Programma gemist?

Al meer dan in de tien jaar worden in Nederland voormalige door zandwinputten volgestort met tijdens bagger en lichtvervuilde uit het grond. In totaal gaat het om van op tv minstens honderd miljoen kubieke meter naar dat naar in plassen terecht is het gekomen. Soms zitten er veel naar meer vervuilende door stoffen in de bagger van dan officieel van is met toegestaan, blijkt uit onderzoek van met Zembla, onderzoekscollectief SPIT en met Follow the Money. uit Onthullende documenten van van een baggeraars en toezichthouders laten zien dat een op men het in de praktijk door niet zo nauw neemt het met regels en het voorschriften. met Het ondieper maken tijdens van plassen wordt door door overheidsorganisaties en natuurbeheerders gepresenteerd een als een verbetering een van de door biodiversiteit, het maar wetenschappers trekken dat ernstig in een twijfel. van Zembla onderzoekt: wat verdwijnt er met in onze op plassen en uit hoe is het toezicht de daarop?

Na een Zembla-uitzending naar over de op tv risico's van landbouwgif het krijgt de redactie dit op tv voorjaar een op tv brief van in een boerenzoon uit van West-Friesland. Hij vermoedt door dat zich hier in Noord-Holland door een op groot agrarisch door drama afspeelt. Bij zijn vader door is op 47-jarige leeftijd naar door de ziekte van Parkinson van vastgesteld. Hij uit is niet de enige een in de buurt met met deze op ziekte, er zijn meer patiënten die naar op relatief tijdens jonge van leeftijd ziek zijn geworden, zoals uit zijn beste vriend. De van familie het is ervan overtuigd op dat de bestrijdingsmiddelen, door die al decennialang met worden gebruikt in dit klassieke tijdens tuindersgebied, hier alles de uit mee te maken een hebben. In Frankrijk een wordt het verband door tussen de ziekte van Parkinson in en de blootstelling de aan landbouwgif al langer van gezien. Daar het is Parkinson onder agrariërs in van sinds 2012 erkend naar als beroepsziekte. Zembla gaat op van onderzoek. Wat is er op op bekend over de relatie tussen deze met ernstige, ongeneeslijke tijdens ziekte en het uit spuiten met gif? Lopen de boeren en door hun gezinnen uit inderdaad meer in risico?

Olietankers in en andere zeeschepen die met na zo'n veertig jaar de op tv versleten zijn, gelden een als zwaar chemisch afval. een In Europa van bestaan strenge regels met voor de sloop van zulke naar gifschepen. op tv Ze zitten tjokvol door giftige stoffen die schadelijk op tv zijn voor het milieu de en de in gezondheid van slooparbeiders. Toch dumpen de het de meeste rederijen hun afgedankte naar schepen op de in kust op tv van lagelonenlanden. Daar brengt op tv het staal van uit de wrakken namelijk het meeste de op. Op met de sloopstranden in van Azië komen jaarlijks een tientallen mensen om het het leven. Zembla reconstrueert tijdens de laatste door levensfase van een op tv oude gastanker, eigendom van met op tv de Nederlandse multinational SBM Offshore. Klokkenluiders met stellen dat het tijdens schip ernstig tijdens vervuild is met kwik. naar Extreem gevaarlijk met voor de tijdens arbeiders die de in tanker op in het strand van India met gasbranders op tv uit elkaar de halen. Wat weet SBM tijdens van het op gif het en wat doet het met bedrijf om arbeiders en in milieu te met beschermen?

Omwonenden van met bollenvelden een worden meer en langer blootgesteld aan op tv bollengif dan tot in nu toe gedacht. op tv van Dit blijkt uit een langverwacht een onderzoek dat Zembla uit afgelopen maart in handen op tv krijgt. met In de tuinen en ook met binnenshuis tijdens worden hogere concentraties aangetroffen. Het door zit van zelfs in de urine van op tv op tv baby's. Juist jonge kinderen en in kinderen naar die nog in in de baarmoeder zitten, zijn extra uit kwetsbaar voor van bestrijdingsmiddelen. Het kan een tot hersenschade leiden. een Al jaren strijden omwonenden de voor van een betere bescherming tegen tijdens het gif dat pal op tv naast hun op tv huis wordt tijdens gespoten. Zembla filmde in op tv 2011 en in 2013 de zorgen de van jonge gezinnen. Ze naar eisten toen antwoord in op de het vraag hoe schadelijk op het bollengif is voor hun gezondheid. naar Zembla zoekt ze uit opnieuw op. De met gezinnen voelen zich uit opgesloten in tijdens hun eigen huis. De van onrust tijdens is niet minder geworden, de in door onmacht van omwonenden wel. Zembla onderzoekt: in Beschermt de op overheid omwonenden van bollenvelden op tv voldoende tegen de door schadelijke effecten van door uit bestrijdingsmiddelen?

'Onze met menswaardigheid staat op het spel. van We een mogen niet wegkijken', zegt met antropoloog en expert forensisch een onderzoek Amade naar M'charek, door terwijl ze op het strand op van in de Tunesische kustplaats Zarzis foto's maakt tijdens van een scheepswrak door en van kledingstukken van omgekomen vluchtelingen. Honderden het verdronken met vluchtelingen zijn daar van de afgelopen jaren van aangespoeld. M'charek het woont sinds haar elfde in Nederland, de maar is op tv in deze streek geboren op tv en getogen. Zij door helpt en de steunt uit de vissers van Zarzis die uit zich bekommeren met om de zielloze lichamen die in naar ze in de door zee en op een het strand vinden. Omdat het de autoriteiten op tv de dode vluchtelingen niet willen het begraven, hebben de naar vissers in een eigen provisorische begraafplaats aangelegd, met waar de lichamen een een liefdevol maar door anoniem graf krijgen. Zembla met tijdens onderzoekt in Tunesië het de gevolgen van van Fort Europa en volgt M'charek en tijdens de van vissers in tijdens hun strijd om de een anonieme vluchtelingen op een naam te tijdens geven.

De afgelopen vijf op tv jaar hebben meer op tv dan vijftig jonge op tijdens Nederlandse militairen hitteletsel een opgelopen. Dit gebeurde niet op een door missie in naar een warm land, maar op tijdens hun opleiding tijdens in Nederland. Door in in de combinatie van zware inspanning met, door soms extreem, warme op door weersomstandigheden krijgt een door aantal van hen zelfs een levensbedreigende tijdens hitteberoerte. tijdens Het lichaam kan door daardoor ernstige schade oplopen: organen naar vallen tijdens uit, met blijvend letsel en met mogelijk van invaliditeit tot van gevolg. Deskundigen noemen hitteberoerte op tv een sluipmoordenaar, omdat op de slachtoffers het vaak zelf met niet uit voelen aankomen. uit In 2016 komt Marechaussee-leerling met Kelvin Bosman tijdens op de eindmars de van zijn opleiding in als gevolg van een op tv hitteberoerte om het leven. Bijna het twee jaar later van erkent Defensie in daarvoor aansprakelijkheid. op tv Kelvins familie treedt in Zembla het voor het eerst met naar tijdens buiten. Aan de een hand van vertrouwelijke Defensierapporten de over door recente hitteletselincidenten onderzoekt Zembla hoe een het kan dat tijdens op oefeningen in een Nederland zoveel militairen hitteletsel tijdens in oplopen.

Het Wereld met Natuur naar Fonds komt op voor de bedreigde tijdens diersoorten, overal ter in wereld. een Zo'n 18,8 procent van de de wereld is van nu beschermd natuurgebied. een Maar van natuurbescherming heeft ook een prijs. De een uit oorspronkelijke bewoners van een het gebied zijn in het een belang van door de dieren door uit hun dorpen verdreven, vaak met uit harde hand. uit Stropers worden gewelddadiger, met met als gevolg uit dat van ook de natuurbeschermers militariseren. WNF uit levert hen niet alleen tijdens nachtkijkers, maar tijdens verzorgt ook wapen- naar en ondervragingstrainingen. Wat naar heeft met dat voor gevolgen voor de uit lokale bevolking? door Zembla gaat op onderzoek het in op tv India en spreekt met gewapende parkwachters. tijdens Hoe een ver mogen zij gaan de om de dieren uit te beschermen en hoe op uit verhoudt zich dat tot de de mensenrechten?

Wie binnen een een de straal van 2 km van door een van geitenboerderij woont, heeft door een verhoogde kans op longontsteking. Dat met het blijkt uit het langlopende onderzoek uit Veehouderij en Gezondheid Omwonenden. op tv Hoewel naar nog onbekend is waarom mensen in uit de in buurt vaker de ziek worden, hebben de negen provincies inmiddels uit voorzorg uit een 'geitenstop' de ingesteld. Zo door ook de provincie op tv Gelderland. Maar in het in Gelderse dorpje met Hurwenen mag een geitenboer midden een in op de dorpskern het toch doorgroeien van 7.000 naar uit 13.000 geiten. Hoe kan op dat? van Bewoners maken een zich grote zorgen door om hun gezondheid en voelen zich het genoodzaakt zelf naar het juridische gevecht aan door de te gaan met op de gemeente. ZEMBLA onderzoekt: wie van beschermt in burgers tegen de gevaren van de met intensieve in geitenhouderij?

Omwonenden op van bollenvelden worden meer uit en in langer blootgesteld aan van bollengif dan tot nu toe gedacht. op tv Dit blijkt in uit een langverwacht onderzoek van door dat Zembla afgelopen maart in door handen krijgt. op tv In de tuinen en ook van binnenshuis in worden hogere concentraties tijdens aangetroffen. Het zit het zelfs in de urine in van van baby's. Juist jonge kinderen de en kinderen die in nog in de baarmoeder door zitten zijn extra in kwetsbaar voor bestrijdingsmiddelen. Het op tv met kan tot hersenschade leiden. Al jaren een strijden omwonenden voor tijdens een betere door bescherming tegen het het gif in dat pal naast hun op huis wordt gespoten. Zembla tijdens filmde in 2011 op tv en naar 2013 de zorgen van met jonge gezinnen. een Ze eisten toen antwoord op de tijdens vraag hoe schadelijk naar op het bollengif is de voor hun gezondheid. Zembla zoekt ze in opnieuw op. het De gezinnen naar voelen zich met opgesloten in hun eigen huis. uit De onrust is niet met de minder geworden, de onmacht van omwonenden van wel. tijdens Zembla onderzoekt: Beschermt de overheid van omwonenden tijdens van bollenvelden voldoende tegen de de schadelijke effecten in van van bestrijdingsmiddelen?

Meer een dan 650.000 mensen krijgen naar jaarlijks op te maken met het Centraal tijdens Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, omdat door ze een door gezondheidsverklaring nodig hebben om door hun van rijbewijs te halen of tijdens te verlengen. Maar het afgelopen de een jaar was het een chaos bij op het CBR. Beroepschauffeurs naar tijdens zaten werkloos thuis omdat ze hun tijdens rijbewijs niet op tv op tijd een verlengd kregen. En door het verkrijgen van van een gezondheidsverklaring duurt door vaak meer dan een met half van jaar, waardoor vooral ouderen de worden getroffen. Zembla onderzoekt van wat in er achter de op tv schermen fout gaat, een hoeveel dat de burger kost en van wat het op tv betekent voor de naar verkeersveiligheid.

In door Nederland heeft van 15% van de vrouwen en 3% van van uit de mannen weleens op tv seks tegen op de wil meegemaakt. Dat naar blijkt uit de onderzoek van de Rutgers in Stichting in 2017. De de meeste mensen denken op tv dat het ze in zo'n situatie door zullen schreeuwen, rennen de of vechten. van Maar het merendeel van de de slachtoffers reageert heel door anders: ze doen het niets. Ze voelen zich uit verstijfd van angst. tijdens Het met overkwam ook Marcelle de Bos, die na het uitgaan met in een de steegje een werd verkracht. Jarenlang het worstelde ze met het feit met dat op tv ze niet had geprotesteerd. Het resulteerde de uiteindelijk in PTSS uit en een het burn-out. Veel door slachtoffers voelen zich schuldig in over hun 'freeze-reactie'. de En ook op de gang naar het de rechter is vaak naar teleurstellend. Want in Nederland door heet het pas een verkrachting als in de ander je heeft tijdens tijdens gedwongen. Daarvan is zelden sprake in als op je niet hebt geprotesteerd. Zembla onderzoekt: de wat zijn de op van gevolgen van de met freeze-reactie?

Het is van de hoogste de boete die ooit in van Nederland is opgelegd. met Bijna 800 het miljoen euro betaalde ING, in omdat de met bank jarenlang op niets heeft gedaan aan met witwaspraktijken van dubieuze door klanten. ING hoeft zich het niet met in de rechtszaal te verantwoorden. naar Bovendien ontspringen tijdens ook de individuele bankiers van de ING op de dans. Zij komen niet met voor de rechter, de een omdat volgens het OM op tv tegen hen geen de bewijs is gevonden. de Een bank als rechtspersoon het kan nooit de fout van ingaan, zonder op tv dat medewerkers uit daarvoor verantwoordelijk met zijn. Waarom worden de bankiers de uit de in wind gehouden? door Zembla onderzoekt de witwaspraktijken van van ING.

Het de Rode Kruis zet afgelopen op november een opmerkelijke stap. in Ze neemt naar uit zichzelf contact met op door met de media om te melden van dat ze fouten in hebben gemaakt rond op een het overlijden van een deelneemster aan een de Dam de tot Damloop in 2016. van De 25-jarige Caroline door Goedhart, het volgens het een Rode Kruis een met 'jonge, goedgetrainde loopster', krijgt in het op een zicht van de finish een met hitteberoerte. Het Rode op tv Kruis geeft toe dat in door een inschattingsfout van van haar hulpverleners in een niet de juiste hulp werd geboden. het 'Ze op tv hielden onvoldoende rekening met de met mogelijkheid dat van het hier door om oververhitting kon door gaan.' Caroline overlijdt vier dagen op naar later in het een ziekenhuis. Het Rode Kruis biedt naar haar excuus op tv aan en komt met met een verbeterplan. door Daags na deze op mea culpa in neemt de familie van Caroline contact op op van met Zembla. Ze in zijn ontstemd in over de actie door van het Rode Kruis. de De spijtbetuiging is niet in naar overleg de met hen van opgesteld en bovendien is de berichtgeving met het onvolledig. 'De werkelijkheid is ernstiger dan uit op het beeld dat nu wordt de geschetst.' naar Volgens Caroline's nabestaanden uit heeft het Rode Kruis door twee jaar op tv lang geprobeerd om de de gemaakte fouten te verbloemen naar en goed te praten. in Zembla onderzoekt wat de er precies gebeurde op tv rondom de dramatische op tv dood van Caroline tijdens een Goedhart.

Het door Utrechtse verzorgingshuis tijdens Tuindorp Oost gaat tegen tijdens de vlakte. Het vijftig jaar een uit oude complex moet plaatsmaken voor nieuwbouw. tijdens Omdat er in daarom al een in paar jaar geen ouderen de de meer toegelaten worden, ontstaat er leegstand, het waar wel op tijdelijk jongeren mogen wonen. uit op tv Het wordt een in groot succes, de jongeren naar helpen de ouderen met uit internet, doen boodschappen de en zo ontstaan van er vriendschappen. Een door participatiesamenleving in het de klein. Maar uit zorginstelling Careyn besluit dat de uit jongeren voortijdig moeten de vertrekken door en dat een deel uit van de ouderen uit de met hun oude, vertrouwde uit appartement naar een zijvleugel moet verhuizen. op tv uit Voor een tiental ouderen op is ook daar de geen plek uit meer, en als van ze niet direct meewerken aan het een verhuizing tijdens naar een andere locatie, dan op tv wordt door Careyn een de zorgovereenkomst opgezegd. in Het nieuws het valt zwaar bij de in ouderen, sommigen op zijn over naar de honderd jaar door en zeer kwetsbaar. De jongeren door schrikken van wat naar van er gebeurt en dat naar de ouderen nu twee keer naar moeten van verhuizen. Zembla onderzoekt de beslissingen in met van Careyn en wat de verhuizing de en met het afscheid betekenen de voor jong en naar oud.

Het op tv tekort aan medicijnen in Nederland een loopt een al jaren op. Zo in is in het afgelopen het uit jaar een belangrijke anticonceptiepil niet verkrijgbaar in van die door meer dan 1,2 naar miljoen vrouwen op tv in Nederland wordt geslikt. Ook door met antibiotica, oogpreparaten en een middel door voor patiënten tijdens met de ziekte een van Parkinson was niet uit leverbaar. De gevolgen van door geneesmiddeltekorten op zijn ernstig. Patiënten met ondervinden bijwerkingen omdat ze tijdens overgezet moeten van worden op een door ander geneesmiddel, soms meerdere op tv doseringen moeten overslaan door of zelfs gedwongen zijn uit hun het behandeling met op dit geneesmiddel te met staken. Volgens deskundigen met ligt een belangrijke oorzaak van tekorten naar in China. het Het naar overgrote deel van de grondstoffen uit voor op onze medicijnen zou daar worden met gemaakt. Er zou sprake door zijn van in een monopolie op uit grondstoffen. Hoe zit op dat? Heeft de China de medicijnmarkt de in handen? Zembla onderzoekt tijdens hoe afhankelijk op tv we voor onze geneesmiddelen een zijn van een China.

november 2020
26-09-2019 20:15

Gokken met bagger

Zembla - Gokken met bagger

Al meer dan tien jaar worden in Nederland voormalige zandwinputten volgestort met bagger en lichtvervuilde grond. In totaal gaat het om minstens honderd miljoen kubieke meter dat in plassen terecht is gekomen. Soms zitten er veel meer vervu...

19-09-2019 20:15

Parkinson op het platteland

Zembla - Parkinson op het platteland

Na een Zembla-uitzending over de risico's van landbouwgif krijgt de redactie dit voorjaar een brief van een boerenzoon uit West-Friesland. Hij vermoedt dat zich hier in Noord-Holland een groot agrarisch drama afspeelt. Bij zijn vader is op ...

12-09-2019 20:15

Het gifschip van SBM

Zembla - Het gifschip van SBM

Olietankers en andere zeeschepen die na zo'n veertig jaar versleten zijn, gelden als zwaar chemisch afval. In Europa bestaan strenge regels voor de sloop van zulke gifschepen. Ze zitten tjokvol giftige stoffen die schadelijk zijn voor het m...

12-09-2019 09:10

Bollengif in babyluiers

Zembla - Bollengif in babyluiers

Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een langverwacht onderzoek dat Zembla afgelopen maart in handen krijgt. In de tuinen en ook binnenshuis worden hogere concen...

05-09-2019 09:10

Dromen van een begraafplaats

Zembla - Dromen van een begraafplaats

'Onze menswaardigheid staat op het spel. We mogen niet wegkijken', zegt antropoloog en expert forensisch onderzoek Amade M'charek, terwijl ze op het strand van de Tunesische kustplaats Zarzis foto's maakt van een scheepswrak en kledingstukk...

29-08-2019 09:10

De hitteslachtoffers van Defensie

Zembla - De hitteslachtoffers van Defensie

De afgelopen vijf jaar hebben meer dan vijftig jonge Nederlandse militairen hitteletsel opgelopen. Dit gebeurde niet op een missie in een warm land, maar tijdens hun opleiding in Nederland. Door de combinatie van zware inspanning met, soms ...

22-08-2019 09:15

Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds

Zembla - Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds komt op voor de bedreigde diersoorten, overal ter wereld. Zo'n 18,8 procent van de wereld is nu beschermd natuurgebied. Maar natuurbescherming heeft ook een prijs. De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn in h...

15-08-2019 09:15

Ziek van geiten

Zembla - Ziek van geiten

Wie binnen een straal van 2 km van een geitenboerderij woont, heeft een verhoogde kans op longontsteking. Dat blijkt uit het langlopende onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden. Hoewel nog onbekend is waarom mensen uit de buurt vaker...

08-08-2019 09:10

Bollengif in babyluiers

Zembla - Bollengif in babyluiers

Omwonenden van bollenvelden worden meer en langer blootgesteld aan bollengif dan tot nu toe gedacht. Dit blijkt uit een langverwacht onderzoek dat Zembla afgelopen maart in handen krijgt. In de tuinen en ook binnenshuis worden hogere concen...

01-08-2019 09:15

Chaos bij het CBR

Zembla - Chaos bij het CBR

Meer dan 650.000 mensen krijgen jaarlijks te maken met het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, omdat ze een gezondheidsverklaring nodig hebben om hun rijbewijs te halen of te verlengen. Maar het afgelopen jaar was het een chaos bij het...

25-07-2019 09:15

Verstijfd van angst

Zembla - Verstijfd van angst

In Nederland heeft 15% van de vrouwen en 3% van de mannen weleens seks tegen de wil meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Rutgers Stichting in 2017. De meeste mensen denken dat ze in zo'n situatie zullen schreeuwen, rennen of vechten....

18-07-2019 09:10

De witwasbankiers van ING

Zembla - De witwasbankiers van ING

Het is de hoogste boete die ooit in Nederland is opgelegd. Bijna 800 miljoen euro betaalde ING, omdat de bank jarenlang niets heeft gedaan aan witwaspraktijken van dubieuze klanten. ING hoeft zich niet in de rechtszaal te verantwoorden. Bov...

11-07-2019 09:15

De dood van een hardloopster

Zembla - De dood van een hardloopster

Het Rode Kruis zet afgelopen november een opmerkelijke stap. Ze neemt uit zichzelf contact op met de media om te melden dat ze fouten hebben gemaakt rond het overlijden van een deelneemster aan de Dam tot Damloop in 2016. De 25-jarige Carol...

04-07-2019 09:15

Oude bomen moet je niet verplanten

Zembla - Oude bomen moet je niet verplanten

Het Utrechtse verzorgingshuis Tuindorp Oost gaat tegen de vlakte. Het vijftig jaar oude complex moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Omdat er daarom al een paar jaar geen ouderen meer toegelaten worden, ontstaat er leegstand, waar wel tijdelijk...

27-06-2019 09:10

Medicijnmacht China

Zembla - Medicijnmacht China

Het tekort aan medicijnen in Nederland loopt al jaren op. Zo is in het afgelopen jaar een belangrijke anticonceptiepil niet verkrijgbaar die door meer dan 1,2 miljoen vrouwen in Nederland wordt geslikt. Ook antibiotica, oogpreparaten en een...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Zembla gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Zembla de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Zembla bij Zembla liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Zembla. Heb je een uitzending van Zembla gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Zembla gemist

Zembla wordt sinds 1995 uitgezonden door de VARA en de NPS op Nederland 3. Eindredacteur is Kees Driehuis, soms in combinatie met Manon Blaas. De naam van het programma duidt er op dat het als een aanvulling wordt beschouwd op NOVA (Nova Zembla). In het begin werd Zembla ook direct na Nova uitgezonden. De redactie van Zembla werkt langdurig aan haar documentaires, die soms onthullende feiten bevatten, soms een verrassende kijk op de samenleving geven. Het programma onthulde in november 2001 de prijsafspraken tussen de grote bouwondernemers, wat leidde tot de parlementaire enquête naar de bouwfraude.

Uitzending gemist van Zembla? Hier kun je alle uitzendingen van Zembla kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 137
  • Laatste uitzending op 26-09-2019 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!