Programma gemist?

Epidemioloog Saskia in van der Zee onderzoekt in de effecten een van fijnstof op mensen. op Elisabeth van door Nimwegen spreekt haar tijdens in een van de een meest op tv vervuilde straten van Nederland. met Regisseur/acteur tijdens Edwin de Vries worstelt al de jaren van met longklachten en strijdt voor minder uit luchtvervuiling. Korstmosdeskundige van Laurens Sparrius laat het het tijdens verschil zien tussen op tv een gebied met met schone en vervuilde het lucht. Op animaties gemaakt door van Joost Wesseling op van het RIVM op tv zien we het verloop van in de luchtkwaliteit in de de tijd. Diederik van Jekel de test met luchtkwaliteitsexpert een Dave de in Jonge het nut van de een mondkapje. Uit alle metingen op een blijkt dat op Schiermonnikoog de tijdens schoonste lucht van Nederland het te tijdens vinden is.

Elisabeth in van Nimwegen tijdens en Diederik Jekel van verzamelen watermonsters en spreken met tijdens aquatisch ecologe Lisette met de Senerpont Domiover een over de grootste bedreiging uit voor het tijdens oppervlaktewater: een fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die op tv de op kwaliteit van het uit water van van vijftig afgegraven zandputten onderzocht. Waterdeskundige Roelof op tv met Stuurman meent dat in je voor het minst het vervuilde water bij het op tv oudste water moet naar zijn. het Elisabeth zwemt met olympisch zwemkampioen op Ferry de Weertman in zijn favoriete water en uit bespreekt met een hem de kwaliteit van van 'zijn' uit zwemwater. Naturalis van helpt met het analyseren tijdens van het DNA in alle uit een watermonsters die Diederik naar en Elisabeth namen. Het schoonste door oppervlaktewater van Nederland door blijkt in Bussloo een te door zijn.

Elisabeth van van Nimwegen en van Diederik Jekel onderzoeken in Nederland naar waar de biodiversiteit een het grootst is. uit naar Elisabeth spreekt met bioloog het Midas Dekkers, op tv plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar een natuurbeheer Frank Berendse en op met naar ecoloog Edgar van der door Grift over natuur, van natuurbeheer. Diederik kijkt het met insectendeskundige Vincent tijdens Kalkman naar leven in in de Weerribben en met hij leert van Henk-Jan een van der Kolk de hoe je soorten naar in waarneemt.

Geestverruimende middelen kunnen van een oplossing zijn de bij langdurige depressie. de Elisabeth van met Nimwegen ontmoet klinisch uit psychologe Rosalind op Watts, verbonden aan het Londense een Imperial College. uit Zij was in de vertrouwenspersoon van de in patiënten met met ernstige depressies die met deelnamen aan uit het experiment waarbij zij met behandeld werden met een door hoge dosis psilocybine. Neurowetenschapper het Robin Carhart-Harris door is het ervan overtuigd dat psychedelica veilige en naar krachtige middelen kunnen op zijn om mensen door met met een vastgelopen gedachtenpatroon met te helpen. Ook zijn Nederlandse naar collega van Mendel Kaelen wil taboes op tv over de inzet van van geestverruimende middelen in doorbreken.

Tweetaligheid naar is in. Maar is het een van echt goed om door tweetalig op te groeien? in Elisabeth van Nimwegen zoekt uit tijdens wat de het wetenschap in zegt over tweetaligheid. op Tweetaligheid is in. uit Kinderen krijgen al op de in basisschool naar Engels, op steeds meer middelbare een scholen zijn de op tv lessen deels uit in het Engels en op een de universiteiten vaak hele studies. op Maar is het het echt goed om tweetalig een op te uit groeien? Of zit de door eerste taal het tijdens leren door van een tweede een in de weg? En de verschilt het brein van tijdens een tweetalige van dat van van iemand in die van maar een taal spreekt? Elisabeth van op Nimwegen zoekt uit met wat met de wetenschap te zeggen heeft het over tweetaligheid. van Als kinderen die thuis het een uit andere taal spreken dan op naar op school problemen hebben met hun de taalontwikkeling, zal dat volgens op tijdens veel mensen wel te maken de zal hebben met die op op tweetaligheid. Elisabeth, die opgroeide van met een Duitse op tv moeder, vraagt het zich af of dat wel klopt. van Volgens psychologe in Evy de Woumans van de Universiteit Gent is door deze vrees ongegrond: met tweetaligheid heeft met juist een aantal op grote door voordelen. Tweetalige kleuters scoren beter van in leer- en geheugentestjes het en tijdens tweetalige bejaarden worden gemiddeld vier met jaar later tijdens dement dan op tv eentalige. Maar wat gebeurt er het dan een in het brein met van iemand die meerdere een talen heel goed naar spreekt? Daarvoor tijdens ging Elisabeth langs bij de in tijdens Nijmeegse neurowetenschappers Ton uit Dijkstra en David Peeters. Die ontdekten een dat met in de hersenen beide talen tijdens continu actief met zijn, maar op tv dat tweetaligen goed op zijn in het onderdrukken van tijdens de taal de die het ze niet gebruiken. Met een dat switchen tussen met talen creëer je een door lenig het brein en dat zou een tweetalige in wel eens op tv voordelen op de kunnen leveren. Tenslotte tijdens praat Elisabeth met Alexis tijdens Hervais-Adelman, die op tv bij het Max in Planck Instituut in Nijmegen het het brein van een simultaantolken naar onderzoekt. Die vertalen naar live op persconferenties en congressen. uit Het zijn een soort tijdens tijdens 'supertweetaligen' die alles de tegelijk kunnen: ze luisteren naar het een naar tekst in de ene een taal en vertalen die in tegelijkertijd in op tv de andere. Voor Hervais-Adelman tijdens zijn deze taaljongleurs razend uit interessant. in Er zijn weinig beroepen waarbij tijdens je hersenen tijdens meer naar moeten multitasken. Hij legde door er een op aantal in een hersenscanner met en ontdekte dat een op deel van het hun brein buitengewoon naar goed ontwikkeld is. de Verrassend genoeg heeft dat deel tijdens de niet te maken met taalverwerking, met maar met de het coördinatie van o.a. van bewegingen.

De kracht van op zonne-energie Gaat het de op tv zon in Nederland een energie-revolutie in van beweging zetten, op of is met deze eigenlijk al naar stilletjes aan een de gang?

Diederik op Jekel en Elisabeth uit van Nimwegen het duiken in de in de de wereld van de de sociale robots die door we steeds naar vaker in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen door zien. in In ziekenhuizen naar en verzorgingstehuizen verschijnen in steeds vaker sociale robots om te in troosten, op verhaaltjes te vertellen en om een spelletjes te het doen. de Voor Amerikaanse huishoudens komen nu het de het eerste persoonlijk assistenten in op de markt. op Apparaatjes waar we vragen naar aan kunnen stellen, zoals tijdens de Amazon Echo of van van de Google Home. Wij mensen de hebben de de neiging om dit soort uit apparaten te zien als tijdens een nieuw soort naar sociale op wezens. Digitale maatjes, op tv waarmee we steeds complexere interacties op tijdens zullen krijgen. Diederik Jekel naar en Elisabeth van in Nimwegen duiken in de naar wereld van de sociale in robots. Elisabeth haalt door de digitale door assistente Alexa in van huis. Psycholoog Roy uit de Kleijn meet in op tv op tv hoeverre Elisabeth menselijke in eigenschappen toekent aan robots. Diederik uit experimenteert intussen in met de met kartonnen robot Harry om het te laten zien hoe naar weinig de er nodig is om een mensen iets te laten in voelen voor een met robot. door Waarom kennen we robots menselijke eigenschappen in toe? Wat de betekent het een dat robots emoties oproepen? Hebben uit op wij er controle door over? Hoe kunnen we sociale robots op gebruiken? En naar hoe kunnen naar we ze misbruiken? Diederik en op Elisabeth de zoeken antwoorden op bij diabetespatiënten die les krijgen van tijdens Robot Pepper, met bij techniekfilosoof Martijntje Smits een en op bij robotwetenschapper Chris Verhoeven, uit die robots ziet als de het een volgende stap in de door evolutie, een soort het dieren die naar 'telepathisch' wificontact een hebben.

In de de illegale dierenhandel gaat tijdens evenveel geld om in als in de drugs- in en wapenhandel. uit Elisabeth en tijdens Diederik Jekel volgen het pad op tv van een de zeer zeldzame pijlgifkikker op tv die in 2013 ontdekt door op tv werd in Brazilië. uit Bioloog Marinus Hoogmoed schreef naar er een artikel het over, waarna een naar handelaar de kikkertjes naar Europa naar smokkelde door en tgen hoge prijzen van verkocht. Deze praktijken op tv worden door criminele organisaties in de wereldwijd toegepast.

Hoe mooi en uit in onschuldig belletjes ook lijken, ze kunnen het van een verwoestende kracht hebben. met Hoe mooi en onschuldig belletjes met ook lijken, uit ze op tv kunnen een verwoestende kracht de hebben. Minuscule belletjes op tv in het water het veroorzaakten zoveel schade van aan de Oroville-dam tijdens dat vorige maand de bijna 200.000 tijdens inwoners van de Amerikaanse staat Californië tijdens het hun huizen moesten verlaten. Hoe door dat heeft kunnen van gebeuren onderzochten we. met Als een bel in tijdens een van vloeistof in de elkaar gedrukt wordt, oftewel implodeert, dan van komt daar een gigantisch veel energie door bij vrij. tijdens Wetenschappers snappen op dit natuurkundige fenomeen steeds de beter en gebruiken die kennis door over belletjes voor in uit allerlei prachtige toepassingen. door Zo worden imploderende belletjes al ingezet een om op aderen mee door te dotteren, om tumoren aan te naar vallen en om in voorwerpen mee schoon door te maken. door Elisabeth uit van Nimwegen en Diederik op Jekel dompelen zich op tv onder in met de wonderlijke wereld van met de bellen.

Broze botten weer in sterk maken. in Dat blijkt een veelbelovend uit door nieuw medicijn voor uit elkaar te krijgen. Broze botten weer op tv sterk maken. een Dat blijkt een een veelbelovend nieuw medicijn voor een het elkaar te krijgen. Geweldig door nieuws voor op mensen met osteoporose oftewel botontkalking. met In Nederland alleen al naar lijden naar meer dan 800.000 tijdens mensen hieraan. op De Kennis van Nu ontrafelde de het door ontstaansgeschiedenis van dit nieuwe een medicijn en een ontdekte dat het onderzoek precies twintig op tv jaar geleden met op naar Urk begon. Want van daar komt een met zeldzame, erfelijke afwijking voor: de ziekte de van Van van Buchem, die leidt naar tot ongeremde botgroei. het Hoe de ene uit ziekte een een medicijn voor tijdens een andere ziekte door oplevert.

De uit neanderthaler wordt van vaak gezien als ons van domme neefje, terwijl door de homo neanderthalensis eerder naar een in soort oer-Europeaan is. Wat heeft in de neanderthaler op de das omgedaan? De uit neanderthaler op wordt vaak gezien als ons het domme in neefje, terwijl de homo neanderthalensis tijdens eerder uit een soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden met al zo'n 250.000 een jaar geleden uit op ons door continent en waren met al aangepast aan van de koude op omstandigheden, lang voordat moderne mensen naar vanuit Afrika Europa koloniseerden. uit Je zou verwachten op tv dat met de neanderthalers een evolutionaire op tv voorsprong hadden op de moderne mensen. Toch zijn met zij er niet met meer en wij met op wel.

Locked-in syndroom: verlamming, tijdens maar het wel werkende zintuigen met Mensen met het locked-in in syndroom hebben de bewustzijn, hun het zintuigen werken nog in de hersenen, door maar ze tijdens zijn volledig verlamd. Sommigen het kunnen nog een met hun van ogen of naar vingers bewegen, anderen kunnen helemaal op tv niets meer en zijn tijdens gevangen de in hun naar eigen lichaam. Wat kan de wetenschap uit doen voor deze uit van mensen?

Elisabeth tijdens en Diederik brengen in kaart naar welke bedrijven tijdens dag naar op dag hun gedrag online een verzamelen, analyseren, met voorspellen én naar beïnvloeden. Nog nooit werd ons dagelijks met leven op zo goed uit gedocumenteerd en geanalyseerd als uit nu. Elke website die we uit bezoeken, op tv elke plek in waar we inloggen en de elk ticket dat we boeken uit wordt geregistreerd en naar opgeslagen. De op berg van data die uit zo ontstaat, op tv is een goudmijn door voor marketingbedrijven op tv en online winkels. de Hoog tijd dat van internetgebruikers inzicht krijgen door in hoe de de informatie die ze achterlaten, een wordt gebruikt. Presentatoren naar Elisabeth het van Nimwegen en Diederik van Jekel brengen in naar kaart welke bedrijven in dag op dag hun op gedrag een online verzamelen, analyseren, voorspellen én van beïnvloeden.

Wereldwijd smelten een de de gletsjers in hoog tempo. De op Kennis tijdens van Nu toont de gevolgen van op tv de smeltende in gletsjers tijdens in drie verschillende gebergtes: de tijdens Himalaya, de op tv Andes en de met Alpen. Wereldwijd smelten de op tv gletsjers in met hoog tempo. op Het zijn de een eerste slachtoffers van de klimaatverandering. Met van op het wegsmelten van op de gletsjers verdwijnen met grote watertanks uit in de bergen, en daarmee door de natuurlijke op tv stabiliteit. Een Peruaanse boer klaagt het het Duitse een energiebedrijf RWE aan omdat hij een tijdens het bedrijf voor de kosten van het de met klimaatverandering wil op laten opdraaien. Het tijdens wetenschapsmagazine De Kennis van uit Nu toont de met gevolgen van uit de smeltende gletsjers in uit drie verschillende van gebergtes: de Himalaya, de Andes en een de op Alpen. Elisabeth van Nimwegen gaat in mee een met de door Oostenrijkse Gletschermessdienst, een groep door vrijwilligers die jaarlijks de van lengte en dikte naar van van gletsjers in de Alpen van opmeet. Diederik Jekel bezoekt hydroloog in tijdens Walter Immerzeel die de met drones onderzoek doet naar de naar waterhuishouding een van gletsjers in de van Himalaya. met Honderden miljoenen mensen tijdens zijn namelijk afhankelijk van naar het smeltwater uit dit gebergte op tv en droogte dreigt. op Gletsjers regelen de de watervoorziening doordat ze een het water de vele op tv jaren opslaan. Zonder gletsjers als buffer naar kan het tijdens er op ineens heel droog zijn. Voor met miljarden mensen door in de wereld is van dat op een enorm probleem. De Peruaanse boer het en door berggids Saul Luciano Lliuya uit woont in Huaraz, een de op tv plaats met 120.000 inwoners tijdens in de Andes, uit gelegen onder een gletsjer. een Het smeltwatermeer met onderaan de een gletsjer kan elk moment in uit zijn op tv voegen breken en Huaraz de wegvagen. Als eerste in burger in de op wereld heeft Saul Luciano Lliuya op tv daarom van een rechtszaak aangespannen tegen de het Duitse energiebedrijf van RWE wegens de op schade die dreigt door door de met CO2-uitstoot van door anderen.

Diederik Jekel van en Elisabeth van Nimwegen op tv gaan uit op zoek tijdens naar een aantal op van de grootste tijdens buitenlandse lastpakken in van de Nederlandse natuur, zoals de van tijgermug en de muskusrat. op tv De tijgermug rukt van op, de muskusrat op het bedreigt de dijken en de de 'hooikoortsplant', Ambrosia, verlengt met het hooikoortsseizoen in Nederland op tv met twee maanden. het Deze soorten horen tijdens hier door niet thuis, maar zijn op tv door menselijk toedoen toch tijdens Nederland in binnengekomen. Het zijn op tv invasieve exoten. in De kosten van de schade die in ze op veroorzaken lopen in de miljarden. tijdens Presentatoren tijdens Diederik Jekel en Elisabeth van op Nimwegen gaan op in in zoek naar een aantal naar van de grootste een buitenlandse lastpakken in de Nederlandse van naar natuur.

september 2017
21-09-2017 19:20

Schoonste lucht

De Kennis van Nu - Schoonste lucht

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en st...

14-09-2017 19:20

Beste oppervlaktewater

De Kennis van Nu - Beste oppervlaktewater

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwalitei...

07-09-2017 19:25

Grootste biodiversiteit

De Kennis van Nu - Grootste biodiversiteit

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Elisabeth spreekt met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met ecoloog ...

26-05-2017 16:10

Drugs tegen depressie

De Kennis van Nu - Drugs tegen depressie

Geestverruimende middelen kunnen een oplossing zijn bij langdurige depressie. Elisabeth van Nimwegen ontmoet klinisch psychologe Rosalind Watts, verbonden aan het Londense Imperial College. Zij was de vertrouwenspersoon van de patiënten met...

25-05-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Tweetaligheid is in. Maar is het echt goed om tweetalig op te groeien? Elisabeth van Nimwegen zoekt uit wat de wetenschap zegt over tweetaligheid. Tweetaligheid is in. Kinderen krijgen al op de basisschool Engels, op steeds meer middelbare ...

19-05-2017 16:20

De kracht van zonne-energie

De Kennis van Nu - De kracht van zonne-energie

De kracht van zonne-energie Gaat de zon in Nederland een energie-revolutie in beweging zetten, of is deze eigenlijk al stilletjes aan de gang?

18-05-2017 19:15

Robotliefde

De Kennis van Nu - Robotliefde

Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen duiken in de in de wereld van de sociale robots die we steeds vaker in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen zien. In ziekenhuizen en verzorgingstehuizen verschijnen steeds vaker sociale robots om te t...

12-05-2017 16:10

Illegale handel in dieren

De Kennis van Nu - Illegale handel in dieren

In de illegale dierenhandel gaat evenveel geld om als in de drugs- en wapenhandel. Elisabeth en Diederik Jekel volgen het pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker die in 2013 ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus Hoogmoed schreef er een ...

11-05-2017 19:20

De ongekende kracht van belletjes

De Kennis van Nu - De ongekende kracht van belletjes

Hoe mooi en onschuldig belletjes ook lijken, ze kunnen een verwoestende kracht hebben. Hoe mooi en onschuldig belletjes ook lijken, ze kunnen een verwoestende kracht hebben. Minuscule belletjes in het water veroorzaakten zoveel schade aan d...

05-05-2017 16:10

Oplossing broze botten komt uit Urk

De Kennis van Nu - Oplossing broze botten komt uit Urk

Broze botten weer sterk maken. Dat blijkt een veelbelovend nieuw medicijn voor elkaar te krijgen. Broze botten weer sterk maken. Dat blijkt een veelbelovend nieuw medicijn voor elkaar te krijgen. Geweldig nieuws voor mensen met osteoporose ...

04-05-2017 19:20

De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De Kennis van Nu - De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de homo neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan is. Wat heeft de neanderthaler de das omgedaan? De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de hom...

28-04-2017 16:10

Locked-in syndroom

De Kennis van Nu - Locked-in syndroom

Locked-in syndroom: verlamming, maar wel werkende zintuigen Mensen met het locked-in syndroom hebben bewustzijn, hun zintuigen werken nog in de hersenen, maar ze zijn volledig verlamd. Sommigen kunnen nog met hun ogen of vingers bewegen, an...

27-04-2017 19:20

Digitale gluurders

De Kennis van Nu - Digitale gluurders

Elisabeth en Diederik brengen in kaart welke bedrijven dag op dag hun gedrag online verzamelen, analyseren, voorspellen én beïnvloeden. Nog nooit werd ons dagelijks leven zo goed gedocumenteerd en geanalyseerd als nu. Elke website die we be...

21-04-2017 16:10

Smeltende gletsjers, grote problemen

De Kennis van Nu - Smeltende gletsjers, grote problemen

Wereldwijd smelten de gletsjers in hoog tempo. De Kennis van Nu toont de gevolgen van de smeltende gletsjers in drie verschillende gebergtes: de Himalaya, de Andes en de Alpen. Wereldwijd smelten de gletsjers in hoog tempo. Het zijn de eers...

20-04-2017 19:25

Invasie van exotische soorten

De Kennis van Nu - Invasie van exotische soorten

Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen gaan op zoek naar een aantal van de grootste buitenlandse lastpakken in de Nederlandse natuur, zoals de tijgermug en de muskusrat. De tijgermug rukt op, de muskusrat bedreigt de dijken en de 'hooikoo...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 9. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 132
  • Laatste uitzending op 21-09-2017 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord