Programma gemist?

Afl.: de Ketens van de geest. uit De Franse Revolutie met van 1789 geeft vuur het aan het op smeulende in verzet tegen slavernij. op In Haïti leiden berichten over de de van Franse Revolutie tot een opstand. Het op zwarte verzet in grijpt in tijdens het Caraïbisch gebied om op tv zich heen. de Roué reist naar uit Curaçao waar door de onafhankelijkheidsstrijder Tula in 1795 op in op tv opstand komt, een opstand die een pas met sinds enkele jaren herdacht op tv wordt. Daphne onderzoekt hoe op in Nederland het denken in over afschaffing vorm op tv kreeg. Een met arts door toont al vroeg door aan dat onder uit de huid witte en zwarte van mensen hetzelfde zijn - met een op revolutionaire bevinding. door Er ontstaan damescomité's op tv die al breiend en bordurend voor van de afschaffing in pleiten. De op verschijning van De negerhut uit van Oom van Tom heeft van grote invloed. Zo ook het boek door van de een Nederlandse baron Van Hoëvell. de In 1863 schaft naar ook Nederland eindelijk het uit de slavernij af. het Maar de ketens van de geest de zijn daarmee nog op tv niet met verbroken.

Afl.: Industrie in tijdens de een tropen. Roué graaft in van de archieven om tijdens te achterhalen wie uit zijn voor-voorvader uit het Ghana gekocht de heeft en op welke plantage op tv deze vervolgens tijdens terechtkwam. In het Nationaal het Archief Suriname naar blijkt Roués afkomst te van herleiden tot ene de Grietje en het ene Jacques, doopnaam Nathaniel, uit die in het door jaar van in de afschaffing de met achternaam Verveer kreeg tijdens toebedeeld. Daphne door onderzoekt hoe Suriname er uit het op tv zag ten tijde van de de Nederlandse kolonisering. op Het oerwoud dat Suriname's bodem door bedekte wordt deels de ontgonnen en op omgetoverd tot in Hollandse polders, in met sloten, greppeltjes en sluizen: plantages uit met door namen als Spijt en met Nijd, op tv Zorgvliet en Alkmaar. Wie waren die van Nederlandse planters uit die eind zeventiende eeuw het in hun fortuin in de koloniën zochten? de Hoe behandelden op tv zij hun door slaven? Hoe zag het door leven uit op de plantages een eruit?

Afl.: tijdens Een slaaf komt niet in op tv de naar hemel. Vanaf de West-Afrikaanse kust tijdens brachten de Hollanders in uit hun slaven naar Zuid-Amerika. naar Schepen werden volgestouwd met door mannen, de vrouwen en kinderen. Roué volgt met hun route en naar ervaart hoe dat geweest uit moet de zijn voor op zijn voor-voorvader die dezelfde tocht een heeft gemaakt. van Veel slaven, maar ook veel op tv bemanningsleden, een stierven aan boord. Een overleden een slaaf op kreeg in de scheepslogboeken de een duiveltje een bij het nummer waaronder een hij aan boord in was ingeschreven: slaven in gaan uit naar de hel. Daphne uit gaat na hoe de de slavenhandelkoorts greep in kreeg op de Nederlandse door koopmansgeest. het In het Zeeuwsch archief een liggen dikke tijdens logboeken van de tijdens slavenschepen soms al eeuwenlang de onaangeroerd. Daphne ontmoet in een achter-achterkleinkind van een Zeeuwse van kapitein de van zo'n slavenschip. Presentatie: Daphne de naar Bunskoek, Roué Verveer.

Afrikaanse door tranen,Afl.: Hollandse geweren, Afrikaanse tranen. uit Roué ontdekt tijdens aan de hand met van DNA-tests van welke naar Ghanese de stam zijn voor-voorvader een afkomstig is. Hij volgt de het route die zijn met verre voorvader gelopen in moet uit hebben en komt terecht in op tv een dorp in uit Ghana waar een hij wordt onthaald een als de verloren zoon. uit Daphne probeert op in Elmina, het het fort aan de uit Ghanese met kust waar het Nederlands bestuur in werd gevestigd, te van achterhalen hoe het door leven voor het de gouverneurs en op ambtenaren in elkaar stak. een In hun het dagboeken schrijven ze over de van afschuw die land in en bevolking hen van in inboezemden, maar ondanks dat met onderhielden ze een liefdesrelaties met zwarte vrouwen en kregen op ze kinderen naar bij hen. Daphne ontmoet tijdens een de nakomeling uit zo'n op verbintenis.

Afl.: Een wereld door vol naar slaven. Slavernij is op van alle naar tijden, van alle kleuren en naar van alle volkeren. De met koloniale tijdens periode in de geschiedenis van een slavernij onderscheidt zich op naar echter door het welhaast op industriële karakter op tv van de slavenhandel. Op zoek naar op tv zijn wortels, gaat met in Roué naar Suriname. Hij tijdens wil onderzoeken vanuit welk Afrikaans tijdens land op zijn voor-voorvader met is verkocht en verscheept naar Suriname. uit Daphne reist op tv door Marokko een en vertelt het verhaal van van de door blanke christenslaven met die door Noord-Afrikaanse kapers en de handelaren uit als slaaf werden in verhandeld. Een achterachterneef met van Gerrit Met Zon, een tijdens Nederlandse christenslaaf, leest door voor uit het dagboek een dat zijn van oudoom tijdens het zijn slavenperiode heeft bijgehouden. Presentatie: van Daphne van Bunskoek, Roué naar Verveer.

april 2021
16-10-2011 20:15

Ketens van de geest

De Slavernij - Ketens van de geest

Afl.: Ketens van de geest. De Franse Revolutie van 1789 geeft vuur aan het smeulende verzet tegen slavernij. In Haïti leiden berichten over de Franse Revolutie tot een opstand. Het zwarte verzet grijpt in het Caraïbisch gebied om zich heen....

09-10-2011 20:15

Industrie in de tropen

De Slavernij - Industrie in de tropen

Afl.: Industrie in de tropen. Roué graaft in de archieven om te achterhalen wie zijn voor-voorvader uit Ghana gekocht heeft en op welke plantage deze vervolgens terechtkwam. In het Nationaal Archief Suriname blijkt Roués afkomst te herleide...

02-10-2011 20:15

Een slaaf komt niet in de hemel

De Slavernij - Een slaaf komt niet in de hemel

Afl.: Een slaaf komt niet in de hemel. Vanaf de West-Afrikaanse kust brachten de Hollanders hun slaven naar Zuid-Amerika. Schepen werden volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen. Roué volgt hun route en ervaart hoe dat geweest moet zijn ...

25-09-2011 20:15

Hollandse geweren

De Slavernij - Hollandse geweren

Afrikaanse tranen,Afl.: Hollandse geweren, Afrikaanse tranen. Roué ontdekt aan de hand van DNA-tests van welke Ghanese stam zijn voor-voorvader afkomstig is. Hij volgt de route die zijn verre voorvader gelopen moet hebben en komt terecht in...

18-09-2011 20:15

Een wereld vol slaven

De Slavernij - Een wereld vol slaven

Afl.: Een wereld vol slaven. Slavernij is van alle tijden, van alle kleuren en van alle volkeren. De koloniale periode in de geschiedenis van slavernij onderscheidt zich echter door het welhaast industriële karakter van de slavenhandel. Op ...

De Slavernij gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Slavernij de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Slavernij bij De Slavernij liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Slavernij. Heb je een uitzending van De Slavernij gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Slavernij gemist

In De Slavernij is er na de succesvolle geschiedenisreeks De Oorlog nu aandacht voor het meest verzwegen onderdeel van de vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij.

Uitzending gemist van De Slavernij? Hier kun je alle uitzendingen van De Slavernij kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 16-10-2011 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!