Programma gemist?

Elisabeth in gaat met psychologe op tv Evy Woumans het in gesprek over de voordelen op tv van tweetaligheid voor van het leervermogen en op tv geheugen. De de Nijmeegse neurowetenschappers Ton Dijkstra en uit David Peeters vertellen met van over de werking van het de brein bij een- en uit de tweetaligen. Alexis Hervais-Adelman van het van Max Planck het Instituut onderzoekt het brein van een van simultaantolken.

We naar hopen het allemaal door nooit mee een te maken. Je staat bij naar een het concert of station en plotseling met moet op je vluchten omdat een er een aanslag uit wordt gepleegd. Veel aanslagen een worden met opzet naar in een door drukke publieke ruimte gepleegd naar om zoveel op mogelijk slachtoffers te maken en de paniek in te zaaien. Hoe reageer tijdens jij? En wat doen de de op tv mensen om je door heen? Hoe kom je veilig weg? een naar De Kennis van Nu onderzoekt hoe de op we ons het best kunnen voorbereiden door op een op tv plotselinge panieksituatie. Onderzoekers het gebruiken virtual reality om in calamiteiten in in menigtes na de te bootsen. Zo kunnen ze de zien hoe naar ze steden, stations en het luchthavens evacuatieproof kunnen op tv maken. Met serious naar games wordt onderzocht met hoe individuen van in de menigte reageren in tijdens een uit ramp. Met een een virtuele versie van zichzelf naar tijdens doet Elisabeth van naar Nimwegen mee aan een virtuele in evacuatie. naar En Diederik Jekel wordt in een van staat van het paniek een gebracht door hem onder de stroom te zetten op tv zodat hij kan voelen wat door paniek in is.

De op tv neanderthaler wordt vaak het gezien als ons domme tijdens neefje, op terwijl de Homo neanderthalensis in eerder een soort uit oer-Europeaan is. Neanderthalers een leefden al zo'n 250.000 jaar de geleden op met ons continent en van waren al in aangepast aan tijdens de koude omstandigheden, een lang voordat moderne op tv mensen vanuit Afrika door Europa koloniseerden. Je zou verwachten op dat de tijdens neanderthalers een tijdens evolutionaire voorsprong hadden op moderne door mensen. Toch met zijn zij in er niet meer en naar wij wel.

Eeneiige tijdens tweelingen hebben hetzelfde de DNA. Toch in bepaalt DNA niet helemaal met hoe je als persoon bent. in Er zitten tijdens 'schakelaars'op die bepalen de of genen het aan of uit door staan. Samen een met een identieke tweeling gaan Diederik naar Jekel en op Elisabeth van tijdens Nimwegen hier nader van op in.

Elk uit jaar krijgen ruim uit vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, met afkomstig van van een rund of op varken. Die met kleppen groeien niet mee uit en uit slijten, dus de patiënt tijdens moet regelmatig onder het mes een tijdens om de oude op klep te vervangen door een op tv nieuwe. Carlijn Bouten, in hoogleraar aan de TU uit Eindhoven, ontwikkelde de een op tv klep van kunststof, de waaraan cellen uit door het bloed van de patiënt in blijven plakken. Terwijl een de kunststof met oplost, vormen van die cellen een nieuwe klep. Uiteindelijk met heeft de het patiënt een hartklep van op tv zijn eigen lichaamsweefsel, van tijdens die meegroeit en hopelijk zijn hele tijdens leven meegaat. door De Kennis uit Van Nu kijkt hoe het in staat met de een ontwikkeling van deze naar nieuwe met hartklep.

Elisabeth naar en Diederik door Jekel volgen het pad van van een zeer zeldzame met pijlgifkikker de die in 2013 met ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus naar Hoogmoed schreef er naar tijdens een artikel over, waarna door een handelaar de kikkertjes tijdens naar Europa het smokkelde en tegen hoge prijzen met verkocht. Deze uit praktijken worden door het criminele organisaties op wereldwijd toegepast.

Als met je gehoor minder de wordt, blijkt het steeds lastiger door om anderen van nog goed te naar verstaan van in een rumoerige omgeving. Slechthorenden door vinden op tv drukke feestjes daarom het vaak zo vervelend dat ze liever op wegblijven. Presentatoren naar Elisabeth van Nimwegen op tv en Diederik door Jekel onderzoeken wat er door gebeurt als geluiden niet op meer goed een binnenkomen.

Hoe een vangt de natuur de tijdens klappen op een van extreem op tv weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zich richt uit op de uit impact uit van dit soort gebeurtenissen staat tijdens weliswaar op tv nog in de kinderschoenen, maar de op eerste in bevindingen zijn opvallend. Diersoorten tijdens blijken slecht opgewassen tegen op alsmaar hogere springvloeden, tijdens intensere stormen, naar hittegolven of zwaardere uit buien. het Dit roept bij wetenschappers de op vraag tijdens op: hoezeer is op tv de mens zelf eigenlijk opgewassen tegen door het extremere weer tijdens in van de toekomst?

Epidemioloog Saskia op van der Zee onderzoekt van de met effecten van fijnstof op mensen. op Elisabeth van het Nimwegen spreekt op tv haar in een van de het meest vervuilde straten naar van Nederland. op Regisseur/acteur Edwin de Vries op worstelt al de jaren met longklachten en door strijdt voor op minder tijdens luchtvervuiling. Korstmosdeskundige Laurens Sparrius een laat het verschil zien tussen in door een gebied met schone en vervuilde naar lucht. Op animaties een gemaakt door tijdens Joost Wesseling van het uit RIVM zien we van het verloop uit van de op luchtkwaliteit in de tijd. Diederik op tv Jekel test met op luchtkwaliteitsexpert Dave de de Jonge het nut uit van in een mondkapje. Uit alle metingen van naar blijkt dat op Schiermonnikoog de schoonste het lucht van Nederland door te vinden van is.

Elisabeth het van Nimwegen naar en Diederik Jekel verzamelen de watermonsters en het spreken met aquatisch ecologe Lisette op tv de naar Senerpont Domiover over de grootste op bedreiging op tv voor het oppervlaktewater: uit fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, door die de kwaliteit van door een het water van vijftig uit afgegraven zandputten onderzocht. Waterdeskundige Roelof naar Stuurman meent tijdens dat je voor het een minst op tv vervuilde water door bij het oudste water op moet zijn. Elisabeth naar zwemt met olympisch zwemkampioen door Ferry Weertman in tijdens zijn favoriete water en door bespreekt met op hem de kwaliteit door van uit 'zijn' zwemwater. Naturalis helpt met het door analyseren het van het DNA in op tv alle watermonsters die Diederik uit een en Elisabeth namen. Het door schoonste oppervlaktewater van op tv Nederland blijkt in naar Bussloo te het zijn.

Elisabeth van Nimwegen naar en Diederik Jekel door onderzoeken in naar Nederland waar de door biodiversiteit het grootst is. door van Elisabeth spreekt met bioloog op Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, uit hoogleraar natuurbeheer Frank op tv naar Berendse en met met ecoloog Edgar van der naar Grift over natuur, natuurbeheer. door Diederik kijkt met insectendeskundige naar met Vincent Kalkman naar uit leven in de Weerribben en hij naar leert van Henk-Jan een van met der Kolk hoe je naar soorten tijdens waarneemt.

Geestverruimende middelen op tv kunnen een oplossing een zijn bij met langdurige depressie. tijdens Elisabeth van Nimwegen ontmoet klinisch op tv psychologe tijdens Rosalind Watts, verbonden door aan het Londense het Imperial College. Zij was het de vertrouwenspersoon van de patiënten op tv met ernstige in depressies die deelnamen op aan het experiment waarbij naar zij behandeld werden door de met een hoge dosis psilocybine. Neurowetenschapper een Robin Carhart-Harris is tijdens ervan uit overtuigd dat door psychedelica veilige en krachtige in middelen kunnen zijn om de mensen met een uit vastgelopen het gedachtenpatroon te helpen. Ook zijn tijdens Nederlandse collega Mendel tijdens Kaelen wil tijdens taboes over de de inzet van de geestverruimende middelen doorbreken.

Tweetaligheid in is in. Maar van is het echt goed om met tweetalig van op te groeien? Elisabeth met van Nimwegen tijdens zoekt uit wat op de wetenschap zegt over tijdens tweetaligheid. Tweetaligheid is uit in. Kinderen krijgen de al op de basisschool de Engels, op steeds naar meer tijdens middelbare scholen naar zijn de lessen deels in het met Engels en in op universiteiten vaak naar hele een studies. Maar is het echt het goed om tweetalig een op te groeien? Of op tv zit op de eerste op taal het leren van een tweede de in met de weg? En verschilt in het brein van een naar tweetalige van dat met van iemand in die maar een het taal spreekt? Elisabeth tijdens van Nimwegen zoekt uit de wat de tijdens wetenschap te zeggen van heeft op over tweetaligheid. Als kinderen het die thuis een andere taal door spreken dan op de school met problemen hebben met hun taalontwikkeling, in zal het dat volgens veel mensen van wel naar te maken zal hebben met die in op tweetaligheid. Elisabeth, die opgroeide met uit een Duitse naar moeder, vraagt zich af of een dat met wel klopt. Volgens psychologe van Evy Woumans van de door het Universiteit Gent is deze vrees de ongegrond: tweetaligheid heeft juist de een aantal de grote voordelen. naar Tweetalige kleuters scoren beter in naar leer- en het geheugentestjes het en tweetalige bejaarden met worden gemiddeld vier jaar later dement naar dan door eentalige. Maar wat de gebeurt er in dan in het een brein van iemand die naar meerdere talen de heel goed spreekt? Daarvoor ging in Elisabeth tijdens langs bij de Nijmeegse neurowetenschappers van Ton Dijkstra en van David Peeters. het Die ontdekten dat in de uit hersenen uit beide talen door continu actief zijn, maar dat met tweetaligen goed zijn in de een het onderdrukken van op de taal die ze niet gebruiken. van naar Met dat switchen tussen talen het creëer je op tv een lenig brein op tv en dat zou een een tweetalige wel een eens voordelen op kunnen op leveren. Tenslotte het praat Elisabeth naar met Alexis Hervais-Adelman, die van bij het Max Planck door Instituut in Nijmegen het tijdens in brein van simultaantolken onderzoekt. Die vertalen in live door op persconferenties en congressen. een Het naar zijn een soort uit 'supertweetaligen' die alles tegelijk kunnen: van ze luisteren het naar een tekst in de uit ene taal en de vertalen die een tegelijkertijd uit in de andere. Voor Hervais-Adelman naar zijn deze taaljongleurs razend op interessant. Er zijn door weinig beroepen met waarbij je uit hersenen meer moeten tijdens multitasken. Hij legde er een op met aantal in een hersenscanner en ontdekte naar dat een deel op van hun met brein buitengewoon goed ontwikkeld op is. het Verrassend genoeg de heeft dat deel naar niet te maken uit met taalverwerking, maar met de tijdens coördinatie de van o.a. bewegingen.

De het kracht van zonne-energie Gaat het de zon naar in Nederland met een energie-revolutie in beweging zetten, van of is deze eigenlijk een al met stilletjes aan de het gang?

Diederik Jekel met en Elisabeth van Nimwegen op duiken in uit de in de wereld op tv van de uit sociale robots tijdens die we steeds vaker in een tijdens ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zien. In ziekenhuizen door naar en verzorgingstehuizen verschijnen steeds vaker sociale de robots op om te troosten, verhaaltjes te naar vertellen met en om naar spelletjes te doen. Voor Amerikaanse huishoudens uit komen uit nu de uit eerste persoonlijk assistenten op de markt. naar met Apparaatjes waar we vragen aan kunnen op stellen, tijdens zoals de Amazon door Echo of de de Google Home. Wij de mensen hebben de neiging om een dit naar soort apparaten te zien naar als een nieuw soort naar door sociale wezens. Digitale maatjes, de waarmee we steeds complexere op tv interacties zullen krijgen. op Diederik Jekel uit en Elisabeth van Nimwegen op tv duiken in tijdens de wereld van de de sociale robots. Elisabeth door haalt de digitale assistente het Alexa in huis. in Psycholoog Roy de uit Kleijn op meet in hoeverre Elisabeth naar menselijke in eigenschappen toekent aan robots. Diederik experimenteert door van intussen met de kartonnen met robot Harry om te laten een zien uit hoe weinig er nodig met is om mensen in iets op te laten voelen voor naar een robot. Waarom kennen we in robots van menselijke eigenschappen toe? het Wat betekent het de dat robots emoties oproepen? een Hebben wij het er controle over? op tv Hoe kunnen we sociale op tv robots gebruiken? En tijdens hoe het kunnen we ze misbruiken? Diederik en de Elisabeth zoeken van antwoorden op tv bij diabetespatiënten die les in krijgen van een Robot Pepper, bij techniekfilosoof tijdens Martijntje Smits en bij robotwetenschapper op Chris Verhoeven, met die van robots ziet als een volgende op tv stap in de naar evolutie, door een soort dieren die 'telepathisch' van wificontact uit hebben.

november 2017
16-11-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Elisabeth gaat met psychologe Evy Woumans in gesprek over de voordelen van tweetaligheid voor het leervermogen en geheugen. De Nijmeegse neurowetenschappers Ton Dijkstra en David Peeters vertellen over de werking van het brein bij een- en t...

09-11-2017 19:20

Paniek in de menigte

De Kennis van Nu - Paniek in de menigte

We hopen het allemaal nooit mee te maken. Je staat bij een concert of station en plotseling moet je vluchten omdat er een aanslag wordt gepleegd. Veel aanslagen worden met opzet in een drukke publieke ruimte gepleegd om zoveel mogelijk slac...

03-11-2017 16:05

De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De Kennis van Nu - De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de Homo neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden al zo'n 250.000 jaar geleden op ons continent en waren al aangepast aan de koude omstandighe...

26-10-2017 19:20

Identieke tweeling is niet identiek

De Kennis van Nu - Identieke tweeling is niet identiek

Eeneiige tweelingen hebben hetzelfde DNA. Toch bepaalt DNA niet helemaal hoe je als persoon bent. Er zitten 'schakelaars'op die bepalen of genen aan of uit staan. Samen met een identieke tweeling gaan Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

19-10-2017 19:20

Zelfreparerend hart

De Kennis van Nu - Zelfreparerend hart

Elk jaar krijgen ruim vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, afkomstig van een rund of varken. Die kleppen groeien niet mee en slijten, dus de patiënt moet regelmatig onder het mes om de oude klep te vervangen door een nieuwe. Carlij...

13-10-2017 16:05

Illegale handel in dieren

De Kennis van Nu - Illegale handel in dieren

Elisabeth en Diederik Jekel volgen het pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker die in 2013 ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus Hoogmoed schreef er een artikel over, waarna een handelaar de kikkertjes naar Europa smokkelde en tegen hog...

05-10-2017 19:20

Verstoord gehoor

De Kennis van Nu - Verstoord gehoor

Als je gehoor minder wordt, blijkt het steeds lastiger om anderen nog goed te verstaan in een rumoerige omgeving. Slechthorenden vinden drukke feestjes daarom vaak zo vervelend dat ze liever wegblijven. Presentatoren Elisabeth van Nimwegen ...

28-09-2017 19:20

Extreem weer

De Kennis van Nu - Extreem weer

Hoe vangt de natuur de klappen op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de impact van dit soort gebeurtenissen staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste bevindingen zijn opvallend. Diersoorten blijken...

21-09-2017 19:20

Schoonste lucht

De Kennis van Nu - Schoonste lucht

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en st...

14-09-2017 19:20

Beste oppervlaktewater

De Kennis van Nu - Beste oppervlaktewater

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwalitei...

07-09-2017 19:25

Grootste biodiversiteit

De Kennis van Nu - Grootste biodiversiteit

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Elisabeth spreekt met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met ecoloog ...

26-05-2017 16:10

Drugs tegen depressie

De Kennis van Nu - Drugs tegen depressie

Geestverruimende middelen kunnen een oplossing zijn bij langdurige depressie. Elisabeth van Nimwegen ontmoet klinisch psychologe Rosalind Watts, verbonden aan het Londense Imperial College. Zij was de vertrouwenspersoon van de patiënten met...

25-05-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Tweetaligheid is in. Maar is het echt goed om tweetalig op te groeien? Elisabeth van Nimwegen zoekt uit wat de wetenschap zegt over tweetaligheid. Tweetaligheid is in. Kinderen krijgen al op de basisschool Engels, op steeds meer middelbare ...

19-05-2017 16:20

De kracht van zonne-energie

De Kennis van Nu - De kracht van zonne-energie

De kracht van zonne-energie Gaat de zon in Nederland een energie-revolutie in beweging zetten, of is deze eigenlijk al stilletjes aan de gang?

18-05-2017 19:15

Robotliefde

De Kennis van Nu - Robotliefde

Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen duiken in de in de wereld van de sociale robots die we steeds vaker in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zien. In ziekenhuizen en verzorgingstehuizen verschijnen steeds vaker sociale robots om te t...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 140
  • Laatste uitzending op 16-11-2017 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord