten voor het eerst in 22 jaar toch nog doorgaan. Omrop Fryslân kijkt in twee afleveringen terug op die 'bjusterbaarlijke' dag in februari, die voor veel mensen nog altijd geldt als de mooiste Elfstedentocht ooit.

11-02-2017 15:35

Baas op eigen erf

Fryslân DOK - Baas op eigen erf

Twee jonge melkveehouders willen beiden hetzelfde. Boer zijn en boer blijven. Maar door de afschaffing van het melkquotum en strenger wordende milieuregels lukt hen dat niet. Twee jonge melkveehouders willen beiden hetzelfde. Boer zijn en boer blijven. Maar door de afschaffing van het melkquotum en strenger wordende milieuregels lukt hen dat niet op de manier waarop generaties voor hen dat deden. Daarom emigreert de één en kiest de ander voor een andere manier van boer zijn.

04-02-2017 15:30

Janpier Brands - ambassadeur van het eigen geluid

Fryslân DOK - Janpier Brands - ambassadeur van het eigen geluid

Janpier Brands, bevlogen aanjager van de popcultuur in Friesland, staat op de bres voor een persoonlijk, eigen geluid. Na twintig jaar in het noorden nu naar avantgardecentrum Worm in Rotterdam. Janpier Brands, bevlogen aanjager van de popcultuur in Friesland, staat op de bres voor een persoonlijk, eigen geluid. Na twintig jaar in het noorden verruilt hij nu de provincie voor het avantgardecentrum Worm in Rotterdam. Want naast de kracht van de breedte lonkt nu de kracht van de verdieping.

28-01-2017 15:30

Vogelvrij op Vlieland

Fryslân DOK - Vogelvrij op Vlieland

In 'Gasten tusken eb en floed' staat de zoektocht naar het karakter van Vlieland centraal. Documentairemaker Remco de Vries registreerde een jaar lang de natuur en haar gasten op Vlieland. In 'Gasten tusken eb en floed' staat de zoektocht naar het karakter van Vlieland centraal. Documentairemaker Remco de Vries registreerde een jaar lang de natuur en haar gasten op Vlieland. Het landschap en wat daarin leeft staat centraal met als rode draad de gasten die het eiland opzoeken; vogels en mensen. Als gast hoor je het eiland vooral te nemen zoals het is. De gewoonten van vogels en mensen op Vlieland geven karakter aan het eiland. Zo zitten vogels op specifieke plaatsen te broeden en hebben ook mensen een eigen plaats waar ze leven. Wat gebeurt er als vogels en mensen elkaar tegenkomen? Lente, zomer, herfst en winter; alle vier seizoenen komen voorbij. Hoofdspelers zijn onder andere de tapuit, de lepelaars en de drieteenstrandloper. Door de volledige documentaire heen zijn de boswachters van Staatsbosbeheer de gids op het Waddeneiland.

21-01-2017 15:35

Hait, portret van een hemd

Fryslân DOK - Hait, portret van een hemd

Vijf jaar lang volgden filmmakers Petra van der Molen en Rob Pieters de kunstschilder Hendrik Elings. Van 2011 tot 2016 vormt vaders witte hemd de rode draad in het werk van kunstschilder Hendrik Elings. Vader Rint Elings poseert in de jaren daarvoor vaak voor zijn zoon. Hij draagt daarbij steevast een wit hemd. In de loop van de jaren blijft het hemd hetzelfde, maar vader Elings verandert van een stoere sterke man naar ziek, broos, mager en afwezig. Vader lijdt aan de ziekte van Alzheimer en komt in 2009 te overlijden aan de gevolgen daarvan. Vijf jaar lang volgden filmmakers Petra van der Molen en Rob Pieters de kunstschilder Hendrik Elings.

14-01-2017 15:30

Het Zwarte Goud: De blik vooruit

Fryslân DOK - Het Zwarte Goud: De blik vooruit

We ontmoeten de amazone Cheré Burger in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. Cheré berijdt het Friese paard Adelprag Anders 451 en heeft daarmee haar debuut gemaakt op de Wereldruiterspelen. In het laatste deel van It Swarte Goud ontmoeten we de amazone Cheré Burger in het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom. Cheré berijdt het Friese paard Adelprag Anders 451 en heeft daarmee haar debuut gemaakt op de Wereldruiterspelen. Hiermee schreef ze geschiedenis, want dit was de eerste keer dat er een Fries paard meedeed aan een dergelijk groot dressuurevenement. Met Cheré praten we over de toekomst van het Friese paard in de top van de dressuur. Daarnaast kijken we mee bij het grootste Friese paarden evenement van het jaar, de Friese Hengstenkeuring. Paardenliefhebbers van over de hele wereld komen bij elkaar om te kijken naar de keuringen en de shows. Met een smalle basis ligt een gevaarlijke bedreiging op de loer: inteelt. Het Friesch Paarden Stamboek, met 14.000 leden in vijftig landen, kijkt scherp toe op de kwaliteit en zuiverheid van het ras.

07-01-2017 15:30

Het Zwarte Goud: Oogst

Fryslân DOK - Het Zwarte Goud: Oogst

De Amerikaanse Kim Karanik was op zoek naar een betrouwbaar paard. En wie was er nu betrouwbaarder dan het paard van Zorro? De Amerikaanse Kim Karanik was op zoek naar een betrouwbaar paard. En wie was er nu betrouwbaarder dan het paard van Zorro? Kim kocht paard Ariaan toen hij zes jaar oud was en bouwde een speciale band met hem op. Verder nemen we een kijkje in Ermelo bij de 70-daagse verrichtingstest voor Friese hengsten. We volgen een van de drie hengsten van fokker Age Okkema in de strijd om wel of niet in het stamboek te worden ingeschreven. Verder nog de Fryske Quadrille, met Friese paarden voor sjezen en in Friese kostuums voeren zij shows op in binnen- en buitenland. Een kijkje achter de schermen bij deze groep mensen.

24-12-2016 15:25

Het Zwarte Goud: In de kracht

Fryslân DOK - Het Zwarte Goud: In de kracht

Margriet van der Weide gaat voor het eerst een kijkje nemen bij Théâtre du Centaure in Marseille. Deze theatergroep werkt en leeft met Friese paarden. Margriet van der Weide gaat voor het eerst een kijkje nemen bij Théâtre du Centaure in Marseille. Deze theatergroep werkt en leeft met Friese paarden. In Marseille hebben zij een soort nomadenkamp opgezet waar de Friese paarden en de mensen bij elkaar wonen. Margriet heeft verschillende Friese paarden aan deze theatergroep verkocht en komt ze nu opzoeken. De theatergroep heeft met deze Friese paarden onder andere een show op Oerol gegeven. Verder kijken we mee met Anne Okkema tijdens een marathonwedstrijd in Friesland. Zo'n 50 jaar geleden waren nog maar enkele Friese paarden over. Door de komst van tractoren waren ze niet meer nodig. Het ras dreigde uit te sterven. Maar door inzet van paardenliefhebbers bleef het ras behouden. In die tijd maakt het paard vooral furore als men- en tuigpaard. Ringrijderijen en tuigwedstrijden (en met name het belslydjeien) zijn erg populair en trekken veel publiek.

17-12-2016 15:30

Het Zwarte Goud: In de groei

Fryslân DOK - Het Zwarte Goud: In de groei

We zijn te gast bij Blythe Brown, de vrouw van de wereldberoemde schrijver Dan Brown. En aandacht voor de opkomst en, bijna, ondergang van het Friese pa... We zijn te gast bij Blythe Brown, de vrouw van de wereldberoemde schrijver Dan Brown. Vroeger als tiener viel zij van haar paard, waar ze nekletsel aan overhield. Maar ze bleef de hoop houden om ooit weer paard te kunnen rijden. Uiteindelijk kwam ze in contact met het Friese paardenras. Op Terschelling brengen ze de reddingshistorie weer tot leven, door een reddingsbootdemonstratie te geven met Friese paarden. Verder is er aandacht voor de opkomst en, bijna, ondergang van het Friese paard in Friesland. In de 19e eeuw zijn de Friezen alom vertegenwoordigd, als gebruikspaard in de landbouw en als uiting van welstand.

10-12-2016 15:30

Het Zwarte Goud: Van elke tijd

Fryslân DOK - Het Zwarte Goud: Van elke tijd

Symon Attema vertrok in de jaren 80 vanuit Friesland naar Amerika en begon Friese paarden van zijn vader in Amerika te verkopen. En Jorieke Savelkouls l... Symon Attema wordt gevolgd. Hij vertrok in de jaren 80 vanuit Friesland naar Amerika om daar als piloot opgeleid te worden. Enige tijd later begon hij met een nieuwe business: Friese paarden van zijn vader verkopen in Amerika. In de jaren 90, merkte de familie Attema dat de import van Friese paarden in Amerika steeds populairder werd. In 2004 kwam het Friese paard Ariaan naar Amerika. Volgens Symon een lief en betrouwbaar paard met mooie lange manen. Dit paard werd niet veel later door Hollywood ontdekt, waarna hij een rol kreeg in de film The Legend of Zorro, met Antonio Banderas. Daarnaast maken we kennis met Jorieke Savelkouls. Zij maakt een start met de uitleg van de geschiedenis van het Friese paard. In oude geschriften zijn aanwijzingen gevonden dat Friese paarden al ten tijde van het begin van de jaartelling als krijgspaard werden ingezet. Jorieke deed hier wetenschappelijk onderzoek naar en schreef er een boek over.

03-12-2016 15:30

De Nacht van Moddergat

Fryslân DOK - De Nacht van Moddergat

Moddergat is een oud vissersdorp aan de Friese waddenkust. Op 29 oktober gaan grootouders, ouders en kinderen met fakkels de kwelder op om elkaar overge... Moddergat is een oud vissersdorp aan de Friese waddenkust. Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober gaan grootouders, ouders en kinderen met fakkels de kwelder op om elkaar overgeleverde griezelverhalen te vertellen. Ze wonen op één van de donkerste plekken in Nederland en het spookt er echt, zo wordt beweerd. Op 29 oktober tekenden waddenkustgemeenten een intentieverklaring waarmee ze willen dat dit kustgebied een Dark Sky-status krijgt. Nederland hoort bij de landen met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Het Waddengebied is een van de weinige plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, met de minste lichtvervuiling en de helderste sterrenhemel.

26-11-2016 15:30

De vlucht naar het licht

Fryslân DOK - De vlucht naar het licht

Kunstenaar Jentsje Popma (95) verdiende na de oorlog zijn boterham met het maken van monumentale kunstwerken. Later besloot hij het Friese landschap vas... Jentsje Popma (95) verdiende na de oorlog zijn boterham met het maken van monumentale kunstwerken. Deze kunstwerken zijn door de hele provincie en ver daarbuiten te vinden. Later besloot hij het Friese landschap vast te leggen, omdat hij zag dat het veranderde door klimaatinvloeden, menselijk ingrijpen en de mechanisatie van de landbouw.

19-11-2016 15:30

Gysbert Japiks

Fryslân DOK - Gysbert Japiks

Het belangrijkste manuscript van de Friese literatuur ligt bewaard in Oxford. Geschreven door een man in Bolsward. Maar Gysbert Japicx is bij het grote ... Het belangrijkste manuscript van de Friese literatuur ligt bewaard in Oxford. Geschreven door een man in Bolsward die hoog in aanzien stond bij de grote dichters van zijn tijd. Maar die in zijn persoonlijk leven zwaar getroffen werd door leed en ellende. 350 jaar na zijn tragische dood kijken schrijvers, zangers en taalwetenschappers naar de betekenis van de man die gezien kan worden als de redder van het Fries. Maar Gysbert Japicx is bij het grote publiek nooit echt bekend geworden.

12-11-2016 15:30

Portret Gysbert Japicx, Bouwen aan een Taal

Fryslân DOK - Portret Gysbert Japicx, Bouwen aan een Taal

Het belangrijkste manuscript van de Friese literatuur ligt bewaard in Oxford. Geschreven door een man in Bolsward. Maar Gysbert Japicx is bij het grote ... Het belangrijkste manuscript van de Friese literatuur ligt bewaard in Oxford. Geschreven door een man in Bolsward die hoog in aanzien stond bij de grote dichters van zijn tijd. Maar die in zijn persoonlijk leven zwaar getroffen werd door leed en ellende. 350 jaar na zijn tragische dood kijken schrijvers, zangers en taalwetenschappers naar de betekenis van de man die gezien kan worden als de redder van het Fries. Maar Gysbert Japicx is bij het grote publiek nooit echt bekend geworden.

05-11-2016 15:30

Portret Gysbert Japicx, Bouwen aan een Taal

Fryslân DOK - Portret Gysbert Japicx, Bouwen aan een Taal

Het belangrijkste manuscript van de Friese literatuur ligt bewaard in Oxford. Geschreven door een man in Bolsward. Maar Gysbert Japicx is bij het grote ... Het belangrijkste manuscript van de Friese literatuur ligt bewaard in Oxford. Geschreven door een man in Bolsward die in hoog aanzien stond bij de grote dichters van zijn tijd, maar die in zijn persoonlijk leven zwaar getroffen werd door leed en ellende. 350 jaar na zijn tragische dood kijken schrijvers, zangers en taalwetenschappers naar de betekenis van de man die gezien kan worden als de redder van het Fries. Maar Gysbert Japicx is bij het grote publiek nooit echt bekend geworden.

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 16. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Fryslân DOK gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Fryslân DOK de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Fryslân DOK bij Fryslân DOK liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Fryslân DOK. Heb je een uitzending van Fryslân DOK gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Fryslân DOK gemist

Documentaire Het ontembare Vuur. Kunstenaar Armando werkt pas een aantal jaren met keramiek. In KeramiekmuseumPrincessehof in Leeuwarden presenteerde hij onlangs voor het eerst zijn imposante vazen, schalen en tegels. Het heleontstaansproces van de vazen is vastgelegd door Fryslân DOK.

Uitzending gemist van Fryslân DOK? Hier kun je alle uitzendingen van Fryslân DOK kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 240
  • Laatste uitzending op 18-02-2017 om 15:35 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord