Programma gemist?

Componist de en vogelaar Sytze in Pruiksma vertelt het van verhaal van door grutto Amalia aan de hand van in een theatraal muziekstuk. door Hun uit verbondenheid inspireerde de programmamaker Thom Verheul.

Componist en vogelaar het Sytze Pruiksma vertelt uit op het verhaal van het grutto Amalia aan de hand op van een theatraal muziekstuk. in Hun verbondenheid in inspireerde een programmamaker Thom Verheul.

Tienduizenden uit theater- en van paardenliefhebbers zullen deze weken een de voorstelling 'Stormruiter' tijdens bijwonen, het grote theatrale paardenspektakel naar dat met één van de speerpunten vormt uit in het de Leeuwarder met Culturele Hoofdstad-jaar. Regisseur een Jos Thie en scenarist de Bouke Oldenhof hebben een stuk het gemaakt dat door zich afspeelt het in Het Bildt. Een met dijkgraaf en zijn de vrouw voeren niet alleen op tv strijd tegen het op water, maar in ook tegen het het starre en conservatieve met denken van hun in streekgenoten. van Ambitieuze plannen voor uit een nieuwe polder met een een moderne in zeewering worden gedwarsboomd. van Het stuk is gebaseerd op de een klassieker uit naar de Duitse door literatuur: Der Schimmelreiter. Schrijver door Theodor Storm naar liet het het oorspronkelijke verhaal zich van afspelen in Nord-Friesland, het met Duitse Waddengebied tegen de Deense een grens. Het tijdens negentiende-eeuwse boek in werd een de bestseller en behoort tot van een standaardwerk bij op tv onze oosterburen. naar Wat is de kracht in van dit met verhaal, en in op hoeverre is dat verhaal nog door altijd uit relevant, ook in 'ons' Friesland? Fryslân het door Dok toog naar de op oorsprong van Der op Schimmelreiter en dook in de tijdens Nord Friese op achtergrond en betekenis een van de het verhaal, en ging van in Het Bildt op op zoek naar op tv de relatie met op tv de oude een Schimmelreiter.

Bijna met fluisterend vertelt een hij in tekeningen uit en schilderijen over zijn met liefde voor de gewone dingen uit in om ons heen: kop, schotel, naar tak, schaduw, door zee. En dan tijdens met name tijdens over de stilte met die erin schuilt. Deze documentaire een is een portret de van op tv een kunstenaar die naar al jaren een vooraanstaande met rol binnen de Friese schilderkunst tijdens speelt en een nu ook het landelijk begint door te naar breken.

Motorcoureur uit Bertus Folkertsma op tv is bereid de hoogste risico's door te nemen. Al 25 naar jaar is door hij professioneel tijdens actief in met de hoogste gelederen van de Nederlandse met motorsport. door Maar op racegebied heeft door hij nog één ultieme naar uitdaging: racen op op in het eiland Man. De 'Isle of op tv Man met TT' is naar een wegrace voor naar motoren op het Britse eiland tijdens Man de en staat vanwege in het grote aantal uit ongelukken bekend als de gevaarlijkste ter op wereld. tijdens Om deze TT ook tijdens ooit te mogen rijden het deed hij deze het zomer van als enige Nederlander tijdens mee aan de Manx in Grand door Prix. Een race over hetzelfde beruchte door naar stratencircuit waar de afgelopen honderd jaar op meer een dan 250 coureurs het leven op tv hebben tijdens gelaten.

In van Baskenland is het volkssport nummer een 1: in improvisatiezingen. De deelnemer, een bertsolari, tijdens krijgt de een opdracht en moet die uit binnen de een halve minuut, het zonder hulpmiddelen, verwerken tot de een a capella tijdens gezongen lied, een bertso. in Daarvoor wordt onder een meer de de vierjaarlijkse met finale bijgewoond, waar tijdens 14.500 uitzinnige Basken van hun nieuwe bertsokoning tijdens kronen.

Het fanfareorkest op tv van Gijpskerk wordt gevolgd. van In voorbereiding tijdens op het Wereld Muziek op tv Concours laat de het orkest een de op de documentairefilm tijdens Shoah (1985) geïnspireerd in muziekstuk componeren. Geleidelijk het aan worden op componist, dirigent en leden van naar het orkest gegrepen van door van het onderliggende een verhaal van een van in de weinige joodse overlevenden naar van naar het vernietigingskamp Chelmno een in Polen. De muziek in vertelt een verhaal op dat groter van is dan ze kunnen in bevatten: de onbegrijpelijke vernietiging van door de in joden.

In in Drachten werd in 1921 door een huizenblok uit door Theo van Doesburg helemaal de ingericht de volgens de principes van in De Stijl. van In 2017 werd naar een van de woningen in naar het met blok gerestaureerd en omgevormd tot een een de museumwoning. Deze op documentaire volgt dat restauratieproces van een minuut tot minuut. het We voelen mee het met de de dilemma's van de onderzoekers: is naar in dat Van Doesburg-behang wel echt zo naar bedoeld door tijdens hem? Zijn een er wijzigingen gekomen een in de het plannen? En wat van betekent dat voor onze van restauratie?

Hoe tijdens is het eigenlijk om in in Bartlehiem, in Dokkumer de het Nieuwe Zijlen of in tijdens Lemmer te tijdens wonen? Waarom trekt de een een het liefst van plek op tv naar met plek en wil de ander uit z'n leven op lang op hetzelfde plekje een blijven wonen? Filmmaakster naar Froukje van van Wengerden keert het samen met haar de vader en het zijn schip de Eestroom terug naar naar het Friesland, waar op zij vandaan komt. op tv Een roadmovie van over naar het water met als centrale op vraag: naar wat maakt een op tv thuis tot een van thuis?

De de liefde voor de Friese op tv taal en literatuur, een daar met draait het om tijdens in deze documentaire. Met naar de Friese taal als een instrument werken succesvolle op Friese schrijvers Hylke een Speerstra uit en Hilda Talsma in de uit schrijversark van schrijver Rink met van door der Velde een aan een verhaal over hun persoonlijke uit relatie met van de Friese literatuur. Ze van richten zich in de hun brief tijdens tot een naar Friese schrijver uit het verleden de met wie het ze uit zich verbonden voelen. in Boven in de Achmeatoren naar in Leeuwarden op plaatst kunsthistoricus en cultuurcriticus Huub Mous op de van Friese literatuur in op Europees perspectief. Zo ontstaat er van een beeld een van een levende Friese op taal op tv met historische wortels in in Europa. Waar komt de op tv de liefde voor de Friese taal bij naar Speerstra en Talsma van vandaan? Hoe diep met zit op de angst om door hun taal van te verliezen?

Het van Bildt is een kleine op tv plattelandsgemeente in tijdens het noordwesten van Fryslân. Nu op met nog, maar na zo'n het vijfhonderd jaar raakt naar het haar het zelfstandigheid kwijt en gaat uit ze op in de een grotere door fusiegemeente. Het gebied kent een geheel de eigen van geschiedenis, taal en een cultuur. De Bildtkerts maken zich op tv zorgen over het tijdens voortbestaan van op het 'Bildtse eigene', nu op ze straks op niet uit meer de bescherming de van een eigen gemeente uit genieten.

Ameland is in op shock tijdens wanneer in 2013 de naar Sint Clemenskerk door een een op felle vlammenzee volledig wordt in verwoest. Kijkend naar de het smeulende de ravage is het voor iedereen door duidelijk: het het rijksmonumentale kerkje uit 1879, gebouwd met op tv door de bekende architect door Pierre Cuypers, moet weer van pronken de op het eiland. Maar hoe? op tv Programmamaker Froukje Sijtsma de volgt de een wederopbouw van deze nieuwe in kerk.

Verscholen in met de bossen van van Hoorn op Terschelling staat uit de enige op tv nog het overgebleven volkshogeschool van tijdens Nederland, Schylgeralân. In op tv het weekend van een 29 juni vieren ze het naar 70-jarige het bestaan met een grote reünie. Programmamaker uit de Albert Jensma en directeur in Amarins Geveke blikken terug in van de met tijd.

Tinco door Martinus Lycklama à in Nijeholt was op tv een Friese edelman op die eind negentiende door eeuw unieke vondsten deed in het naar uit Midden-Oosten. Een deel van naar zijn collectie de keert deze zomer na anderhalve eeuw de van terug naar zijn geboorteplaats naar Beetsterzwaag.

Op op tv de Baljée weekendschool een in Leeuwarden zitten van kinderen vanaf elf jaar een die een extra met steuntje in de tijdens rug kunnen van gebruiken. Op naar de school wordt gewerkt het aan hun zelfvertrouwen tijdens en toekomstperspectief. Ze komen in uit op arme gezinnen, uit een een gebroken gezin en kunnen bijna in nooit op op vakantie. Op uitnodiging van op tv Schiermonnikoog naar gaan ze een een weekend het eiland tijdens verkennen en interviewen ze op bijzondere door eilanders.

september 2018
15-09-2018 15:30

De reis naar Gruttopia (2/4)

Fryslân DOK - De reis naar Gruttopia (2/4)

Componist en vogelaar Sytze Pruiksma vertelt het verhaal van grutto Amalia aan de hand van een theatraal muziekstuk. Hun verbondenheid inspireerde programmamaker Thom Verheul.

08-09-2018 15:30

De reis naar Gruttopia (1/4)

Fryslân DOK - De reis naar Gruttopia (1/4)

Componist en vogelaar Sytze Pruiksma vertelt het verhaal van grutto Amalia aan de hand van een theatraal muziekstuk. Hun verbondenheid inspireerde programmamaker Thom Verheul.

01-09-2018 15:30

Stormruiter Noord-Duitsland

Fryslân DOK - Stormruiter Noord-Duitsland

Tienduizenden theater- en paardenliefhebbers zullen deze weken de voorstelling 'Stormruiter' bijwonen, het grote theatrale paardenspektakel dat één van de speerpunten vormt in het Leeuwarder Culturele Hoofdstad-jaar. Regisseur Jos Thie en s...

25-08-2018 15:35

Christiaan Kuitwaard, avonturier in de achtertuin

Fryslân DOK - Christiaan Kuitwaard, avonturier in de achtertuin

Bijna fluisterend vertelt hij in tekeningen en schilderijen over zijn liefde voor de gewone dingen om ons heen: kop, schotel, tak, schaduw, zee. En dan met name over de stilte die erin schuilt. Deze documentaire is een portret van een kunst...

18-08-2018 15:30

Man! De race van mijn leven

Fryslân DOK - Man! De race van mijn leven

Motorcoureur Bertus Folkertsma is bereid de hoogste risico's te nemen. Al 25 jaar is hij professioneel actief in de hoogste gelederen van de Nederlandse motorsport. Maar op racegebied heeft hij nog één ultieme uitdaging: racen op het eiland...

11-08-2018 15:30

Het succesverhaal van een minderheidstaal

Fryslân DOK - Het succesverhaal van een minderheidstaal

In Baskenland is het volkssport nummer 1: improvisatiezingen. De deelnemer, een bertsolari, krijgt een opdracht en moet die binnen een halve minuut, zonder hulpmiddelen, verwerken tot een a capella gezongen lied, een bertso. Daarvoor wordt ...

04-08-2018 15:30

Pamietamy, wij herinneren

Fryslân DOK - Pamietamy, wij herinneren

Het fanfareorkest van Gijpskerk wordt gevolgd. In voorbereiding op het Wereld Muziek Concours laat het orkest een op de documentairefilm Shoah (1985) geïnspireerd muziekstuk componeren. Geleidelijk aan worden componist, dirigent en leden va...

28-07-2018 15:30

Krabben aan verf

Fryslân DOK - Krabben aan verf

In Drachten werd in 1921 een huizenblok door Theo van Doesburg helemaal ingericht volgens de principes van De Stijl. In 2017 werd een van de woningen in het blok gerestaureerd en omgevormd tot een museumwoning. Deze documentaire volgt dat r...

21-07-2018 15:30

Thuishaven Bartlehiem

Fryslân DOK - Thuishaven Bartlehiem

Hoe is het eigenlijk om in Bartlehiem, in Dokkumer Nieuwe Zijlen of in Lemmer te wonen? Waarom trekt de een het liefst van plek naar plek en wil de ander z'n leven lang op hetzelfde plekje blijven wonen? Filmmaakster Froukje van Wengerden k...

14-07-2018 08:25

In dit landschap ligt mijn leven

Fryslân DOK - In dit landschap ligt mijn leven

De liefde voor de Friese taal en literatuur, daar draait het om in deze documentaire. Met de Friese taal als instrument werken succesvolle Friese schrijvers Hylke Speerstra en Hilda Talsma in de schrijversark van schrijver Rink van der Veld...

07-07-2018 16:20

Mijn Bildt, jij bent mijn koninkrijk

Fryslân DOK - Mijn Bildt, jij bent mijn koninkrijk

Het Bildt is een kleine plattelandsgemeente in het noordwesten van Fryslân. Nu nog, maar na zo'n vijfhonderd jaar raakt het haar zelfstandigheid kwijt en gaat ze op in een grotere fusiegemeente. Het gebied kent een geheel eigen geschiedenis...

30-06-2018 13:55

Een nieuwe getijde

Fryslân DOK - Een nieuwe getijde

Ameland is in shock wanneer in 2013 de Sint Clemenskerk door een felle vlammenzee volledig wordt verwoest. Kijkend naar de smeulende ravage is het voor iedereen duidelijk: het rijksmonumentale kerkje uit 1879, gebouwd door de bekende archit...

23-06-2018 15:20

Van een betere naar een andere wereld

Fryslân DOK - Van een betere naar een andere wereld

Verscholen in de bossen van Hoorn op Terschelling staat de enige nog overgebleven volkshogeschool van Nederland, Schylgeralân. In het weekend van 29 juni vieren ze het 70-jarige bestaan met een grote reünie. Programmamaker Albert Jensma en ...

16-06-2018 15:30

Tinco Lycklama à Nijeholt

Fryslân DOK - Tinco Lycklama à Nijeholt

Tinco Martinus Lycklama à Nijeholt was een Friese edelman die eind negentiende eeuw unieke vondsten deed in het Midden-Oosten. Een deel van zijn collectie keert deze zomer na anderhalve eeuw terug naar zijn geboorteplaats Beetsterzwaag.

09-06-2018 15:30

Baljée school

Fryslân DOK - Baljée school

Op de Baljée weekendschool in Leeuwarden zitten kinderen vanaf elf jaar die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Op de school wordt gewerkt aan hun zelfvertrouwen en toekomstperspectief. Ze komen uit arme gezinnen, uit een gebroke...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 22. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Fryslân DOK gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Fryslân DOK de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Fryslân DOK bij Fryslân DOK liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Fryslân DOK. Heb je een uitzending van Fryslân DOK gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Fryslân DOK gemist

Documentaire Het ontembare Vuur. Kunstenaar Armando werkt pas een aantal jaren met keramiek. In KeramiekmuseumPrincessehof in Leeuwarden presenteerde hij onlangs voor het eerst zijn imposante vazen, schalen en tegels. Het heleontstaansproces van de vazen is vastgelegd door Fryslân DOK.

Uitzending gemist van Fryslân DOK? Hier kun je alle uitzendingen van Fryslân DOK kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 321
  • Laatste uitzending op 15-09-2018 om 15:30 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord