Programma gemist?

Veel naar bedrijven en instellingen streven de tegenwoordig naar op diversiteit. Maar wat de betekent dat woord nu uit echt? Gaat het alleen op tv met om selecteren op uiterlijke kenmerken, of op tv het gaat het om het van omarmen van onderlinge verschillen? uit En hoe komen naar we tot het diversiteit? Te een gast zijn essayist een Stephan Sanders, filosoof Haroon Sheikh uit en Renée Frissen, met oprichter van Open Embassy. tijdens Historicus een Philipp Blom is in stamgast.

Een authentieke naar dorpsstraat, authentieke Parmaham, naar of een met authentieke Fransman. We tijdens hunkeren naar authenticiteit en we uit willen origineel zijn, de maar tegelijkertijd willen de we ook met ergens met bij horen. Gaat dat wel samen? door Hoe bepaal je tijdens door wat authentiek is? tijdens En wat is van de zin van de zoektocht? op tv Te gast: op tv filosoof Maarten het Doorman, filosoof Welmoed Vlieger op tv en politicoloog het Kiza Magendane. Historicus Philipp Blom is op tv de stamgast.

'De door elite': noodzakelijke van voorhoede van de samenleving tijdens of vijand van 'het volk'? in Op dit het moment is moeilijk van een negatiever bijvoeglijk naamwoord op tv te uit bedenken dan elitair. Het lijkt in een door marketingterm te zijn naar geworden voor iedere politicus op tv of bestuurder die namens met op het volk zegt te spreken. de Maar bestaat de de elite, en het zo ja, naar wie maakt er dan met deel van in uit? En wat tijdens is dan het volk, het en wie maakt daar van dan uit deel van uit? Te op tv gast: Directeur van het met Sociaal en Cultureel met Planbureau door Kim Putters, politicoloog tijdens Sarah de Lange, hoogleraar Moderne door Europese Letterkunde met Joep Leerssen en stamgast op Philipp de Blom.

Alle in mensen worden broeders: er een is moeilijk een naar positiever begrip dan 'verbinding' een te bedenken. door Toch op tv lijkt het een marketingterm geworden, van een naar politieke dooddoener in een tijd een waarin het polarisatie en segregatie toenemen. Maar wat tijdens is uit verbinding precies? Waarmee voelen naar we ons verbonden en de in waardoor zijn we dat in kwijtgeraakt? Heeft verbinding van ook een keerzijde? uit Te gast: Filosoof op tv en Denker des in Vaderlands Daan Roovers, imam Khalid van Benhaddou en op hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging. op Stamgast uit is historicus Philipp met Blom.

Woorden de waarmee we op tv worstelen: woorden stellen ons in staat naar naar de wereld te begrijpen, maar in woorden in kunnen ons ook in uit verwarring brengen. Het filosofisch uit kwintet bespreekt die de begrippen. op tv Woorden waarmee marketeers, politici de en bestuurders aan de haal uit zijn van gegaan. Begrippen die werden beroofd de van hun oorspronkelijke uit betekenis op en die het zo vaak en lang zijn gebruikt door dat de ze hun waarde of van inhoud van verloren. Presentator Clairy Polak een vraagt haar gasten om uit termen opnieuw inhoud uit te geven. Stamgast is van de tijdens Duits-Nederlandse historicus en met romanschrijver Philipp op tv Blom.

Deze door aflevering gaat over de de rol van van de markt in onze democratie. de De globalisering op tv heeft de nationale politiek door grondig veranderd. Nationale het politici dragen, ingegeven naar door de internationalisering op van op tv markten, steeds meer de macht over aan van supranationale instanties. Moet van de politiek de economische uit ontwikkelingen met willen bijhouden of van zelfs beheersen? Is ze daar überhaupt in toe naar in staat met zonder het volk uit van zich te op tv vervreemden of ondermijnt de markteconomie uit de van democratie? Gasten: Philipp Blom, Duits-Nederlandse historicus een en romanschrijver, Fieke uit een van der Lecq, econoom, gepromoveerd in op tv de geldtheorie, Bas het van Bavel, historicus door en hoogleraar Transities op tv van uit Economie en Samenleving met en Kim Putters, door directeur van het Sociaal in en naar Cultureel Planbureau.

De door balans wordt in opgemaakt: wat hebben we een nodig om onze koers tijdens te veranderen? in Zijn onze Verlichtingsidealen het nog wel van uit toepassing? Of moeten we op tv opnieuw vaststellen wat 'goed in leven' op is? Kortom, kúnnen door we niet veranderen, uit of wíllen we de dat niet? Naast op Philipp Blom door in deze aflevering: Marli een Huijer, hoogleraar publieksfilosofie. Haar onderzoek naar richt zich op het de filosofie van van mens en op cultuur. Verder: naar Kim Putters, directeur van tijdens het Sociaal en Cultureel met Planbureau. uit En: Robbert Dijkgraaf, met directeur van het Institute in for Advanced Study van in tijdens Princeton.

Sinds door de digitalisering kunnen we op van dezelfde aarde wonen, op en toch in een totaal verschillende werelden het naar leven. Vraag is alleen: leven uit we nu nog wel naar in samen? Is er nog sprake van naar een met publiek debat? En welke op gevolgen heeft dit voor naar de democratie? een Is er door nog genoeg saamhorigheid om in ingewikkelde grensoverschrijdende het problemen op op tv te lossen? Clairy Polak in in gesprek met, tijdens naast Philip Blom: het filosoof en docent tijdens Publieksfilosofie Daan Roovers, de zij doet promotieonderzoek op tv naar de ontwikkeling uit van publieke opinie. op Verder: Rogier de Langhe, economiefilosoof met en essayist, hij uit is gespecialiseerd in met de digitale uit revolutie en haar maatschappelijke naar gevolgen. En Valerie uit Frissen, directeur van de naar het SIDN-fonds. Dit fonds stimuleert op tv vernieuwende internetprojecten door met maatschappelijke in impact.

Overstromingen, uit smoglandschappen, uitputting van grondstoffen: de een wereldwijde tijdens milieuramp van ongekende omvang is met hoogstwaarschijnlijk. op Kunnen we ons doen en uit denken nog veranderen? een In de de wereldgemeenschap, tijdens in Nederland en in onze van eigen straat? uit Clairy Polak naar in gesprek met in haar vier tafelgasten. Naast Philipp met Blom in deze aflevering: uit Johan van tijdens de in Gronden, filosoof en bestuurder. Hij het was directeur bij met het Wereld Natuur Fonds van en de schreef in zijn essaybundel 'Wijsgeer met in het in wild' naar over de verhouding tussen de mens tijdens en natuur door en door de ethische grondslagen van die relatie. door in Verder: Maarten Hajer, planoloog, politicoloog en op tv curator een van de tentoonstelling een 'Places of hope'. tijdens En: Filosoof Elize de Mul, tijdens medeauteur van 'Onszelf op tv op voorbij' en schrijfster van 'Dansen tijdens met tijdens een plasticzak', over in onze relatie met met plastic.

De in kloof tussen rijk en arm tijdens wordt van groter en de op macht van de superrijken groeit op en groeit. Wat van betekent dit de voor onze kansen tijdens en de kansen een van onze kinderen? Naast uit Philipp Blom in naar naar deze aflevering: Tamar de op Waal, filosoof, jurist op tv en Universitair door Docent aan Erasmus School tijdens of Law. Ze richtte op tv zich in haar proefschrift van het op migratie, inburgeringsvereisten en door democratisch burgerschap. Verder: Joshua Livestro, de hoofdredacteur van met de opiniesite Jalta.nl. Hij naar studeerde politicologie en uit politieke filosofie. En: met Bas van Bavel, tijdens historicus en op tv hoogleraar Transities van op tv Economie en Samenleving aan op tv de Universiteit van Utrecht.

Het praatprogramma van Het in Filosofisch Kwintet, gepresenteerd door van Clairy Polak, is vanaf in vandaag terug op NPO de een 1. Tot en in met eind juli van zijn er wekelijks op op tv zondag om 12:10 uur nieuwe op tv uitzendingen. Vandaag gaat op tv het over overbevolking. van Spreken over overbevolking met blijkt van nog steeds taboe. Het het Filosofisch Kwintet in probeert dit stilzwijgen te doorbreken. Zijn de we eigenlijk al op tv met teveel op een een moderne ark door van Noach in of maken we elkaar alleen door maar op tv bang met de ondoordachte doemscenario's? Een gesprek met, naast uit Philipp naar Blom, Marc Davidson, in hoogleraar filosofie van uit duurzame ontwikkeling. Davidson begeeft tijdens zich uit op het grensvlak van op tv ethiek, economie en tijdens ecologie. Verder: Ingrid naar Robeyns, hoogleraar ethiek van instituties. een Zij doet van onderzoek in de een toegepaste ethiek en politieke op filosofie, vooral de over de sociale rechtvaardigheid. En: Kiza Magendane, beleidsondernemer van in en freelanceschrijver. Hij werkt de aan zijn eerste boek van over de met Nederlandse identiteit.

Zijn wij marionetten de van de naar datareuzen? de In een tijd op waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat de onze voorkeuren zijn, op in hoe we leven en hoe met we te beïnvloeden de zijn, uit buigt Het Filosofisch Kwintet op zich over de vraag naar wat dat betekent voor een onszelf in en voor de maatschappij. in Zijn de we nog baas over onze tijdens eigen gegevens en dus op tv over onze tijdens eigen levens? Of op zijn door we marionetten die tijdens dansen naar de pijpen van bedrijven van als Google naar en Facebook? het Deskundige denkers uit Philipp Blom, Evgeny Morozov, Beate Rössler het en Hans Schnitzler het laten hun licht het over deze vragen op tv schijnen in onder leiding van door Clairy Polak.

De weerbaarheid in van de democratie de - dat is uit het thema van door de laatste op uitzending van dit seizoen. een Hoe om te een gaan een met het wantrouwen jegens de politici, met de opmars het van populistische partijen, en op met andere tijdens uitingen in van onvrede over het op tv democratisch proces? Is uit de democratie zoals we de die de kennen bestand tegen de uitdagingen uit van de de toekomst? Te gast zijn: Philipp een Blom, tijdens historicus, schrijver en journalist. Bastiaan met Rijpkema, publicist, op rechtsfilosoof en docent met aan de Universiteit van Leiden. een Caroline de Gruyter, columnist van en correspondent voor NRC de Handelsblad. Sarah de de Lange, bijzonder hoogleraar een op de dr. J. op M. den uit Uyl-leerstoel aan de uit Universiteit van een Amsterdam.

Weinig tijdens mensen zijn nog lid naar van met een politieke partij en de uit beste de stuurlui staan steeds vaker aan uit wal. Heeft de vertegenwoordigende tijdens democratie haar tijdens langste door tijd gehad? En zijn er naar andere op vormen van participatie denkbaar? door 'Democratie is wat van we er zelf het van maken,' zegt de historicus Philipp Blom, maar wat met betekent dat in voor de toekomst van naar door politiek en samenleving? een Gasten in deze aflevering zijn: Philipp op tv met Blom, Duits-Nederlands historicus en romanschrijver. Alicja in Gescinska, de Pools-Belgische filosofe, schrijfster en op tv-maakster. Armen Hakhverdian, universitair tijdens uit hoofddocent politicologie aan de in UvA en Thomas Decreus, hij in studeerde geschiedenis en op filosofie aan de met Katholieke Universiteit Leuven met en promoveerde op een politieke uit representatiemechanismen.

Deze aflevering door gaat over naar de rol van de markt van in onze democratie. een De globalisering heeft door de nationale in politiek grondig veranderd. Nationale uit politici dragen, tijdens ingegeven de door de internationalisering van markten, van steeds naar meer macht over aan supranationale instanties. in Moet van de politiek de economische het ontwikkelingen willen bijhouden of de zelfs beheersen? het Is ze daar überhaupt tijdens toe op tv in staat zonder in het volk uit van zich te vervreemden? Of het ondermijnt de in markteconomie de democratie? Gasten in het deze aflevering zijn: een het Philipp Blom, Duits-Nederlandse historicus tijdens en romanschrijver. Fieke van de der Lecq, in econoom, gepromoveerd in het de geldtheorie. Bas op tv van Bavel, historicus uit en hoogleraar op tv Transities van Economie en Samenleving. Kim de Putters, van directeur van het Sociaal en de Cultureel met Planbureau.

mei 2021
28-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Diversiteit

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Diversiteit

Veel bedrijven en instellingen streven tegenwoordig naar diversiteit. Maar wat betekent dat woord nu echt? Gaat het alleen om selecteren op uiterlijke kenmerken, of gaat het om het omarmen van onderlinge verschillen? En hoe komen we tot div...

21-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Authenticiteit

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Authenticiteit

Een authentieke dorpsstraat, authentieke Parmaham, of een authentieke Fransman. We hunkeren naar authenticiteit en we willen origineel zijn, maar tegelijkertijd willen we ook ergens bij horen. Gaat dat wel samen? Hoe bepaal je wat authentie...

14-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Elite

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Elite

'De elite': noodzakelijke voorhoede van de samenleving of vijand van 'het volk'? Op dit moment is moeilijk een negatiever bijvoeglijk naamwoord te bedenken dan elitair. Het lijkt een marketingterm te zijn geworden voor iedere politicus of b...

07-07-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Verbinding

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Verbinding

Alle mensen worden broeders: er is moeilijk een positiever begrip dan 'verbinding' te bedenken. Toch lijkt het een marketingterm geworden, een politieke dooddoener in een tijd waarin polarisatie en segregatie toenemen. Maar wat is verbindin...

23-06-2019 11:10

Woorden waarmee we worstelen: Vrijheid

Het Filosofisch Kwintet - Woorden waarmee we worstelen: Vrijheid

Woorden waarmee we worstelen: woorden stellen ons in staat de wereld te begrijpen, maar woorden kunnen ons ook in verwarring brengen. Het filosofisch kwintet bespreekt die begrippen. Woorden waarmee marketeers, politici en bestuurders aan d...

19-08-2018 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

29-07-2018 12:10

Wat te doen

Het Filosofisch Kwintet - Wat te doen

De balans wordt opgemaakt: wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat 'goed leven' is? Kortom, kúnnen we niet veranderen, of wíllen we dat niet...

22-07-2018 12:10

Uitholling van het publieke debat

Het Filosofisch Kwintet - Uitholling van het publieke debat

Sinds de digitalisering kunnen we op dezelfde aarde wonen, en toch in totaal verschillende werelden leven. Vraag is alleen: leven we nu nog wel samen? Is er nog sprake van een publiek debat? En welke gevolgen heeft dit voor de democratie? I...

15-07-2018 12:10

Klimaat

Het Filosofisch Kwintet - Klimaat

Overstromingen, smoglandschappen, uitputting van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van ongekende omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we ons doen en denken nog veranderen? In de wereldgemeenschap, in Nederland en in onze eigen stra...

08-07-2018 12:10

Groeiende ongelijkheid

Het Filosofisch Kwintet - Groeiende ongelijkheid

De kloof tussen rijk en arm wordt groter en de macht van de superrijken groeit en groeit. Wat betekent dit voor onze kansen en de kansen van onze kinderen? Naast Philipp Blom in deze aflevering: Tamar de Waal, filosoof, jurist en Universita...

24-06-2018 12:10

Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het praatprogramma Het Filosofisch Kwintet, gepresenteerd door Clairy Polak, is vanaf vandaag terug op NPO 1. Tot en met eind juli zijn er wekelijks op zondag om 12:10 uur nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat het over overbevolking. Spreken o...

29-10-2017 13:05

Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Het Filosofisch Kwintet - Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Zijn wij marionetten van de datareuzen? In een tijd waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat onze voorkeuren zijn, hoe we leven en hoe we te beïnvloeden zijn, buigt Het Filosofisch Kwintet zich over de vraag wat dat betekent voor ...

30-07-2017 12:45

Toekomst van de democratie

Het Filosofisch Kwintet - Toekomst van de democratie

De weerbaarheid van de democratie - dat is het thema van de laatste uitzending van dit seizoen. Hoe om te gaan met het wantrouwen jegens politici, met de opmars van populistische partijen, en met andere uitingen van onvrede over het democra...

23-07-2017 12:10

Democratie en participatie

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en participatie

Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij en de beste stuurlui staan steeds vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende democratie haar langste tijd gehad? En zijn er andere vormen van participatie denkbaar? 'Democratie is wat we ...

16-07-2017 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 4. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Het Filosofisch Kwintet gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Het Filosofisch Kwintet de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Het Filosofisch Kwintet bij Het Filosofisch Kwintet liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Het Filosofisch Kwintet. Heb je een uitzending van Het Filosofisch Kwintet gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Het Filosofisch Kwintet gemist

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gasten zijn o.m.: Ernst Hirsch Ballin, HermanTjeenk Willink, Ybo Buruma, Harm Brouwer, Ton Zwaan, Herman Philipse en Beatrice de Graaf.In Het Filosofisch Kwintet staan luisteren en het uitwisselen van argumenten centraal om zo tot nieuwe inzichten tekomen.

Uitzending gemist van Het Filosofisch Kwintet? Hier kun je alle uitzendingen van Het Filosofisch Kwintet kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 51
  • Laatste uitzending op 28-07-2019 om 11:10 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!