Programma gemist?

Het de is de techniek naar die onder de de motorkap van de bitcoin uit zit: de blockchain. door Enthousiastelingen vergelijken van het met internet naar voor het in de van jaren negentig door groot werd. uit De blockchain wordt inmiddels tijdens ook toegepast van in de echte wereld. Heeft de het echt zoveel potentie? op tv De Kennis tijdens van Nu keek bij tijdens een Kipster, waar eieren op de blockchain met gaan, en bij een innovatiespeeltuin De Ceuvel, op tv waar bewoners zonne-energie naar met uitwisselen via de met blockchain.

Wiettelers weten van het allang, maar op tv steeds meer mensen gebruiken naar uit het tegenwoordig voor uit hun planten: wormenpoep. de Volgens sommigen veroorzaakt in dit zwarte goud 'een een atoombom van leven'. De Kennis door van Nu door onderzoekt het op wetenschappelijke geheim achter naar dit goedje. We duiken van ondergronds en onderzoeken van het verborgen leven van in de regenworm, die naar Aristoteles ooit al naar de darmen van tijdens de de aarde noemde.

Bijna uit twintig procent door van de Nederlandse bevolking heeft last met van chronische een pijn. Vreemd genoeg in is er nog uit niet veel een bekend over hoe pijn op tv precies werkt. naar Daarom startte in met het voorjaar met van 2017 het een Groot Nationaal Onderzoek naar tijdens pijn. Op www.pijnonderzoek.nl in konden en kunnen Nederlanders uit vragen beantwoorden over op tv hun pijnervaringen. Onderzoekers van met tijdens het Radboudumc geven in deze van uitzending in de uitslag van het uit onderzoek: hoe pijngevoelig zijn door Nederlanders?

Dat door de zeespiegel tijdens stijgt is algemeen bekend. Maar op in het het westelijk deel van in Nederland vindt er een door tegenovergestelde een beweging plaats. Stad en dorp de zakken in langzaam in veen en klei weg. met Voor wie in in een huis op de betonnen palen woont met van is er niet het veel aan de hand, maar op in uit zo'n 800.000 huizen wordt de houten tijdens fundering een bedreigd door op tv een cocktail van bacteriën, schimmels uit of de omlaagtrekkende klei. Door het verlaging van de grondwaterspiegel, lekkende op tv riolen en andere factoren door dreigen oudere tijdens huizen weg te door zakken. Waar en het waarom zakken de door steden tijdens en hoe ernstig een is dat? Kan de in wetenschap helpen dit probleem op tv aan te door pakken?

Elisabeth in gaat met naar psychologe Evy Woumans in naar gesprek over de op voordelen van tweetaligheid op tv voor het leervermogen op en geheugen. De een Nijmeegse neurowetenschappers Ton naar Dijkstra en het David Peeters vertellen over de werking in van het op brein bij op een- en door tweetaligen. Alexis Hervais-Adelman van het Max op Planck Instituut het onderzoekt uit het brein van tijdens simultaantolken.

We naar hopen het allemaal nooit mee op te het maken. Je naar staat bij een concert of station in in en plotseling moet je een vluchten omdat er een aanslag de wordt gepleegd. Veel van aanslagen van worden met opzet tijdens in een op tv drukke publieke ruimte de gepleegd om zoveel van mogelijk slachtoffers te maken en paniek door te zaaien. een Hoe reageer door jij? En wat het doen de mensen om uit je heen? Hoe kom op je veilig van weg? De Kennis van uit op tv Nu onderzoekt hoe we ons het naar best kunnen het voorbereiden op een een plotselinge panieksituatie. van Onderzoekers gebruiken virtual reality om door door calamiteiten in menigtes na van te bootsen. Zo kunnen in ze zien hoe op tv ze steden, stations op en met luchthavens evacuatieproof kunnen maken. Met naar serious games wordt onderzocht naar hoe individuen met in de de menigte reageren tijdens het een ramp. Met een virtuele naar versie van op tv zichzelf doet Elisabeth in van Nimwegen naar mee aan een met virtuele evacuatie. En Diederik op tv Jekel wordt een in een staat van paniek door gebracht op door hem onder stroom te de zetten zodat uit hij kan voelen een wat paniek het is.

De op tv neanderthaler wordt het vaak gezien als tijdens ons domme neefje, terwijl op tv de Homo neanderthalensis eerder tijdens een soort in oer-Europeaan is. uit Neanderthalers leefden al zo'n naar 250.000 jaar geleden op op tv ons uit continent en waren het al aangepast aan de koude het omstandigheden, lang voordat uit moderne mensen vanuit Afrika een met Europa koloniseerden. Je door zou verwachten dat door de neanderthalers een in evolutionaire voorsprong hadden op moderne mensen. op tv tijdens Toch zijn zij er niet op meer en tijdens wij wel.

Eeneiige tweelingen door hebben hetzelfde van DNA. Toch bepaalt DNA niet door helemaal hoe door je het als persoon bent. Er zitten 'schakelaars'op het die bepalen naar of genen aan door of naar uit staan. Samen van met een identieke tweeling gaan Diederik uit Jekel de en Elisabeth van naar Nimwegen hier nader een op in.

Elk jaar krijgen naar ruim vierduizend Nederlanders met een nieuwe op tv hartklep, afkomstig door van een rund de of varken. Die de kleppen groeien het niet mee en slijten, dus op tv de patiënt moet de regelmatig het onder het mes om uit de oude door klep te vervangen door een een nieuwe. naar Carlijn Bouten, hoogleraar aan de met TU Eindhoven, het ontwikkelde een klep van de kunststof, waaraan cellen uit uit het bloed van met de uit patiënt blijven plakken. met Terwijl de kunststof oplost, tijdens vormen tijdens die cellen een nieuwe klep. Uiteindelijk op de heeft de patiënt een hartklep van op zijn eigen het lichaamsweefsel, die door meegroeit en hopelijk zijn met hele leven meegaat. op De Kennis het Van Nu kijkt een hoe het staat op met de ontwikkeling van deze een nieuwe naar hartklep.

Elisabeth de en Diederik Jekel volgen het van pad van tijdens een zeer zeldzame pijlgifkikker door die de in 2013 ontdekt werd in het Brazilië. Bioloog in Marinus Hoogmoed schreef er op tv de een artikel over, waarna een een handelaar de kikkertjes naar tijdens met Europa smokkelde en het tegen hoge prijzen van verkocht. Deze praktijken worden door uit criminele naar organisaties wereldwijd toegepast.

Als door je gehoor minder wordt, blijkt door het steeds het lastiger om anderen nog op tv goed een te verstaan in een rumoerige door omgeving. Slechthorenden in vinden op tv drukke feestjes daarom vaak de zo vervelend dat ze liever het tijdens wegblijven. Presentatoren Elisabeth van Nimwegen op tv en in Diederik Jekel onderzoeken wat er gebeurt een als geluiden niet door meer goed op binnenkomen.

Hoe vangt een de natuur de klappen tijdens door op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek met dat zich richt op tv op de impact de van dit de soort gebeurtenissen staat weliswaar van door nog in de kinderschoenen, een maar de in eerste bevindingen zijn op tv opvallend. Diersoorten blijken slecht uit opgewassen tegen alsmaar hogere naar springvloeden, intensere stormen, het hittegolven of op zwaardere buien. Dit roept bij in wetenschappers de door vraag op: hoezeer is door naar de mens zelf eigenlijk uit opgewassen tegen het uit extremere weer van de de toekomst?

Epidemioloog de Saskia van der Zee een onderzoekt de effecten van door fijnstof op het mensen. Elisabeth van met Nimwegen spreekt het haar in het een van de meest vervuilde tijdens straten op tv van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries het worstelt al met jaren met longklachten en uit strijdt voor minder tijdens luchtvervuiling. het Korstmosdeskundige Laurens Sparrius laat uit het de verschil zien tussen een gebied met in schone en door vervuilde lucht. Op animaties de gemaakt door met Joost het Wesseling van het RIVM zien met we het verloop van een met de luchtkwaliteit in de een tijd. Diederik Jekel de test met luchtkwaliteitsexpert Dave de met Jonge het nut de van het een mondkapje. tijdens Uit alle metingen een blijkt dat op Schiermonnikoog op de schoonste lucht van van Nederland te vinden tijdens is.

Elisabeth van in Nimwegen en Diederik van Jekel verzamelen watermonsters en uit de spreken met aquatisch ecologe met Lisette de Senerpont Domiover het over de grootste de bedreiging van voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt een Laura Seelen, die het de tijdens kwaliteit van het van water van tijdens vijftig afgegraven zandputten onderzocht. het Waterdeskundige Roelof op tv Stuurman meent dat je voor het van de minst vervuilde water bij op tv het oudste water door moet zijn. Elisabeth op tv zwemt met naar olympisch zwemkampioen Ferry Weertman in tijdens zijn favoriete een water en bespreekt met in hem de kwaliteit van uit op 'zijn' zwemwater. Naturalis helpt met het een analyseren van door het DNA in alle door watermonsters die door Diederik tijdens en Elisabeth namen. Het schoonste oppervlaktewater met van Nederland van blijkt in tijdens Bussloo te op tv zijn.

Elisabeth van Nimwegen op tv uit en Diederik Jekel met onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit met het grootst is. door Elisabeth op tv spreekt met in bioloog Midas Dekkers, met plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar met natuurbeheer Frank Berendse en met op tv ecoloog op Edgar van uit der Grift over natuur, natuurbeheer. Diederik uit kijkt met naar insectendeskundige Vincent Kalkman naar op leven het in de Weerribben en hij op leert van uit Henk-Jan van van der Kolk hoe je soorten een naar waarneemt.

januari 2019
14-12-2017 19:20

In de blockchain bubble

De Kennis van Nu - In de blockchain bubble

Het is de techniek die onder de motorkap van de bitcoin zit: de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met internet voor het in de jaren negentig groot werd. De blockchain wordt inmiddels ook toegepast in de echte wereld. Heeft het ...

07-12-2017 19:20

Wormenpoep het zwarte goud

De Kennis van Nu - Wormenpoep het zwarte goud

Wiettelers weten het allang, maar steeds meer mensen gebruiken het tegenwoordig voor hun planten: wormenpoep. Volgens sommigen veroorzaakt dit zwarte goud 'een atoombom van leven'. De Kennis van Nu onderzoekt het wetenschappelijke geheim ac...

30-11-2017 19:20

Onze pijngrens

De Kennis van Nu - Onze pijngrens

Bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijn. Vreemd genoeg is er nog niet veel bekend over hoe pijn precies werkt. Daarom startte in het voorjaar van 2017 het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Op www...

23-11-2017 19:20

De zinkende stad

De Kennis van Nu - De zinkende stad

Dat de zeespiegel stijgt is algemeen bekend. Maar in het westelijk deel van Nederland vindt er een tegenovergestelde beweging plaats. Stad en dorp zakken langzaam in veen en klei weg. Voor wie in een huis op betonnen palen woont is er niet ...

16-11-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Elisabeth gaat met psychologe Evy Woumans in gesprek over de voordelen van tweetaligheid voor het leervermogen en geheugen. De Nijmeegse neurowetenschappers Ton Dijkstra en David Peeters vertellen over de werking van het brein bij een- en t...

09-11-2017 19:20

Paniek in de menigte

De Kennis van Nu - Paniek in de menigte

We hopen het allemaal nooit mee te maken. Je staat bij een concert of station en plotseling moet je vluchten omdat er een aanslag wordt gepleegd. Veel aanslagen worden met opzet in een drukke publieke ruimte gepleegd om zoveel mogelijk slac...

03-11-2017 16:05

De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De Kennis van Nu - De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de Homo neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden al zo'n 250.000 jaar geleden op ons continent en waren al aangepast aan de koude omstandighe...

26-10-2017 19:20

Identieke tweeling is niet identiek

De Kennis van Nu - Identieke tweeling is niet identiek

Eeneiige tweelingen hebben hetzelfde DNA. Toch bepaalt DNA niet helemaal hoe je als persoon bent. Er zitten 'schakelaars'op die bepalen of genen aan of uit staan. Samen met een identieke tweeling gaan Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

19-10-2017 19:20

Zelfreparerend hart

De Kennis van Nu - Zelfreparerend hart

Elk jaar krijgen ruim vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, afkomstig van een rund of varken. Die kleppen groeien niet mee en slijten, dus de patiënt moet regelmatig onder het mes om de oude klep te vervangen door een nieuwe. Carlij...

13-10-2017 16:05

Illegale handel in dieren

De Kennis van Nu - Illegale handel in dieren

Elisabeth en Diederik Jekel volgen het pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker die in 2013 ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus Hoogmoed schreef er een artikel over, waarna een handelaar de kikkertjes naar Europa smokkelde en tegen hog...

05-10-2017 19:20

Verstoord gehoor

De Kennis van Nu - Verstoord gehoor

Als je gehoor minder wordt, blijkt het steeds lastiger om anderen nog goed te verstaan in een rumoerige omgeving. Slechthorenden vinden drukke feestjes daarom vaak zo vervelend dat ze liever wegblijven. Presentatoren Elisabeth van Nimwegen ...

28-09-2017 19:20

Extreem weer

De Kennis van Nu - Extreem weer

Hoe vangt de natuur de klappen op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de impact van dit soort gebeurtenissen staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste bevindingen zijn opvallend. Diersoorten blijken...

21-09-2017 19:20

Schoonste lucht

De Kennis van Nu - Schoonste lucht

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en st...

14-09-2017 19:20

Beste oppervlaktewater

De Kennis van Nu - Beste oppervlaktewater

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwalitei...

07-09-2017 19:25

Grootste biodiversiteit

De Kennis van Nu - Grootste biodiversiteit

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Elisabeth spreekt met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met ecoloog ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 144
  • Laatste uitzending op 14-12-2017 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord