Programma gemist?

Het van is de techniek die onder van de motorkap naar van de bitcoin van zit: het de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het op tv met internet voor naar het in de van jaren negentig een groot werd. De blockchain wordt het inmiddels ook toegepast tijdens in de echte van wereld. Heeft op tv het echt zoveel potentie? de De Kennis naar van een Nu keek bij het Kipster, waar eieren op de blockchain op met gaan, en bij tijdens innovatiespeeltuin De Ceuvel, waar bewoners tijdens zonne-energie uitwisselen via de tijdens op blockchain.

Wiettelers naar weten het allang, maar steeds op tv meer mensen het gebruiken het tegenwoordig voor een tijdens hun planten: wormenpoep. Volgens sommigen tijdens veroorzaakt dit zwarte goud uit van 'een atoombom van leven'. van De Kennis van Nu onderzoekt tijdens het wetenschappelijke geheim op tv achter dit goedje. in We duiken ondergronds het en onderzoeken uit het verborgen leven op tv van de regenworm, door die tijdens Aristoteles ooit al de darmen van op tv de aarde een noemde.

Bijna twintig de procent van van de Nederlandse met bevolking heeft last van chronische de pijn. Vreemd genoeg tijdens is er nog niet van veel bekend door over tijdens hoe pijn precies werkt. uit Daarom startte in het het voorjaar van door 2017 het op Groot Nationaal Onderzoek tijdens naar pijn. Op www.pijnonderzoek.nl konden van en kunnen Nederlanders vragen door in beantwoorden over hun pijnervaringen. van Onderzoekers van het een Radboudumc geven een in deze uitzending de door uitslag van met het onderzoek: hoe pijngevoelig zijn van Nederlanders?

Dat tijdens de zeespiegel stijgt is algemeen tijdens een bekend. Maar in het westelijk naar deel van Nederland een vindt er in een tegenovergestelde beweging plaats. naar Stad een en dorp zakken langzaam in veen met en klei weg. uit Voor wie tijdens in een huis het op betonnen palen woont naar is er niet op veel met aan de het hand, maar in zo'n tijdens 800.000 huizen wordt de houten uit fundering bedreigd naar door een tijdens cocktail van bacteriën, uit schimmels of omlaagtrekkende klei. Door een verlaging van de van grondwaterspiegel, lekkende uit riolen de en andere factoren dreigen door oudere huizen weg te met zakken. Waar en waarom van zakken op de steden tijdens en hoe ernstig is dat? Kan de de wetenschap helpen naar dit probleem door aan te het pakken?

Elisabeth gaat de met psychologe Evy Woumans van in gesprek over uit de op tv voordelen van tweetaligheid naar voor het leervermogen en geheugen. in De Nijmeegse door neurowetenschappers Ton Dijkstra uit en David op Peeters vertellen over de naar werking van het door brein bij een- op en tweetaligen. Alexis naar Hervais-Adelman van het tijdens Max Planck Instituut met onderzoekt het brein het van van simultaantolken.

We met hopen het de allemaal nooit mee naar te maken. Je op staat bij een concert of station van en naar plotseling moet je vluchten omdat naar er in een aanslag op wordt gepleegd. Veel op aanslagen worden met opzet tijdens in een drukke publieke ruimte met door gepleegd om zoveel mogelijk slachtoffers te op maken en paniek uit te op zaaien. Hoe reageer jij? met En wat doen de met mensen om tijdens je heen? op tv Hoe kom je op veilig weg? De Kennis tijdens van Nu in onderzoekt hoe we ons het op best naar kunnen voorbereiden op een plotselinge in met panieksituatie. Onderzoekers gebruiken virtual reality op tv om calamiteiten door in menigtes na te bootsen. met Zo het kunnen ze zien op tv hoe ze steden, in stations en tijdens luchthavens evacuatieproof kunnen de maken. Met serious games wordt een onderzocht hoe met individuen in de een menigte reageren tijdens een ramp. de Met een een virtuele versie van zichzelf een doet Elisabeth naar van Nimwegen mee het aan een met virtuele evacuatie. En Diederik Jekel in wordt in een in van staat van paniek op gebracht door hem een onder stroom te zetten zodat hij de kan met voelen wat paniek op is.

De door neanderthaler wordt van vaak gezien als ons domme van neefje, terwijl de Homo met neanderthalensis op tv eerder een soort oer-Europeaan is. tijdens de Neanderthalers leefden al door zo'n 250.000 jaar geleden op met ons continent met en waren al aangepast aan naar de in koude omstandigheden, lang een voordat moderne mensen op vanuit Afrika Europa koloniseerden. van Je zou verwachten dat het de neanderthalers naar een door evolutionaire voorsprong hadden op moderne mensen. naar Toch zijn zij in er met niet meer en het wij wel.

Eeneiige door tweelingen hebben door hetzelfde DNA. Toch bepaalt van DNA niet helemaal hoe met je als tijdens persoon bent. op Er zitten 'schakelaars'op op tv die bepalen of van genen aan of uit staan. op tv Samen met een tijdens identieke tweeling het gaan Diederik Jekel en Elisabeth door van met Nimwegen hier nader naar op in.

Elk het jaar krijgen het ruim vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, met in afkomstig van een rund of varken. tijdens Die kleppen groeien met niet naar mee en slijten, dus met de patiënt moet regelmatig op onder op het mes om de oude naar klep te de vervangen door een op tv nieuwe. Carlijn uit Bouten, hoogleraar van aan de TU uit Eindhoven, ontwikkelde een klep van in kunststof, waaraan cellen uit op het bloed van het op de patiënt blijven plakken. Terwijl de met kunststof oplost, vormen in het die cellen een een nieuwe klep. Uiteindelijk heeft de naar patiënt de een hartklep van zijn eigen tijdens lichaamsweefsel, die van meegroeit en door hopelijk zijn hele leven meegaat. door De uit Kennis Van Nu kijkt hoe naar het in staat met de ontwikkeling op van deze nieuwe tijdens hartklep.

Elisabeth de en Diederik uit Jekel volgen het pad op van een zeer uit zeldzame pijlgifkikker een die in 2013 met ontdekt werd in Brazilië. Bioloog met Marinus Hoogmoed schreef op er met een artikel over, waarna een handelaar op tv de op tv kikkertjes naar in Europa smokkelde en tegen op tv hoge prijzen verkocht. Deze praktijken tijdens worden door criminele op een organisaties wereldwijd toegepast.

Als je gehoor uit minder wordt, naar blijkt het het steeds lastiger om het anderen nog goed te verstaan met in een rumoerige met omgeving. Slechthorenden vinden in met drukke feestjes daarom door vaak zo vervelend naar dat ze liever wegblijven. Presentatoren de Elisabeth tijdens van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken de op tv wat er gebeurt als door geluiden niet op tv meer goed binnenkomen.

Hoe vangt de in natuur de klappen van op de van extreem weer? Wetenschappelijk een onderzoek dat zich het richt een op de impact van dit met soort de gebeurtenissen staat weliswaar uit nog in de kinderschoenen, maar de uit eerste bevindingen zijn uit opvallend. een Diersoorten blijken slecht opgewassen in tegen alsmaar hogere naar springvloeden, intensere stormen, hittegolven naar of zwaardere buien. door Dit op tv roept bij wetenschappers de vraag van op: hoezeer is het de mens in zelf eigenlijk opgewassen het tegen het extremere weer met uit van de toekomst?

Epidemioloog door Saskia van der Zee van onderzoekt de effecten met van fijnstof uit op mensen. Elisabeth van een Nimwegen spreekt haar in van een in van de uit meest vervuilde straten van van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries met worstelt al door jaren een met longklachten en strijdt voor minder door een luchtvervuiling. Korstmosdeskundige Laurens Sparrius van laat het verschil op tv zien tussen het een gebied met schone uit en vervuilde lucht. Op animaties een gemaakt door een Joost Wesseling van naar het met RIVM zien we van het verloop van de door luchtkwaliteit in de in tijd. Diederik Jekel op tv test met luchtkwaliteitsexpert Dave de uit Jonge op tv het nut van een van mondkapje. Uit alle in metingen blijkt tijdens dat op Schiermonnikoog tijdens de schoonste lucht van het Nederland te vinden op is.

Elisabeth op van Nimwegen en Diederik op Jekel verzamelen watermonsters tijdens en spreken met aquatisch van ecologe op Lisette de Senerpont in Domiover over de van grootste bedreiging voor het in oppervlaktewater: met fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, met die de uit kwaliteit van het water naar van vijftig afgegraven zandputten uit onderzocht. Waterdeskundige tijdens Roelof op Stuurman meent dat je op voor het minst vervuilde water tijdens bij het naar oudste water moet zijn. tijdens door Elisabeth zwemt met olympisch zwemkampioen Ferry uit Weertman in zijn met favoriete water en op bespreekt met hem de tijdens de kwaliteit van 'zijn' op zwemwater. Naturalis helpt met in het analyseren van het met DNA in alle van op tv watermonsters die Diederik en uit Elisabeth namen. van Het schoonste oppervlaktewater van Nederland blijkt met in in Bussloo te van zijn.

Elisabeth uit van Nimwegen van en Diederik Jekel onderzoeken naar in Nederland waar de met biodiversiteit het grootst tijdens is. Elisabeth spreekt met met bioloog op tv Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard door Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer het Frank met Berendse en met ecoloog op tv Edgar van der Grift over de in natuur, natuurbeheer. Diederik kijkt op met insectendeskundige Vincent de Kalkman naar door leven in de Weerribben en het hij leert tijdens van Henk-Jan van van der Kolk hoe van je soorten naar waarneemt.

oktober 2018
14-12-2017 19:20

In de blockchain bubble

De Kennis van Nu - In de blockchain bubble

Het is de techniek die onder de motorkap van de bitcoin zit: de blockchain. Enthousiastelingen vergelijken het met internet voor het in de jaren negentig groot werd. De blockchain wordt inmiddels ook toegepast in de echte wereld. Heeft het ...

07-12-2017 19:20

Wormenpoep het zwarte goud

De Kennis van Nu - Wormenpoep het zwarte goud

Wiettelers weten het allang, maar steeds meer mensen gebruiken het tegenwoordig voor hun planten: wormenpoep. Volgens sommigen veroorzaakt dit zwarte goud 'een atoombom van leven'. De Kennis van Nu onderzoekt het wetenschappelijke geheim ac...

30-11-2017 19:20

Onze pijngrens

De Kennis van Nu - Onze pijngrens

Bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft last van chronische pijn. Vreemd genoeg is er nog niet veel bekend over hoe pijn precies werkt. Daarom startte in het voorjaar van 2017 het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Op www...

23-11-2017 19:20

De zinkende stad

De Kennis van Nu - De zinkende stad

Dat de zeespiegel stijgt is algemeen bekend. Maar in het westelijk deel van Nederland vindt er een tegenovergestelde beweging plaats. Stad en dorp zakken langzaam in veen en klei weg. Voor wie in een huis op betonnen palen woont is er niet ...

16-11-2017 19:20

Het tweetalige brein

De Kennis van Nu - Het tweetalige brein

Elisabeth gaat met psychologe Evy Woumans in gesprek over de voordelen van tweetaligheid voor het leervermogen en geheugen. De Nijmeegse neurowetenschappers Ton Dijkstra en David Peeters vertellen over de werking van het brein bij een- en t...

09-11-2017 19:20

Paniek in de menigte

De Kennis van Nu - Paniek in de menigte

We hopen het allemaal nooit mee te maken. Je staat bij een concert of station en plotseling moet je vluchten omdat er een aanslag wordt gepleegd. Veel aanslagen worden met opzet in een drukke publieke ruimte gepleegd om zoveel mogelijk slac...

03-11-2017 16:05

De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De Kennis van Nu - De mysterieuze verdwijning van de neanderthaler

De neanderthaler wordt vaak gezien als ons domme neefje, terwijl de Homo neanderthalensis eerder een soort oer-Europeaan is. Neanderthalers leefden al zo'n 250.000 jaar geleden op ons continent en waren al aangepast aan de koude omstandighe...

26-10-2017 19:20

Identieke tweeling is niet identiek

De Kennis van Nu - Identieke tweeling is niet identiek

Eeneiige tweelingen hebben hetzelfde DNA. Toch bepaalt DNA niet helemaal hoe je als persoon bent. Er zitten 'schakelaars'op die bepalen of genen aan of uit staan. Samen met een identieke tweeling gaan Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwege...

19-10-2017 19:20

Zelfreparerend hart

De Kennis van Nu - Zelfreparerend hart

Elk jaar krijgen ruim vierduizend Nederlanders een nieuwe hartklep, afkomstig van een rund of varken. Die kleppen groeien niet mee en slijten, dus de patiënt moet regelmatig onder het mes om de oude klep te vervangen door een nieuwe. Carlij...

13-10-2017 16:05

Illegale handel in dieren

De Kennis van Nu - Illegale handel in dieren

Elisabeth en Diederik Jekel volgen het pad van een zeer zeldzame pijlgifkikker die in 2013 ontdekt werd in Brazilië. Bioloog Marinus Hoogmoed schreef er een artikel over, waarna een handelaar de kikkertjes naar Europa smokkelde en tegen hog...

05-10-2017 19:20

Verstoord gehoor

De Kennis van Nu - Verstoord gehoor

Als je gehoor minder wordt, blijkt het steeds lastiger om anderen nog goed te verstaan in een rumoerige omgeving. Slechthorenden vinden drukke feestjes daarom vaak zo vervelend dat ze liever wegblijven. Presentatoren Elisabeth van Nimwegen ...

28-09-2017 19:20

Extreem weer

De Kennis van Nu - Extreem weer

Hoe vangt de natuur de klappen op van extreem weer? Wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op de impact van dit soort gebeurtenissen staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar de eerste bevindingen zijn opvallend. Diersoorten blijken...

21-09-2017 19:20

Schoonste lucht

De Kennis van Nu - Schoonste lucht

Epidemioloog Saskia van der Zee onderzoekt de effecten van fijnstof op mensen. Elisabeth van Nimwegen spreekt haar in een van de meest vervuilde straten van Nederland. Regisseur/acteur Edwin de Vries worstelt al jaren met longklachten en st...

14-09-2017 19:20

Beste oppervlaktewater

De Kennis van Nu - Beste oppervlaktewater

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel verzamelen watermonsters en spreken met aquatisch ecologe Lisette de Senerpont Domiover over de grootste bedreiging voor het oppervlaktewater: fosfaten. Diederik bezoekt Laura Seelen, die de kwalitei...

07-09-2017 19:25

Grootste biodiversiteit

De Kennis van Nu - Grootste biodiversiteit

Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken in Nederland waar de biodiversiteit het grootst is. Elisabeth spreekt met bioloog Midas Dekkers, plantenecoloog Gerard Oostermeijer, hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse en met ecoloog ...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 10. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

De Kennis van Nu gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van De Kennis van Nu de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van De Kennis van Nu bij De Kennis van Nu liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van De Kennis van Nu. Heb je een uitzending van De Kennis van Nu gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

De Kennis van Nu gemist

Wekelijks tv-programma op Nederland 2 met o.a. André Kuipers en Diederik Jekel.

Uitzending gemist van De Kennis van Nu? Hier kun je alle uitzendingen van De Kennis van Nu kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 144
  • Laatste uitzending op 14-12-2017 om 19:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord