Programma gemist?

Deze van aflevering gaat over op tv de rol van de markt een in onze in democratie. De naar globalisering heeft de nationale door politiek grondig veranderd. het Nationale politici dragen, ingegeven een naar door de internationalisering tijdens van markten, steeds meer het macht over aan supranationale naar instanties. Moet de uit politiek op de economische ontwikkelingen willen uit bijhouden of zelfs beheersen? uit Is ze daar op überhaupt toe in staat van zonder het volk door van door zich te vervreemden of ondermijnt door de markteconomie de door democratie? Gasten: Philipp een Blom, Duits-Nederlandse historicus in en op romanschrijver, Fieke van der een Lecq, econoom, van gepromoveerd in op tv de geldtheorie, Bas van Bavel, in historicus en hoogleraar Transities in van Economie door en Samenleving en Kim het Putters, directeur van door het door Sociaal en naar Cultureel Planbureau.

De balans wordt door opgemaakt: met wat hebben we nodig om op in onze koers te veranderen? Zijn van onze Verlichtingsidealen met nog wel in van toepassing? Of het moeten we opnieuw naar vaststellen wat 'goed het leven' is? Kortom, kúnnen naar we niet veranderen, naar of wíllen we dat met niet? Naast Philipp Blom het in het deze aflevering: Marli naar Huijer, hoogleraar tijdens publieksfilosofie. Haar onderzoek richt zich op met de filosofie van in mens en het cultuur. Verder: Kim Putters, op directeur tijdens van het Sociaal en in Cultureel Planbureau. En: uit Robbert Dijkgraaf, directeur het van het tijdens Institute for tijdens Advanced Study in naar Princeton.

Sinds de digitalisering naar kunnen we een op dezelfde aarde uit wonen, en toch in in op totaal verschillende werelden leven. het Vraag is alleen: leven door we tijdens nu nog wel op tv samen? Is er nog sprake van van een publiek debat? in En welke gevolgen het naar heeft dit voor de democratie? naar Is op er nog genoeg saamhorigheid om ingewikkelde van grensoverschrijdende problemen een op te lossen? Clairy door Polak in het gesprek met, een naast Philip Blom: filosoof en op tv met docent Publieksfilosofie Daan Roovers, zij in doet promotieonderzoek op tv naar de ontwikkeling van de publieke opinie. op Verder: Rogier de Langhe, economiefilosoof naar en essayist, hij in is gespecialiseerd op in de digitale een revolutie en met haar maatschappelijke gevolgen. uit En Valerie Frissen, directeur van tijdens het SIDN-fonds. door Dit fonds stimuleert in vernieuwende internetprojecten met tijdens maatschappelijke naar impact.

Overstromingen, tijdens smoglandschappen, uitputting op van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van het ongekende de omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen op we een ons doen en denken nog veranderen? uit een In de wereldgemeenschap, in Nederland uit en in onze eigen op straat? Clairy Polak tijdens in gesprek met op tv haar vier met tafelgasten. Naast Philipp Blom de in op deze aflevering: naar Johan van de Gronden, filosoof en op bestuurder. van Hij was directeur bij een het Wereld Natuur Fonds een en schreef de in het zijn essaybundel 'Wijsgeer op tv in het wild' over de verhouding in tussen naar de mens en natuur en in de tijdens ethische grondslagen van in die relatie. naar Verder: Maarten Hajer, planoloog, politicoloog en tijdens curator van de in tentoonstelling de 'Places of hope'. En: Filosoof een het Elize de Mul, medeauteur naar van 'Onszelf voorbij' een en schrijfster van 'Dansen in met een op tv plasticzak', over onze relatie het met naar plastic.

De kloof tussen in rijk op tv en arm wordt groter en van de van macht van de superrijken op tv groeit met en groeit. Wat met betekent dit voor onze kansen in en door de kansen van een onze kinderen? Naast Philipp Blom op in deze aflevering: Tamar het uit de Waal, filosoof, jurist en Universitair in Docent aan op tv Erasmus School of Law. door Ze richtte zich de in haar proefschrift naar op in migratie, inburgeringsvereisten en democratisch met burgerschap. Verder: Joshua de Livestro, hoofdredacteur met van de opiniesite tijdens Jalta.nl. Hij in studeerde politicologie en politieke filosofie. naar En: Bas het van Bavel, historicus en hoogleraar op van Transities van Economie op en Samenleving aan van de Universiteit Utrecht.

Het in praatprogramma Het Filosofisch Kwintet, gepresenteerd op door Clairy Polak, tijdens is vanaf vandaag met terug uit op NPO 1. Tot de en met eind juli een op tv zijn er wekelijks op uit zondag om 12:10 uur op tv nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat het op tv over overbevolking. tijdens Spreken een over overbevolking blijkt nog steeds taboe. door Het uit Filosofisch Kwintet probeert in dit stilzwijgen te doorbreken. Zijn we in eigenlijk al in met teveel op een het moderne ark op tv van Noach of het maken van we elkaar alleen maar bang het met op ondoordachte doemscenario's? Een van gesprek met, naast tijdens Philipp Blom, Marc door Davidson, hoogleraar filosofie van duurzame ontwikkeling. in Davidson begeeft de zich op door het grensvlak van ethiek, economie met en een ecologie. Verder: Ingrid naar Robeyns, hoogleraar ethiek tijdens van instituties. op Zij doet onderzoek in de toegepaste in ethiek en een politieke filosofie, door vooral over op tv sociale rechtvaardigheid. En: Kiza Magendane, beleidsondernemer tijdens en freelanceschrijver. het Hij door werkt aan zijn eerste boek in over op tv de Nederlandse identiteit.

Zijn door wij marionetten van tijdens de datareuzen? In een op tijd waarin door enkele grote op technologiebedrijven weten wat onze voorkeuren zijn, op hoe de we leven en hoe we op te beïnvloeden zijn, door in buigt Het Filosofisch op Kwintet zich over de uit vraag wat dat betekent de voor onszelf op en voor de maatschappij. uit Zijn we nog baas op tv naar over onze eigen door gegevens en dus over onze met eigen levens? met Of zijn we marionetten die van dansen naar de uit op tv pijpen van bedrijven als Google naar en Facebook? Deskundige denkers naar Philipp Blom, op Evgeny Morozov, in Beate Rössler en Hans op tv Schnitzler naar laten hun licht over deze het vragen schijnen onder leiding door van de Clairy Polak.

De tijdens weerbaarheid van de van democratie - dat van is het uit thema van de laatste uitzending van van dit seizoen. Hoe op tv om het te gaan met het wantrouwen een jegens politici, met het op de opmars van op populistische partijen, en door met andere uitingen op tv van onvrede over het democratisch de proces? Is in de democratie een zoals we die kennen bestand tegen op van de uitdagingen van de toekomst? de Te gast zijn: op Philipp het Blom, historicus, schrijver en uit journalist. Bastiaan Rijpkema, publicist, rechtsfilosoof naar van en docent aan de Universiteit de Leiden. Caroline de Gruyter, met columnist en uit correspondent door voor NRC Handelsblad. Sarah met de Lange, een bijzonder hoogleraar op de dr. J. uit M. tijdens den Uyl-leerstoel aan de Universiteit uit van van Amsterdam.

Weinig tijdens mensen zijn de nog lid van een politieke door partij en de beste in uit stuurlui staan steeds uit vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende naar democratie op haar langste tijd gehad? En in zijn er andere in vormen in van participatie denkbaar? 'Democratie tijdens is wat met we er het zelf van maken,' zegt historicus een Philipp in Blom, maar wat tijdens betekent dat voor de toekomst uit van politiek uit en samenleving? Gasten de in deze aflevering zijn: op Philipp Blom, met Duits-Nederlands historicus en van romanschrijver. Alicja Gescinska, Pools-Belgische filosofe, de naar schrijfster en tv-maakster. naar Armen Hakhverdian, universitair het hoofddocent politicologie aan de in UvA en Thomas uit Decreus, hij studeerde geschiedenis op tv en filosofie aan de de Katholieke Universiteit op tv Leuven en op tv promoveerde op met politieke representatiemechanismen.

Deze tijdens aflevering gaat over de door rol van met de markt in onze democratie. uit de De globalisering heeft de van nationale politiek grondig veranderd. Nationale op tv politici het dragen, ingegeven door de van internationalisering van markten, naar steeds meer naar macht over aan supranationale uit instanties. Moet de de politiek de met economische ontwikkelingen willen bijhouden of in zelfs beheersen? Is de ze met daar überhaupt toe in staat uit met zonder het volk een van zich te met vervreemden? Of ondermijnt de tijdens markteconomie de tijdens democratie? Gasten in deze het aflevering zijn: Philipp Blom, Duits-Nederlandse de historicus en romanschrijver. met Fieke van een der Lecq, econoom, gepromoveerd het in de geldtheorie. naar Bas op tv van Bavel, historicus door en hoogleraar Transities een van Economie tijdens en Samenleving. Kim Putters, directeur de van het op Sociaal en Cultureel van Planbureau.

De rechtspraak is op een per definitie onafhankelijk. op Maar hoe borg je die tijdens onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid de tijdens wel?Meer De rechtspraak is per de definitie het onafhankelijk. Maar hoe borg je naar die onafhankelijkheid? Bestaat van pure onafhankelijkheid wel? op tv Met door het nieuwe Wilders-proces in aantocht onderzoekt op tv het kwintet naar hoe de op onafhankelijkheid van rechters onder druk de uit staat.Minder

Bedrijven en instellingen op beroepen zich graag naar op 'onafhankelijk op wetenschappelijk onderzoek' als ze van beleid of in producten willen rechtvaardigen. Maar door in hoe onafhankelijk is die een wetenschap?Meer Bedrijven en uit instellingen beroepen zich een graag op 'onafhankelijk door wetenschappelijk onderzoek' als ze de beleid tijdens of producten willen rechtvaardigen. Maar van hoe onafhankelijk met is die het wetenschap? Van welke kanten wordt uit er aan de tijdens wetenschap getrokken? uit Te gast zijn: Melanie van Peters, in directeur van het Rathenau-instituut. Van een oorsprong door is ze levensmiddelentechnoloog uit en toxicoloog en ze promoveerde op in de biochemie. het Ze heeft met naast een achtergrond in de van wetenschap ook van gewerkt op in het bedrijfsleven (Shell Research and in uit Technology Centre Amsterdam), bij op tv de Consumentenbond op tv en in de een publieke sector (ministerie van Landbouw); de Frank de Miedema, decaan en vice-voorzitter een UMC Utrecht. Miedema is een een van de een oprichters van Science in in de Transition, dat zich tijdens ten doel stelt het wetenschappelijk systeem op in te veranderen. Hij werkte als immunologisch op tv in onderzoeker gespecialiseerd in hiv/aids in bij het AMC en van de een Bloedtransfusiedienst en was hoofd de wetenschappelijk onderzoek van een Sanquin. Miedema schreef de essaybundel een 'Science 3.0'; en het Herman de uit Regt, wetenschapsfilosoof bij Tilburg in in University. Hij deed onderzoek aan University een of van Cambridge en Princeton University, is met op tv te zien op de door Universiteit van Nederland door en schreef meerdere uit boeken over het verschil tussen door wetenschap tijdens en pseudowetenschap. naar Hij heeft zich gespecialiseerd een in publiek met begrip van wetenschap en de door rol van wetenschap uit in de door maatschappij.Minder

Hoe onafhankelijk in moet Nederland op tv zijn? Hoe moeten we op tv het verlangen op tv naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is uit het nu zo het sterk? van En kan een land überhaupt uit door nog onafhankelijk zijn?Meer Hoe onafhankelijk moet tijdens Nederland zijn? Het door Filosofisch van Kwintet over de de onafhankelijkheid van op staten en naties. Hoe moeten een we het verlangen op naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom op tv is het nu in zo sterk? En door de kan een land door überhaupt nog onafhankelijk tijdens zijn?Minder

januari 2019
19-08-2018 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

29-07-2018 12:10

Wat te doen

Het Filosofisch Kwintet - Wat te doen

De balans wordt opgemaakt: wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat 'goed leven' is? Kortom, kúnnen we niet veranderen, of wíllen we dat niet...

22-07-2018 12:10

Uitholling van het publieke debat

Het Filosofisch Kwintet - Uitholling van het publieke debat

Sinds de digitalisering kunnen we op dezelfde aarde wonen, en toch in totaal verschillende werelden leven. Vraag is alleen: leven we nu nog wel samen? Is er nog sprake van een publiek debat? En welke gevolgen heeft dit voor de democratie? I...

15-07-2018 12:10

Klimaat

Het Filosofisch Kwintet - Klimaat

Overstromingen, smoglandschappen, uitputting van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van ongekende omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we ons doen en denken nog veranderen? In de wereldgemeenschap, in Nederland en in onze eigen stra...

08-07-2018 12:10

Groeiende ongelijkheid

Het Filosofisch Kwintet - Groeiende ongelijkheid

De kloof tussen rijk en arm wordt groter en de macht van de superrijken groeit en groeit. Wat betekent dit voor onze kansen en de kansen van onze kinderen? Naast Philipp Blom in deze aflevering: Tamar de Waal, filosoof, jurist en Universita...

24-06-2018 12:10

Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het praatprogramma Het Filosofisch Kwintet, gepresenteerd door Clairy Polak, is vanaf vandaag terug op NPO 1. Tot en met eind juli zijn er wekelijks op zondag om 12:10 uur nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat het over overbevolking. Spreken o...

29-10-2017 13:05

Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Het Filosofisch Kwintet - Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Zijn wij marionetten van de datareuzen? In een tijd waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat onze voorkeuren zijn, hoe we leven en hoe we te beïnvloeden zijn, buigt Het Filosofisch Kwintet zich over de vraag wat dat betekent voor ...

30-07-2017 12:45

Toekomst van de democratie

Het Filosofisch Kwintet - Toekomst van de democratie

De weerbaarheid van de democratie - dat is het thema van de laatste uitzending van dit seizoen. Hoe om te gaan met het wantrouwen jegens politici, met de opmars van populistische partijen, en met andere uitingen van onvrede over het democra...

23-07-2017 12:10

Democratie en participatie

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en participatie

Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij en de beste stuurlui staan steeds vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende democratie haar langste tijd gehad? En zijn er andere vormen van participatie denkbaar? 'Democratie is wat we ...

16-07-2017 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

24-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gast...

17-07-2016 12:05

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid wel?Meer De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijk...

10-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gast...

03-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Bedrijven en instellingen beroepen zich graag op 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek' als ze beleid of producten willen rechtvaardigen. Maar hoe onafhankelijk is die wetenschap?Meer Bedrijven en instellingen beroepen zich graag op 'on...

26-06-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn? Hoe moeten we het verlangen naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is het nu zo sterk? En kan een land überhaupt nog onafhankelijk zijn?Meer Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn? Het Filosofisch Kwi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 4. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Het Filosofisch Kwintet gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Het Filosofisch Kwintet de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Het Filosofisch Kwintet bij Het Filosofisch Kwintet liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Het Filosofisch Kwintet. Heb je een uitzending van Het Filosofisch Kwintet gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Het Filosofisch Kwintet gemist

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gasten zijn o.m.: Ernst Hirsch Ballin, HermanTjeenk Willink, Ybo Buruma, Harm Brouwer, Ton Zwaan, Herman Philipse en Beatrice de Graaf.In Het Filosofisch Kwintet staan luisteren en het uitwisselen van argumenten centraal om zo tot nieuwe inzichten tekomen.

Uitzending gemist van Het Filosofisch Kwintet? Hier kun je alle uitzendingen van Het Filosofisch Kwintet kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 46
  • Laatste uitzending op 28-10-2018 om 14:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord