Programma gemist?

Vanaf de vanavond is het informatieve tv-programma naar Tegenlicht weer terug de op NPO op 2. Elke de zondag om 21:05 uur tijdens is er een nieuwe door aflevering te zien. De tijdens in aflevering van vanavond gaat op tv over de 'Next het Generation Democracy'. 2019 de wordt het jaar van door de in waarheid voor de Europese democratie. op tv In heel Europa wint het het populisme uit aan kracht. de Sterke leiders spelen in op op naar onderbuikgevoelens en profiteren van in de groeiende polarisatie. Er worden uit voorstellen uit gedaan voor naar migratiequota en internationale mensenrechten door worden aangepast. De naar nationale staat door en de nationale cultuur moeten op weer dominant uit worden. Journalist de en schrijver Casper met Thomas vraagt zich af van hoe millennials het het belang van de democratie op tv weer kunnen inzien tijdens en naar deze mogelijk zelfs in afdwingen.

De Britse denker het een en schrijver Paul Kingsnorth was één de van de kopstukken door van tijdens de milieubeweging en uit bereikte met door zijn vlammende betogen een met groot internationaal uit publiek. Tot hij uit tot inkeer kwam en van op zijn geloof, dat de op mensheid een de wereld kon redden, viel. door Kingsnorth vindt dat in naar de groene beweging van nu de op tv van nog overgebleven wilde natuur in een van van overwinningsroes inruilt voor een windmolenpark een of zonnepanelenfarm. van De strijd is verloren. Hij op naar trok zich met door zijn gezin terug op van het Ierse op platteland om zelfvoorzienend het te leven. Een met portret van een eindtijddenker die van desondanks de hoop niet in opgeeft en het blijft met geloven in de kracht van de uit op natuur.

Ieder jaar worden op tv meer dan 100 naar in miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde op op tv daarvan wordt niet verkocht, met nooit gedragen het en versnipperd of verbrand. In met de wereldwijde wedloop naar uit de door snelste productie met voor de laagste prijzen heeft het de mode- en een kledingindustrie zich ontwikkeld van tot een van duizelingwekkend systeem van Fast naar Fashion. Dat op systeem is niet alleen gebaseerd naar op uitbuiting, maar op tv ook uit verantwoordelijk voor naar 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. met Hoe kunnen uit we in de mode veranderen met tijdens behoud van het naar plezier? Tegenlicht toont vijf future fashion-pioniers een die hun industrie tijdens van toekomstbestendig maken door te naar experimenteren met nieuwe met stoffen, hergebruik uit en hi-tech design. naar Hun 'mode van in de toekomst' gaat veel verder het dan met duurzaamheid alleen. Zij dwingen het ons ook om anders te op tv kijken naar schoonheid uit en naar in de rol door die kleding in ons naar leven speelt. het Zo presenteert het de Britse duo een Vin + Omi tijdens de Fashion naar Week in Londen naar een een haute couture met collectie gemaakt met stoffen op basis de tijdens van planten en met plastic flessen. Het tijdens Amsterdamse label Hacked By experimenteert op met hergebruik op tv van kledingoverschotten, in samenwerking met het op tv de grote modeketens die deze tijdens overschotten produceren. En op tv de Vlaamse ontwerper Jasna op tv Rokegem presenteert van de mogelijkheid van kleding, in die met iedere ochtend opnieuw uit gemaakt wordt door een 3D-printer. op tv Of dragen we naar straks allemaal dat tijdens ene ultieme op kledingstuk, dat van met onze stemmingen mee van verandert, van ons tegen bacteriën de beschermt, zichzelf repareert en nooit meer naar naar gewassen hoeft te worden? Gedreven door de naar markt spuwt de in fast de fashion draaimolen naar bijna wekelijks nieuwe collecties uit. door De productietijd tussen de uit catwalks in naar Parijs, Londen op tv en Milaan en tijdens de kledingrekken van een de grote met ketens als H&M op tv en Zara is almaar korter. de Mode is voor op tv iedereen tijdens betaalbaar en bereikbaar geworden, maar we naar kopen op veel te veel een en de kledingindustrie vervuilt in de planeet. een De overschotten van door geretourneerde en niet-verkochte in kledingstukken hopen in zich op. Zelfs in Afrikaanse landen willen de afgedankte op nieuwe kleding niet meer uit hebben, van omdat het de een interne productie verstoort. Elke seconde naar wordt op tv wel ergens een op tv vrachtwagen vol nieuwe textiel door verbrand. Uit tijdens die molen stappen een blijkt lastig, zowel voor door consumenten als voor ontwerpers op tv en de producenten. Toch kan het het anders.

Estland uit heeft een biobank opgericht waar de binnenkort het DNA de van door bijna 150.000 inwoners ligt een opgeslagen. Het de meest gedigitaliseerde land wil door op die op tv manier een de preventieve en gepersonaliseerde gezondheidszorg opzetten het op met basis van DNA. Het is duidelijk: tijdens DNA-analyse heeft de de toekomst. Maar hoe tijdens beschermen wij onze tijdens data? Waar een in Nederland volop de gediscussieerd wordt over een tijdens elektronisch patiëntendossier van hebben de Esten al door hun gezondheidsgegevens altijd bij naar tijdens de hand op hun door E-card. Niemand kan erbij zonder tijdens nadrukkelijke tijdens persoonlijke toestemming en achteraf een is altijd terug te het vinden wie er uit precies in het uit de systeem geweest is met en welke informatie er bekeken in is. Aan door dat E-health syteem willen op ze tijdens nu ook data met uit DNA-analyse toevoegen. Daartoe met heeft de Estse overheid enige een tijd van geleden al op tv een genoomwet geïntroduceerd die de burgers naar eigenaar maakt van op die data. Toen het uit de overheid dit jaar hun burgers in door dan ook aanbood om van van 100.000 mensen gratis een op tv DNA test te een laten op uitvoeren, sloegen tijdens de computers op tilt vanwege het door grote aantal aanmeldingen. De tijdens bedoeling is van dat artsen uit in Estland van op basis van het DNA op preventieve tijdens gepersonaliseerde adviezen kunnen in geven over bijvoorbeeld de kans met op suikerziekte het of hartaandoeningen, van de gevoeligheid voor bepaalde het medicijnen of het mentale problemen, om maar een paar het dingen te noemen. met Voorkomen in is beter dan met genezen, is het van motto. In Nederland werken sommige met ziekenhuizen ook al met tijdens genetische het data en bieden startups van DNA het testen aan op basis op tv waarvan lifestyle adviezen geven in worden. Maar een wet door en met één veilig E-health op systeem heeft Nederland door nog niet. Toch wordt DNA-analyse op tv wereldwijd gezien naar als de toekomst een van de gepersonaliseerde geneeskunde. Over op door niet al te van lange tijd kost een zo’n analyse nog maar op tv een paar tientjes. een Wordt het uit niet tijd dat Nederland ook tijdens een wet door op de uit genetische data in het leven door roept?

Historicus Rutger op Bregman zette de vier jaar geleden het op tv basisinkomen op een de politieke agenda. op Zeker negen op tv Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman het werd met een veelgevraagd spreker over in de hele tijdens wereld. Hoe staan we uit er nu voor? uit En de hoe zorgen we ervoor dat naar het basisinkomen toekomstbestendig kan het worden? Dankzij enkele naar afleveringen door van VPRO Tegenlicht en het boek de van in Rutger Bregman 'Gratis geld voor met iedereen' van komt vergeten onderzoek naar het naar basisinkomen aan op het de licht. Hieruit blijkt dat dit door eeuwenoude idee op tv een probaat middel is het voor armoedebestrijding en het tijdens aanjagen van het nieuwe economische activiteit. Bregmans uit het boek werd een internationale naar hit. Over de hele op wereld wordt het tijdens basisinkomen inmiddels gezien naar als het mogelijk antwoord op in de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tijdens tussen uit arm en rijk met en de in robot-revolutie. Maar na de op stormachtige comeback van het basisinkomen de is de uit grote vraag: hoe door nu verder? Ondanks alle evidente tijdens voordelen staan overheden naar niet te naar trappelen om van het in te voeren. van Rutger tijdens Bregman vindt het de hoogste tijd uit om nu met eindelijk werk te een gaan maken door van het een basisinkomen. Hij vindt naar dat het vaak onterecht gezien op tv wordt als een een socialistische op tv proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen op tv op tv omsmeden in de taal tijdens van deze tijd: burgerdividend of een durfkapitaal voor het de gewone man. op Zodat het basisinkomen door op tv tegenstanders en sceptici van door niet langer kan tijdens worden gezien als de aalmoes van de overheid, met maar als het burgerrecht.

De naar term Deep met Fake staat voor audio en een videobeelden die op tv door middel van kunstmatige uit intelligentie zijn uit gecreëerd. Met deze technologie met is het op tv mogelijk echte op mensen dingen laten zeggen de en doen die ze nooit op in gezegd of gedaan hebben. naar We gaan van Fake News door de naar Deep Fake naar News. Een onderzoek het aan de frontlinie door waar uitgevochten wordt van wie onze werkelijkheid gaat beheersen. Vroeger naar was het naar maken van van Deep Fake voorbehouden door aan de tovenaars in de met special in effect studio's van Hollywood. Maar door de Deep het Fake technologie ontwikkelt het zich zo rap uit dat deze in toegankelijker wordt voor de op massa. Met alle gevolgen op tv van dien. door Wetenschappers proberen met algoritmes Deep met Fake met video’s te ontmaskeren en onschadelijk op tv te maken. met Maar de tijdens zelflerende algoritmen uit zorgen ervoor dat deze Deep door Fakes steeds realistischer het worden en moeilijker op tv te detecteren zijn. op Niet op tv voor niets heeft het Amerikaanse van ministerie van uit defensie de door Deep Fake technologie aangemerkt de als een bedreiging voor de tijdens nationale veiligheid. In het een een tijd waarin we nauwelijks het van hoofd uit kunnen bieden aan 'primitieve' op tv vormen van nepnieuws op tv jagen de Deep Fakes menigeen op tv op tv de stuipen op in het lijf. Want een gedeelde werkelijkheid een is tijdens onontbeerlijk voor een functionerende naar democratie. Maar wat zijn een tijdens de gevolgen van deze nieuwe op technologie in van een wereld waarin vertrouwen in door de uit media en democratische door instituties meer en meer aan een erosie onderhevig naar is?

De op tv farmaceutische industrie heeft de prijsbepaling de in van nieuwe medicijnen stevig in tijdens handen. De productiekosten zijn uit geheim en alle een pogingen uit van academische ziekenhuizen en een apothekers de om medicijnen goedkoper te maken uit worden met de succes tegengehouden. De meeste uit medicijnen de worden ontwikkeld aan universiteiten in of in laboratoria van de kleine startups. De in patenten van op tv succesvolle uitvindingen worden nu door naar de industrie gekocht tijdens en doorontwikkeld en op tv vervolgens explodeert de met op prijs. Maar het kan op ook anders. tijdens VPRO Tegenlicht volgt een vijf professionals die dit niet een meer accepteren en vanuit op tv tijdens hun persoonlijke betrokkenheid in actie komen het en een met nieuwe modellen experimenteren. de Deze gedreven naar pioniers willen medicijnen uit voor iedereen beschikbaar en betaalbaar tijdens maken en laten naar zien dat door dit de kan.

Silicon het Valley zet wereldwijd de arbeidsmarkt in op op zijn kop. Met naar agressieve strategieën knagen online platformen op tv als het Uber en Deliveroo aan ons naar poldermodel en met onze verzorgingsstaat. De nieuwe tijdens werknemer uit is geen op tv kantoorslaaf meer, maar klikt gewoon op even voor een klus. een Alles wordt geregeld uit het via een app. Goedkoop en de makkelijk voor aanbieder door en consument. Lekker op vrij en flexibel voor een de werknemer. Zonder een sollicitatiegesprek, pensioen, verzekeringen op tv of op baas, ligt al het risico uit bij de klussers. de Hoe gaat uit Nederland om met naar de uitdagingen van met de op platformeconomie? Laten we met de klussers spartelen of bieden op we uit ze vaste poldergrond?

Twee derde tijdens van de jongeren in de Rotterdam heeft een met tijdens migratieachtergrond. Voor velen uit is integratie een gepasseerd station. op tv Ze streven naar gelijkheid een en de eisen hun plek op tijdens in de stad én een instituties. de Maar zoals elke naar grote stad naar krijgt ook Rotterdam met in toenemende mate te de maken met gentrificatie. Hoe in gaan met de zogenoemde biculturele jongeren om het met de verdringing op op uit de huizenmarkt en de komst van door hippe horecagelegenheden? Uitsluiting het dreigt. naar Opnieuw.

De op snelle ontwikkeling van op kunstmatige intelligentie roept angst de op. Zelfrijdende auto's die tijdens hun eigen passagiers de doden of door slimme speakers die op het van huishouden overnemen. Hoe houden naar we controle over door alsmaar slimmer wordende machines? door Hoe zorgen we naar ervoor in dat deze machines een gaan leren begrijpen wie wij zijn, van wat onze de menselijke het normen en waarden zijn? de En hoe zou naar de wereld in met kunstmatige intelligentie eruit moeten zien? naar Terwijl de industrie het eindelijk geld kan de slaan uit op hun verzamelingen een 'big data', proberen van wetenschappers, maatschappelijke organisaties en op de met Europese Unie haastig met ethische richtlijnen naar van te komen. Is kunstmatige intelligentie uit de ultieme de test voor een de mensheid?

Boyan tijdens Slat zette de grootste plastic door met schoonmaakactie in de van geschiedenis op touw. de En dat alles na een tijdens profielwerkstuk over de het plasticsoep in uit zee ruim vijf van jaar geleden. Inmiddels heeft hij op tv tachtig van mensen in dienst in en startte uit op 8 september de uitrol van een zijn eerste de Ocean Cleanup systeem door in de op tv Stille Oceaan. VPRO Tegenlicht volgt in Boyan Slat van op de voet van in deze voor hem van met spannende tijden. Iedereen kent inmiddels door de beelden van een grote hoeveelheden plastic op in de met oceaan. Of zeedieren die verstrikt zijn op geraakt in van het afval uit van de met mens. En iedereen is het erover van eens in dat er iets moet naar gebeuren. Maar een wat er precies moet gebeuren door en met op welke wijze uit het plasticprobleem moet worden opgelost uit is minder duidelijk. door Voor de uitvinder en in pionier Boyan Slat ligt de oplossing op tv echter binnen op tv handbereik. het Op zaterdag 8 september het jongstleden zagen Boyan door en zijn mensen hun de geesteskind 'System 001' in onder de op tv Golden Gate Bridge dóór van de Stille door Oceaan op gesleept worden. op Naar een verwachting zal de reuze-plasticvanger uit medio oktober zijn een eindbestemming bereiken: de Great Pacific een Garbage Patch, van ergens in het midden op tv door tussen San Francisco en Hawaii, zo'n op 1000 de km uit de Amerikaanse Westkust. in Met deze, in vijf naar miljoen dollar kostende, drijvende installatie van in 600 meter lang op tv in begint de grootste door schoonmaakactie aller tijden. Een mijlpaal waar op naar de 24-jarige ondernemer vijf jaar lang, met dag en nacht, een naartoe op tv heeft gewerkt. Inmiddels werken bij van zijn stichting The Ocean uit Cleanup tachtig mensen een met de slechts één missie: een plasticvrije van oceaan naar in het jaar door 2050. Om dat doel te in bereiken van zullen meer dan honderd installaties het op naar het midden uit van de vijf verschillende kolkstromingen gesleept tijdens worden. Die met plekken in de met oceanen waar plastic in afval van zich door de zeestromen met verzamelt. Tegelijkertijd uit zal er bij de oorsprong een de tijdens oplossing bedacht moeten tijdens worden om plastic afval überhaupt niet naar in zee de te laten uit komen. Want met van een wereldwijde plastic op tv consumptie van ruim de 320 miljoen door ton per jaar op zal immers ook het aan de bron iets moeten een veranderen. Achter de schermen door bij het Boyan tijdens zijn uit voorbereidingen voor de langverwachte tijdens lancering van zijn op tv System 001. door Wat drijft Boyan? Hoe groot naar is de het kans dat zijn missie naar slaagt? En de ligt uit de bal volgens Boyan bij van de burger, de met overheid of door de technologie?

Big Pharma heeft een de prijsbepaling van het nieuwe medicijnen stevig van in handen. De de productiekosten zijn geheim uit en op tv alle pogingen van academische ziekenhuizen een en op tv apothekers om medicijnen in goedkoper te in maken worden met succes door tegengehouden door de industrie. VPRO uit Tegenlicht volgt op tv vijf professionals die in dit uit niet meer accepteren en de vanuit hun persoonlijke met betrokkenheid in actie komen uit en met nieuwe modellen tijdens tijdens experimenteren. Deze gedreven de pioniers willen medicijnen door voor iedereen beschikbaar en op tv betaalbaar maken de en laten zien dat dit een kan. Medicijnen worden door steeds duurder. Met als in gevolg dat met ook in rijke landen de op medische zorg onbetaalbaar van dreigt te worden. uit De farmaceutische industrie naar bepaalt nu van eenzijdig de in prijs van nieuwe medicijnen waarvoor in patent is tijdens verleend. De op tv productiekosten van nieuwe medicijnen zijn op tv op geheim, maar de winstmarges zijn wel met openbaar een en breken keer van op keer nieuwe records. De op tv industrie van verzet zich tot uit nu toe van met succes tegen met alle pogingen om van medicijnen goedkoper te maken. uit Hierdoor lijkt het patentrecht steeds tijdens vaker met de het recht een op gezondheid te door botsen. Wie tijdens kan deze impasse doorbreken? Voor het van bereiden en beschikbaar maken tijdens van tijdens kwalitatief goede medicijnen het is de industrie niet door altijd nodig. De van meeste medicijnen worden ontwikkeld met naar aan universiteiten of in laboratoria van met kleine start-ups. met De patenten op van succesvolle uitvindingen worden tijdens nu door door de industrie gekocht en door doorontwikkeld in en vervolgens explodeert tijdens de prijs. Dat op tv kan ook anders. Een kleine groep naar professionals het neemt vanuit hun persoonlijke de betrokkenheid het naar heft in eigen hand en een van laat zien hoe op het beter kan. de Zij ontwikkelen nieuwe visies tijdens op het patentrecht met en praktische oplossingen van om medicijnen met ook in de toekomst uit voor iedereen op beschikbaar en betaalbaar te in houden.

Amazon een is de van grootste winkel van de van wereld. CEO door Jeff Bezos is de rijkste man tijdens op aarde. Cloud de computing, medische distributie, in uit de verkoop van levensmiddelen uit en video streaming; een de ambities van Amazon lijken tijdens grenzeloos. Wat is tijdens op tv het businessmodel van de online het shopgigant? Innovatie en gezond tijdens van ondernemerschap of uitbuiting en het uitschakelen van van naar concurrentie? Amazon is door een van de machtigste het techbedrijven en bepaalt het deels hoe onze toekomst eruit het zal zien. Amazon een met vond haar oorsprong van in New York van begin jaren negentig en tijdens groeide vanuit Seattle uit van tot op het eerste grote online de warenhuis. Jeff de Bezos heeft met het bieden uit van van de beste service de macht van van de verkoper in naar in de klant verplaatst. Door het consumentisme tijdens met online te perfectioneren, luidde hij een op tv nieuw naar tijdperk in van van oneindige vrije keuze voor op de naar consument. Het zou door iedere dag kerstmis zijn. Amazon het werd de uit ultieme 'tussenpersoon' en naar durfinvesteerders zagen hun uit kans schoon. Onze zucht naar een gemak hebben we ingeruild van voor naar onze data met op tv verregaande consequenties tot gevolg. door Nu, tijdens twintig jaar later, verbreedt Amazon haar door horizon en perfectioneert de het de manier met waarop op zij een door belastinggeld betaalde met het sociale infrastructuur kan exploiteren. Daarmee zijn in arbeidscontracten en tijdens publieke diensten als de op tv gezondheidszorg doelwit uit geworden. Amazons ambities geven inzicht met in nieuwe arbeidsverhoudingen, naar het laat zien hoe wij ons op als van consument tot technologie verhouden en welke met culturele transformatie van dit met zich meebrengt. het Want door terwijl Amazon alles tijdens in recordtijd aan de tijdens deur levert kan het tijdens van mandaat dat wij door met iedere nieuwe klik een aan Bezos geven met tot een nieuwe van wereldorde leiden.

Hoe ziet door de verduurzaamde wereld er door straks uit? door Hoe gaan we bouwen, naar het wat is de invloed op naar onze mobiliteit en tijdens zal energie een misschien ooit gratis worden? een Net zoals het internet het onvoorziene de invloed bleek te op tv hebben op allerlei sectoren, van op op de muziekindustrie tot de taxibranche, zal door ook tijdens de transitie naar duurzame energie het de energiesector uit ontstijgen. een En met een in veel bredere impact dan nu wordt met verondersteld. Maar over door hoe uit die wereld eruit met komt te zien, en hoe met mensen daarin gaan van wonen, werken en in bewegen, is verrassend de weinig bekend. Want tijdens hoe met zal de wereld tijdens eruit zien wanneer elektriciteit op op piekmomenten bijna gratis het is? Welke invloed naar heeft in de transitie naar naar duurzame energie met op de machtsverhoudingen in de naar wereld? Een reis op tv langs plekken naar waar de op duurzame toekomst al (bijna) met zichtbaar is.

In 2008 de werd de wereld een verrast door het de val van zakenbank door Lehman Brothers. VPRO Tegenlicht naar een deed regelmatig verslag van de financiële door uit crisis die daar met als een kettingreactie op volgde. de Een journalist, de een voormalig bankier en een met econoom bleken de met kredietcrisis van op tv 2008 te met hebben voorspeld uit en waarschuwen nu, een in 2018, voor een volgende uit crash. het We zoeken hen weer door op om te in achterhalen wat zij wel, van maar veel een anderen niet zagen. Kunnen we tijdens door goed te in kijken uit voorzien waarom we nu op tv aan de op vooravond van uit een nieuwe crisis het staan?

januari 2019
20-01-2019 21:05

Terug: VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht - Terug: VPRO Tegenlicht

Vanaf vanavond is het informatieve tv-programma Tegenlicht weer terug op NPO 2. Elke zondag om 21:05 uur is er een nieuwe aflevering te zien. De aflevering van vanavond gaat over de 'Next Generation Democracy'. 2019 wordt het jaar van de...

16-12-2018 21:05

De aarde draait door

VPRO Tegenlicht - De aarde draait door

De Britse denker en schrijver Paul Kingsnorth was één van de kopstukken van de milieubeweging en bereikte met zijn vlammende betogen een groot internationaal publiek. Tot hij tot inkeer kwam en van zijn geloof, dat de mensheid de wereld kon...

09-12-2018 21:05

Tegenlicht: Mode van de toekomst

VPRO Tegenlicht - Tegenlicht: Mode van de toekomst

Ieder jaar worden meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt niet verkocht, nooit gedragen en versnipperd of verbrand. In de wereldwijde wedloop naar de snelste productie voor de laagste prijzen heeft d...

02-12-2018 21:05

Tegenlicht: Verovering van ons DNA

VPRO Tegenlicht - Tegenlicht: Verovering van ons DNA

Estland heeft een biobank opgericht waar binnenkort het DNA van bijna 150.000 inwoners ligt opgeslagen. Het meest gedigitaliseerde land wil op die manier een preventieve en gepersonaliseerde gezondheidszorg opzetten op basis van DNA. Het is...

25-11-2018 21:05

Tegenlicht: Het basisinkomen

VPRO Tegenlicht - Tegenlicht: Het basisinkomen

Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe...

18-11-2018 21:10

Tegenlicht: Nieuwsmanipulatie

VPRO Tegenlicht - Tegenlicht: Nieuwsmanipulatie

De term Deep Fake staat voor audio en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Met deze technologie is het mogelijk echte mensen dingen laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. We gaan van...

15-11-2018 09:25

Peperdure pillen

VPRO Tegenlicht - Peperdure pillen

De farmaceutische industrie heeft de prijsbepaling van nieuwe medicijnen stevig in handen. De productiekosten zijn geheim en alle pogingen van academische ziekenhuizen en apothekers om medicijnen goedkoper te maken worden met succes tegenge...

04-11-2018 21:10

Klik- en kluseconomie

VPRO Tegenlicht - Klik- en kluseconomie

Silicon Valley zet wereldwijd de arbeidsmarkt op zijn kop. Met agressieve strategieën knagen online platformen als Uber en Deliveroo aan ons poldermodel en onze verzorgingsstaat. De nieuwe werknemer is geen kantoorslaaf meer, maar klikt gew...

28-10-2018 22:10

Mijn stad is mijn hart

VPRO Tegenlicht - Mijn stad is mijn hart

Twee derde van de jongeren in Rotterdam heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Maar zoals elke grote stad krijgt ook Rotterd...

21-10-2018 21:10

Mens in de machine

VPRO Tegenlicht - Mens in de machine

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie roept angst op. Zelfrijdende auto's die hun eigen passagiers doden of slimme speakers die het huishouden overnemen. Hoe houden we controle over alsmaar slimmer wordende machines? Hoe zorg...

14-10-2018 21:05

Tegenlicht: Boyan Slat op plasticjacht

VPRO Tegenlicht - Tegenlicht: Boyan Slat op plasticjacht

Boyan Slat zette de grootste plastic schoonmaakactie in de geschiedenis op touw. En dat alles na een profielwerkstuk over de plasticsoep in zee ruim vijf jaar geleden. Inmiddels heeft hij tachtig mensen in dienst en startte op 8 september d...

07-10-2018 21:05

Tegenlicht: Peperdure pillen

VPRO Tegenlicht - Tegenlicht: Peperdure pillen

Big Pharma heeft de prijsbepaling van nieuwe medicijnen stevig in handen. De productiekosten zijn geheim en alle pogingen van academische ziekenhuizen en apothekers om medicijnen goedkoper te maken worden met succes tegengehouden door de in...

30-09-2018 21:05

Tegenlicht: Amazons businessmodel

VPRO Tegenlicht - Tegenlicht: Amazons businessmodel

Amazon is de grootste winkel van de wereld. CEO Jeff Bezos is de rijkste man op aarde. Cloud computing, medische distributie, de verkoop van levensmiddelen en video streaming; de ambities van Amazon lijken grenzeloos. Wat is het businessmod...

23-09-2018 21:05

Voorbij de groene horizon

VPRO Tegenlicht - Voorbij de groene horizon

Hoe ziet de verduurzaamde wereld er straks uit? Hoe gaan we bouwen, wat is de invloed op onze mobiliteit en zal energie misschien ooit gratis worden? Net zoals het internet onvoorziene invloed bleek te hebben op allerlei sectoren, van de mu...

20-09-2018 09:25

Stilte voor de cra$h

VPRO Tegenlicht - Stilte voor de cra$h

In 2008 werd de wereld verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. VPRO Tegenlicht deed regelmatig verslag van de financiële crisis die daar als een kettingreactie op volgde. Een journalist, een voormalig bankier en een econoom bleke...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 12. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

VPRO Tegenlicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van VPRO Tegenlicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van VPRO Tegenlicht bij VPRO Tegenlicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van VPRO Tegenlicht. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

VPRO Tegenlicht gemist

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Hier kun je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 174
  • Laatste uitzending op 20-01-2019 om 21:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord