Programma gemist?

Entomoloog de Sander Koenraadt en met viroloog Gorben Pijlman van uit de Wageningen Universiteit infecteren het alledaagse muggen op tv met virussen. Zo ontdekken in door ze welke ziektes deze dieren van kunnen uit overbrengen. De doodgewone huissteekmug het bijvoorbeeld kan bij een in natte lente en tijdens droge zomer het westnijlvirus uit de verspreiden.

Kunstenaar en archeoloog tijdens Theo de Feyter, de die in Syrië met tijdens schilderijen maakt van de straten op tv van Damascus, de op souq in Aleppo en op de tempel en op de gigantische uit triomfboog van tijdens Palmyra, is zeer geschokt door naar met de verwoesting van al het erfgoed de het als gevolg van het met oorlogsgeweld. Archeoloog tijdens Sada Mire bevestigt van dat 'erfgoed vertelt waarom uit je bent wie je bent'. door het Directeur Ayham Al-Fakhri van uit het museum in Raqqa op heeft tevergeefs een geprobeerd de archeologische vondsten te door beschermen tegen berovingen uit van IS. Archeoloog een Olivier Nieuwenhuijse en in in andere Leidse onderzoekers kwamen opgravingen de doen, maar veel materiaal uit is verdwenen. De op Syrische archeoloog Khaled naar Hiatlih, woonachtig in op tijdens Den Haag, maakt naar 3D-geprinte reconstructies. Dankzij nieuwe 3D-scantechnieken, tijdens ontdekt Elisabeth, kunnen uit in spijkerschrift geschreven teksten op door gelezen worden. Geo-ingenieur op tv Dominique Ngan-Tillard toont assyriologe uit Caroline Waerzeggers hiermee een drieduizend in op tv jaar oude brief, verborgen in het een enveloppe van de klei.

Diederik Jekel bezoekt uit Bana, door een arm dorp in Burkina op Faso, tijdens waar gentechmuggen worden door uitgezet in de strijd op tegen malaria. De muggen het en parasieten naar worden steeds resistenter tegen in de reguliere middelen. in Wetenschappers in passen malariamuggen genetisch zo aan uit dat ze alleen naar nog mannetjes op als nakomelingen krijgen en tijdens tenslotte uitsterven. Tegenstanders door de noemen zulke ingrepen gevaarlijk. Is dat op tv op terecht?

Illegaal vuurwerk uit in een van postpakket, het is niet alleen uit gevaarlijk als het naar bezorgbusje een tijdens ongeluk van krijgt. Een pakketje tijdens met buitenlands knalwerk kan al door met een statisch vonkje van van een wollen op tv trui ontbranden, postbezorgers op tv en kopers lopen naar daardoor gevaar. in De Kennis uit van Nu laat zien hoe met een postpakketje onder het een de puberbed kan veranderen in een het in massa-explosief.

Ajax-hoofdtrainer Erik een ten Hag op ziet data-analyse als een een behulpzame ondersteuning. op Zo ontdekte bewegingswetenschapper Vosse op de Boode op dat Nederlandse keepers het keepen van verkeerd aanleren. Data-analyse uit de kan inderdaad het verschil op tv maken, benadrukt ook tijdens de Leidse sportdatawetenschapper de Rens Meerhoff. Ook door James Stout, op eerste solist bij Het een Nationale Ballet, ziet in het belang uit van data-analyse. Onderzoekster Janine Stubbe uit ontwikkelt het bij Codarts in Rotterdam uit een app voor dansers. een Aan de TU de Eindhoven wordt een in plaktattoo ontwikkeld die tijdens het een het hardlopen zegt in of je op het goede deel door het van je voeten op tv landt.

Elisabeth op tv van Nimwegen en Diederik op tv Jekel volgen op tv de weg van plant van naar bonenburger. in Als vleesvervangende het grondstof wordt meestal soja op gebruikt, omdat daar naar veel eiwitten in zitten. Voor in het verkrijgen naar daarvan moeten van echter niet-duurzame de processen gevolgd worden. Voor uit efficiëntere methoden van vindt onderzoek plaats aan de uit Universiteit met van Wageningen en van bij De Vegetarische Slager van Unilever, door dat evenals het uit Amerikaanse een Beyond Meat succesvol op naar de beurs is met gegaan.

Bert Pot, een een van de eersten naar in op Nederland met een een geavanceerde elektronische handprothese, bereidt op tv zich voor naar op de op tv cybathlon, een wedstrijd voor in mensen met een prothese. het Johan Baggerman van heeft een voor Nederland unieke door armklikprothese, die naar hij aansluit via een uit bout uit in zijn arm. Voor kinderen door in op de groei, zoals met de 9-jarige Reavano, zou met een 3D-geprinte van arm de oplossing kunnen tijdens zijn.

