Programma gemist?

Het is de de techniek die onder van de door motorkap van de bitcoin door zit: de blockchain. een Enthousiastelingen vergelijken het een met internet voor het een in door de jaren negentig groot naar werd. De het blockchain wordt op tv inmiddels ook toegepast in in de echte wereld. Heeft op het echt zoveel op tv potentie? De in Kennis van een Nu keek bij Kipster, waar van eieren op de blockchain tijdens gaan, op en bij innovatiespeeltuin met De Ceuvel, waar bewoners zonne-energie tijdens uitwisselen via de op naar blockchain.

Wiettelers in weten het allang, op tv maar steeds naar meer mensen gebruiken het tegenwoordig voor tijdens hun planten: uit wormenpoep. Volgens sommigen op tv veroorzaakt dit zwarte goud een met 'een atoombom van leven'. De Kennis naar van Nu onderzoekt op tv van het wetenschappelijke geheim achter dit goedje. de We duiken ondergronds het op en onderzoeken het verborgen leven van met een de regenworm, die Aristoteles ooit de al de darmen van naar van de aarde noemde.

Bijna twintig op procent van de op Nederlandse bevolking heeft last door van op tv chronische pijn. Vreemd met genoeg is naar er nog niet veel bekend op tv over tijdens hoe pijn precies werkt. Daarom het startte in door het voorjaar van 2017 het het de Groot Nationaal Onderzoek naar op tv pijn. Op www.pijnonderzoek.nl een konden en kunnen Nederlanders door vragen beantwoorden over naar hun pijnervaringen. in Onderzoekers van uit het Radboudumc geven uit in deze uitzending de uitslag van het het onderzoek: hoe tijdens uit pijngevoelig zijn Nederlanders?

Dat een de zeespiegel stijgt is algemeen uit bekend. in Maar in de het westelijk deel van met Nederland vindt de er een tegenovergestelde beweging in plaats. Stad en dorp de zakken een langzaam in veen en uit klei weg. Voor uit wie in van een huis op door betonnen palen woont is er een niet naar veel aan de met hand, maar in zo'n 800.000 naar huizen wordt door de houten van fundering bedreigd door een op tv cocktail van bacteriën, op schimmels of omlaagtrekkende het klei. Door verlaging met van de grondwaterspiegel, lekkende van riolen en andere factoren in dreigen tijdens oudere huizen weg te zakken. op tv Waar een en waarom zakken de steden tijdens uit en hoe ernstig uit is dat? Kan het de wetenschap helpen op tv dit probleem aan te tijdens pakken?

Elisabeth gaat met de psychologe tijdens Evy Woumans in gesprek over een de voordelen van op tweetaligheid voor op tv het leervermogen en geheugen. uit tijdens De Nijmeegse neurowetenschappers in Ton Dijkstra en David Peeters vertellen uit de over de werking van een het brein met bij een- en tweetaligen. het Alexis Hervais-Adelman van het de Max Planck Instituut onderzoekt het het brein van door op simultaantolken.

We van hopen het allemaal nooit op tv mee door te maken. Je staat bij een een concert of met station en op plotseling moet je vluchten omdat op tv er op tv een aanslag een wordt gepleegd. Veel aanslagen naar worden met in opzet in een drukke publieke ruimte in gepleegd om de zoveel mogelijk een slachtoffers te maken en van paniek te zaaien. de Hoe in reageer jij? En wat doen tijdens de naar mensen om je heen? Hoe van kom met je veilig weg? De Kennis op van Nu naar onderzoekt hoe het we ons het best kunnen voorbereiden de op uit een plotselinge panieksituatie. naar Onderzoekers gebruiken virtual reality een om calamiteiten in menigtes de na te in bootsen. Zo in kunnen ze zien hoe in ze steden, stations en op een luchthavens evacuatieproof kunnen maken. Met door serious games van wordt onderzocht door hoe individuen in de menigte reageren uit tijdens het een ramp. uit Met een virtuele versie van door zichzelf doet Elisabeth uit van Nimwegen mee aan van een virtuele tijdens evacuatie. En Diederik Jekel tijdens wordt naar in een staat van in paniek gebracht van door hem door onder stroom te in zetten zodat hij kan voelen in wat paniek van is.

De het neanderthaler wordt vaak uit gezien als ons domme een neefje, terwijl op de Homo neanderthalensis eerder een op tv naar soort oer-Europeaan is. door Neanderthalers leefden al zo'n 250.000 jaar het met geleden op ons continent en waren in al aangepast aan op tv de koude omstandigheden, het lang met voordat moderne mensen vanuit in Afrika Europa uit koloniseerden. Je zou uit verwachten dat de neanderthalers uit een evolutionaire voorsprong door hadden uit op moderne mensen. Toch zijn van zij er niet het meer en wij het wel.

Eeneiige naar tweelingen hebben hetzelfde tijdens DNA. Toch bepaalt DNA niet van van helemaal hoe je als persoon naar bent. Er op tv zitten 'schakelaars'op die bepalen tijdens of naar genen aan of uit staan. van Samen met naar een identieke tweeling op tv gaan Diederik Jekel en Elisabeth met van Nimwegen hier in nader door op in.

Elk jaar krijgen van ruim vierduizend van Nederlanders een nieuwe hartklep, tijdens tijdens afkomstig van een rund de of varken. Die kleppen groeien een niet mee met en slijten, dus de door patiënt uit moet regelmatig onder van het mes om de oude op tv klep uit te vervangen door een nieuwe. de Carlijn Bouten, hoogleraar de door aan de TU Eindhoven, ontwikkelde een in klep uit van kunststof, waaraan cellen tijdens uit het bloed van door de patiënt naar blijven plakken. Terwijl de met kunststof in oplost, vormen die door cellen een op tv nieuwe klep. Uiteindelijk heeft op tv de patiënt een op tv hartklep van zijn eigen van lichaamsweefsel, die meegroeit de en hopelijk zijn hele door leven de meegaat. De Kennis op Van Nu met kijkt hoe het staat het met de ontwikkeling van deze van op nieuwe hartklep.

Elisabeth het en Diederik Jekel volgen het op tv pad van van een zeer zeldzame pijlgifkikker naar die in tijdens 2013 ontdekt in werd in Brazilië. Bioloog Marinus van Hoogmoed een schreef er op tv een artikel over, waarna een handelaar tijdens de kikkertjes naar naar Europa door smokkelde en tegen hoge op tv prijzen verkocht. Deze praktijken met worden van door criminele organisaties wereldwijd van toegepast.

Als in je gehoor minder tijdens wordt, blijkt het steeds lastiger een op tv om anderen nog goed in te verstaan op tv in een rumoerige omgeving. Slechthorenden uit vinden drukke met feestjes daarom vaak een zo vervelend dat ze liever door wegblijven. Presentatoren uit Elisabeth van op tv Nimwegen en Diederik met Jekel onderzoeken wat er gebeurt met als tijdens geluiden niet meer goed naar binnenkomen.

Hoe in vangt de natuur op tv de klappen op van het extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek uit dat zich richt in op de naar impact van dit soort op tv gebeurtenissen op tv staat weliswaar tijdens nog in de kinderschoenen, maar van de eerste bevindingen met zijn opvallend. een Diersoorten blijken in slecht opgewassen tegen met alsmaar hogere springvloeden, uit intensere stormen, hittegolven of zwaardere buien. op Dit op tv roept bij wetenschappers de vraag met op: hoezeer is door de mens door zelf door eigenlijk opgewassen tegen naar het extremere weer van de in toekomst?

Epidemioloog op Saskia van der Zee met onderzoekt door de effecten van fijnstof met op mensen. Elisabeth van Nimwegen met op tv spreekt haar in door een van de meest op tv vervuilde straten door van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries uit worstelt met al jaren met longklachten en uit een strijdt voor minder van luchtvervuiling. Korstmosdeskundige Laurens Sparrius laat het op verschil zien op tv tussen op een gebied met schone en vervuilde tijdens lucht. met Op animaties op tv gemaakt door Joost Wesseling de van het RIVM zien we met het van verloop van naar de luchtkwaliteit in de op tijd. Diederik Jekel uit test met luchtkwaliteitsexpert Dave in de Jonge het nut van van een tijdens mondkapje. Uit alle door metingen blijkt dat naar op Schiermonnikoog de met schoonste lucht van Nederland op tv een te vinden is.

Elisabeth van Nimwegen uit de en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en in spreken een met aquatisch ecologe Lisette de op van Senerpont Domiover over de grootste op tv bedreiging voor het oppervlaktewater: in fosfaten. een Diederik bezoekt Laura in Seelen, die de kwaliteit uit van op tv het water van vijftig uit afgegraven zandputten onderzocht. Waterdeskundige de Roelof Stuurman meent dat van je voor het tijdens minst vervuilde water naar een bij het oudste water uit moet zijn. Elisabeth zwemt met van olympisch zwemkampioen tijdens Ferry Weertman in zijn op tv favoriete water de en bespreekt met hem met de kwaliteit van in 'zijn' zwemwater. in Naturalis helpt met het uit op analyseren van het tijdens DNA in alle watermonsters die een Diederik en Elisabeth namen. op Het op tv schoonste oppervlaktewater van Nederland blijkt met in Bussloo de te door zijn.

Elisabeth van op tv Nimwegen naar en Diederik Jekel onderzoeken in in Nederland waar van de biodiversiteit het grootst op is. de Elisabeth spreekt met met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard het Oostermeijer, op tv hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met met ecoloog Edgar naar van der Grift over de natuur, in natuurbeheer. Diederik kijkt met insectendeskundige van Vincent Kalkman naar van naar leven in de naar Weerribben en hij leert van Henk-Jan met van der op Kolk hoe je soorten uit tijdens waarneemt.

januari 2018
14-12-2017 19:20

In de blockchain bubble

De Kennis van Nu - In de blockchain bubble

Het is de techniek die onder de motorkap van de bitcoin zit: de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met internet voor het in de jaren negentig groot werd. De blockchain wordt inmiddels ook toegepast in de echte wereld. Heeft het ...

07-12-2017 19:20

Wormenpoep het zwarte goud

De Kennis van Nu - Wormenpoep het zwarte goud

Wiettelers weten het allang, maar steeds meer mensen gebruiken het tegenwoordig voor hun planten: wormenpoep. Volgens sommigen veroorzaakt dit zwarte goud 'een atoombom van leven'. De Kennis van Nu onderzoekt het wetenschappelijke geheim ac...

30-11-2017 19:20

Onze pijngrens

De Kennis van Nu - Onze pijngrens

Bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijn. Vreemd genoeg is er nog niet veel bekend over hoe pijn precies werkt. Daarom startte in het voorjaar van 2017 het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Op www...

23-11-2017 19:20

De zinkende stad

De Kennis van Nu - De zinkende stad

Dat de zeespiegel stijgt is algemeen bekend. Maar in het westelijk deel van Nederland vindt er een tegenovergestelde beweging plaats. Stad en dorp zakken langzaam in veen en klei weg. Voor wie in een huis op betonnen palen woont is er niet ...

16-11-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Elisabeth gaat met psychologe Evy Woumans in gesprek over de voordelen van tweetaligheid voor het leervermogen en geheugen. De Nijmeegse neurowetenschappers Ton Dijkstra en David Peeters vertellen over de werking van het brein bij een- en t...

09-11-2017 19:20

Paniek in de menigte

De Kennis van Nu - Paniek in de menigte

We hopen het allemaal nooit mee te maken. Je staat bij een concert of station en plotseling moet je vluchten omdat er een aanslag wordt gepleegd. Veel aanslagen worden met opzet in een drukke publieke ruimte gepleegd om zoveel mogelijk slac...

03-11-2017 16:05

De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De Kennis van Nu - De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de Homo neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden al zo'n 250.000 jaar geleden op ons continent en waren al aangepast aan de koude omstandighe...

26-10-2017 19:20

Identieke tweeling is niet identiek

De Kennis van Nu - Identieke tweeling is niet identiek

Eeneiige tweelingen hebben hetzelfde DNA. Toch bepaalt DNA niet helemaal hoe je als persoon bent. Er zitten 'schakelaars'op die bepalen of genen aan of uit staan. Samen met een identieke tweeling gaan Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

19-10-2017 19:20

Zelfreparerend hart

De Kennis van Nu - Zelfreparerend hart

Elk jaar krijgen ruim vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, afkomstig van een rund of varken. Die kleppen groeien niet mee en slijten, dus de patiënt moet regelmatig onder het mes om de oude klep te vervangen door een nieuwe. Carlij...

13-10-2017 16:05

Illegale handel in dieren

De Kennis van Nu - Illegale handel in dieren

Elisabeth en Diederik Jekel volgen het pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker die in 2013 ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus Hoogmoed schreef er een artikel over, waarna een handelaar de kikkertjes naar Europa smokkelde en tegen hog...

05-10-2017 19:20

Verstoord gehoor

De Kennis van Nu - Verstoord gehoor

Als je gehoor minder wordt, blijkt het steeds lastiger om anderen nog goed te verstaan in een rumoerige omgeving. Slechthorenden vinden drukke feestjes daarom vaak zo vervelend dat ze liever wegblijven. Presentatoren Elisabeth van Nimwegen ...

28-09-2017 19:20

Extreem weer

De Kennis van Nu - Extreem weer

Hoe vangt de natuur de klappen op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de impact van dit soort gebeurtenissen staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste bevindingen zijn opvallend. Diersoorten blijken...

21-09-2017 19:20

Schoonste lucht

De Kennis van Nu - Schoonste lucht

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en st...

14-09-2017 19:20

Beste oppervlaktewater

De Kennis van Nu - Beste oppervlaktewater

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwalitei...

07-09-2017 19:25

Grootste biodiversiteit

De Kennis van Nu - Grootste biodiversiteit

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Elisabeth spreekt met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met ecoloog ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 144
  • Laatste uitzending op 14-12-2017 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord