Programma gemist?

Entomoloog Sander het Koenraadt en op tv viroloog Gorben Pijlman in van de van Wageningen Universiteit infecteren alledaagse muggen met het het virussen. Zo ontdekken een ze welke ziektes door deze dieren kunnen met overbrengen. De doodgewone huissteekmug bijvoorbeeld kan tijdens bij een natte op tv lente en uit droge in zomer het westnijlvirus van verspreiden.

Kunstenaar in en archeoloog van Theo de Feyter, die in Syrië op schilderijen op tv maakt van door de straten van op tv Damascus, de souq in Aleppo en van de tempel het en de op gigantische triomfboog van Palmyra, is van zeer geschokt uit door de verwoesting van tijdens al van het erfgoed als tijdens gevolg van het oorlogsgeweld. Archeoloog door Sada Mire bevestigt de dat uit 'erfgoed vertelt waarom je bent uit wie je tijdens bent'. Directeur Ayham Al-Fakhri het van het het museum in Raqqa heeft uit tevergeefs een geprobeerd de archeologische vondsten van te door beschermen tegen berovingen van IS. van Archeoloog Olivier uit Nieuwenhuijse en andere Leidse het onderzoekers met kwamen opgravingen doen, maar veel materiaal tijdens is verdwenen. tijdens De Syrische in archeoloog Khaled Hiatlih, de woonachtig in Den Haag, maakt een in 3D-geprinte reconstructies. Dankzij nieuwe door 3D-scantechnieken, ontdekt het Elisabeth, kunnen in spijkerschrift van geschreven teksten de gelezen worden. Geo-ingenieur Dominique Ngan-Tillard toont op tv naar assyriologe Caroline Waerzeggers hiermee naar een drieduizend jaar oude de brief, verborgen uit in een enveloppe van met klei.

Diederik een Jekel bezoekt Bana, het een arm dorp het in Burkina in Faso, waar gentechmuggen van worden uitgezet in de tijdens strijd tegen malaria. De muggen uit en van parasieten worden steeds resistenter tegen op de reguliere op tv middelen. in Wetenschappers passen malariamuggen genetisch met zo aan een dat ze alleen nog mannetjes het als nakomelingen een krijgen en tenslotte uitsterven. uit Tegenstanders noemen het zulke ingrepen gevaarlijk. Is op tv dat met terecht?

Illegaal vuurwerk de in een een postpakket, het uit is niet alleen gevaarlijk een als het bezorgbusje een ongeluk tijdens in krijgt. Een pakketje met buitenlands met knalwerk kan al door tijdens een op statisch vonkje van door een wollen trui door ontbranden, postbezorgers en kopers lopen het door daardoor gevaar. De Kennis van door Nu een laat zien hoe een postpakketje in onder een de puberbed kan veranderen in een een tijdens massa-explosief.

Ajax-hoofdtrainer Erik door ten Hag ziet op data-analyse als een met behulpzame ondersteuning. Zo op ontdekte naar bewegingswetenschapper Vosse de een Boode dat Nederlandse keepers naar het keepen met verkeerd aanleren. Data-analyse kan inderdaad het uit verschil maken, benadrukt op ook op tv de Leidse sportdatawetenschapper Rens uit Meerhoff. Ook in James Stout, tijdens eerste solist bij Het Nationale een Ballet, ziet het het belang van het data-analyse. Onderzoekster het Janine Stubbe ontwikkelt bij de Codarts in Rotterdam een tijdens app voor dansers. op Aan de het TU Eindhoven wordt een plaktattoo uit een ontwikkeld die tijdens het door hardlopen zegt of je op op met het goede deel van het je voeten het landt.

Elisabeth van Nimwegen in door en Diederik Jekel volgen de een weg van plant naar van van bonenburger. Als vleesvervangende grondstof wordt meestal uit soja gebruikt, omdat uit uit daar veel eiwitten in zitten. het Voor het verkrijgen daarvan naar moeten met echter niet-duurzame in processen gevolgd worden. Voor tijdens efficiëntere methoden in vindt onderzoek plaats aan de uit Universiteit van Wageningen in en bij met De Vegetarische Slager van Unilever, op tv dat evenals het uit Amerikaanse Beyond Meat van door succesvol naar de beurs is tijdens gegaan.

Bert een Pot, een van de eersten op in Nederland door met een geavanceerde van elektronische handprothese, de bereidt zich voor het op de op cybathlon, een wedstrijd op voor mensen met een de prothese. Johan Baggerman heeft een de voor Nederland unieke het op armklikprothese, die hij aansluit op via een in bout in zijn arm. Voor op kinderen van in de groei, zoals de in 9-jarige Reavano, zou een van naar 3D-geprinte arm de oplossing kunnen door zijn.

Brabantse het drugscriminelen gebruiken zorgwekkend vaak met het een riool als dumpplek voor een drugsafval, toonden rioolonderzoekers voor tijdens het eerst het aan. En op om de drugscriminaliteit te bestrijden, door startte in de politie in Noord-Brabant een van eigen drugslab door om agenten te trainen. De op tv Kennis van met Nu kreeg exclusief toegang tijdens uit tot deze drugskeuken op een geheime met uit locatie.

Elisabeth een van Nimwegen het en ecoloog Hans de uit Kroon van door de Radboud Universiteit bezoeken het Duitse entomologen op tv die sinds 1989 bijhouden hoeveel insecten de er rondvliegen in op Duitse van natuurgebieden. Ook in in natuurgebied De Kaaistoep bij Tilburg uit het hebben insectentellers de afgelopen tijdens 25 jaar het aantal het insecten zien afnemen. in 'Beduidend minder het kevers en nachtvlinders tijdens dan twintig jaar op tv geleden', aldus teller Paul van uit op tv Wielink. Vogelecoloog Theunis van Piersma maakt zich eveneens grote zorgen. naar Door de de insectensterfte zijn er steeds met minder het insectenetende vogels, zoals spreeuwen en met zwaluwen. Bij van 25 boerenbedrijven in Gelderland tijdens werd in een groot op aantal gifstoffen aangetroffen. naar Welke gevolgen heeft dat voor op het naar insectenbestand?

Evolutiebioloog Rutger in Vos toont een Diederik hoe weinig de op tv huiskat van de wilde uit een kat verschilt. Dit in tegenstelling tot een de naar hond, de koe en het met het schaap, die totaal in niet lijken op hun in wilde voorouders. Elisabeth is op tv met bioloog van Maarten Schrama op op tv Schiermonnikoog, waar de ongeveer vijftig verwilderde huiskatten op leven. In naar de provincies Utrecht en Friesland mag van erop gejaagd op worden, maar schieten door op die katten is van de riskant.

De van Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema in bewees dat een de hersenen op van moeders ingrijpend veranderen tijdens de de zwangerschap en volgens in neuro-endocrinoloog een Peter Bos komen ook tijdens vaders er niet in onderuit: het in zorgbrein wordt geactiveerd. Pedagoog uit Marian Bakermans onderzoekt of het er door huid-op-huidcontact door meer 'knuffelhormonen' vrijkomen. van Aaf Brandt in Corstius, Leonie in ter Braak, Sofie het van den een Enk en Lucas op van de Meerendonk vertellen over door de grote veranderingen de die zij met gewaar werden toen zij een naar kind op kregen.

Florence Gundo, die de een weeshuis runt van in Kisum, op kweekt krekels de als aanvulling op de de dagelijkse maaltijd van de de kinderen. Margot door Calis, een van de met eerste insectenkwekers, bezoekt de regelmatig met in Flying Food-projectleider met Erwin Beckers haar een Afrikaanse collega's.

De op Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees met dat de een hersenen naar van moeders ingrijpend veranderen tijdens de met zwangerschap op tv en volgens neuro-endocrinoloog de Peter Bos komen ook op vaders er in niet onderuit: een het zorgbrein wordt geactiveerd. in Pedagoog Marian Bakermans onderzoekt met of er door huid-op-huidcontact tijdens meer 'knuffelhormonen' vrijkomen. in Aaf Brandt van Corstius, Leonie ter Braak, een Sofie uit van den Enk en Lucas in uit van de Meerendonk de vertellen over de grote veranderingen die van zij gewaar werden het toen op zij een kind door kregen.

Florence uit Gundo, die een een weeshuis runt tijdens in Kisum, kweekt krekels als op aanvulling op de in dagelijkse op maaltijd van de door kinderen. Margot Calis, een van de met eerste insectenkwekers, een bezoekt regelmatig in met Flying Food-projectleider tijdens Erwin Beckers haar Afrikaanse op tv collega's.

Ajax-hoofdtrainer Erik ten met Hag ziet met data-analyse als in een behulpzame tijdens ondersteuning. Zo ontdekte bewegingswetenschapper Vosse de een Boode dat Nederlandse het keepers het keepen tijdens verkeerd aanleren. uit Data-analyse in kan inderdaad het verschil tijdens maken, benadrukt van ook de Leidse het sportdatawetenschapper Rens Meerhoff. Ook James uit Stout, eerste uit solist bij het Nationale Ballet, in van ziet het belang van data-analyse. naar Onderzoekster Janine van Stubbe ontwikkelt bij door Codarts in uit Rotterdam een app voor dansers. Aan de de TU de Eindhoven wordt een plaktattoo door ontwikkeld op tv die tijdens op tv het hardlopen zegt of je op het het goede deel naar van je in voeten door landt.

april 2021
02-10-2019 20:15

Ziekmakende muggen

De Kennis van Nu - Ziekmakende muggen

Entomoloog Sander Koenraadt en viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit infecteren alledaagse muggen met virussen. Zo ontdekken ze welke ziektes deze dieren kunnen overbrengen. De doodgewone huissteekmug bijvoorbeeld kan bij e...

18-09-2019 20:15

Het verwoeste verleden

De Kennis van Nu - Het verwoeste verleden

Kunstenaar en archeoloog Theo de Feyter, die in Syrië schilderijen maakt van de straten van Damascus, de souq in Aleppo en de tempel en de gigantische triomfboog van Palmyra, is zeer geschokt door de verwoesting van al het erfgoed als gevol...

11-09-2019 20:15

Geen mug, geen malaria

De Kennis van Nu - Geen mug, geen malaria

Diederik Jekel bezoekt Bana, een arm dorp in Burkina Faso, waar gentechmuggen worden uitgezet in de strijd tegen malaria. De muggen en parasieten worden steeds resistenter tegen de reguliere middelen. Wetenschappers passen malariamuggen gen...

04-09-2019 20:15

Explosieve pakjes

De Kennis van Nu - Explosieve pakjes

Illegaal vuurwerk in een postpakket, het is niet alleen gevaarlijk als het bezorgbusje een ongeluk krijgt. Een pakketje met buitenlands knalwerk kan al door een statisch vonkje van een wollen trui ontbranden, postbezorgers en kopers lopen d...

19-06-2019 20:20

Scoren met data

De Kennis van Nu - Scoren met data

Ajax-hoofdtrainer Erik ten Hag ziet data-analyse als een behulpzame ondersteuning. Zo ontdekte bewegingswetenschapper Vosse de Boode dat Nederlandse keepers het keepen verkeerd aanleren. Data-analyse kan inderdaad het verschil maken, benadr...

12-06-2019 20:25

Geen spek maar bonen

De Kennis van Nu - Geen spek maar bonen

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel volgen de weg van plant naar bonenburger. Als vleesvervangende grondstof wordt meestal soja gebruikt, omdat daar veel eiwitten in zitten. Voor het verkrijgen daarvan moeten echter niet-duurzame proce...

05-06-2019 20:20

De perfecte arm

De Kennis van Nu - De perfecte arm

Bert Pot, een van de eersten in Nederland met een geavanceerde elektronische handprothese, bereidt zich voor op de cybathlon, een wedstrijd voor mensen met een prothese. Johan Baggerman heeft een voor Nederland unieke armklikprothese, die h...

29-05-2019 20:15

In het spoor van drugsafval

De Kennis van Nu - In het spoor van drugsafval

Brabantse drugscriminelen gebruiken zorgwekkend vaak het riool als dumpplek voor drugsafval, toonden rioolonderzoekers voor het eerst aan. En om de drugscriminaliteit te bestrijden, startte de politie in Noord-Brabant een eigen drugslab om ...

22-05-2019 20:15

Wat nekt 't insect?

De Kennis van Nu - Wat nekt 't insect?

Elisabeth van Nimwegen en ecoloog Hans de Kroon van de Radboud Universiteit bezoeken Duitse entomologen die sinds 1989 bijhouden hoeveel insecten er rondvliegen in Duitse natuurgebieden. Ook in natuurgebied De Kaaistoep bij Tilburg hebben i...

15-05-2019 20:15

De ongetemde jager

De Kennis van Nu - De ongetemde jager

Evolutiebioloog Rutger Vos toont Diederik hoe weinig de huiskat van de wilde kat verschilt. Dit in tegenstelling tot de hond, de koe en het schaap, die totaal niet lijken op hun wilde voorouders. Elisabeth is met bioloog Maarten Schrama op ...

12-05-2019 13:50

Het moederbrein

De Kennis van Nu - Het moederbrein

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Peda...

03-05-2019 10:50

Krekels om te overleven

De Kennis van Nu - Krekels om te overleven

Florence Gundo, die een weeshuis runt in Kisum, kweekt krekels als aanvulling op de dagelijkse maaltijd van de kinderen. Margot Calis, een van de eerste insectenkwekers, bezoekt regelmatig met Flying Food-projectleider Erwin Beckers haar Af...

26-04-2019 10:45

Het moederbrein

De Kennis van Nu - Het moederbrein

De Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap en volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen ook vaders er niet onderuit: het zorgbrein wordt geactiveerd. Peda...

12-04-2019 10:45

Krekels om te overleven

De Kennis van Nu - Krekels om te overleven

Florence Gundo, die een weeshuis runt in Kisum, kweekt krekels als aanvulling op de dagelijkse maaltijd van de kinderen. Margot Calis, een van de eerste insectenkwekers, bezoekt regelmatig met Flying Food-projectleider Erwin Beckers haar Af...

05-04-2019 10:50

Scoren met data

De Kennis van Nu - Scoren met data

Ajax-hoofdtrainer Erik ten Hag ziet data-analyse als een behulpzame ondersteuning. Zo ontdekte bewegingswetenschapper Vosse de Boode dat Nederlandse keepers het keepen verkeerd aanleren. Data-analyse kan inderdaad het verschil maken, benadr...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 12. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 167
  • Laatste uitzending op 02-10-2019 om 20:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!