Programma gemist?

Het is een de techniek die onder van de motorkap door van de de bitcoin zit: de met blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met tijdens met internet voor het in de de jaren negentig groot in werd. De blockchain wordt naar inmiddels ook het toegepast tijdens in de echte wereld. in Heeft het echt uit zoveel potentie? De op tv Kennis van Nu uit keek bij op tv Kipster, waar eieren op de met blockchain gaan, en bij op innovatiespeeltuin De Ceuvel, uit waar uit bewoners zonne-energie een uitwisselen via de van blockchain.

Wiettelers op weten het allang, maar steeds het een meer mensen gebruiken door het tegenwoordig voor hun planten: wormenpoep. uit Volgens sommigen veroorzaakt met dit de zwarte goud 'een naar atoombom van leven'. De uit Kennis van Nu op tv onderzoekt het wetenschappelijke geheim van achter dit goedje. de We duiken ondergronds in en onderzoeken het het in verborgen leven van de op tv regenworm, die door Aristoteles ooit al het de darmen van de een aarde noemde.

Bijna tijdens twintig procent van de op tv Nederlandse de bevolking heeft last op van chronische pijn. Vreemd met genoeg is er nog de niet veel bekend op over hoe pijn precies van werkt. Daarom naar startte in in het voorjaar tijdens van 2017 het Groot Nationaal in Onderzoek naar pijn. van Op www.pijnonderzoek.nl tijdens konden en kunnen Nederlanders de vragen beantwoorden over tijdens hun pijnervaringen. Onderzoekers van met het het Radboudumc geven in de deze uitzending de tijdens uitslag van op tv het onderzoek: hoe in pijngevoelig zijn Nederlanders?

Dat de op zeespiegel stijgt is algemeen op tv bekend. Maar in door het westelijk op tv deel van door Nederland vindt er een tegenovergestelde tijdens beweging door plaats. Stad en een dorp zakken langzaam met in veen met en klei weg. Voor een wie in met een huis op betonnen palen woont een is er niet een veel aan de door op tv hand, maar in zo'n 800.000 huizen uit tijdens wordt de houten fundering bedreigd door uit een het cocktail van bacteriën, schimmels of tijdens omlaagtrekkende door klei. Door verlaging op tv van de grondwaterspiegel, lekkende de riolen uit en andere factoren dreigen oudere uit huizen weg te op zakken. Waar en waarom op tv zakken de steden van en hoe op ernstig in is dat? Kan de wetenschap naar helpen in dit probleem aan te van pakken?

Elisabeth gaat naar met psychologe Evy Woumans met in gesprek een over de de voordelen van tweetaligheid van voor het het leervermogen en geheugen. door De Nijmeegse neurowetenschappers Ton tijdens Dijkstra en David Peeters het vertellen over de een werking van op tv het brein met bij een- en tweetaligen. Alexis Hervais-Adelman van op tv van het Max Planck Instituut onderzoekt in het de brein van het simultaantolken.

We hopen op het allemaal nooit mee naar tijdens te maken. Je staat bij een het concert of van station op en plotseling moet je vluchten omdat op er een aanslag uit wordt met gepleegd. Veel aanslagen een worden met van opzet in een drukke publieke met ruimte gepleegd om zoveel de mogelijk slachtoffers het te maken en paniek een een te zaaien. Hoe in reageer jij? En op wat doen de mensen tijdens om je heen? in Hoe kom je op tv veilig weg? De in Kennis van Nu onderzoekt hoe door we ons het naar best van kunnen voorbereiden tijdens op een plotselinge panieksituatie. Onderzoekers gebruiken door uit virtual reality om calamiteiten in van menigtes na te bootsen. van met Zo kunnen ze zien hoe de ze steden, stations en van uit luchthavens evacuatieproof kunnen maken. Met serious van games wordt onderzocht uit hoe de individuen in het de menigte reageren tijdens de een ramp. Met een virtuele tijdens versie op tv van zichzelf een doet Elisabeth van Nimwegen mee aan uit een in virtuele evacuatie. En Diederik de Jekel wordt in uit een staat van paniek een gebracht door van hem onder door stroom te zetten zodat hij van kan voelen naar wat paniek naar is.

De tijdens neanderthaler wordt vaak gezien in als het ons domme neefje, terwijl de Homo tijdens de neanderthalensis eerder een uit soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden al de zo'n 250.000 jaar een geleden op op ons continent en naar waren al door aangepast aan op de koude omstandigheden, lang van voordat moderne mensen vanuit Afrika naar Europa koloniseerden. in Je zou verwachten dat op in de neanderthalers een evolutionaire voorsprong hadden het door op moderne mensen. Toch zijn zij uit er niet de meer en wij op wel.

Eeneiige tweelingen hebben door hetzelfde DNA. Toch op tv bepaalt DNA op tv niet helemaal in hoe je als het persoon bent. Er door zitten 'schakelaars'op die op tv bepalen of genen aan of uit uit staan. uit Samen met van een identieke een tweeling gaan Diederik Jekel naar en Elisabeth van op Nimwegen hier nader op in in.

Elk jaar op krijgen ruim vierduizend Nederlanders in een op tv nieuwe hartklep, afkomstig van een van rund of varken. de Die een kleppen groeien uit niet mee en slijten, een dus de patiënt door moet regelmatig onder het mes van om in de oude klep te tijdens vervangen op door een nieuwe. Carlijn Bouten, hoogleraar uit op tv aan de TU Eindhoven, ontwikkelde een een een klep van kunststof, in waaraan cellen uit het bloed op van met de patiënt blijven plakken. Terwijl met de kunststof oplost, uit vormen een die cellen een op tv nieuwe klep. Uiteindelijk heeft naar de patiënt een op tv hartklep van zijn eigen lichaamsweefsel, door die tijdens meegroeit en hopelijk door zijn hele leven meegaat. tijdens De tijdens Kennis Van Nu van kijkt hoe het staat met van de ontwikkeling door van deze nieuwe een hartklep.

Elisabeth tijdens en Diederik Jekel volgen het tijdens uit pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker in die in de 2013 ontdekt werd in door Brazilië. de Bioloog Marinus Hoogmoed van schreef er een in artikel over, waarna een uit handelaar tijdens de kikkertjes naar Europa naar smokkelde en tegen met hoge prijzen verkocht. Deze op praktijken worden door criminele op tv organisaties wereldwijd het toegepast.

Als door je gehoor minder wordt, blijkt de het steeds naar lastiger om op anderen nog op tv goed te verstaan in door een rumoerige omgeving. op Slechthorenden vinden drukke met feestjes daarom vaak van zo vervelend dat ze liever het wegblijven. Presentatoren door Elisabeth de van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken uit wat met er gebeurt als geluiden niet op tv meer goed van binnenkomen.

Hoe naar vangt de door natuur de klappen op van door extreem weer? Wetenschappelijk een onderzoek op dat zich richt op de impact naar van op dit soort naar gebeurtenissen staat weliswaar naar nog in de met kinderschoenen, maar de eerste bevindingen uit zijn opvallend. Diersoorten de blijken slecht opgewassen tegen op tv alsmaar hogere springvloeden, van intensere stormen, van hittegolven of met zwaardere buien. Dit roept een bij uit wetenschappers de vraag op: uit hoezeer is de naar mens zelf eigenlijk opgewassen tegen uit het extremere weer op op tv van de toekomst?

Epidemioloog de Saskia van der Zee uit onderzoekt de effecten het van fijnstof uit op mensen. Elisabeth van van Nimwegen spreekt naar haar in een het van de een meest vervuilde straten van Nederland. op Regisseur/acteur Edwin op tv de Vries worstelt naar al jaren met longklachten het en strijdt op voor minder luchtvervuiling. Korstmosdeskundige het Laurens in Sparrius laat het verschil zien op tussen een gebied met in schone en met vervuilde lucht. Op animaties tijdens gemaakt door Joost naar de Wesseling van het RIVM door zien we het verloop het van de luchtkwaliteit in door uit de tijd. Diederik Jekel test de met luchtkwaliteitsexpert het Dave de Jonge op het nut tijdens van een mondkapje. Uit alle metingen op blijkt dat op uit door Schiermonnikoog de schoonste lucht van Nederland in te vinden met is.

Elisabeth door van Nimwegen en Diederik Jekel het verzamelen watermonsters een en spreken met op tv aquatisch ecologe Lisette de met Senerpont tijdens Domiover over de grootste de bedreiging voor het oppervlaktewater: de fosfaten. tijdens Diederik bezoekt Laura Seelen, die van uit de kwaliteit van door het water van vijftig door afgegraven zandputten onderzocht. Waterdeskundige Roelof naar tijdens Stuurman meent dat je voor op het minst vervuilde met water bij uit het oudste water moet een zijn. Elisabeth zwemt met door olympisch zwemkampioen Ferry van Weertman uit in zijn favoriete water door en bespreekt met met hem de kwaliteit het van 'zijn' op zwemwater. Naturalis helpt op tv met het van analyseren van het DNA in met alle watermonsters die tijdens Diederik en door Elisabeth namen. het Het schoonste oppervlaktewater van de Nederland blijkt in Bussloo te een door zijn.

Elisabeth met van Nimwegen en door Diederik Jekel onderzoeken in Nederland de waar op tv de biodiversiteit het grootst uit is. Elisabeth uit spreekt met tijdens bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog van Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank op tv Berendse en met de op tv ecoloog Edgar van der Grift over tijdens natuur, van natuurbeheer. Diederik kijkt met naar insectendeskundige Vincent Kalkman naar naar leven in de tijdens Weerribben en de hij van leert van Henk-Jan van tijdens der Kolk van hoe je soorten een waarneemt.

februari 2018
14-12-2017 19:20

In de blockchain bubble

De Kennis van Nu - In de blockchain bubble

Het is de techniek die onder de motorkap van de bitcoin zit: de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met internet voor het in de jaren negentig groot werd. De blockchain wordt inmiddels ook toegepast in de echte wereld. Heeft het ...

07-12-2017 19:20

Wormenpoep het zwarte goud

De Kennis van Nu - Wormenpoep het zwarte goud

Wiettelers weten het allang, maar steeds meer mensen gebruiken het tegenwoordig voor hun planten: wormenpoep. Volgens sommigen veroorzaakt dit zwarte goud 'een atoombom van leven'. De Kennis van Nu onderzoekt het wetenschappelijke geheim ac...

30-11-2017 19:20

Onze pijngrens

De Kennis van Nu - Onze pijngrens

Bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijn. Vreemd genoeg is er nog niet veel bekend over hoe pijn precies werkt. Daarom startte in het voorjaar van 2017 het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Op www...

23-11-2017 19:20

De zinkende stad

De Kennis van Nu - De zinkende stad

Dat de zeespiegel stijgt is algemeen bekend. Maar in het westelijk deel van Nederland vindt er een tegenovergestelde beweging plaats. Stad en dorp zakken langzaam in veen en klei weg. Voor wie in een huis op betonnen palen woont is er niet ...

16-11-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Elisabeth gaat met psychologe Evy Woumans in gesprek over de voordelen van tweetaligheid voor het leervermogen en geheugen. De Nijmeegse neurowetenschappers Ton Dijkstra en David Peeters vertellen over de werking van het brein bij een- en t...

09-11-2017 19:20

Paniek in de menigte

De Kennis van Nu - Paniek in de menigte

We hopen het allemaal nooit mee te maken. Je staat bij een concert of station en plotseling moet je vluchten omdat er een aanslag wordt gepleegd. Veel aanslagen worden met opzet in een drukke publieke ruimte gepleegd om zoveel mogelijk slac...

03-11-2017 16:05

De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De Kennis van Nu - De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de Homo neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden al zo'n 250.000 jaar geleden op ons continent en waren al aangepast aan de koude omstandighe...

26-10-2017 19:20

Identieke tweeling is niet identiek

De Kennis van Nu - Identieke tweeling is niet identiek

Eeneiige tweelingen hebben hetzelfde DNA. Toch bepaalt DNA niet helemaal hoe je als persoon bent. Er zitten 'schakelaars'op die bepalen of genen aan of uit staan. Samen met een identieke tweeling gaan Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

19-10-2017 19:20

Zelfreparerend hart

De Kennis van Nu - Zelfreparerend hart

Elk jaar krijgen ruim vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, afkomstig van een rund of varken. Die kleppen groeien niet mee en slijten, dus de patiënt moet regelmatig onder het mes om de oude klep te vervangen door een nieuwe. Carlij...

13-10-2017 16:05

Illegale handel in dieren

De Kennis van Nu - Illegale handel in dieren

Elisabeth en Diederik Jekel volgen het pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker die in 2013 ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus Hoogmoed schreef er een artikel over, waarna een handelaar de kikkertjes naar Europa smokkelde en tegen hog...

05-10-2017 19:20

Verstoord gehoor

De Kennis van Nu - Verstoord gehoor

Als je gehoor minder wordt, blijkt het steeds lastiger om anderen nog goed te verstaan in een rumoerige omgeving. Slechthorenden vinden drukke feestjes daarom vaak zo vervelend dat ze liever wegblijven. Presentatoren Elisabeth van Nimwegen ...

28-09-2017 19:20

Extreem weer

De Kennis van Nu - Extreem weer

Hoe vangt de natuur de klappen op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de impact van dit soort gebeurtenissen staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste bevindingen zijn opvallend. Diersoorten blijken...

21-09-2017 19:20

Schoonste lucht

De Kennis van Nu - Schoonste lucht

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en st...

14-09-2017 19:20

Beste oppervlaktewater

De Kennis van Nu - Beste oppervlaktewater

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwalitei...

07-09-2017 19:25

Grootste biodiversiteit

De Kennis van Nu - Grootste biodiversiteit

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Elisabeth spreekt met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met ecoloog ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 144
  • Laatste uitzending op 14-12-2017 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord