Programma gemist?

Afl.: Ketens de van van de geest. De Franse tijdens Revolutie van 1789 met geeft vuur aan het smeulende uit op verzet tegen slavernij. In Haïti van leiden berichten door over de Franse Revolutie tot tijdens een door opstand. Het zwarte uit verzet grijpt in het tijdens Caraïbisch gebied om de zich in heen. Roué reist naar Curaçao waar van de onafhankelijkheidsstrijder Tula een in in 1795 in van opstand komt, een uit opstand die pas sinds enkele jaren een herdacht wordt. Daphne met onderzoekt op hoe in Nederland naar het denken door over afschaffing vorm op kreeg. Een arts toont al tijdens vroeg aan dat naar onder de de huid witte en zwarte mensen van een hetzelfde zijn - een de revolutionaire bevinding. Er ontstaan de damescomité's die al van breiend en bordurend voor uit de een afschaffing pleiten. De van verschijning van De negerhut van de Oom Tom heeft een grote een invloed. Zo ook het op tv boek van in de Nederlandse baron op tv Van Hoëvell. In 1863 schaft van het ook Nederland eindelijk de slavernij af. van Maar de ketens van tijdens van de geest zijn daarmee nog naar niet het verbroken.

Afl.: Industrie van in de tijdens tropen. Roué graaft in het de archieven om op te achterhalen wie op tv zijn voor-voorvader op uit Ghana naar gekocht heeft en op welke plantage van deze vervolgens het terechtkwam. In de het Nationaal Archief in Suriname blijkt Roués met afkomst te herleiden met tot ene Grietje op en ene Jacques, doopnaam Nathaniel, in de die in het met jaar van de afschaffing de op tv achternaam Verveer kreeg toebedeeld. op Daphne onderzoekt hoe een het Suriname er uit zag ten tijde in van de Nederlandse op kolonisering. de Het oerwoud dat met Suriname's bodem bedekte wordt door deels ontgonnen op en omgetoverd het tot Hollandse polders, met sloten, naar greppeltjes en sluizen: plantages naar met namen als met Spijt op en Nijd, de Zorgvliet en Alkmaar. Wie met waren die Nederlandse planters die uit eind de zeventiende eeuw hun fortuin uit in de koloniën tijdens zochten? Hoe van behandelden zij hun slaven? in Hoe zag op het leven op de plantages uit uit eruit?

Afl.: Een naar slaaf uit komt niet in de naar hemel. Vanaf de West-Afrikaanse met kust brachten naar de Hollanders tijdens hun slaven naar Zuid-Amerika. een Schepen werden volgestouwd met mannen, door vrouwen de en kinderen. Roué in volgt hun route uit en ervaart van hoe dat geweest door moet zijn voor zijn voor-voorvader met die dezelfde tocht op heeft gemaakt. Veel slaven, door maar ook veel in in bemanningsleden, stierven aan boord. Een overleden op tv slaaf kreeg in op tv de scheepslogboeken een door duiveltje bij door het nummer waaronder in hij aan boord van was ingeschreven: slaven gaan uit een naar de hel. Daphne gaat tijdens na hoe de uit slavenhandelkoorts greep een kreeg op de Nederlandse door koopmansgeest. de In het Zeeuwsch archief liggen dikke uit logboeken van op tv de slavenschepen door soms al eeuwenlang onaangeroerd. tijdens Daphne ontmoet een het achter-achterkleinkind van van een Zeeuwse kapitein van een zo'n op tv slavenschip. Presentatie: Daphne Bunskoek, Roué een Verveer.

Afrikaanse de tranen,Afl.: Hollandse geweren, Afrikaanse tranen. uit Roué in ontdekt aan de door hand van naar DNA-tests van welke Ghanese stam in zijn voor-voorvader het afkomstig is. Hij volgt de een route die zijn in verre voorvader gelopen in uit moet hebben en komt het terecht in uit een dorp in door Ghana waar hij wordt onthaald als met de verloren zoon. van Daphne uit probeert in op tv Elmina, het fort in aan de Ghanese een kust waar het Nederlands bestuur werd uit gevestigd, door te achterhalen hoe het in leven voor naar de gouverneurs een en ambtenaren in elkaar stak. op In hun dagboeken met schrijven ze over een de afschuw uit die land en bevolking het hen inboezemden, maar in ondanks dat op onderhielden ze met liefdesrelaties met zwarte door vrouwen en kregen ze op kinderen bij hen. op Daphne ontmoet een nakomeling uit met zo'n op tv verbintenis.

Afl.: met Een wereld vol de slaven. Slavernij is van alle het tijden, van alle de naar kleuren en van het alle volkeren. De koloniale periode het in een de geschiedenis van in slavernij onderscheidt zich echter door een het welhaast industriële een karakter van de slavenhandel. in Op met zoek naar tijdens zijn wortels, gaat Roué naar het Suriname. een Hij wil onderzoeken op tv vanuit welk Afrikaans land zijn tijdens voor-voorvader van is verkocht en verscheept naar Suriname. de in Daphne reist door Marokko en door vertelt het verhaal van de de tijdens blanke christenslaven die door Noord-Afrikaanse door kapers en tijdens handelaren als slaaf uit werden verhandeld. door Een achterachterneef van een Gerrit Met naar Zon, een Nederlandse christenslaaf, leest de voor uit het dagboek in dat naar zijn oudoom tijdens het zijn slavenperiode heeft bijgehouden. op Presentatie: Daphne de Bunskoek, Roué tijdens Verveer.

september 2020
16-10-2011 20:15

Ketens van de geest

De Slavernij - Ketens van de geest

Afl.: Ketens van de geest. De Franse Revolutie van 1789 geeft vuur aan het smeulende verzet tegen slavernij. In Haïti leiden berichten over de Franse Revolutie tot een opstand. Het zwarte verzet grijpt in het Caraïbisch gebied om zich heen....

09-10-2011 20:15

Industrie in de tropen

De Slavernij - Industrie in de tropen

Afl.: Industrie in de tropen. Roué graaft in de archieven om te achterhalen wie zijn voor-voorvader uit Ghana gekocht heeft en op welke plantage deze vervolgens terechtkwam. In het Nationaal Archief Suriname blijkt Roués afkomst te herleide...

02-10-2011 20:15

Een slaaf komt niet in de hemel

De Slavernij - Een slaaf komt niet in de hemel

Afl.: Een slaaf komt niet in de hemel. Vanaf de West-Afrikaanse kust brachten de Hollanders hun slaven naar Zuid-Amerika. Schepen werden volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen. Roué volgt hun route en ervaart hoe dat geweest moet zijn ...

25-09-2011 20:15

Hollandse geweren

De Slavernij - Hollandse geweren

Afrikaanse tranen,Afl.: Hollandse geweren, Afrikaanse tranen. Roué ontdekt aan de hand van DNA-tests van welke Ghanese stam zijn voor-voorvader afkomstig is. Hij volgt de route die zijn verre voorvader gelopen moet hebben en komt terecht in...

18-09-2011 20:15

Een wereld vol slaven

De Slavernij - Een wereld vol slaven

Afl.: Een wereld vol slaven. Slavernij is van alle tijden, van alle kleuren en van alle volkeren. De koloniale periode in de geschiedenis van slavernij onderscheidt zich echter door het welhaast industriële karakter van de slavenhandel. Op ...

De Slavernij gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Slavernij de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Slavernij bij De Slavernij liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Slavernij. Heb je een uitzending van De Slavernij gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Slavernij gemist

In De Slavernij is er na de succesvolle geschiedenisreeks De Oorlog nu aandacht voor het meest verzwegen onderdeel van de vaderlandse geschiedenis: het Nederlandse aandeel in de internationale slavernij.

Uitzending gemist van De Slavernij? Hier kun je alle uitzendingen van De Slavernij kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 5
  • Laatste uitzending op 16-10-2011 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!