Brabantse van drugscriminelen gebruiken zorgwekkend van vaak het riool als dumpplek in voor drugsafval, op toonden naar rioolonderzoekers voor het eerst aan. het En om met de drugscriminaliteit op te bestrijden, startte de politie van in Noord-Brabant een naar eigen drugslab om agenten naar in te trainen. De Kennis van Nu naar kreeg exclusief toegang de tot tijdens deze drugskeuken de op een geheime uit locatie.

Elisabeth uit van Nimwegen in en ecoloog Hans de Kroon van op met de Radboud Universiteit op bezoeken Duitse entomologen die sinds in 1989 bijhouden hoeveel het insecten er rondvliegen in in Duitse natuurgebieden. Ook op tv in natuurgebied De de Kaaistoep bij de Tilburg hebben insectentellers de het van afgelopen 25 jaar in het aantal insecten zien het afnemen. 'Beduidend minder kevers en in nachtvlinders dan een twintig een jaar geleden', aldus teller het Paul van Wielink. van Vogelecoloog Theunis Piersma maakt zich van eveneens grote van zorgen. Door de met insectensterfte zijn er steeds de minder insectenetende vogels, door zoals spreeuwen in en zwaluwen. Bij naar 25 boerenbedrijven naar in Gelderland een werd een groot aantal van gifstoffen aangetroffen. Welke gevolgen een heeft met dat voor het een insectenbestand?

Evolutiebioloog door Rutger Vos toont Diederik een hoe van weinig de huiskat van de wilde het kat verschilt. in Dit in tegenstelling tot op tv de hond, de uit koe het en het door schaap, die totaal niet lijken in op hun wilde voorouders. het tijdens Elisabeth is met tijdens bioloog Maarten Schrama op Schiermonnikoog, op waar ongeveer vijftig verwilderde tijdens huiskatten leven. in In de provincies de Utrecht en Friesland met mag erop gejaagd worden, op maar schieten de op die katten uit is door riskant.

De door Leidse hersenonderzoeker Elseline door Hoekzema bewees dat tijdens de hersenen van moeders de ingrijpend door veranderen tijdens de zwangerschap en tijdens volgens neuro-endocrinoloog het Peter Bos op tv komen ook vaders er niet de onderuit: het op tv zorgbrein wordt geactiveerd. Pedagoog met Marian Bakermans onderzoekt de of er in door huid-op-huidcontact door meer 'knuffelhormonen' vrijkomen. Aaf Brandt Corstius, met de Leonie ter Braak, Sofie van den tijdens Enk de en Lucas van de Meerendonk door vertellen over uit de grote veranderingen naar die het zij gewaar werden naar toen zij een kind in kregen.

Florence Gundo, die het op tv een weeshuis runt op in Kisum, kweekt naar krekels als aanvulling op de dagelijkse uit maaltijd van van de kinderen. Margot Calis, tijdens door een van de eerste de insectenkwekers, bezoekt regelmatig op met Flying het Food-projectleider Erwin Beckers op tv haar Afrikaanse collega's.

De Leidse een hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees met dat van de hersenen van moeders ingrijpend een in veranderen tijdens de naar zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos op tv komen van ook vaders er niet door onderuit: een het zorgbrein wordt geactiveerd. Pedagoog Marian het door Bakermans onderzoekt of uit er door huid-op-huidcontact het meer 'knuffelhormonen' vrijkomen. Aaf op Brandt Corstius, Leonie ter tijdens Braak, Sofie van den op tv Enk en de Lucas het van de Meerendonk vertellen het over de van grote veranderingen die zij naar gewaar werden toen de zij een kind naar kregen.

Florence Gundo, het die uit een weeshuis runt in Kisum, kweekt uit uit krekels als aanvulling op de op dagelijkse maaltijd van de op tv kinderen. Margot Calis, tijdens in een van de eerste insectenkwekers, bezoekt uit regelmatig met Flying in Food-projectleider een Erwin Beckers haar Afrikaanse een collega's.

Ajax-hoofdtrainer op tv Erik ten Hag door ziet data-analyse als een behulpzame tijdens de ondersteuning. Zo ontdekte bewegingswetenschapper Vosse het de Boode dat de Nederlandse keepers het uit keepen verkeerd aanleren. door Data-analyse kan inderdaad het in verschil een maken, benadrukt ook de naar Leidse sportdatawetenschapper Rens Meerhoff. tijdens Ook op tv James Stout, van eerste solist bij het Nationale Ballet, op tv van ziet het belang van van data-analyse. Onderzoekster op Janine Stubbe ontwikkelt bij de Codarts in Rotterdam naar een app uit voor dansers. Aan de TU op Eindhoven wordt een plaktattoo tijdens ontwikkeld die tijdens het het hardlopen zegt uit naar of je op het goede naar deel door van je voeten het landt.

november 2019
02-10-2019 20:15

Ziekmakende muggen

De Kennis van Nu - Ziekmakende muggen

Entomoloog Sander Koenraadt en viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit infecteren alledaagse muggen met virussen. Zo ontdekken ze welke ziektes deze dieren kunnen overbrengen. De doodgewone huissteekmug bijvoorbeeld kan bij e...

18-09-2019 20:15

Het verwoeste verleden

De Kennis van Nu - Het verwoeste verleden

Kunstenaar en archeoloog Theo de Feyter, die in Syrië schilderijen maakt van de straten van Damascus, de souq in Aleppo en de tempel en de gigantische triomfboog van Palmyra, is zeer geschokt door de verwoesting van al het erfgoed als gevol...

11-09-2019 20:15

Geen mug, geen malaria

De Kennis van Nu - Geen mug, geen malaria

Diederik Jekel bezoekt Bana, een arm dorp in Burkina Faso, waar gentechmuggen worden uitgezet in de strijd tegen malaria. De muggen en parasieten worden steeds resistenter tegen de reguliere middelen. Wetenschappers passen malariamuggen gen...

04-09-2019 20:15

Explosieve pakjes

De Kennis van Nu - Explosieve pakjes

Illegaal vuurwerk in een postpakket, het is niet alleen gevaarlijk als het bezorgbusje een ongeluk krijgt. Een pakketje met buitenlands knalwerk kan al door een statisch vonkje van een wollen trui ontbranden, postbezorgers en kopers lopen d...

19-06-2019 20:20

Scoren met data

De Kennis van Nu - Scoren met data

Ajax-hoofdtrainer Erik ten Hag ziet data-analyse als een behulpzame ondersteuning. Zo ontdekte bewegingswetenschapper Vosse de Boode dat Nederlandse keepers het keepen verkeerd aanleren. Data-analyse kan inderdaad het verschil maken, benadr...

12-06-2019 20:25

Geen spek maar bonen

De Kennis van Nu - Geen spek maar bonen

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel volgen de weg van plant naar bonenburger. Als vleesvervangende grondstof wordt meestal soja gebruikt, omdat daar veel eiwitten in zitten. Voor het verkrijgen daarvan moeten echter niet-duurzame proce...

05-06-2019 20:20

De perfecte arm

De Kennis van Nu - De perfecte arm

Bert Pot, een van de eersten in Nederland met een geavanceerde elektronische handprothese, bereidt zich voor op de cybathlon, een wedstrijd voor mensen met een prothese. Johan Baggerman heeft een voor Nederland unieke armklikprothese, die h...

29-05-2019 20:15

In het spoor van drugsafval

De Kennis van Nu - In het spoor van drugsafval

Brabantse drugscriminelen gebruiken zorgwekkend vaak het riool als dumpplek voor drugsafval, toonden rioolonderzoekers voor het eerst aan. En om de drugscriminaliteit te bestrijden, startte de politie in Noord-Brabant een eigen drugslab om ...

22-05-2019 20:15

Wat nekt 't insect?

De Kennis van Nu - Wat nekt 't insect?

Elisabeth van Nimwegen en ecoloog Hans de Kroon van de Radboud Universiteit bezoeken Duitse entomologen die sinds 1989 bijhouden hoeveel insecten er rondvliegen in Duitse natuurgebieden. Ook in natuurgebied De Kaaistoep bij Tilburg hebben i...

15-05-2019 20:15

De ongetemde jager

De Kennis van Nu - De ongetemde jager

Evolutiebioloog Rutger Vos toont Diederik hoe weinig de huiskat van de wilde kat verschilt. Dit in tegenstelling tot de hond, de koe en het schaap, die totaal niet lijken op hun wilde voorouders. Elisabeth is met bioloog Maarten Schrama op ...

12-05-2019 13:50

Het moederbrein

De Kennis van Nu - Het moederbrein

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Peda...

03-05-2019 10:50

Krekels om te overleven

De Kennis van Nu - Krekels om te overleven

Florence Gundo, die een weeshuis runt in Kisum, kweekt krekels als aanvulling op de dagelijkse maaltijd van de kinderen. Margot Calis, een van de eerste insectenkwekers, bezoekt regelmatig met Flying Food-projectleider Erwin Beckers haar Af...

26-04-2019 10:45

Het moederbrein

De Kennis van Nu - Het moederbrein

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Peda...

12-04-2019 10:45

Krekels om te overleven

De Kennis van Nu - Krekels om te overleven

Florence Gundo, die een weeshuis runt in Kisum, kweekt krekels als aanvulling op de dagelijkse maaltijd van de kinderen. Margot Calis, een van de eerste insectenkwekers, bezoekt regelmatig met Flying Food-projectleider Erwin Beckers haar Af...

05-04-2019 10:50

Scoren met data

De Kennis van Nu - Scoren met data

Ajax-hoofdtrainer Erik ten Hag ziet data-analyse als een behulpzame ondersteuning. Zo ontdekte bewegingswetenschapper Vosse de Boode dat Nederlandse keepers het keepen verkeerd aanleren. Data-analyse kan inderdaad het verschil maken, benadr...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 12. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 167
  • Laatste uitzending op 02-10-2019 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!