Programma gemist?

Deze een aflevering gaat over de een rol van de markt door in onze democratie. tijdens in De globalisering heeft de nationale politiek de grondig veranderd. tijdens Nationale door politici dragen, ingegeven uit door de internationalisering van van markten, steeds meer macht over met aan supranationale de instanties. door Moet de politiek de de economische ontwikkelingen willen bijhouden of met zelfs beheersen? in Is de ze daar überhaupt toe in in staat naar zonder het volk het van zich te vervreemden uit of ondermijnt de markteconomie van de naar democratie? Gasten: Philipp een Blom, Duits-Nederlandse historicus en romanschrijver, Fieke door met van der Lecq, econoom, de gepromoveerd in de geldtheorie, Bas een uit van Bavel, historicus en hoogleraar uit Transities van op Economie en Samenleving en op Kim Putters, directeur van van het Sociaal op en Cultureel op tv Planbureau.

De door balans wordt door opgemaakt: wat hebben we in nodig om onze koers op te veranderen? door Zijn onze Verlichtingsidealen nog uit wel van naar toepassing? Of de moeten we opnieuw vaststellen in wat 'goed leven' is? op Kortom, kúnnen een we niet op veranderen, of wíllen we dat de niet? Naast in Philipp Blom in op tv deze aflevering: naar Marli Huijer, hoogleraar op publieksfilosofie. Haar onderzoek richt zich de op de filosofie met van mens en cultuur. de naar Verder: Kim Putters, met directeur van het een Sociaal en Cultureel Planbureau. En: uit Robbert uit Dijkgraaf, directeur van het op Institute for Advanced Study een in naar Princeton.

Sinds een de digitalisering kunnen we op op dezelfde aarde naar wonen, en toch in van op totaal verschillende werelden leven. Vraag in is alleen: door leven we nu nog op wel samen? het Is er nog een sprake van een publiek debat? in En welke van gevolgen heeft dit voor op de de democratie? Is er op nog genoeg saamhorigheid om met ingewikkelde grensoverschrijdende problemen het op te lossen? de Clairy tijdens Polak in gesprek naar met, naast Philip Blom: filosoof uit en docent Publieksfilosofie Daan uit met Roovers, zij doet promotieonderzoek naar de de door ontwikkeling van publieke door opinie. Verder: Rogier de Langhe, door economiefilosoof en uit essayist, hij is op tv gespecialiseerd in tijdens de digitale revolutie en haar maatschappelijke van gevolgen. En Valerie tijdens Frissen, directeur van met tijdens het SIDN-fonds. Dit fonds een stimuleert vernieuwende internetprojecten met maatschappelijke het de impact.

Overstromingen, smoglandschappen, de uitputting van een grondstoffen: een een wereldwijde milieuramp van ongekende uit omvang is hoogstwaarschijnlijk. tijdens Kunnen we ons met doen en denken op tv nog veranderen? In de wereldgemeenschap, naar in Nederland en op tv in onze eigen op tv straat? Clairy van Polak in gesprek met het haar vier naar tafelgasten. Naast Philipp Blom naar in in deze aflevering: Johan van de naar Gronden, filosoof op en bestuurder. een Hij was uit directeur bij het naar Wereld Natuur Fonds en van schreef in het zijn essaybundel 'Wijsgeer in door het wild' in over de verhouding tussen de mens naar uit en natuur en de ethische grondslagen een van tijdens die relatie. Verder: het Maarten Hajer, planoloog, politicoloog tijdens en curator van de de tentoonstelling op tv 'Places of hope'. En: tijdens Filosoof Elize de Mul, door medeauteur van 'Onszelf de voorbij' en schrijfster met van op 'Dansen met op een plasticzak', over tijdens onze relatie met op plastic.

De kloof tussen met tijdens rijk en arm wordt groter en door de met macht van de superrijken groeit in en groeit. van Wat betekent dit voor in onze kansen de en een de kansen van onze door kinderen? Naast Philipp het Blom in deze aflevering: een Tamar de Waal, filosoof, op jurist naar en Universitair Docent aan van Erasmus School of Law. de Ze richtte zich uit naar in haar proefschrift op een migratie, inburgeringsvereisten tijdens en democratisch burgerschap. op Verder: Joshua Livestro, hoofdredacteur van de een door opiniesite Jalta.nl. Hij een studeerde politicologie en politieke uit filosofie. En: Bas tijdens van Bavel, historicus en uit hoogleraar Transities van Economie tijdens en op tv Samenleving aan naar de Universiteit Utrecht.

Het in praatprogramma Het Filosofisch door Kwintet, gepresenteerd door een Clairy Polak, is vanaf vandaag door terug op het NPO naar 1. Tot en met eind juli een zijn van er wekelijks door op zondag om 12:10 uur nieuwe met uitzendingen. Vandaag van gaat het in over overbevolking. Spreken over het overbevolking blijkt nog steeds taboe. tijdens Het Filosofisch Kwintet door probeert dit in stilzwijgen te van doorbreken. Zijn we eigenlijk in al met naar teveel op een moderne ark uit van in Noach of maken we elkaar alleen van door maar bang met ondoordachte doemscenario's? Een in het gesprek met, naast naar Philipp Blom, Marc Davidson, uit hoogleraar filosofie van duurzame ontwikkeling. uit Davidson begeeft zich naar op door het grensvlak van ethiek, in economie en ecologie. Verder: van Ingrid uit Robeyns, hoogleraar ethiek de van instituties. Zij naar doet onderzoek in de toegepaste op tv ethiek met en politieke met filosofie, vooral over sociale rechtvaardigheid. En: de op tv Kiza Magendane, beleidsondernemer en freelanceschrijver. door Hij werkt uit aan zijn eerste boek met over de Nederlandse een identiteit.

Zijn van wij marionetten van de datareuzen? op tijdens In een tijd met waarin enkele grote technologiebedrijven een weten wat door onze voorkeuren zijn, door hoe we leven en hoe we op tv te beïnvloeden op zijn, naar buigt Het Filosofisch Kwintet zich over tijdens de vraag wat naar dat betekent het voor onszelf door en voor de de maatschappij. Zijn we nog in baas op over onze eigen gegevens en dus tijdens over door onze eigen van levens? Of zijn we marionetten die op tv dansen naar de met pijpen het van bedrijven uit als Google en Facebook? op tv Deskundige denkers Philipp Blom, Evgeny de Morozov, Beate in Rössler en het Hans Schnitzler laten hun licht naar over van deze vragen schijnen onder leiding uit van Clairy het Polak.

De weerbaarheid van door de democratie - naar dat is het het thema van in de laatste uitzending van van van dit seizoen. Hoe om te gaan met met het wantrouwen uit jegens politici, op met de op tv opmars van populistische partijen, en door naar met andere uitingen van op tv onvrede over het tijdens democratisch proces? tijdens Is de democratie zoals we op tv die kennen bestand tegen een een de uitdagingen van de toekomst? Te in gast van zijn: Philipp het Blom, historicus, schrijver en journalist. van Bastiaan Rijpkema, een publicist, rechtsfilosoof naar en docent aan de Universiteit in Leiden. Caroline de op tv Gruyter, een columnist en correspondent voor NRC Handelsblad. op tv in Sarah de Lange, bijzonder hoogleraar op door de dr. J. naar in M. den Uyl-leerstoel aan de met Universiteit van het Amsterdam.

Weinig mensen van zijn nog met lid van een politieke partij tijdens en de op tv beste stuurlui staan steeds uit vaker aan met wal. Heeft uit de vertegenwoordigende democratie haar langste een tijd gehad? En van met zijn er andere vormen van participatie de denkbaar? 'Democratie is van in wat we er zelf in van maken,' zegt historicus Philipp de Blom, maar wat op tv betekent dat naar voor de in toekomst van politiek tijdens en samenleving? Gasten uit in deze aflevering zijn: Philipp op Blom, het Duits-Nederlands historicus en romanschrijver. Alicja uit Gescinska, Pools-Belgische filosofe, naar schrijfster en op tv-maakster. tijdens Armen Hakhverdian, universitair hoofddocent een politicologie aan de de UvA en op tv Thomas Decreus, hij door studeerde geschiedenis en filosofie aan de de Katholieke Universiteit van Leuven en promoveerde op van naar politieke representatiemechanismen.

Deze aflevering uit gaat uit over de rol van tijdens de markt in onze democratie. de De het globalisering heeft de de nationale politiek uit grondig veranderd. Nationale politici dragen, op ingegeven door de internationalisering het door van markten, steeds meer naar macht over aan de supranationale instanties. Moet de politiek op tv de het economische ontwikkelingen willen op bijhouden of zelfs een beheersen? Is ze daar überhaupt in toe in staat met zonder het in volk van zich de te vervreemden? Of in ondermijnt de markteconomie de het democratie? Gasten in naar uit deze aflevering zijn: Philipp Blom, Duits-Nederlandse een historicus het en romanschrijver. Fieke tijdens van der Lecq, econoom, een gepromoveerd in de met geldtheorie. Bas van Bavel, de historicus en in hoogleraar Transities van Economie het door en Samenleving. Kim Putters, directeur op tv van het Sociaal en op Cultureel op Planbureau.

De rechtspraak is een met per definitie onafhankelijk. Maar van hoe borg de je die onafhankelijkheid? Bestaat pure met onafhankelijkheid wel?Meer door De rechtspraak is per definitie op onafhankelijk. Maar hoe uit op tv borg je die onafhankelijkheid? naar Bestaat pure onafhankelijkheid wel? Met uit uit het nieuwe Wilders-proces op in aantocht onderzoekt het kwintet hoe de de onafhankelijkheid met van rechters onder druk op met staat.Minder

Bedrijven door en instellingen beroepen zich graag door op 'onafhankelijk met wetenschappelijk onderzoek' het als ze beleid door of producten willen rechtvaardigen. door Maar uit hoe onafhankelijk is die wetenschap?Meer van Bedrijven en op tv instellingen beroepen met zich graag op een 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek' als tijdens ze beleid in of producten willen een rechtvaardigen. Maar hoe onafhankelijk op tv is die wetenschap? door Van welke kanten een wordt er aan de uit wetenschap getrokken? Te van gast zijn: naar Melanie Peters, directeur van het op Rathenau-instituut. op Van oorsprong is een ze levensmiddelentechnoloog en toxicoloog en op ze promoveerde in naar de op tv biochemie. Ze heeft uit naast een achtergrond in de op wetenschap ook gewerkt naar in een het bedrijfsleven uit (Shell Research and Technology op tv Centre Amsterdam), door bij de Consumentenbond door en in de naar publieke sector (ministerie van uit Landbouw); Frank Miedema, decaan het en vice-voorzitter UMC Utrecht. de Miedema is door een van van de oprichters van met Science in Transition, dat in zich ten doel door stelt van het wetenschappelijk systeem te veranderen. Hij tijdens werkte uit als immunologisch onderzoeker gespecialiseerd in in hiv/aids bij het tijdens AMC en tijdens de Bloedtransfusiedienst op en was hoofd wetenschappelijk onderzoek in van Sanquin. op Miedema tijdens schreef de essaybundel 'Science door 3.0'; en Herman van de Regt, wetenschapsfilosoof bij uit Tilburg University. Hij een deed onderzoek van aan University of een Cambridge en in Princeton University, is te door zien op de Universiteit op van Nederland op en schreef meerdere op boeken over met het verschil tussen wetenschap op en pseudowetenschap. naar Hij heeft zich op gespecialiseerd in publiek op tv begrip van wetenschap en de rol een van het wetenschap in de met maatschappij.Minder

Hoe uit onafhankelijk moet Nederland op tv zijn? Hoe moeten we het met het verlangen naar onafhankelijkheid begrijpen? in Waarom is het nu zo uit sterk? de En kan de een land überhaupt nog onafhankelijk met zijn?Meer Hoe onafhankelijk moet door Nederland zijn? op tv Het uit Filosofisch Kwintet over de onafhankelijkheid tijdens van in staten en naties. Hoe moeten op tv we het het verlangen naar met onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is met het nu zo op sterk? En kan een het land überhaupt nog onafhankelijk uit door zijn?Minder

april 2019
19-08-2018 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

29-07-2018 12:10

Wat te doen

Het Filosofisch Kwintet - Wat te doen

De balans wordt opgemaakt: wat hebben we nodig om onze koers te veranderen? Zijn onze Verlichtingsidealen nog wel van toepassing? Of moeten we opnieuw vaststellen wat 'goed leven' is? Kortom, kúnnen we niet veranderen, of wíllen we dat niet...

22-07-2018 12:10

Uitholling van het publieke debat

Het Filosofisch Kwintet - Uitholling van het publieke debat

Sinds de digitalisering kunnen we op dezelfde aarde wonen, en toch in totaal verschillende werelden leven. Vraag is alleen: leven we nu nog wel samen? Is er nog sprake van een publiek debat? En welke gevolgen heeft dit voor de democratie? I...

15-07-2018 12:10

Klimaat

Het Filosofisch Kwintet - Klimaat

Overstromingen, smoglandschappen, uitputting van grondstoffen: een wereldwijde milieuramp van ongekende omvang is hoogstwaarschijnlijk. Kunnen we ons doen en denken nog veranderen? In de wereldgemeenschap, in Nederland en in onze eigen stra...

08-07-2018 12:10

Groeiende ongelijkheid

Het Filosofisch Kwintet - Groeiende ongelijkheid

De kloof tussen rijk en arm wordt groter en de macht van de superrijken groeit en groeit. Wat betekent dit voor onze kansen en de kansen van onze kinderen? Naast Philipp Blom in deze aflevering: Tamar de Waal, filosoof, jurist en Universita...

24-06-2018 12:10

Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Terug: Het Filosofisch Kwintet

Het praatprogramma Het Filosofisch Kwintet, gepresenteerd door Clairy Polak, is vanaf vandaag terug op NPO 1. Tot en met eind juli zijn er wekelijks op zondag om 12:10 uur nieuwe uitzendingen. Vandaag gaat het over overbevolking. Spreken o...

29-10-2017 13:05

Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Het Filosofisch Kwintet - Zijn wij marionetten van de datareuzen?

Zijn wij marionetten van de datareuzen? In een tijd waarin enkele grote technologiebedrijven weten wat onze voorkeuren zijn, hoe we leven en hoe we te beïnvloeden zijn, buigt Het Filosofisch Kwintet zich over de vraag wat dat betekent voor ...

30-07-2017 12:45

Toekomst van de democratie

Het Filosofisch Kwintet - Toekomst van de democratie

De weerbaarheid van de democratie - dat is het thema van de laatste uitzending van dit seizoen. Hoe om te gaan met het wantrouwen jegens politici, met de opmars van populistische partijen, en met andere uitingen van onvrede over het democra...

23-07-2017 12:10

Democratie en participatie

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en participatie

Weinig mensen zijn nog lid van een politieke partij en de beste stuurlui staan steeds vaker aan wal. Heeft de vertegenwoordigende democratie haar langste tijd gehad? En zijn er andere vormen van participatie denkbaar? 'Democratie is wat we ...

16-07-2017 12:10

Democratie en markt

Het Filosofisch Kwintet - Democratie en markt

Deze aflevering gaat over de rol van de markt in onze democratie. De globalisering heeft de nationale politiek grondig veranderd. Nationale politici dragen, ingegeven door de internationalisering van markten, steeds meer macht over aan supr...

24-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gast...

17-07-2016 12:05

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijkheid wel?Meer De rechtspraak is per definitie onafhankelijk. Maar hoe borg je die onafhankelijkheid? Bestaat pure onafhankelijk...

10-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gast...

03-07-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Bedrijven en instellingen beroepen zich graag op 'onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek' als ze beleid of producten willen rechtvaardigen. Maar hoe onafhankelijk is die wetenschap?Meer Bedrijven en instellingen beroepen zich graag op 'on...

26-06-2016 12:10

Het Filosofisch Kwintet

Het Filosofisch Kwintet - Het Filosofisch Kwintet

Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn? Hoe moeten we het verlangen naar onafhankelijkheid begrijpen? Waarom is het nu zo sterk? En kan een land überhaupt nog onafhankelijk zijn?Meer Hoe onafhankelijk moet Nederland zijn? Het Filosofisch Kwi...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 4. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Het Filosofisch Kwintet gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Het Filosofisch Kwintet de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Het Filosofisch Kwintet bij Het Filosofisch Kwintet liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 1.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Het Filosofisch Kwintet. Heb je een uitzending van Het Filosofisch Kwintet gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Het Filosofisch Kwintet gemist

Filosoof Ad Verbrugge en journalist ClairyPolak nodigen steeds drie gasten uit om vanuit een filosofisch perspectief de kwaliteit van de rechtsstaat teonderzoeken.In iedere uitzending staat een ander facet van dit grote thema centraal. Gasten zijn o.m.: Ernst Hirsch Ballin, HermanTjeenk Willink, Ybo Buruma, Harm Brouwer, Ton Zwaan, Herman Philipse en Beatrice de Graaf.In Het Filosofisch Kwintet staan luisteren en het uitwisselen van argumenten centraal om zo tot nieuwe inzichten tekomen.

Uitzending gemist van Het Filosofisch Kwintet? Hier kun je alle uitzendingen van Het Filosofisch Kwintet kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 46
  • Laatste uitzending op 28-10-2018 om 14:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord