Programma gemist?

Deze aflevering met gaat over de rol met van tijdens de markt in onze democratie. een De globalisering heeft door met de nationale politiek op grondig veranderd. Nationale in politici dragen, ingegeven door de internationalisering op van op markten, steeds meer macht naar over door aan supranationale instanties. in Moet de politiek de economische ontwikkelingen op willen bijhouden of met zelfs beheersen? Is op tv ze daar met überhaupt toe met in staat zonder het volk op van op tv zich te vervreemden met of ondermijnt naar de markteconomie de in democratie? Gasten: Philipp Blom, Duits-Nederlandse historicus de en romanschrijver, Fieke naar van in der Lecq, tijdens econoom, gepromoveerd in de op geldtheorie, Bas van een Bavel, historicus een en hoogleraar Transities van de Economie en Samenleving en Kim de een Putters, directeur van het Sociaal op en in Cultureel Planbureau.

De de balans wordt opgemaakt: wat hebben door we nodig om een onze op koers te op tv veranderen? Zijn onze naar Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of de moeten we in opnieuw vaststellen wat 'goed op tv leven' is? van Kortom, kúnnen we in niet veranderen, de of wíllen we dat de niet? Naast Philipp door Blom in deze aflevering: op Marli Huijer, hoogleraar in publieksfilosofie. Haar onderzoek een richt op tv zich op de een filosofie van mens en een cultuur. Verder: Kim Putters, uit directeur van het het uit Sociaal en Cultureel Planbureau. En: Robbert een Dijkgraaf, directeur het van het Institute van for het Advanced Study in een Princeton.

Sinds de met digitalisering kunnen we op op tv dezelfde aarde wonen, op en toch in in totaal verschillende werelden met leven. een Vraag is naar alleen: leven we nu een nog wel samen? tijdens Is er nog sprake uit van een publiek in debat? En welke gevolgen door heeft dit voor door door de democratie? Is er van nog genoeg saamhorigheid om in ingewikkelde grensoverschrijdende problemen op uit te lossen? met Clairy een Polak in gesprek met, op naast Philip Blom: filosoof en van docent Publieksfilosofie naar Daan Roovers, zij doet tijdens van promotieonderzoek naar de uit ontwikkeling van publieke opinie. Verder: van Rogier door de Langhe, economiefilosoof en essayist, hij in is in gespecialiseerd in de met digitale revolutie en haar in maatschappelijke gevolgen. het En Valerie Frissen, een directeur van het SIDN-fonds. op Dit door fonds stimuleert vernieuwende internetprojecten met met maatschappelijke het impact.

Overstromingen, smoglandschappen, uitputting de van op tv grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van van ongekende van omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we op ons doen uit en denken nog tijdens veranderen? In tijdens de wereldgemeenschap, het in Nederland en in onze eigen naar het straat? Clairy Polak in het gesprek met haar vier een tafelgasten. Naast Philipp een Blom in deze tijdens aflevering: Johan van op tv de Gronden, uit filosoof en bestuurder. Hij de was directeur op bij het Wereld met Natuur Fonds en schreef in op tv de zijn essaybundel 'Wijsgeer in uit het wild' over de verhouding van de tussen de mens en natuur tijdens en de door ethische grondslagen van die het relatie. Verder: met Maarten Hajer, tijdens planoloog, politicoloog en curator het van de tentoonstelling met 'Places of hope'. En: op Filosoof een Elize de Mul, medeauteur het van 'Onszelf voorbij' en het schrijfster in van 'Dansen met een plasticzak', het over onze relatie tijdens met tijdens plastic.

De in kloof tussen rijk uit en arm wordt groter en naar de een macht van de uit superrijken groeit en groeit. uit Wat betekent dit voor het van onze kansen en de kansen van met onze kinderen? een Naast Philipp Blom in door deze een aflevering: Tamar de Waal, op tv filosoof, jurist op en Universitair Docent de aan Erasmus uit School of Law. Ze richtte tijdens zich in het haar proefschrift een op migratie, inburgeringsvereisten en democratisch de burgerschap. Verder: tijdens Joshua Livestro, hoofdredacteur van de door op tv opiniesite Jalta.nl. Hij studeerde uit politicologie en politieke door filosofie. En: Bas van door Bavel, op tv historicus en hoogleraar Transities van op Economie en Samenleving aan van de Universiteit de Utrecht.

Het praatprogramma in Het Filosofisch Kwintet, gepresenteerd de door van Clairy Polak, is vanaf vandaag tijdens terug op de NPO 1. Tot en tijdens met eind in juli zijn er het wekelijks op zondag om uit met 12:10 uur nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat het de in over overbevolking. Spreken over overbevolking blijkt tijdens nog steeds taboe. op tv Het Filosofisch Kwintet tijdens met probeert dit stilzwijgen te doorbreken. Zijn we op naar eigenlijk al met teveel op een een moderne ark van met Noach naar of maken van we elkaar alleen maar bang met het tijdens ondoordachte doemscenario's? Een gesprek met, op naast naar Philipp Blom, Marc Davidson, hoogleraar tijdens filosofie een van duurzame ontwikkeling. Davidson begeeft op zich op het een grensvlak van door ethiek, economie naar en ecologie. Verder: Ingrid Robeyns, met hoogleraar het ethiek van instituties. Zij doet onderzoek tijdens in de in toegepaste ethiek en politieke uit filosofie, vooral naar over naar sociale rechtvaardigheid. En: op Kiza Magendane, beleidsondernemer en freelanceschrijver. door Hij werkt op tv aan zijn eerste boek over de de naar Nederlandse identiteit.

Zijn met wij marionetten van het de datareuzen? in In een tijd uit waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat het onze een voorkeuren zijn, hoe we tijdens leven en hoe op we op te beïnvloeden zijn, de buigt Het Filosofisch in Kwintet zich over met de vraag wat dat betekent voor naar onszelf met en voor de maatschappij. naar Zijn met we nog baas tijdens over onze eigen gegevens en naar dus over onze eigen op tv levens? het Of zijn een we marionetten die dansen naar in de pijpen op van bedrijven naar als Google en tijdens Facebook? Deskundige denkers Philipp Blom, Evgeny in Morozov, Beate tijdens Rössler en Hans naar Schnitzler laten met hun licht over deze vragen van op tv schijnen onder leiding van in Clairy Polak.

De op weerbaarheid van de democratie - de een dat is het op thema van de laatste uitzending van op tv dit seizoen. Hoe met op tv om te gaan met het in wantrouwen jegens politici, een met in de opmars van populistische partijen, en een met met andere uitingen van onvrede over uit het het democratisch proces? Is de democratie tijdens zoals we die het door kennen bestand tegen in de uitdagingen van door de toekomst? Te gast zijn: Philipp op tv Blom, historicus, schrijver tijdens op en journalist. Bastiaan Rijpkema, publicist, met rechtsfilosoof en docent aan met de in Universiteit Leiden. Caroline op tv de Gruyter, columnist en de correspondent van voor NRC Handelsblad. Sarah op tv de Lange, bijzonder hoogleraar op een de dr. door J. met M. den Uyl-leerstoel aan het de Universiteit van tijdens Amsterdam.

Weinig met mensen zijn nog naar lid van een in politieke partij en de beste met stuurlui een staan steeds vaker aan op wal. Heeft op tv de vertegenwoordigende democratie haar een langste een tijd gehad? En zijn er op tv andere vormen van van participatie denkbaar? in 'Democratie is wat we naar er zelf van maken,' door zegt historicus naar Philipp Blom, door maar wat betekent dat op tv voor de een toekomst van politiek en samenleving? met van Gasten in deze aflevering zijn: in Philipp Blom, Duits-Nederlands tijdens historicus en romanschrijver. Alicja met Gescinska, Pools-Belgische een filosofe, op schrijfster en tv-maakster. Armen Hakhverdian, in universitair hoofddocent politicologie aan op tv de UvA in en Thomas het Decreus, hij studeerde geschiedenis uit en filosofie aan de van in Katholieke Universiteit Leuven en promoveerde op met politieke door representatiemechanismen.

Deze de aflevering gaat over de op tv rol van de markt van op in onze democratie. De globalisering op tv heeft van de nationale politiek grondig veranderd. Nationale op tv politici met dragen, ingegeven het door de internationalisering van markten, steeds het meer een macht over aan door supranationale instanties. Moet de in politiek de economische door ontwikkelingen willen bijhouden of met zelfs beheersen? het Is uit ze daar überhaupt toe in op tv staat zonder het in volk van zich te naar vervreemden? op tv Of ondermijnt de markteconomie naar de democratie? Gasten in met deze op aflevering zijn: Philipp Blom, Duits-Nederlandse op tv in historicus en romanschrijver. Fieke op van der Lecq, econoom, gepromoveerd naar op tv in de geldtheorie. door Bas van Bavel, historicus van en hoogleraar Transities op van Economie en van Samenleving. Kim Putters, naar directeur van in het Sociaal en de Cultureel Planbureau.

De rechtspraak naar is per definitie onafhankelijk. een de Maar hoe borg je die in onafhankelijkheid? Bestaat naar pure onafhankelijkheid wel?Meer De de rechtspraak is per met definitie onafhankelijk. op tv Maar hoe borg de je die onafhankelijkheid? Bestaat pure tijdens onafhankelijkheid wel? Met door van het nieuwe Wilders-proces van in aantocht onderzoekt het een kwintet hoe de onafhankelijkheid van door rechters onder druk een op staat.Minder

Bedrijven op tv en instellingen beroepen zich graag door naar op 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek' van als ze beleid door of producten willen van rechtvaardigen. Maar hoe onafhankelijk in is die op tv wetenschap?Meer Bedrijven uit en instellingen beroepen zich graag de op op 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek' als op ze beleid uit of producten willen rechtvaardigen. Maar de hoe door onafhankelijk is die op wetenschap? Van welke kanten wordt door er aan op tv de wetenschap getrokken? Te gast uit zijn: Melanie in Peters, het directeur van het Rathenau-instituut. op Van oorsprong is met ze levensmiddelentechnoloog op tv en toxicoloog en ze promoveerde in een de biochemie. Ze door de heeft naast een achtergrond in de de wetenschap tijdens ook gewerkt in het bedrijfsleven naar (Shell Research and de Technology Centre de Amsterdam), bij de in Consumentenbond en met in de publieke sector in (ministerie door van Landbouw); Frank Miedema, de decaan en vice-voorzitter UMC een Utrecht. een Miedema is een van de een oprichters van in Science in op tv Transition, dat zich ten doel stelt de het wetenschappelijk uit systeem het te veranderen. Hij werkte als een immunologisch onderzoeker door gespecialiseerd in hiv/aids bij tijdens het AMC en op tv de Bloedtransfusiedienst en de was hoofd wetenschappelijk onderzoek door met van Sanquin. Miedema schreef de op tv essaybundel uit 'Science 3.0'; en op tv Herman de Regt, wetenschapsfilosoof bij Tilburg op tv door University. Hij deed onderzoek door aan University door of Cambridge en Princeton de University, is te zien op tijdens de Universiteit van een Nederland en met schreef meerdere boeken in over het het verschil tussen wetenschap tijdens en pseudowetenschap. Hij het heeft zich het gespecialiseerd in publiek begrip op tv van wetenschap en uit de rol van van wetenschap in de een maatschappij.Minder

Hoe onafhankelijk op moet Nederland met zijn? Hoe moeten we tijdens het verlangen naar in onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is het het de nu zo sterk? En kan op tv uit een land überhaupt nog onafhankelijk zijn?Meer met Hoe onafhankelijk moet door Nederland van zijn? Het tijdens Filosofisch Kwintet over de onafhankelijkheid het van van staten en naties. Hoe moeten de we het verlangen uit naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom door is het uit nu zo sterk? met En kan een een land door überhaupt nog onafhankelijk tijdens zijn?Minder

november 2018
19-08-2018 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

29-07-2018 12:10

Wat te doen

Het Filosofisch Kwintet - Wat te doen

De balans wordt opgemaakt: wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat 'goed leven' is? Kortom, kúnnen we niet veranderen, of wíllen we dat niet...

22-07-2018 12:10

Uitholling van het publieke debat

Het Filosofisch Kwintet - Uitholling van het publieke debat

Sinds de digitalisering kunnen we op dezelfde aarde wonen, en toch in totaal verschillende werelden leven. Vraag is alleen: leven we nu nog wel samen? Is er nog sprake van een publiek debat? En welke gevolgen heeft dit voor de democratie? I...

15-07-2018 12:10

Klimaat

Het Filosofisch Kwintet - Klimaat

Overstromingen, smoglandschappen, uitputting van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van ongekende omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we ons doen en denken nog veranderen? In de wereldgemeenschap, in Nederland en in onze eigen stra...

08-07-2018 12:10

Groeiende ongelijkheid

Het Filosofisch Kwintet - Groeiende ongelijkheid

De kloof tussen rijk en arm wordt groter en de macht van de superrijken groeit en groeit. Wat betekent dit voor onze kansen en de kansen van onze kinderen? Naast Philipp Blom in deze aflevering: Tamar de Waal, filosoof, jurist en Universita...

24-06-2018 12:10

Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het praatprogramma Het Filosofisch Kwintet, gepresenteerd door Clairy Polak, is vanaf vandaag terug op NPO 1. Tot en met eind juli zijn er wekelijks op zondag om 12:10 uur nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat het over overbevolking. Spreken o...

29-10-2017 13:05

Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Het Filosofisch Kwintet - Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Zijn wij marionetten van de datareuzen? In een tijd waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat onze voorkeuren zijn, hoe we leven en hoe we te beïnvloeden zijn, buigt Het Filosofisch Kwintet zich over de vraag wat dat betekent voor ...

30-07-2017 12:45

Toekomst van de democratie

Het Filosofisch Kwintet - Toekomst van de democratie

De weerbaarheid van de democratie - dat is het thema van de laatste uitzending van dit seizoen. Hoe om te gaan met het wantrouwen jegens politici, met de opmars van populistische partijen, en met andere uitingen van onvrede over het democra...

23-07-2017 12:10

Democratie en participatie

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en participatie

Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij en de beste stuurlui staan steeds vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende democratie haar langste tijd gehad? En zijn er andere vormen van participatie denkbaar? 'Democratie is wat we ...

16-07-2017 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

24-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gast...

17-07-2016 12:05

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid wel?Meer De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijk...

10-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gast...

03-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Bedrijven en instellingen beroepen zich graag op 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek' als ze beleid of producten willen rechtvaardigen. Maar hoe onafhankelijk is die wetenschap?Meer Bedrijven en instellingen beroepen zich graag op 'on...

26-06-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn? Hoe moeten we het verlangen naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is het nu zo sterk? En kan een land überhaupt nog onafhankelijk zijn?Meer Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn? Het Filosofisch Kwi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 4. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Het Filosofisch Kwintet gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Het Filosofisch Kwintet de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Het Filosofisch Kwintet bij Het Filosofisch Kwintet liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Het Filosofisch Kwintet. Heb je een uitzending van Het Filosofisch Kwintet gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Het Filosofisch Kwintet gemist

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gasten zijn o.m.: Ernst Hirsch Ballin, HermanTjeenk Willink, Ybo Buruma, Harm Brouwer, Ton Zwaan, Herman Philipse en Beatrice de Graaf.In Het Filosofisch Kwintet staan luisteren en het uitwisselen van argumenten centraal om zo tot nieuwe inzichten tekomen.

Uitzending gemist van Het Filosofisch Kwintet? Hier kun je alle uitzendingen van Het Filosofisch Kwintet kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 46
  • Laatste uitzending op 28-10-2018 om 14:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord