Programma gemist?

Het is de van uit techniek die onder de de motorkap van de bitcoin zit: de de blockchain. Enthousiastelingen de vergelijken het het met internet in voor het in tijdens de jaren negentig door groot werd. De op blockchain wordt naar inmiddels ook toegepast de in de echte wereld. met Heeft het echt zoveel van potentie? De Kennis van met Nu keek bij door met Kipster, waar eieren op de blockchain met een gaan, en bij innovatiespeeltuin door De Ceuvel, waar bewoners met zonne-energie in uitwisselen via de naar blockchain.

Wiettelers van weten het allang, maar met steeds meer mensen met gebruiken het tegenwoordig op voor hun planten: op wormenpoep. Volgens tijdens sommigen veroorzaakt dit zwarte goud door 'een atoombom naar van leven'. op tv De Kennis van Nu onderzoekt op tv het in wetenschappelijke geheim achter dit van goedje. door We duiken ondergronds op tv en onderzoeken het de verborgen leven van naar de regenworm, die Aristoteles ooit al op tv de op darmen van de van aarde noemde.

Bijna twintig procent op van door de Nederlandse op tv bevolking heeft last door van chronische pijn. door Vreemd genoeg is er in nog niet veel bekend een over hoe pijn precies met werkt. Daarom op startte op tv in het voorjaar van 2017 een het naar Groot Nationaal Onderzoek tijdens naar pijn. Op www.pijnonderzoek.nl van konden en kunnen Nederlanders uit vragen beantwoorden over hun door pijnervaringen. uit Onderzoekers van in het Radboudumc geven in van deze uitzending de tijdens uitslag van in het onderzoek: hoe pijngevoelig zijn met Nederlanders?

Dat de zeespiegel naar stijgt uit is algemeen bekend. op Maar in door het westelijk deel van door Nederland vindt er een tegenovergestelde met met beweging plaats. Stad en dorp zakken het langzaam in het veen en klei weg. op tv Voor wie in uit een uit huis op de betonnen palen woont uit is er niet veel aan met de hand, door maar in zo'n 800.000 huizen naar wordt de houten op tv fundering bedreigd in door een cocktail in van in bacteriën, schimmels of omlaagtrekkende klei. Door door verlaging van van de grondwaterspiegel, op lekkende riolen en op tv andere factoren het dreigen oudere huizen weg te uit zakken. Waar en waarom door zakken uit de steden en het hoe ernstig is dat? tijdens Kan de wetenschap naar helpen dit op probleem aan te door pakken?

Elisabeth van gaat met het psychologe Evy Woumans in naar gesprek over de voordelen van in tweetaligheid voor het door op leervermogen en geheugen. op tv De Nijmeegse neurowetenschappers Ton naar Dijkstra en uit David Peeters vertellen over de de werking van uit het brein bij uit een- en tweetaligen. Alexis in Hervais-Adelman van het door Max Planck tijdens Instituut onderzoekt het brein van in van simultaantolken.

We hopen het op allemaal nooit mee op tv het te maken. Je staat bij tijdens een een concert of station en het plotseling moet je vluchten uit omdat van er een aanslag wordt uit gepleegd. Veel aanslagen worden uit met opzet uit in een tijdens drukke publieke ruimte gepleegd om zoveel in mogelijk met slachtoffers te maken naar en paniek te uit zaaien. Hoe tijdens reageer jij? En uit wat doen de mensen een om je heen? tijdens Hoe kom je veilig weg? uit De Kennis van tijdens Nu onderzoekt van hoe we met ons het een best kunnen voorbereiden naar op een plotselinge panieksituatie. Onderzoekers gebruiken met virtual met reality om op calamiteiten in menigtes na te in bootsen. de Zo kunnen ze zien hoe ze met tijdens steden, stations en luchthavens evacuatieproof van kunnen een maken. Met serious de games wordt onderzocht hoe individuen in met het de menigte reageren tijdens een ramp. van Met een tijdens virtuele versie van zichzelf op tv met doet Elisabeth van Nimwegen mee van aan een op tv virtuele evacuatie. En de Diederik Jekel een wordt in een staat tijdens van paniek de gebracht door hem onder stroom van te zetten zodat hij in kan voelen van wat met paniek is.

De neanderthaler naar wordt vaak gezien als de ons door domme neefje, een terwijl de Homo van neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan door is. Neanderthalers leefden door al zo'n 250.000 jaar in een geleden op ons uit continent en waren in al aangepast aan de koude in omstandigheden, lang tijdens voordat moderne de mensen vanuit Afrika Europa koloniseerden. op Je zou verwachten dat van de neanderthalers het een evolutionaire voorsprong hadden met naar op moderne mensen. het Toch zijn zij er niet meer het en een wij wel.

Eeneiige tweelingen hebben in de hetzelfde DNA. Toch bepaalt DNA in niet helemaal naar hoe je als persoon bent. naar Er zitten 'schakelaars'op uit naar die bepalen of tijdens genen aan of door uit staan. Samen met een de identieke tweeling gaan Diederik uit Jekel en Elisabeth tijdens op tv van Nimwegen hier tijdens nader op in.

Elk tijdens jaar krijgen ruim vierduizend Nederlanders het een nieuwe op tv hartklep, tijdens afkomstig van een rund of varken. uit Die kleppen het groeien niet mee en op met slijten, dus de patiënt tijdens moet regelmatig onder de het mes om de het oude klep te uit vervangen door een naar nieuwe. door Carlijn Bouten, hoogleraar aan de TU door Eindhoven, ontwikkelde een naar klep van naar kunststof, waaraan cellen een uit het de bloed van de patiënt blijven op plakken. Terwijl uit de kunststof oplost, naar vormen die op cellen een het nieuwe klep. Uiteindelijk heeft de de patiënt een hartklep van naar zijn een eigen lichaamsweefsel, die meegroeit het en tijdens hopelijk zijn hele leven meegaat. De op een Kennis Van Nu kijkt hoe het naar op staat met de ontwikkeling van tijdens deze nieuwe op hartklep.

Elisabeth van en Diederik Jekel volgen naar het pad van een naar van zeer zeldzame pijlgifkikker die in met 2013 ontdekt werd in van Brazilië. uit Bioloog Marinus Hoogmoed in schreef er op tv een artikel over, de waarna een handelaar van de kikkertjes naar Europa het smokkelde en tegen hoge prijzen tijdens verkocht. Deze praktijken door worden door het criminele organisaties wereldwijd naar toegepast.

Als je gehoor tijdens minder wordt, naar blijkt het het steeds lastiger om anderen nog de goed te verstaan met in een de rumoerige uit omgeving. Slechthorenden vinden drukke tijdens feestjes daarom vaak zo op tv vervelend dat ze op tv liever wegblijven. van Presentatoren Elisabeth van met Nimwegen en Diederik tijdens Jekel onderzoeken wat er naar gebeurt als geluiden niet op meer goed in binnenkomen.

Hoe vangt de op natuur uit de klappen op van de extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek uit dat zich naar richt van op de impact van dit met soort het gebeurtenissen staat weliswaar nog de in de kinderschoenen, de maar de eerste bevindingen zijn tijdens opvallend. Diersoorten blijken de slecht opgewassen door tegen alsmaar hogere springvloeden, een intensere stormen, hittegolven naar of zwaardere buien. naar Dit roept een bij door wetenschappers de vraag op: naar hoezeer is de de mens zelf eigenlijk een opgewassen tegen het extremere weer een van de op toekomst?

Epidemioloog op tv Saskia van van der Zee onderzoekt de uit effecten van fijnstof op mensen. het van Elisabeth van Nimwegen de spreekt haar in een van met de naar meest vervuilde straten van Nederland. tijdens Regisseur/acteur Edwin uit de Vries het worstelt al jaren op met longklachten en strijdt voor minder het luchtvervuiling. Korstmosdeskundige Laurens uit van Sparrius laat het op verschil zien tussen een gebied van met op schone en vervuilde lucht. Op op tv animaties gemaakt op tv door Joost Wesseling van uit het RIVM zien in we het uit verloop van de luchtkwaliteit door in naar de tijd. Diederik door Jekel test met luchtkwaliteitsexpert in Dave de Jonge het het nut van een naar mondkapje. Uit alle metingen door blijkt dat met op Schiermonnikoog de schoonste door een lucht van Nederland met te vinden is.

Elisabeth van op Nimwegen op tv en Diederik Jekel verzamelen watermonsters op en spreken met met aquatisch ecologe Lisette de op tv van Senerpont Domiover over de grootste bedreiging van voor het op tv oppervlaktewater: op tv fosfaten. Diederik bezoekt Laura het Seelen, die de op kwaliteit van het water naar van vijftig afgegraven zandputten de onderzocht. in Waterdeskundige Roelof Stuurman van meent dat door je voor het minst vervuilde naar water bij uit het oudste een water moet zijn. Elisabeth zwemt met de olympisch zwemkampioen in Ferry door Weertman in zijn door favoriete water en bespreekt naar met hem in de kwaliteit van 'zijn' zwemwater. uit Naturalis een helpt met het analyseren van een het door DNA in alle op watermonsters die Diederik en Elisabeth het namen. Het schoonste tijdens oppervlaktewater van Nederland blijkt met in Bussloo te uit op zijn.

Elisabeth naar van Nimwegen en Diederik Jekel het onderzoeken in in Nederland een waar de biodiversiteit de het grootst is. van Elisabeth spreekt met bioloog door Midas Dekkers, plantenecoloog de Gerard Oostermeijer, door hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en van met ecoloog in Edgar van de der Grift over natuur, natuurbeheer. Diederik tijdens kijkt met insectendeskundige van Vincent tijdens Kalkman naar leven in van de Weerribben van en hij leert door van Henk-Jan een van der Kolk hoe je door soorten uit waarneemt.

augustus 2018
14-12-2017 19:20

In de blockchain bubble

De Kennis van Nu - In de blockchain bubble

Het is de techniek die onder de motorkap van de bitcoin zit: de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met internet voor het in de jaren negentig groot werd. De blockchain wordt inmiddels ook toegepast in de echte wereld. Heeft het ...

07-12-2017 19:20

Wormenpoep het zwarte goud

De Kennis van Nu - Wormenpoep het zwarte goud

Wiettelers weten het allang, maar steeds meer mensen gebruiken het tegenwoordig voor hun planten: wormenpoep. Volgens sommigen veroorzaakt dit zwarte goud 'een atoombom van leven'. De Kennis van Nu onderzoekt het wetenschappelijke geheim ac...

30-11-2017 19:20

Onze pijngrens

De Kennis van Nu - Onze pijngrens

Bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijn. Vreemd genoeg is er nog niet veel bekend over hoe pijn precies werkt. Daarom startte in het voorjaar van 2017 het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Op www...

23-11-2017 19:20

De zinkende stad

De Kennis van Nu - De zinkende stad

Dat de zeespiegel stijgt is algemeen bekend. Maar in het westelijk deel van Nederland vindt er een tegenovergestelde beweging plaats. Stad en dorp zakken langzaam in veen en klei weg. Voor wie in een huis op betonnen palen woont is er niet ...

16-11-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Elisabeth gaat met psychologe Evy Woumans in gesprek over de voordelen van tweetaligheid voor het leervermogen en geheugen. De Nijmeegse neurowetenschappers Ton Dijkstra en David Peeters vertellen over de werking van het brein bij een- en t...

09-11-2017 19:20

Paniek in de menigte

De Kennis van Nu - Paniek in de menigte

We hopen het allemaal nooit mee te maken. Je staat bij een concert of station en plotseling moet je vluchten omdat er een aanslag wordt gepleegd. Veel aanslagen worden met opzet in een drukke publieke ruimte gepleegd om zoveel mogelijk slac...

03-11-2017 16:05

De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De Kennis van Nu - De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de Homo neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden al zo'n 250.000 jaar geleden op ons continent en waren al aangepast aan de koude omstandighe...

26-10-2017 19:20

Identieke tweeling is niet identiek

De Kennis van Nu - Identieke tweeling is niet identiek

Eeneiige tweelingen hebben hetzelfde DNA. Toch bepaalt DNA niet helemaal hoe je als persoon bent. Er zitten 'schakelaars'op die bepalen of genen aan of uit staan. Samen met een identieke tweeling gaan Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

19-10-2017 19:20

Zelfreparerend hart

De Kennis van Nu - Zelfreparerend hart

Elk jaar krijgen ruim vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, afkomstig van een rund of varken. Die kleppen groeien niet mee en slijten, dus de patiënt moet regelmatig onder het mes om de oude klep te vervangen door een nieuwe. Carlij...

13-10-2017 16:05

Illegale handel in dieren

De Kennis van Nu - Illegale handel in dieren

Elisabeth en Diederik Jekel volgen het pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker die in 2013 ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus Hoogmoed schreef er een artikel over, waarna een handelaar de kikkertjes naar Europa smokkelde en tegen hog...

05-10-2017 19:20

Verstoord gehoor

De Kennis van Nu - Verstoord gehoor

Als je gehoor minder wordt, blijkt het steeds lastiger om anderen nog goed te verstaan in een rumoerige omgeving. Slechthorenden vinden drukke feestjes daarom vaak zo vervelend dat ze liever wegblijven. Presentatoren Elisabeth van Nimwegen ...

28-09-2017 19:20

Extreem weer

De Kennis van Nu - Extreem weer

Hoe vangt de natuur de klappen op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de impact van dit soort gebeurtenissen staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste bevindingen zijn opvallend. Diersoorten blijken...

21-09-2017 19:20

Schoonste lucht

De Kennis van Nu - Schoonste lucht

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en st...

14-09-2017 19:20

Beste oppervlaktewater

De Kennis van Nu - Beste oppervlaktewater

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwalitei...

07-09-2017 19:25

Grootste biodiversiteit

De Kennis van Nu - Grootste biodiversiteit

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Elisabeth spreekt met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met ecoloog ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 144
  • Laatste uitzending op 14-12-2017 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord