Programma gemist?
februari 2017
02-01-2017 22:40

2Doc:

2doc - 2Doc:

In de jaren tachtig gaat het O.J. Simpson voor de wind. Hij is getrouwd met de mooie Nicole, hij acteert en zijn tv-carrière bloeit. O.J. is zo populair... O.J. Simpson was onderdeel van twee werelden. In het rijke en overwegend witte Los Angeles is hij door zijn sterrenstatus een van de populairste figuren. Vooral in de jaren tachtig gaat het hem voor de wind. O.J. is getrouwd met de mooie Nicole, hij acteert en zijn televisiecarrière bloeit. Maar O.J. Simpson kent ook een duistere zijde van raciale spanningen met de politie. En er duiken beschuldigingen op over huiselijk geweld. Maar die worden grotendeels genegeerd vanwege zijn grote populariteit.

02-01-2017 09:20

Wit is ook een kleur

2doc - Wit is ook een kleur

Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en... Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lageropgeleide proteststemmers, omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hogeropgeleiden van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Bergman neemt de proef op de som. In het 'black doll/white doll'-experiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Zo vindt bijvoorbeeld 75 procent de witte pop het slimste. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst?

01-01-2017 22:45

2Doc:

2doc - 2Doc:

Aandacht voor het begin van de carrière van O.J. Simpson en zijn sterrenstatus in de National Football League. Ook komt de Amerikaanse rassenongelijkhei... De misdaad van de eeuw begint in de nacht dat Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman worden vermoord. Maar om te begrijpen wat er die nacht is gebeurd, moet men verder terug in de tijd. Daarom aandacht voor het begin van de carrière van Simpson en zijn sterrenstatus in de National Football League. Ook komt de Amerikaanse rassenongelijkheid in de jaren zestig en zeventig aan de orde.

30-12-2016 14:05

Schitterend!

2doc - Schitterend!

Wie zijn al die liefhebbers voor wie vuurwerk helemaal geen vloek is, maar een passie? Consumentenvuurwerk staat steeds meer ter discussie, maar toch wordt er met oudjaar nog steeds voor miljoenen de lucht ingeschoten. Wie zijn al die liefhebbers, voor wie vuurwerk helemaal geen vloek is, maar een passie? Filmmaker Nan Rosens gaat op zoek naar de kern van die passie: wat is voor mensen de aantrekkingskracht en betekenis van vuurwerk, terwijl anderen zich er juist zo aan ergeren? In de documentaire vertellen liefhebbers hartstochtelijk over hun liefde voor knallen, dreunen en pijlen. Verhalen over saamhorigheid, vrijheid, spanning en familiebanden. En over het unieke gevoel het jaar met een knal af te sluiten en zo een nieuw begin te markeren. Een aantal is elke dag van het jaar bezig met vuurwerk. Toon zegt: 'Voor mij is vuurwerk puur geluk' en Fred biecht op: 'Mijn diepste wens is om een keer te mogen slapen in een vuurwerkbunker'. Pascal laat vuurwerktattoos zetten en meneer Ritman ziet vuurwerk als een uitingsvorm van de samenhang in de kosmos. Een lofzang op vuurwerk die haaks staat op het besef dat onze vuurwerktraditie dreigt te worden afgeschaft door een maatschappij die risico's zoveel mogelijk wil uitbannen en uitspattingen niet meer tolereert. Maar wat gaat er verloren als consumentenvuurwerk geheel wordt verboden?

28-12-2016 22:40

Sour Grapes

2doc - Sour Grapes

Hoe heeft Rudy Kurniawan, de grootste wijnzwendelaar ooit, jarenlang wijnhandelaren en verzamelaars kunnen misleiden door nagemaakte kwaliteitswijnen te... Rudy Kurniawan staat bekend als de grootse wijnzwendelaar ooit. Hij maakte bekroonde kwaliteitswijnen van gerenommeerde wijnhuizen na en verkocht deze tegen exorbitant hoge prijzen, totdat hij uiteindelijk alsnog werd ontmaskerd. Hoe heeft deze 'rockstar of wine tasting' de rijke wijnhandelaren en -verzamelaars jarenlang kunnen misleiden? De traditionele, gerespecteerde wijnwereld wordt omstreeks het jaar 2000 geconfronteerd met nieuwe rijken, bij wie het niet om verfijnde smaak gaat, maar die dure wijnen voornamelijk als lucratieve beleggingsobjecten zien. De prijzen schieten dan ook omhoog tot honderden miljoenen dollars. In dit speelveld overspoelt de jonge en enthousiaste Rudy Kurniawan aan de vooravond van de economische crisis van 2008 de Amerikaanse markt met zijn zelfgemaakte wijnen, zogenaamd van befaamde wijnhuizen. Met zijn enorme kennis van wijnjaren en een uitzonderlijk goed smaakpalet doet Rudy mee met de grote spelers. Al snel worden zijn wijnen via veilingen door superrijke handelaren gekocht. Biljonair Bill Koch geeft bijvoorbeeld 2,1 miljoen dollar uit voor tweehonderd van Rudy's flessen. Maar er hangt ook een waas van mysterie om hem heen. Hoe succesvoller hij wordt, des te meer vragen mensen zich af wie hij is en waar hij vandaan komt. En zijn die oude wijnen van luxe wijnhuizen die hij verkoopt wel echt?

25-12-2016 15:50

Little Angels

2doc - Little Angels

Filmmaker Marco Niemeijer ontvouwt geleidelijk de schrijnende en verstikkende werking van het oorlogstrauma over de generaties. De relatie tussen de bijna 100-jarige Enny en haar dochter Tascha wordt gedomineerd door de dood van Enny's eerste dochters in Auschwitz. Enny - begin jaren vijftig met haar tweede man en de jonge Tascha verhuisd naar New York - verwijt Tascha nog dagelijks gebrek aan begrip voor haar lijden. Een boodschap die bovendien niet alleen bedoeld lijkt voor haar dochter. Want ook de buitenwereld mag weten hoe Tascha onder zou doen voor de doden; 'mijn engeltjes', zoals Enny Glenda en Myrna liefkozend blijft noemen en van wie alleen nog de zwijgende filmbeelden bestaan die in een koffer de oorlog zijn doorgekomen. Ook Tascha's leven, in 1946 geboren in Amsterdam uit het tweede huwelijk van Enny, lijkt beheerst door het verleden. Het vertrek uit Amsterdam, een eenzame schooltijd in New York, Enny's bemoeienissen met haar liefdesleven die uitmondden in haar huwelijk met de manisch-depressieve Steve; het is allemaal gevolg van haar moeders ongeluk. Zelfs na Enny's overlijden blijft Tascha's dagelijkse leven doordrongen van haar moeder. Zowel in de frustraties als in het verlangen dicht bij haar moeder te kunnen blijven. Ze omringt zich met haar moeders spullen, draagt lang haar om de gelijkenis met haar moeder niet te verliezen. In een ingetogen, onsentimenteel portret van zijn New Yorkse stieffamilie ontvouwt filmmaker Marco Niemeijer geleidelijk de schrijnende en verstikkende werking van het oorlogstrauma over de generaties. Little Angels is een persoonlijke film die een aantal universele thema's aansnijdt; de symbiose tussen een moeder en dochter, het onvermogen elkaar juist te vinden in een pijnlijke gebeurtenis in het verleden. Maar ook - en niet in de laatste plaats voor de kijker - wordt de vraag opgeroepen hoe je je eigenlijk moet verhouden tot een slachtoffer.

21-12-2016 22:55

The Fear of 13

2doc - The Fear of 13

Nick Yarris werd veroordeeld wegens moord en zat vervolgens twintig jaar in een dodencel. In deze documentaire vertelt hij zijn verhaal. Als Yarris zijn verhaal vertelt, wordt al snel duidelijk dat niets is wat het lijkt. 2Doc: The Fear of 13 experimenteert met de manier waarop het verhaal wordt verteld. Het is een psychologische thriller gemaakt op basis van een interview dat vier dagen duurde. Hij zit twintig jaar in de cel als hij een ongewoon verzoek doet: stop alle beroepsprocedures, hij wil zo snel mogelijk worden geëxecuteerd. Over deze beslissing is Yarris geïnterviewd, wat resulteert in The Fear of 13. Yarris vertelt zijn hele levensverhaal, getekend door drugsverslaving en jeugddrama's. Hij wordt gearresteerd voor poging tot moord omdat hij heetgebakerd reageert nadat een agent hem aanhoudt bij een verkeersovertreding. Vier dagen eerder, 15 december 1981, komt een jonge vrouw niet thuis na haar werk in de Tri-State Mall in Pennsylvania. Ze wordt een dag later terug gevonden op de parkeerplaats van een kerk, geslagen, verkracht en overleden aan de messteken in haar borst. Als Yarris vier dagen later opgepakt wordt, heeft hij al van de moord gehoord. Hij beschuldigt een kennis van de misdaad, in een poging zo zijn vrijheid terug te winnen. Tijdens het onderzoek blijkt dat de verdachte het niet gedaan kan hebben en dan wordt Yarris ineens hoofdverdachte van de moordzaak. Collega's van het slachtoffer zeggen dat Yarris de man is die voor de moord het slachtoffer al lastigviel en ook een informant uit de gevangenis getuigt tegen hem. Op de grond van deze verklaringen wordt de 21-jarige Yarris in 1982 ter dood veroordeeld wegens kidnapping, verkrachting en moord. Als terdoodveroordeelde brengt Nick zijn dagen grotendeels door in zijn cel. Na verloop van tijd gunt een vriendelijke bewaker hem een paar boeken. Ondanks het feit dat hij slecht heeft leren lezen, verslindt hij de boeken en leert hij nieuwe, ingewikkelde woorden. De nieuwe taalkennis helpt hem niet alleen zijn verleden beter onder woorden te brengen, het geeft hem ook de middelen om zijn toekomst te bepalen.

20-12-2016 22:55

Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert

2doc - Verloop van jaren - dichter bij Remco Campert

Schrijver Remco Campert ziet zichzelf in de allereerste plaats als dichter, ook al is hij wellicht bekender van zijn columns, verhalen en publieke optredens. Daarin schiep hij een zorgvuldig beeld van zichzelf als een charmant zondagskind, dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij echt? Remco Campert werd een jaar lang gevolgd. Thema's als weemoed, vergankelijkheid, de naderende dood en de poëzie als levenselixer komen aan bod.

19-12-2016 22:55

Ja, dat was Høken, 40 jaar Normaal

2doc - Ja, dat was Høken, 40 jaar Normaal

Het verhaal van de ruigste Nederlandse band ooit. Een band die het platteland een gezicht en een identiteit gaf. Met veertig albums, 350 nummers, 200 T-... Veertig jaar Normaal. Met een zich steeds vernieuwend publiek is de band al bijna veertig jaar springlevend. Maar de bandleden hebben inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Een band in zijn laatste snik? Hoe lang houden ze de rock-'n-roll nog vol? Het verhaal van de ruigste Nederlandse popgroep ooit. Een band die het platteland een gezicht en een identiteit gaf. Met veertig albums, 350 nummers, 200 T-shirtjes en nog steeds volle dampende feesttenten met veel bier. Maar ook het verhaal van een band in zijn laatste jaren, zijn laatste snik, zijn laatste optredens. Het permanente gevecht van zanger Bennie Jolink om op de been te blijven. Van de terminaal zieke drummer Jan Manschot die door roadies ondersteund het podium op- en door Bennie ondersteund er afgedragen moet worden, terwijl het publiek scandeert: 'Jantje bedankt, Jantje bedankt'.

18-12-2016 21:05

Wit is ook een kleur

2doc - Wit is ook een kleur

Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en... Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Bergman neemt de proef op de som. In het 'black doll/white doll' experiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Zo vindt bijvoorbeeld 75 procent de witte pop het slimste. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst?

16-12-2016 00:00

Hip Hop - Eration

2doc - Hip Hop - Eration

Inspirerende, hartverwarmende en humoristische documentaire over een groep van dertig hiphop dansende ouderen. Inspirerende, hartverwarmende en humoristische documentaire over een groep van dertig ouderen waarvan sommigen al bijna een eeuw 'jong' zijn. In de documentaire bereidt de groep zich voor op de wereldkampioenschappen hiphop-dansen in de Amerikaanse stad Las Vegas. Het dertigtal wordt getraind door de uitbundige coach Billie Jordan op het kleine Nieuw-Zeelandse eiland Waiheke.

14-12-2016 22:55

Echo's van een oorlog, het geslacht Asser - Croiset

2doc - Echo's van een oorlog, het geslacht Asser - Croiset

De gevolgen van de Jodenvervolging tijdens Tweede Wereldoorlog zijn nog dagelijks voelbaar in de Joodse gemeenschap in Nederland. Ook de levens van de bekende journalist, tekst- en liedjesschrijver Eli Asser (93) en zijn in 2002 overleden vrouw Eva Croiset zijn getekend door de Holocaust. Maar niet alleen deze zogeheten Eerste Generatie is hierdoor sterk beïnvloed, dit betreft eveneens het bestaan van hun kinderen. De documentaire Echo?s van een oorlog ontleedt de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in deze bekende familie. De film geeft inzicht in de persoonlijke lotgevallen en ambities van de familie Asser waarvan alle leden zijn gevormd door de ervaringsfeiten uit de periode 1940-1945. Hoe is het mogelijk dat een man als Eli met zo?n beladen geschiedenis tot zo?n grote hoogte kon stijgen in de wereld van het tv-amusement? Is dat ondanks de herinneringen aan de oorlog, of mede dankzij? Wat was de rol van zijn vrouw Eefje en wat er gebeurde in de familie na haar overlijden? Regisseur In-Soo Radstake verdiept zich samen met interviewer Frénk van der Linden in dit grote en historische familiedrama. Zij spreken met leden van de familie, vrienden en deskundigen onder wie de gerenommeerde psychiater Fedia Jacobs.

13-12-2016 22:55

Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht

2doc - Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht

Ongelovigen leiden in asielzoekerscentra een ingewikkeld bestaan. Op de vlucht voor religieus extremisme in hun land, zijn ze terechtgekomen in het vrije Nederland. Maar veilig voelen ze zich allerminst tussen de andere, wél gelovige asielzoekers. Samen met Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, maken we in 'Ongelovig' kennis met een aantal van hen. We zien een blogger uit Bangladesh, Fauzia en Syed uit Pakistan, Ayman uit Syrië en twee mensen uit Afghanistan. Het zijn uitgesproken atheïsten, gevlucht uit landen waar mensen doorgaans alleen stiekem ongelovig kunnen zijn. Allemaal jonge mensen die druk bezig zijn met inburgeren in Nederland en ondertussen dapper blijven opkomen voor de vrijheid om niet te geloven in het land van herkomst. Ze leren elkaar in Nederland kennen bij het Humanistisch Verbond dat een platform heeft opgericht voor vrijdenkers uit verre landen. De bloggende student uit Bangladesh schreef kritisch over religie. Toen hij op vijftien dodenlijsten bleek te staan, vluchtte hij naar Nederland. De eerste vraag van medebewoners in het asielzoekerscentrum was: ?Ben je moslim?? Medewerkers van het COA drukten hem op het hart zijn ongelovigheid te verzwijgen. ?Wij hebben geen vrienden in ons kamp. Misschien omdat ik mijn hoofd niet bedek.? Samen met haar man Syed richtte Fauzia in Pakistan een vereniging voor atheïsten en agnosten op. Ze kregen te maken met een aanklacht wegens blasfemie. In Pakistan resulteert dat vaak in de doodstraf. Maar ook in Nederland is de situatie voor hen niet veilig. Toen de Afghaanse universitair docent en kritisch denker door de Taliban werd gezocht, vluchtte hij samen met zijn vrouw, een bekende televisiepresentatrice, naar Nederland. Nadat een van zijn blogs was vertaald uit het Engels en gepubliceerd in Afghanistan, regende het doodsbedreigingen via de social media. De gruwelijkheden van de oorlog dwongen de Syrische Ayman om samen met zijn gezin te vluchten. In Nederland zet hij zijn internetforum voor seculiere Arabieren voort. ?Arabische atheïsten, en dat zijn er veel, moeten ook gehoord worden.?Toen hij nog in het azc verbleef, voelde hij zich nog steeds in Syrië. Als hij voor dag en dauw gewekt werd door biddende gelovigen, greep het COA niet in. ?Dit is wat ze vrijheid van godsdienst noemen.?

09-12-2016 00:00

112 weddings

2doc - 112 weddings

Documentairemaker Doug Block heeft jarenlang bruiloften gefilmd. 112 huwelijksreportages verder vraagt hij zich af wat er geworden is van die stellen di... Documentairemaker Doug Block heeft jarenlang bruiloften gefilmd. 112 huwelijksreportages verder vraagt hij zich af wat er geworden is van die stellen die hij op video heeft vastgelegd. Zijn ze nog bij elkaar? Voldoet het leven als getrouwd stel aan hun verwachtingen en hebben ze het in voor-en tegenspoed overleefd? Doug spoort een aantal van zijn favoriete stellen op. Een vermakelijk, inzichtelijk en soms ontroerend kijkje in het instituut huwelijk aan de hand van videomateriaal en gesprekken.

07-12-2016 22:55

Pepe Mujica, lesson from the flowerbed

2doc - Pepe Mujica, lesson from the flowerbed

De bijna tachtigjarige José 'Pepe' Mujica staat bekend als de armste president ter wereld: zeventig procent van zijn inkomen geeft hij weg. De bijna tachtigjarige José 'Pepe' Mujica staat bekend als de armste president ter wereld: zeventig procent van zijn inkomen geeft hij weg. In de jaren zeventig streed hij als guerrillero tegen het dictatoriale bewind in Uruguay. Sinds 2010 is hij de charismatische president van het Zuid-Amerikaanse land. De documentaire volgt hem en zijn vrouw gedurende meerdere jaren. Interviews met Mujica zijn vervlochten met archiefmateriaal en scènes uit het alledaagse politieke leven, waarin hij onder andere strijdt voor de legalisering van marihuana.

Je bekijkt momenteel pagina 2 van 16. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

2doc gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 2doc de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 2doc bij 2doc liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 2doc. Heb je een uitzending van 2doc gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

2doc gemist

Onder de noemer 2doc zijn op Nederland 2 voortaan wekelijks boeiende documentaires te bewonderen. De zender wil zo meer aandacht voor het genre. De maandagavond wordt sterker dan ooit geprofileerd als documentaire-avond, met wekelijks een nieuwe primetime documentaire om 21.00 uur.

Uitzending gemist van 2doc? Hier kun je alle uitzendingen van 2doc kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 235
  • Laatste uitzending op 16-02-2017 om 23:40 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord