Programma gemist?

Veel bedrijven en uit de instellingen streven tegenwoordig op tv naar diversiteit. Maar tijdens wat betekent dat woord nu echt? met Gaat het alleen in om selecteren op in uiterlijke kenmerken, of van gaat een het om het naar omarmen van onderlinge verschillen? En een een hoe komen we tot tijdens diversiteit? Te op gast zijn essayist Stephan Sanders, tijdens filosoof Haroon een Sheikh en Renée op Frissen, oprichter van Open Embassy. uit van Historicus Philipp Blom door is stamgast.

Een authentieke dorpsstraat, op tv authentieke naar Parmaham, of een authentieke Fransman. van We hunkeren de naar authenticiteit op en we willen origineel zijn, tijdens maar tegelijkertijd willen uit we de ook ergens bij naar horen. Gaat dat wel door samen? Hoe naar bepaal je uit wat authentiek is? door En wat is de een zin van de zoektocht? Te een het gast: filosoof Maarten op Doorman, filosoof Welmoed Vlieger tijdens en politicoloog Kiza Magendane. de Historicus Philipp tijdens Blom is het stamgast.

'De elite': noodzakelijke met voorhoede van van de samenleving of vijand op een van 'het volk'? van Op dit moment is moeilijk een uit negatiever bijvoeglijk op naamwoord te bedenken het dan elitair. Het lijkt in een marketingterm tijdens te zijn geworden voor uit van iedere politicus of bestuurder in die namens het volk zegt met te de spreken. Maar bestaat de uit elite, en zo ja, in wie maakt de er dan van deel van uit? het En wat is dan het van volk, een en wie maakt daar dan op tv een deel van uit? de Te gast: Directeur van de het Sociaal en Cultureel Planbureau in Kim Putters, naar politicoloog Sarah de Lange, uit hoogleraar van Moderne Europese Letterkunde met Joep Leerssen en stamgast Philipp op door Blom.

Alle mensen worden naar broeders: er de is moeilijk van een positiever begrip dan een 'verbinding' te naar bedenken. Toch lijkt het een uit marketingterm van geworden, een politieke dooddoener met in een tijd waarin op tv polarisatie naar en segregatie toenemen. Maar van wat is op tv verbinding precies? Waarmee voelen we op ons verbonden en het waardoor het zijn we van dat kwijtgeraakt? Heeft verbinding van ook een keerzijde? Te gast: naar Filosoof het en Denker des Vaderlands Daan uit van Roovers, imam Khalid van Benhaddou en hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging. het met Stamgast is historicus het Philipp Blom.

Woorden waarmee tijdens we in worstelen: woorden stellen de ons in staat de wereld te met begrijpen, met maar woorden kunnen op ons ook in verwarring brengen. naar Het filosofisch kwintet naar bespreekt die naar begrippen. Woorden tijdens waarmee marketeers, politici en de bestuurders aan de haal met zijn in gegaan. Begrippen op tv die werden beroofd van hun van oorspronkelijke een betekenis en die zo een vaak en lang op zijn gebruikt dat ze hun naar waarde of inhoud door verloren. Presentator een Clairy Polak vraagt op haar gasten een om termen opnieuw met inhoud te geven. Stamgast in is door de Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver naar Philipp op tv Blom.

Deze aflevering van gaat tijdens over de rol van naar de markt door in onze democratie. De globalisering heeft uit naar de nationale politiek grondig veranderd. Nationale van een politici dragen, ingegeven in door de internationalisering van in markten, steeds meer macht over tijdens aan supranationale uit instanties. Moet de door politiek de economische ontwikkelingen op willen bijhouden of van zelfs beheersen? uit Is tijdens ze daar überhaupt door toe in staat zonder het volk van van zich te de vervreemden of naar ondermijnt een de markteconomie de democratie? in Gasten: Philipp het Blom, Duits-Nederlandse historicus uit en romanschrijver, Fieke van der van Lecq, econoom, gepromoveerd in een in de geldtheorie, Bas van de Bavel, historicus en door hoogleraar Transities het van Economie en Samenleving door en Kim Putters, directeur in van het van Sociaal en Cultureel een Planbureau.

De balans tijdens wordt opgemaakt: wat hebben uit we nodig van om onze met koers te veranderen? Zijn onze door Verlichtingsidealen nog wel een van toepassing? in Of moeten we van opnieuw vaststellen wat 'goed van leven' uit is? Kortom, tijdens kúnnen we niet met veranderen, of wíllen we dat niet? door Naast Philipp Blom uit in van deze aflevering: Marli Huijer, naar hoogleraar publieksfilosofie. Haar uit onderzoek richt uit zich op de naar filosofie van mens de en cultuur. uit Verder: Kim Putters, directeur van op tv het Sociaal en Cultureel op Planbureau. naar En: Robbert Dijkgraaf, directeur van met het Institute for naar Advanced Study in met in Princeton.

Sinds een de digitalisering van kunnen we op dezelfde aarde wonen, van met en toch in totaal naar verschillende werelden leven. Vraag is naar alleen: van leven we nu nog naar wel tijdens samen? Is er nog sprake tijdens van naar een publiek debat? En welke gevolgen met heeft dit van voor de democratie? op Is er nog naar genoeg saamhorigheid op tv om ingewikkelde grensoverschrijdende een problemen op de te lossen? Clairy Polak het in gesprek met, met naast Philip Blom: filosoof op tv en docent Publieksfilosofie de Daan tijdens Roovers, zij doet promotieonderzoek tijdens naar de ontwikkeling van publieke op tv opinie. Verder: van Rogier de Langhe, in economiefilosoof en naar essayist, hij een is gespecialiseerd in op tv de digitale revolutie en uit haar maatschappelijke gevolgen. En een Valerie Frissen, directeur het van het tijdens SIDN-fonds. Dit fonds stimuleert vernieuwende uit internetprojecten met maatschappelijke uit door impact.

Overstromingen, smoglandschappen, naar uitputting een van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van op tv ongekende op tv omvang is in hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we ons doen en door denken een nog veranderen? In uit de wereldgemeenschap, van in Nederland en een in onze eigen straat? Clairy Polak uit in in gesprek met haar op tv vier tafelgasten. Naast Philipp Blom in in deze aflevering: een Johan van de in Gronden, filosoof en naar bestuurder. Hij uit was directeur bij het door Wereld Natuur Fonds op en op schreef in met zijn essaybundel 'Wijsgeer in in het wild' door over de verhouding tussen naar de mens op en natuur en de ethische grondslagen tijdens van die in relatie. de Verder: Maarten Hajer, planoloog, op politicoloog en op tv curator van de tentoonstelling 'Places tijdens of hope'. En: Filosoof naar Elize in de Mul, medeauteur van het 'Onszelf naar voorbij' en schrijfster van 'Dansen met het een het plasticzak', over onze relatie met met door plastic.

De kloof tussen in rijk en met arm het wordt groter en de de macht van een de superrijken groeit en de groeit. Wat betekent dit voor door onze kansen en uit de met kansen van onze tijdens kinderen? Naast op tv Philipp Blom in deze aflevering: de Tamar de met Waal, filosoof, jurist en Universitair uit Docent aan Erasmus het School op of Law. Ze richtte uit zich in de haar proefschrift op migratie, inburgeringsvereisten op tv en door democratisch burgerschap. Verder: uit Joshua Livestro, hoofdredacteur van de tijdens opiniesite op tv Jalta.nl. Hij in studeerde politicologie en politieke op tv filosofie. En: op tv Bas van Bavel, historicus de en hoogleraar Transities van door Economie het en Samenleving aan de Universiteit naar Utrecht.

Het praatprogramma Het tijdens Filosofisch van Kwintet, gepresenteerd door Clairy door Polak, is vanaf vandaag het terug op NPO in 1. Tot en op tv het met eind juli een zijn er wekelijks uit op zondag om van 12:10 uur nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat op het over overbevolking. Spreken met over overbevolking uit blijkt nog steeds tijdens taboe. op Het Filosofisch Kwintet probeert op dit stilzwijgen de te doorbreken. Zijn we eigenlijk op tv al met teveel het op een moderne ark naar van Noach of maken in we elkaar alleen een op tv maar bang met ondoordachte doemscenario's? Een het gesprek met, uit naast Philipp tijdens Blom, Marc Davidson, hoogleraar op tv filosofie van van duurzame ontwikkeling. van Davidson begeeft zich op het naar grensvlak tijdens van ethiek, economie een en ecologie. Verder: Ingrid Robeyns, de hoogleraar ethiek de van instituties. Zij het doet onderzoek in de toegepaste door het ethiek en politieke filosofie, vooral op over de sociale rechtvaardigheid. En: Kiza Magendane, beleidsondernemer uit op tv en freelanceschrijver. Hij werkt aan zijn met het eerste boek over de Nederlandse op identiteit.

Zijn van wij marionetten van met de datareuzen? op tv In een tijd waarin enkele grote naar technologiebedrijven in weten wat onze voorkeuren zijn, op hoe we de leven en hoe op we te op tv beïnvloeden zijn, buigt met Het Filosofisch Kwintet zich over een uit de vraag wat dat betekent van voor onszelf en voor door de maatschappij. op Zijn de we nog baas over in onze eigen gegevens naar en dus over tijdens onze eigen levens? een Of zijn we op marionetten die dansen naar de in pijpen van bedrijven op tijdens als Google en Facebook? in Deskundige denkers Philipp Blom, Evgeny uit Morozov, Beate Rössler door tijdens en Hans Schnitzler laten hun licht door over deze vragen in schijnen op tv onder leiding van Clairy op Polak.

De van weerbaarheid van de democratie in - dat de is het thema het van de laatste uitzending tijdens van dit de seizoen. Hoe tijdens om te gaan met het uit wantrouwen jegens politici, met op het de opmars van populistische de partijen, en met andere uitingen van van onvrede een over het de democratisch proces? Is een de democratie zoals we die op kennen naar bestand tegen de uitdagingen van van de toekomst? naar Te gast zijn: de Philipp het Blom, historicus, schrijver en journalist. Bastiaan naar Rijpkema, publicist, door rechtsfilosoof en docent van aan de Universiteit naar Leiden. van Caroline de Gruyter, tijdens columnist en correspondent uit voor NRC Handelsblad. een Sarah de Lange, bijzonder op tv hoogleraar op de dr. uit J. M. den Uyl-leerstoel naar aan de de Universiteit van met Amsterdam.

Weinig mensen zijn naar nog lid van op tv een door politieke partij en door de beste stuurlui een staan steeds vaker aan wal. uit Heeft de een vertegenwoordigende op democratie haar langste tijd gehad? En het zijn er door andere vormen van participatie met denkbaar? 'Democratie is de wat met we er zelf van maken,' van tijdens zegt historicus Philipp Blom, maar wat door betekent een dat voor de de toekomst van politiek op tv en samenleving? Gasten in deze naar aflevering zijn: op tv Philipp Blom, Duits-Nederlands de historicus en romanschrijver. op Alicja Gescinska, Pools-Belgische tijdens filosofe, uit schrijfster en tv-maakster. Armen Hakhverdian, universitair uit hoofddocent politicologie door aan de UvA en de Thomas de Decreus, hij studeerde uit geschiedenis en filosofie aan de naar Katholieke Universiteit Leuven door en promoveerde tijdens op de politieke representatiemechanismen.

Deze tijdens aflevering gaat over de de rol van de markt in in onze in democratie. De tijdens globalisering heeft de nationale politiek tijdens grondig veranderd. met Nationale politici de dragen, ingegeven door de op tv internationalisering van op tv markten, steeds tijdens meer macht over op aan supranationale instanties. Moet op de politiek naar de economische ontwikkelingen willen bijhouden op tv of zelfs beheersen? uit Is ze een daar überhaupt het toe in staat zonder het in volk van een zich te vervreemden? met Of ondermijnt de in markteconomie de naar democratie? Gasten in deze op aflevering zijn: Philipp Blom, in Duits-Nederlandse historicus en het romanschrijver. Fieke op van der tijdens Lecq, econoom, gepromoveerd in de geldtheorie. uit Bas van uit Bavel, historicus en tijdens hoogleraar Transities door van Economie door en Samenleving. Kim Putters, directeur van op het Sociaal en de Cultureel de Planbureau.

juni 2020
28-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Diversiteit

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Diversiteit

Veel bedrijven en instellingen streven tegenwoordig naar diversiteit. Maar wat betekent dat woord nu echt? Gaat het alleen om selecteren op uiterlijke kenmerken, of gaat het om het omarmen van onderlinge verschillen? En hoe komen we tot div...

21-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Authenticiteit

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Authenticiteit

Een authentieke dorpsstraat, authentieke Parmaham, of een authentieke Fransman. We hunkeren naar authenticiteit en we willen origineel zijn, maar tegelijkertijd willen we ook ergens bij horen. Gaat dat wel samen? Hoe bepaal je wat authentie...

14-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Elite

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Elite

'De elite': noodzakelijke voorhoede van de samenleving of vijand van 'het volk'? Op dit moment is moeilijk een negatiever bijvoeglijk naamwoord te bedenken dan elitair. Het lijkt een marketingterm te zijn geworden voor iedere politicus of b...

07-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Verbinding

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Verbinding

Alle mensen worden broeders: er is moeilijk een positiever begrip dan 'verbinding' te bedenken. Toch lijkt het een marketingterm geworden, een politieke dooddoener in een tijd waarin polarisatie en segregatie toenemen. Maar wat is verbindin...

23-06-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Vrijheid

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Vrijheid

Woorden waarmee we worstelen: woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, maar woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. Het filosofisch kwintet bespreekt die begrippen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan d...

19-08-2018 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

29-07-2018 12:10

Wat te doen

Het Filosofisch Kwintet - Wat te doen

De balans wordt opgemaakt: wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat 'goed leven' is? Kortom, kúnnen we niet veranderen, of wíllen we dat niet...

22-07-2018 12:10

Uitholling van het publieke debat

Het Filosofisch Kwintet - Uitholling van het publieke debat

Sinds de digitalisering kunnen we op dezelfde aarde wonen, en toch in totaal verschillende werelden leven. Vraag is alleen: leven we nu nog wel samen? Is er nog sprake van een publiek debat? En welke gevolgen heeft dit voor de democratie? I...

15-07-2018 12:10

Klimaat

Het Filosofisch Kwintet - Klimaat

Overstromingen, smoglandschappen, uitputting van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van ongekende omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we ons doen en denken nog veranderen? In de wereldgemeenschap, in Nederland en in onze eigen stra...

08-07-2018 12:10

Groeiende ongelijkheid

Het Filosofisch Kwintet - Groeiende ongelijkheid

De kloof tussen rijk en arm wordt groter en de macht van de superrijken groeit en groeit. Wat betekent dit voor onze kansen en de kansen van onze kinderen? Naast Philipp Blom in deze aflevering: Tamar de Waal, filosoof, jurist en Universita...

24-06-2018 12:10

Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het praatprogramma Het Filosofisch Kwintet, gepresenteerd door Clairy Polak, is vanaf vandaag terug op NPO 1. Tot en met eind juli zijn er wekelijks op zondag om 12:10 uur nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat het over overbevolking. Spreken o...

29-10-2017 13:05

Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Het Filosofisch Kwintet - Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Zijn wij marionetten van de datareuzen? In een tijd waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat onze voorkeuren zijn, hoe we leven en hoe we te beïnvloeden zijn, buigt Het Filosofisch Kwintet zich over de vraag wat dat betekent voor ...

30-07-2017 12:45

Toekomst van de democratie

Het Filosofisch Kwintet - Toekomst van de democratie

De weerbaarheid van de democratie - dat is het thema van de laatste uitzending van dit seizoen. Hoe om te gaan met het wantrouwen jegens politici, met de opmars van populistische partijen, en met andere uitingen van onvrede over het democra...

23-07-2017 12:10

Democratie en participatie

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en participatie

Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij en de beste stuurlui staan steeds vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende democratie haar langste tijd gehad? En zijn er andere vormen van participatie denkbaar? 'Democratie is wat we ...

16-07-2017 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 4. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Het Filosofisch Kwintet gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Het Filosofisch Kwintet de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Het Filosofisch Kwintet bij Het Filosofisch Kwintet liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Het Filosofisch Kwintet. Heb je een uitzending van Het Filosofisch Kwintet gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Het Filosofisch Kwintet gemist

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gasten zijn o.m.: Ernst Hirsch Ballin, HermanTjeenk Willink, Ybo Buruma, Harm Brouwer, Ton Zwaan, Herman Philipse en Beatrice de Graaf.In Het Filosofisch Kwintet staan luisteren en het uitwisselen van argumenten centraal om zo tot nieuwe inzichten tekomen.

Uitzending gemist van Het Filosofisch Kwintet? Hier kun je alle uitzendingen van Het Filosofisch Kwintet kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 51
  • Laatste uitzending op 28-07-2019 om 11:10 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!