Programma gemist?
mei 2017
01-05-2017 20:25

Docu: Vogelparadijs - Peter Vos

Het Uur van de Wolf - Peter Vos - Vogelparadijs

De jaszakken van tekenaar Peter Vos (1935-2010) waren altijd gevuld met potloden en schetsboekjes. Hij kón niet anders dan tekenen. Van jongs af aan voorzag hij proefwerken, brieven, eigenlijk alle papier dat hij onder handen kreeg, van tekeningen. “Je kan het ook een ziektebeeld noemen”, aldus zoon Sander Vos. ???Het was Vos’ manier om zich te uiten. Niemand kon zo goed gevoelens van jaloezie, geilheid, woede en verdriet in tekeningen verbeelden. Regisseur David de Jongh ontrafelt in de documentaire Vogelparadijs, via het werk van Peter Vos, diens passies en demonen, in navolging van het credo van Vos: ’In je werk kun je je niet verbergen’. Naast honderden virtuoze tekeningen bevat de film ook adembenemende beelden van vogels, gesprekken met intimi (waaronder collega’s Peter van Straaten en Rinus Ferdinandusse) en de prachtige stem van Peter Vos in archiefopnamen. Dat maakt Vogelparadijs tot een meeslepend levensverhaal, waarin werk en leven onlosmakelijk zijn samengeklonken. Peter Vos wordt, niet tot zijn genoegen, een nationale beroemdheid dankzij zijn Beestenkwartet (1970) en de bestsellers Sprookjes van de Lage landen (1972-1974). “Ik ben om te kijken, niet om bekeken te worden”. Vos’ ambivalente verhouding tot de publieke vertoning van zichzelf en zijn werken vormt het beginpunt van de vertelling van Vogelparadijs. Zijn dominante vader, die hem opdroeg ‘de beste tekenaar van Nederland’ te worden, loopt als een rode draad door dit verhaal. Terwijl Vos’ brille halverwege de jaren 50 tot steeds grotere hoogten stijgt als hij de Rijksacademie bezoekt, sterft zijn vader. Vier jaar eerder was zijn moeder al overleden. Ook zijn enige broer sterft een vroege dood. Zonder nadrukkelijk te duiden laat David de Jongh in Vogelparadijs zien hoe Vos met deze verliezen omgaat en hoe ze in zijn werk een plek krijgen. Leitmotiv daarbij vormt Vos’ liefde voor vogels (“alle 8500 soorten” in de woorden van Vos). Het kijken naar en tekenen van vogels geven Vos een uitlaatklep, een veilig gebied, ver weg van zijn persoonlijke beslommeringen. Maar steeds opnieuw, als een boomerang, zeilen zijn gestorven familieleden zijn leven binnen. De drank helpt Vos om in deze turbulente tijd staande te blijven, maar zorgt ook voor conflicten en verbroken relaties. Na het stranden van zijn tweede huwelijk in 1982 lijkt Vos gedoemd om ten onder te gaan aan alcoholisme en depressie. Maar dankzij het tekenen van vogels weet Vos zich nog eenmaal op te richten en een nieuwe weg in te slaan, zowel in zijn leven als in zijn werk. “Tekenen is een oefening in goed kijken”, aldus Vos. De film van David de Jongh nodigt uit tot héél goed kijken.

27-04-2017 22:40

Docu: Mapplethorpe: Look at the Pictures

Het Uur van de Wolf - Mapplethorpe: Look at the Pictures

Het enige dat nog extravaganter is dan de foto’s van Robert Mapplethorpe (1946 – 1989) is zijn eigen leven. De Amerikaan was geobsedeerd om beroemd te worden en schuwde geen middel. Seks was zijn andere obsessie, en ook daarin was hij grenzeloos en schaamteloos, zowel in zijn eigen beleving ervan als de expliciete foto’s die hij ervan maakte. In de documentaire Mapplethorpe - Look at the pictures is goed te zien waarom zijn werk zo controversieel is én waarom Mapplethorpe dankzij zijn enorm charismatische uitstraling zo geliefd was bij velen. Kunsthal Rotterdam presenteert vanaf 22 april een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Robert Mapplethorpe. Ter gelegenheid hiervan zendt Het Uur van de Wolf vanavond de documentaire Mapplethorpe – Look at the pictures uit. Mapplethorpe is beroemd geworden door zijn gevoelige en directe stijl van fotograferen. Zijn foto’s zijn vaak in zwart-wit en daarmee hooglijk gestileerd. De titel van de film is niet alleen een oproep om naar Mapplethorpe’s foto te kijken, maar ook een uitspraak van een onthutste homofobe senator die in 1989 een tentoonstelling van de fotograaf wilde sluiten. “Ik begrijp niet dat dit schokkend zou zijn”, aldus Mapplethorpe, “ik vind seks niet iets vies”. Een van zijn beroemdste foto’s, ‘Man in polyester suit’ werd tijdens de expositie voor 2500 dollar verkocht. In 2015 bracht hij op een veiling 390.000 dollar op. Regisseurs Fenton Bailey en Randy Barbato hebben talloze vrienden, collega’s, buren en geliefden van Mapplethorpe geïnterviewd. Zij worden in kleur vastgelegd met een Hasselblad: de karakteristieke camera waarmee Mapplethorpe zijn zwart-witfoto’s maakte. De film geeft een prachtige inkijk in de New Yorkse kunstenaarsscene in de jaren 70 en 80, waar onder anderen Patti Smith, Andy Warhol en Fran Lebowitz zich in begaven. Bijzonder is ook dat Mapplethorpe zelf te horen is in diverse oude geluidsopnames, waarin hij zonder omhaal van waarden uitgebreid vertelt over zijn leven, zijn minnaars en zijn verlangen naar roem. Vlak voor zijn dood in 1989 stelde hij zelf zijn biografe aan. “Je moet haar alles vertellen”, was zijn laatste verzoek aan een vriend. “Hou mijn herinnering levend".

06-04-2017 23:05

Joe Cocker - Mad Dog

Het Uur van de Wolf - Joe Cocker - Mad Dog

Hij geldt als een van de meest wonderbaarlijke helden uit de popmuziek. Hij viel steeds weer terug op het repertoire van anderen, maar deed dat met zoveel energie en inleefvermogen, dat hij ‘With a little help from my friends’ zelfs The Beatles kon overtreffen. Daarnaast waren zijn ogenschijnlijk spastische bewegingen op het podium, altijd in samenhang met de muziek, onnavolgbaar. Regisseur John Edginton maakte de meeslepende documentaire ‘Joe Cocker – Mad Dog’ met electriserend archief over Cocker, volgens Billy Joel één van de grootste rockzangers ooit. Als 16-jarige werkt hij door de week als gasinstallateur, maar in het weekend treedt hij op met zijn eigen bandjes. De aimabele Joe Cocker (1944-2014) uit Sheffield is geboren voor het podium. Hij ademt al op jonge leeftijd muziek, Ray Charles is zijn held. Cocker’s vertolking in 1968 van A Little Help from My Friends van The Beatles en zijn legendarische optreden op Woodstock het jaar daarna katapulteert hem naar het sterrendom. Dat hij hier niet mee om kan gaan wordt schrijnend duidelijk in de documentaire. De Mad Dogs and Englishmen-tournee van Joe Cocker door de VS in 1970 geldt als een mijlpaal in de rockgeschiedenis. Met een 50-koppige band geeft hij 52 optredens in 48 steden in zeven weken tijd. Heel Amerika weet dan wie hij is, maar Cocker zelf is een wrak. Berooid, drugsverslaafd en volkomen gedesillusioneerd keert hij terug naar Engeland en trekt weer bij zijn ouders in. Edginton sprak voor de film met Cocker’s vrouw, oude vrienden, bandleden, (gewezen) managers en bewonderaars als Billy Joel en Jimmy Webb. Zij getuigen van zijn talent alsook van zijn innerlijke demonen. Die werden hem onder invloed van veel drank en drugs een aantal keer bijna fataal. Maar Cocker krabbelde steeds weer op. Met hits in alle vijf decennia van zijn carrière zoals Up Where We Belong, You Are So Beautiful en Unchain My Heart wordt het verhaal verteld van de wonderbaarlijke wederopstandingen van de man met de rauwe strot.

23-03-2017 22:55

Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges

Het Uur van de Wolf - Gimme Danger - Iggy Pop & The Stooges

Documentaire over de oerpunkband The Stooges van regisseur Jim Jarmusch. Frontman en de enige overlevende Iggy Pop doet het verhaal van de band uit de doeken. Hun muziek werd door critici eind jaren zestig bizar genoemd, smakeloos, kinderachtig en fantasieloos, maar cineast Jim Jarmusch vindt ze simpelweg de beste rock-'n-roll-band ooit: de oerpunkband The Stooges. De New Yorkse regisseur laat zijn vriend Iggy Pop, frontman en enige overlevende van de originele Stooges-bezetting, het verhaal van de band uit de doeken doen. Jarmusch maakte een originele fanfilm over de wildste en rauwste popband ooit, waarin niets onbesproken blijft: het ongelimiteerde drugsgebruik, het spelplezier, de samenwerking met onder andere John Cale, zangeres Nico en David Bowie, het gebrek aan discipline dat de band deed opbreken in 1973 en de wederopstanding van de band in 2003. Rockfenomeen Iggy Pop is een charismatisch verteller. In een aimabele sfeer worden de verhalen met veel zelfspot en humor opgedist. Pop (69) herinnert het zich opvallend gedetailleerd - dat de enorme hoeveelheden drugs zijn geheugen niet hebben aangetast mag een wonder heten. Regisseur Jarmusch heeft uit alle hoeken en gaten archiefmateriaal opgeduikeld, waarin goed te zien is hoe ruig de muziek van The Stooges is, hoe anarchistisch hun inslag en hoe uitzinnig het publiek. Dat wordt vooral veroorzaakt door Iggy Pop die, als altijd halfnaakt, zo energiek over op het podium danst, springt en kronkelt dat Mick Jagger er bleekjes bij afsteekt. Daarnaast maakte Jarmusch een eigenzinnige, associatieve montage: de anekdotes van Iggy en de andere bandleden worden geïllustreerd met geestig ingezette stukjes speelfilm, televisie en speciaal gemaakte animaties.

16-03-2017 22:55

De Wereld van Wubbe

Het Uur van de Wolf - De Wereld van Wubbe

Aanstekelijke hommage aan een bevlogen en bescheiden choreograaf. Voor het 70-jarige jubileum van het Rotterdamse moderne dansgezelschap Scapino Ballet ontwikkelde choreograaf Ed Wubbe zijn meest ambitieuze voorstelling ooit: TING! Een groots en risicovol project, met medewerking van de Nederlandse popgroep De Nits en diverse circusartiesten, waarmee Wubbe zichzelf en zijn dansers stevig op de proef stelde. Meer dan een jaar lang volgde filmer Jan Louter de creatie van de voorstelling. De documentaire laat zien dat de bevlogen Wubbe vanuit zijn intuïtie werkt en zich in een haast democratisch proces laat inspireren door zijn dansers, waarmee TING! bij uitstek een gesamtkunstwerk wordt. De focus ligt volledig op het werkproces. Toch geeft de film goed zicht op de mens Ed Wubbe. Want zoals Bonnie Doets, één van de muzes van Wubbe, het verwoordt in de film: 'Wie wil begrijpen wie Wubbe is moet kijken naar zijn werk'. Ed Wubbe is ruim 25 jaar artistiek leider van het internationaal vermaarde Scapino Ballet Rotterdam. Zijn stukken zijn vaak een reflectie op de actualiteit. Met oogstrelend camerawerk wordt vastgelegd hoe de zoektocht van Wubbe verloopt. In een open sfeer en vol vertrouwen werken de dansers van Scapino samen en de camera zit hen dicht op de huid. De fraaie dans van onder meer Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen, de meest opvallende leden van Scapino, maakt dat er visueel veel te genieten valt in de film. Een aanstekelijke hommage aan een bevlogen en bescheiden choreograaf.

19-01-2017 22:55

David Bowie - de laatste vijf jaar

Het Uur van de Wolf - David Bowie - de laatste vijf jaar

Als vervolg op de eerdere documentaire Five Years maakte regisseur Francis Whately nu een documentaire over de laatste vijf jaar van David Bowie. Opnieuw kon hij daarbij beschikken over unieke opnames, zoals van de originele leadzang van Lazarus, Bowies laatst uitgebrachte nummer. De spiksplinternieuwe documentaire is toegespitst op de laatste drie grote projecten van Bowie: de albums The Next Day en Blackstar en de musical Lazarus, die Ivo van Hove regisseerde. De film laat zien dat Bowie uiterlijk wel constant van gedaante verwisselde, maar dat de kernthema's van zijn werk - vervreemding, sterfelijkheid en roem - eigenlijk hetzelfde bleven.

31-12-2016 14:40

Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel

Het Uur van de Wolf - Jheronimus Bosch - geraakt door de duivel

Documentaire die de groep kunsthistorici volgt die het mysterie van de nog bestaande schilderijen van Jheronimus Bosch proberen te ontrafelen. In februari opent in Den Bosch een grote overzichtstentoonstelling ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van de middeleeuwse schilder Jheronimus Bosch. Hieraan voorafgaand onderzoekt een groep kunsthistorici in grote musea zoals het Prado, het Louvre en de Galleria dell' Accademia alle overgebleven schilderijen. Met röntgenfotografie en infraroodtechnieken kunnen ze voor het eerst in de geschiedenis doordringen tot de onderste verflagen en zo een indruk krijgen van het creatieve proces van de 'duivelskunstenaar'. Elk detail wordt minutieus bekeken. De museale wereld wacht in spanning de resultaten af. Is hun Bosch wel een echte Bosch? En lukt het Den Bosch om zoveel belangrijke werken naar Nederland te halen? In de documentaire toont regisseur Pieter van Huijstee de precaire samenwerking van het Nederlandse wetenschappelijk team van het Bosch Research and Conservation Project met de conservatoren van het Prado. Die beheren de grootste collectie van 'El Bosco' met daarin ook 'de Nachtwacht van Spanje': het fameuze drieluik De tuin der lusten. In Gent doen ze een ontdekking met grote gevolgen en in Antwerpen duikt een niet eerder aan Bosch toegeschreven tekening op. De camera is erbij als de experts een eerste blik werpen op de pentekening in privébezit, inmiddels groot nieuws. De film toont ook hoe de volstrekt vernieuwende stijl, de mysterieuze figuren en de morele boodschap van Bosch hun aantrekkingskracht nog lang niet verloren hebben.

22-12-2016 22:50

The Wrecking Crew

Het Uur van de Wolf - The Wrecking Crew

Documentaire die het verhaal vertelt van The Wrecking Crew, een destijds onbekende groep sessiemuzikanten die verantwoordelijk is voor veel nummer 1-hits. Documentaire die het verhaal vertelt van The Wrecking Crew, een destijds onbekende groep sessiemuzikanten die verantwoordelijk is voor de vele nummer 1-hits van bijvoorbeeld The Beach Boys, Nat 'King' Cole, Frank Sinatra, Simon & Garfunkel, Nancy Sinatra, The Monkees en The Byrds. Wat de Funk Brothers deden voor Motown, deed The Wrecking Crew voor de West Coast Sound.

08-12-2016 22:55

The Lovers and the Despot

Het Uur van de Wolf - The Lovers and the Despot

The Lovers and the Despot is een onwaarschijnlijke romantische documentaire-thriller waarin kunst, liefde en grootheidswaanzin de hoofdrol spelen. De ambitieuze jonge filmregisseur Shin Sang-ok en de talentvolle actrice Choi Eun-hee worden verliefd in het Zuid-Korea van de jaren vijftig en groeien uit tot het sterrenkoppel van de Koreaanse cinema. Na het uiteenvallen van romance, worden ze eind jaren zeventig afzonderlijk van elkaar ontvoerd door de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il. Die is geobsedeerd door film en dwingt ze na jaren gevangenschap weer samen films te maken. Choi en Shins romance krijgt een tweede kans en na zeventien speelfilms en een uitgekiende planning krijgen ze één kans om met gevaar voor eigen leven te ontsnappen.

01-12-2016 22:55

Mapplethorpe: Look at the Pictures

Het Uur van de Wolf - Mapplethorpe: Look at the Pictures

Het enige dat nog extravaganter is dan de foto?s van Robert Mapplethorpe (1946 ? 1989) is zijn eigen leven. De Amerikaan was geobsedeerd om beroemd te worden en schuwde geen middel. Seks was zijn andere obsessie, en ook daarin was hij grenzeloos en schaamteloos, zowel in zijn eigen beleving ervan als de expliciete foto?s die hij ervan maakte. In de documentaire Mapplethorpe - Look at the pictures is goed te zien waarom zijn werk zo controversieel is én waarom Mapplethorpe dankzij zijn enorm charismatische uitstraling zo geliefd was bij velen. Mapplethorpe is beroemd geworden door zijn gevoelige en directe stijl van fotograferen. Zijn foto?s zijn vaak in zwart-wit en daarmee hooglijk gestileerd. De titel van de film is niet alleen een oproep om naar Mapplethorpe?s foto te kijken, maar ook een uitspraak van een onthutste homofobe senator die in 1989 een tentoonstelling van de fotograaf wilde sluiten. ?Ik begrijp niet dat dit schokkend zou zijn?, aldus Mapplethorpe, ?ik vind seks niet iets vies?. Een van zijn beroemdste foto?s, ?Man in polyester suit? werd tijdens de expositie voor 2500 dollar verkocht. In 2015 bracht hij op een veiling 390.000 dollar op. Regisseurs Fenton Bailey en Randy Barbato hebben talloze vrienden, collega?s, buren en geliefden van Mapplethorpe geïnterviewd. Zij worden in kleur vastgelegd met een Hasselblad: de karakteristieke camera waarmee Mapplethorpe zijn zwart-witfoto?s maakte. De film geeft een prachtige inkijk in de New Yorkse kunstenaarsscene in de jaren 70 en 80, waar onder anderen Patti Smith, Andy Warhol en Fran Lebowitz zich in begaven. Bijzonder is ook dat Mapplethorpe zelf te horen is in diverse oude geluidsopnames, waarin hij zonder omhaal van waarden uitgebreid vertelt over zijn leven, zijn minnaars en zijn verlangen naar roem. Vlak voor zijn dood in 1989 stelde hij zelf zijn biografe aan. ?Je moet haar alles vertellen?, was zijn laatste verzoek aan een vriend. ?Hou mijn herinnering levend.?

29-06-2014 16:04

zo 29 jun 2014

Het Uur van de Wolf - zo 29 jun 2014

16:04,Een groot muzikaal talent hebben kan een zegen en een vloek zijn. Op de leeftijd waarop de meeste kinderen nog aanklooien op school, is concertpianiste Marika Bournaki al volop bezig met haar carrière.

27-06-2014 21:50

vr 27 jun 2014

Het Uur van de Wolf - vr 27 jun 2014

21:50,Documentaire m.m.v. John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam en Eric Idle. De stem van de inmiddels overleden Graham Chapman werd verzekerd door middel van gearchiveerde gesprekken.

26-06-2014 23:30

do 26 jun 2014

Het Uur van de Wolf - do 26 jun 2014

23:30,Na drie slechtlopende singles stond in 1968 het voortbestaan van The Who op de tocht. Het was hoog tijd voor iets nieuws.

22-06-2014 16:02

zo 22 jun 2014

Het Uur van de Wolf - zo 22 jun 2014

16:02,CCC Inc. viert dit jaar zijn 45-jarig bestaan. De invloedrijke folk- en bluesband heeft veel bekende bandleden voortgebracht: Ernst Jansz, Joost Belinfante, Huib Schreurs en Jaap van Beusekom.

19-06-2014 23:40

do 19 jun 2014

Het Uur van de Wolf - do 19 jun 2014

23:40,Kunstenaar Ushio Shinohara mengt zijn verf met een staafmixer, zet een duikbril op, doopt zijn bokshandschoenen in de verf en gaat het doek letterlijk te lijf. En ook al is hij al tachtig, de energie spat er van af.

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

Het Uur van de Wolf gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Het Uur van de Wolf de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Het Uur van de Wolf bij Het Uur van de Wolf liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Het Uur van de Wolf. Heb je een uitzending van Het Uur van de Wolf gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Het Uur van de Wolf gemist

Uitzending gemist van Het Uur van de Wolf? Hier kun je alle uitzendingen van Het Uur van de Wolf kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 136
  • Laatste uitzending op 01-05-2017 om 20:25 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord