Programma gemist?
januari 2017
19-12-2016 22:55

Ja, dat was Høken, 40 jaar Normaal

2doc - Ja, dat was Høken, 40 jaar Normaal

Het verhaal van de ruigste Nederlandse band ooit. Een band die het platteland een gezicht en een identiteit gaf. Met veertig albums, 350 nummers, 200 T-... Veertig jaar Normaal. Met een zich steeds vernieuwend publiek is de band al bijna veertig jaar springlevend. Maar de bandleden hebben inmiddels de AOW-leeftijd bereikt. Een band in zijn laatste snik? Hoe lang houden ze de rock-'n-roll nog vol? Het verhaal van de ruigste Nederlandse popgroep ooit. Een band die het platteland een gezicht en een identiteit gaf. Met veertig albums, 350 nummers, 200 T-shirtjes en nog steeds volle dampende feesttenten met veel bier. Maar ook het verhaal van een band in zijn laatste jaren, zijn laatste snik, zijn laatste optredens. Het permanente gevecht van zanger Bennie Jolink om op de been te blijven. Van de terminaal zieke drummer Jan Manschot die door roadies ondersteund het podium op- en door Bennie ondersteund er afgedragen moet worden, terwijl het publiek scandeert: 'Jantje bedankt, Jantje bedankt'.

18-12-2016 21:05

Wit is ook een kleur

2doc - Wit is ook een kleur

Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en... Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Bergman neemt de proef op de som. In het 'black doll/white doll' experiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Zo vindt bijvoorbeeld 75 procent de witte pop het slimste. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst?

16-12-2016 00:00

Hip Hop - Eration

2doc - Hip Hop - Eration

Inspirerende, hartverwarmende en humoristische documentaire over een groep van dertig hiphop dansende ouderen. Inspirerende, hartverwarmende en humoristische documentaire over een groep van dertig ouderen waarvan sommigen al bijna een eeuw 'jong' zijn. In de documentaire bereidt de groep zich voor op de wereldkampioenschappen hiphop-dansen in de Amerikaanse stad Las Vegas. Het dertigtal wordt getraind door de uitbundige coach Billie Jordan op het kleine Nieuw-Zeelandse eiland Waiheke.

14-12-2016 22:55

Echo's van een oorlog, het geslacht Asser - Croiset

2doc - Echo's van een oorlog, het geslacht Asser - Croiset

De gevolgen van de Jodenvervolging tijdens Tweede Wereldoorlog zijn nog dagelijks voelbaar in de Joodse gemeenschap in Nederland. Ook de levens van de bekende journalist, tekst- en liedjesschrijver Eli Asser (93) en zijn in 2002 overleden vrouw Eva Croiset zijn getekend door de Holocaust. Maar niet alleen deze zogeheten Eerste Generatie is hierdoor sterk beïnvloed, dit betreft eveneens het bestaan van hun kinderen. De documentaire Echo?s van een oorlog ontleedt de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in deze bekende familie. De film geeft inzicht in de persoonlijke lotgevallen en ambities van de familie Asser waarvan alle leden zijn gevormd door de ervaringsfeiten uit de periode 1940-1945. Hoe is het mogelijk dat een man als Eli met zo?n beladen geschiedenis tot zo?n grote hoogte kon stijgen in de wereld van het tv-amusement? Is dat ondanks de herinneringen aan de oorlog, of mede dankzij? Wat was de rol van zijn vrouw Eefje en wat er gebeurde in de familie na haar overlijden? Regisseur In-Soo Radstake verdiept zich samen met interviewer Frénk van der Linden in dit grote en historische familiedrama. Zij spreken met leden van de familie, vrienden en deskundigen onder wie de gerenommeerde psychiater Fedia Jacobs.

13-12-2016 22:55

Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht

2doc - Ongelovig - Vrijdenkers op de vlucht

Ongelovigen leiden in asielzoekerscentra een ingewikkeld bestaan. Op de vlucht voor religieus extremisme in hun land, zijn ze terechtgekomen in het vrije Nederland. Maar veilig voelen ze zich allerminst tussen de andere, wél gelovige asielzoekers. Samen met Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, maken we in 'Ongelovig' kennis met een aantal van hen. We zien een blogger uit Bangladesh, Fauzia en Syed uit Pakistan, Ayman uit Syrië en twee mensen uit Afghanistan. Het zijn uitgesproken atheïsten, gevlucht uit landen waar mensen doorgaans alleen stiekem ongelovig kunnen zijn. Allemaal jonge mensen die druk bezig zijn met inburgeren in Nederland en ondertussen dapper blijven opkomen voor de vrijheid om niet te geloven in het land van herkomst. Ze leren elkaar in Nederland kennen bij het Humanistisch Verbond dat een platform heeft opgericht voor vrijdenkers uit verre landen. De bloggende student uit Bangladesh schreef kritisch over religie. Toen hij op vijftien dodenlijsten bleek te staan, vluchtte hij naar Nederland. De eerste vraag van medebewoners in het asielzoekerscentrum was: ?Ben je moslim?? Medewerkers van het COA drukten hem op het hart zijn ongelovigheid te verzwijgen. ?Wij hebben geen vrienden in ons kamp. Misschien omdat ik mijn hoofd niet bedek.? Samen met haar man Syed richtte Fauzia in Pakistan een vereniging voor atheïsten en agnosten op. Ze kregen te maken met een aanklacht wegens blasfemie. In Pakistan resulteert dat vaak in de doodstraf. Maar ook in Nederland is de situatie voor hen niet veilig. Toen de Afghaanse universitair docent en kritisch denker door de Taliban werd gezocht, vluchtte hij samen met zijn vrouw, een bekende televisiepresentatrice, naar Nederland. Nadat een van zijn blogs was vertaald uit het Engels en gepubliceerd in Afghanistan, regende het doodsbedreigingen via de social media. De gruwelijkheden van de oorlog dwongen de Syrische Ayman om samen met zijn gezin te vluchten. In Nederland zet hij zijn internetforum voor seculiere Arabieren voort. ?Arabische atheïsten, en dat zijn er veel, moeten ook gehoord worden.?Toen hij nog in het azc verbleef, voelde hij zich nog steeds in Syrië. Als hij voor dag en dauw gewekt werd door biddende gelovigen, greep het COA niet in. ?Dit is wat ze vrijheid van godsdienst noemen.?

09-12-2016 00:00

112 weddings

2doc - 112 weddings

Documentairemaker Doug Block heeft jarenlang bruiloften gefilmd. 112 huwelijksreportages verder vraagt hij zich af wat er geworden is van die stellen di... Documentairemaker Doug Block heeft jarenlang bruiloften gefilmd. 112 huwelijksreportages verder vraagt hij zich af wat er geworden is van die stellen die hij op video heeft vastgelegd. Zijn ze nog bij elkaar? Voldoet het leven als getrouwd stel aan hun verwachtingen en hebben ze het in voor-en tegenspoed overleefd? Doug spoort een aantal van zijn favoriete stellen op. Een vermakelijk, inzichtelijk en soms ontroerend kijkje in het instituut huwelijk aan de hand van videomateriaal en gesprekken.

07-12-2016 22:55

Pepe Mujica, lesson from the flowerbed

2doc - Pepe Mujica, lesson from the flowerbed

De bijna tachtigjarige José 'Pepe' Mujica staat bekend als de armste president ter wereld: zeventig procent van zijn inkomen geeft hij weg. De bijna tachtigjarige José 'Pepe' Mujica staat bekend als de armste president ter wereld: zeventig procent van zijn inkomen geeft hij weg. In de jaren zeventig streed hij als guerrillero tegen het dictatoriale bewind in Uruguay. Sinds 2010 is hij de charismatische president van het Zuid-Amerikaanse land. De documentaire volgt hem en zijn vrouw gedurende meerdere jaren. Interviews met Mujica zijn vervlochten met archiefmateriaal en scènes uit het alledaagse politieke leven, waarin hij onder andere strijdt voor de legalisering van marihuana.

06-12-2016 22:55

The wonderful kingdom of Papa Alaev

2doc - The wonderful kingdom of Papa Alaev

Een hedendaagse Shakespeareaanse vertelling over een beroemde Tadzjiekse muzikale familie, die wordt geleid door de charismatische, grappige, maar ook dominante patriarch, Papa Alaev. Nu hij de 80 is gepasseerd begint Papa Alaev zijn greep op het familiebedrijf te verliezen. Zijn kinderen, maar vooral zijn kleinkinderen, dringen aan op een onafwendbare, maar ook onzekere overgang van de monarchie tot democratie. Al decennia lang regeert Allo 'Papa' Alaev zijn wereldberoemde muziekfamilie met ijzeren tamboerijn. Een goed voorbeeld was zijn eenzijdige beslissing om na de ineenstorting van de Sovjet-Unie naar Israël te emigreren. De begaafde muzikant beheerst elk aspect van het leven van de leden van zijn clan, zowel op het podium als daarbuiten. Elke maaltijd in zijn grote keuken grijpt hij aan om de taken te verdelen: wie bespeelt er welk instrument bij het volgende optreden en welke nummers staan er op het programma. De patriarch eist totale toewijding en gehoorzaamheid en niets minder. Alle kinderen en kleinkinderen wonen met hun gezinnen in het grote familiehuis in Tel Aviv. Allemaal op één na. Zijn enige dochter, Ada, koos haar eigen weg. Een zonde die haar vader haar niet kan vergeven. Zoals in alle families botsen de generaties. Bij de familie Alaev gaan de discussies over nieuwe muzikale richtingen, tegenstrijdige persoonlijke belangen en Papa's gevorderde leeftijd. De familieshow must go on, maar wie zal de band in de toekomst leiden? Met een swingende soundtrack als stuwende kracht, biedt The Wonderful Kingdom of Papa Alaev een prachtige beeld van een grootfamilie in transitie.

05-12-2016 20:25

De Claim - zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog

2doc - De Claim - zoektocht naar roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog

In Nederlandse musea bevinden zich kunstwerken die in de oorlog door de Duitse bezetter zijn geroofd. Erfgenamen komen die werken op het spoor en claimen hun eigendomsrecht. Pas recent heeft de overheid de Restitutiecommissie in het leven geroepen om die claims te behandelen. In deze documentaire volgt Ditteke Mensink het onderzoek in twee zaken, waarbij vooral het verhaal van de betrokken joodse familie wordt verteld. Centrale vragen: Kloppen alle herinneringen en denken we over sommige gebeurtenissen nu anders dan dat er toen over gedacht werd? Ook het perspectief van de musea komt aan bod. Wisten zij dat zij roofkunst in hun bezit hadden en waarom hebben ze niet eerder gehandeld?

29-06-2016 22:55

2Doc:

2doc - 2Doc:

De nieuwe grondwet van Zimbabwe wordt opgesteld door vertegenwoordigers van twee rivaliserende partijen. Ze nemen plaats aan de onderhandeltafel, waarna een referendum bepaald of de grondwet er komt.Meer De nieuwe grondwet van Zimbabwe moet worden opgesteld door vertegenwoordigers van twee rivaliserende partijen. Ze trekken eerst het land in om tijdens hoorzittingen te vernemen wat de bevolking zelf wil. Met die kennis nemen ze plaats aan de onderhandeltafel, waarna een referendum bepaald of de grondwet er door komt. Democratie in de maak.Minder

30-03-2016 22:55

2Doc:

2doc - 2Doc:

De 63-jarige Saeed 'Shariff' Torres nodigt, zonder zijn superieuren op de hoogte te stellen, filmmakers Lyric R. Cabral en David Felix Sutcliff uit hem te volgen bij zijn laatste opdracht voor de FBI.Meer De eerste documentaire ter wereld waarbij de filmmakers 'meelopen' tijdens een FBI-operatie met betrekking tot terrorismebestrijding. De 63-jarige Saeed 'Shariff' Torres was ooit actief bij de militante Afro-Amerikaanse politieke organisatie Black Panthers en werkt nu als FBI-informant. Zonder zijn superieuren op de hoogte te stellen nodigt hij de filmmakers Lyric R. Cabral en David Felix Sutcliff uit hem te volgen bij zijn laatste opdracht voor de FBI. Torres moet in Pittsburgh vriendschap sluiten met de blanke tot de islam bekeerde Ali Al- Akili, die in het openbaar pro-terroristische uitspraken heeft gedaan. De filmmakers stuiten op verrassende onthullingen, niet alleen over Torres verleden, maar ook over de duistere argumenten voor zijn huidige missie. Hoe ver gaat terreur en welke vrijheden staan we toe om terreur te voorkomen?Minder

29-03-2016 22:55

2Doc:

2doc - 2Doc:

Koen Carlier doorkruist met steun van Christenen voor Israël de Oekraïne om Joden te helpen terug te keren naar Israël. Want pas dan zal de Messias komen, aldus Koen.Meer Koen Carlier doorkruist met steun van Christenen voor Israël de Oekraïne om Joden te helpen terug te keren naar Israël. Want pas dan zal de Messias komen, aldus Koen. De film toont van binnenuit de beweegredenen, de werkwijze en de onbedoelde gevolgen van het werk van Christenen voor Israël.Minder

28-03-2016 20:55

2Doc:

2doc - 2Doc:

Haalt topatleet Michel Butter de marathonlimiet voor de Olympische Spelen 2016? Volg Butter en zijn coach voor, tijdens en na de bloedstollend spannende Marathon van Amsterdam.Meer Regisseur Geertjan Lassche volgt topatleet Michel Butter en zijn trainer in de mentale tunnel van concentratie voor, tijdens en na de marathon en krijgt zo de unieke kans om één van de zwaarste sporten ter wereld van binnenuit vast te leggen tijdens de Marathon van Amsterdam. Michel Butter, de derde Nederlander ooit die een marathon onder 2 uur en 10 minuten heeft gelopen, wordt al 15 jaar getraind door Guido Hartensveld. Samen kenden ze vele hoogtepunten, totdat Michel in 2013 door een zware blessure wordt geveld. Samen met zijn coach knokt hij zich terug, zowel fysiek als mentaal. De Amsterdam Marathon moet het sluitstuk worden van een lang proces, met een come back van Michel aan de top en een kwalificatie voor de Olympische Spelen als beloning. Regie Geertjan Lassche, geproduceerd door KeyDocs, in coproductie met VPROMinder

24-03-2016 22:55

2Doc:

2doc - 2Doc:

In een verlaten kerk, onder de betoverende klanken van De Matthäus Passion van Bach, vertellen mensen over hun speciale band met dit meesterwerk.Meer In een verlaten kerk, onder de betoverende klanken van De Matthäus Passion van Bach, vertellen mensen over hun speciale band met dit meesterwerk. Volgens operaregisseur Peter Sellars heeft Bachs muziek de kracht om te troosten. Een groep daklozen die elke vrijdagmorgen een koor vormt, wordt uitgenodigd om de repetities van de Matthäus Passion bij te wonen. In een voormalige kerk zien ze hoe koor en orkest het muziekstuk instuderen. De daklozen ervaren het lijdensverhaal vanuit hun eigen levensgeschiedenis. Op Witte Donderdag zenden we deze documentaire uit, die de persoonlijke band van mensen met de Matthäus Passion laat zien. Tijdens de opvoering vertellen verschillende mensen over hun verhouding met het muziekstuk van Bach, waaronder enkele daklozen, operaregisseur Peter Sellars, koordirigent Simon Halsey, choreograaf en danser Emio Greco en schrijfster Anna Enquist. Dirigent Pieter Jan Leusink vertelt zijn dramatische persoonlijke verhaal. Hij leeft voor de Matthäus Passion, maar het muziekstuk zorgde ook voor een pijnlijke breuk met zijn zeer gereformeerde vader. Geleidelijk blijkt dat de Matthäus Passion een beslissende rol heeft gespeeld in de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, geliefden, vaders en zonen, moeders en hun ongeboren kind en vaders en dochters. De verhalen van de personages zijn zowel uniek als invoelbaar; uiteindelijk kent iedereen een vorm van lijden, verlies en liefde. Wij allen hebben zichtbare of onzichtbare littekens opgelopen. Het lijdensverhaal van de Matthäus Passion is daarom niet alleen tijdloos, maar ook vertrouwd, ondanks onze verschillen delen we het geheim van de muziek.Minder

23-02-2016 22:55

2Doc:

2doc - 2Doc:

De sjah van Iran organiseert in 1971, ter ere van het 2500-jarig bestaan van de Perzische monarchie, het grootste feest ter wereld ooit. Een reconstructie van dit feest met alle gevolgen van dien.Meer De sjah van Iran organiseert in 1971, ter ere van het 2500-jarig bestaan van de Perzische monarchie, het allergrootste feest ter wereld ooit. Een reconstructie van The Greatest Party on Earth, met alle gevolgen van dien. De sjah heeft zichzelf uitgeroepen tot 'King of Kings' en wil voor vol worden aangezien door de internationale beau monde. Hij presenteert met zijn feest een nieuw en trots Iran; een land van olie en moderne seculiere waarden en niet van de zwaar religieuze normen. En geld is geen probleem. Maar elk groots feest heeft een paar katers tot gevolg. Wat brengt al deze rijkdom en overvloed teweeg bij zowel het zeer arme deel als het zwaar religieuze deel van de bevolking? Een internationaal vliegveld wordt aangelegd, inclusief een snelweg door de woestijn naar de oude ruïnes van Persepolis, waar een luxe 'tent-city' van 37 kilometer zijde wordt opgebouwd in een fabelachtige oase, met 50.000 zangvogels geïmporteerd uit Europa. Toprestaurant Maxim's in Parijs wordt voor twee weken gesloten om ter plekke het uitbundige en luxueuze diner te verzorgen en Prins Bernard is er ook, evenals meer dan zestig vorsten, politici en staatshoofden. Ayatollah Khomeini spreekt van een 'Duivels feest' en ook de andere islamitische geestelijken zien het feest als een belediging van de islamitische waarden. De geestelijk leiders zijn de enigen met genoeg macht om de sjah omver te werpen. Het feest is de aanleiding tot de breuk tussen de religieuzen en de arme bevolking aan de ene kant en de sjah met zijn volgelingen aan de andere kant. Het blijkt de aanzet tot de islamitische revolutie die acht jaar later plaatsvindt.Minder

Je bekijkt momenteel pagina 2 van 16. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

2doc gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van 2doc de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van 2doc bij 2doc liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van 2doc. Heb je een uitzending van 2doc gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

2doc gemist

Onder de noemer 2doc zijn op Nederland 2 voortaan wekelijks boeiende documentaires te bewonderen. De zender wil zo meer aandacht voor het genre. De maandagavond wordt sterker dan ooit geprofileerd als documentaire-avond, met wekelijks een nieuwe primetime documentaire om 21.00 uur.

Uitzending gemist van 2doc? Hier kun je alle uitzendingen van 2doc kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 227
  • Laatste uitzending op 18-01-2017 om 22:55 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord