Programma gemist?

Tegenwoordig op droomt bijna ieder kind ervan naar op om rijk en beroemd het te worden op YouTube. Het uit tijdens videoplatform is in het sneltreinvaart uitgegroeid tot één tijdens van de van machtigste onlineplatforms ter wereld. een Welk uitgekiend verdienmodel schuilt er naar achter het dit succesverhaal en van hoe zal dit ons toekomstige naar medialandschap van bepalen? Een blik in de het in wondere wereld van de YouTubers, naar de marketeers uit en de managers en op in de psychologische de consequenties van een onlineverdienmodel met met 'You' met als de unique sellingpoint. YouTube heeft op tv in haar twaalfjarig bestaan op tv het in traditionele medialandschap op zijn kop gezet uit en roem en van rijkdom voor velen door binnen in handbereik gebracht. tijdens Dagelijks beginnen hordes jongeren uit een eigen kanaal tijdens in de hoop zoveel mogelijk met door 'views' te scoren met en geld te door verdienen. Tegenlicht bezoekt met Kwebbelkop, de met meest in succesvolle Nederlandse YouTuber, in VidCon in tijdens Los Angeles, de belangrijkste bijeenkomst voor op fans, 'online-influencers' in en de een platformindustrie.

Hoe kunnen met overheden het vliegtuig van negeren als de van grootste vervuiler van tijdens de het toekomst en toch ambitieuze milieudoelen tijdens stellen? En wat uit is het alternatief? In in het Parijse door Klimaatakkoord is de huidige naar naar en toekomstige uitstoot uit van het internationaal luchtverkeer met niet eens opgenomen. Ondertussen gaan in overheden de door met het met subsidiëren van luchtvaartmaatschappijen door met al een halve het eeuw de tickets vrij te van houden van btw en op tv geen accijns te heffen op uit kerosine. van Hoogste tijd om op zoek in te gaan naar met op tv de groene vliegtuigpioniers. de Zij werken nu nog in door de luwte aan een in technologische revolutie van door hybride en het elektrisch aangedreven naar vliegtuigen. Hun toekomstdroom is op dat we ons nog op meer en gemakkelijker naar van door de lucht kunnen van verplaatsen, maar dan door schoon, stil en van duurzaam.

Niemand weet hoe op in onze wereld er van over 25 jaar uitziet. Misschien wordt een ons werk overgenomen op tv door autonome robots het en worden wij de daarmee de tijdens slaven van op de door naar onszelf gecreëerde technologie. Mogelijk loopt van het niet met zo'n vaart, worden in we onsterfelijk en kunnen we uit uit onszelf daarmee tot door goden verklaren in ons zelfgecreëerde hoog een intelligent van systeem. De grote op vragen over de toekomst een van met de mens en zijn verhouding door tot een technologie legt VPRO Tegenlicht voor aan tijdens door drie belangrijke denkers anno op tv 2017: Kevin Kelly, de Yuval Noah Harari met en Koert van Mensvoort. Gesprekken door op hoog naar niveau over de betekenis in van het op tv leven in van een door technologie vormgegeven nabije een op tv toekomst.

Het van Nederlandse zorgstelsel naar staat onder druk. De door kosten voor de zorg een blijven maar stijgen. Jos van de Blok, oprichter het van 'Buurtzorg', in wil daar het voor eens en voor altijd op uit verandering in brengen. uit De Blok heeft een speciale gave. op tv een Hij doorziet systemen, ziet waar het een op mis gaat en hoe op dat op de te lossen. De een Blok ontdekte zijn talent toen hij tijdens zelf in de uit zorg werkte en uit ervoer dat de naar sector zowel organisatorisch in als financieel uit vastgelopen in was. Uit frustratie en met een de een overtuiging dat hij wist hoe door het beter kon, naar richtte hij 'Buurtzorg' op, op tv een thuiszorgorganisatie de zonder managers. Het werd in uit een eclatant succes met tijdens navolging in meer de dan veertig landen: van met Canada tot Zuid-Korea. En in De Blok het werd in de onverwachte winnaar van internationale naar ondernemersprijzen. Nu wordt van hij gevraagd de organisatiesystemen door van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, uit de politie op en de rechterlijke macht op tv door naar te lichten. op tv Daarnaast is hij naar begonnen om volgens de Buurtzorg-principes een naar ziektekostenverzekering, genaamd naar 'Zorgeloos', op te op richten. Een intiem tijdens portret van de op tv grote veranderaar van in vastgelopen en alleen op het rendement uit ingerichte organisaties. Hoe door zou het nieuwe, tijdens zorgeloos Nederland in van Jos de naar Blok eruit zien?

Na de golf tijdens van verkiezingen in in Europa lijkt naar de euro anno 2017 op met gered. Maar is dat wel in zo? Waar de Italianen van al voorzichtig nadenken de uit over een leven na de tijdens euro, uit lijkt het onderwerp in tijdens Noord-Europa haast onbespreekbaar. Desondanks in schetst het financieel journalist Maarten van Schinkel de eerste contouren van een op Nederland na op tv de euro. in Schinkel reist van het een economisch door gehavende zuiden, waar het verzet van tegen de euro met uit de dag groeit, met naar het noorden door van Europa. De door tocht begint in in Napels, naar waar de overblijfselen van uit muntunies uit het van verleden meer gekoesterd worden in dan onze het huidige euro en met leidt naar de motor de van door de Eurozone: Duitsland. de In gesprekken met economen, in ondernemers, politici en bankiers uit vormt zich op een nieuw beeld van op de door toekomst van de Europese uit economie. Wordt die met met of met zonder euro?

Koeweit is de de enige Arabische van Golfstaat met een in gekozen parlement, een op grondwet en in een visie op de op toekomst zonder olie. uit Koeweit lijkt een op tv moderne democratie te worden, naar het maar achter de façade op schuilt nog steeds een door oerconservatieve maatschappij. uit Een kleine in liberale elite probeert, met binnen dit spanningsveld, de grenzen in op op te rekken van wat kan en in wat niet van is op toegestaan. Koeweit wist zich te op ontwikkelen tot een land op tv met de een zeer de hoog welvaartsniveau. Wat van doet deze superovervloed met een van bevolking die ook uit nog eens voornamelijk uit van op jonge mensen bestaat? Hoe met geven zij betekenis aan door hun leven, een en hoe voorkom je dat het zij hun heil het gaan op zoeken in de fundamentalistische op islam? Fareah al Saqqaf, van publicist en maatschappelijk in in betrokken ondernemer, wil uit de jongeren laten zien hoe zij door tijdens levensdoelen kunnen stellen om van zo zelf het heft met in eigen handen naar te naar nemen in het uit post-olietijdperk. Over toekomstperspectieven in en dilemma's in tijdens een oerconservatief land.

De het publieke belangstelling voor kweekvlees op is in Nederland tijdens groot, maar uit om het ook op in Nederland op de op markt te brengen blijkt naar vooralsnog met zeer ingewikkeld. in Vlees uit opgekweekte stamcellen is op tv duurzaam; voor door de productie is minder van grond, water en energie uit een nodig, er hoeven geen dieren een voor te van worden geslacht en volgens een de makers is het een volkomen veilig voor met de naar mens. Maar er van zijn ook tegenstanders van kweekvlees, van zoals het op Ministerie van met Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat tijdens kweekvlees met beschouwt als een zogenoemd 'novelfood'. naar uit Kortom: kweekvlees is door werkelijkheid. Het is er door en we in kunnen het maken. De vraag is: met Willen we uit het ook of van missen we de van boot?

Er op tv lijkt geen einde door te komen aan de tijdens groei van het massatoerisme; de een steeds meer mensen willen op in vakantie en met kunnen dat ook steeds tijdens goedkoper. Maar nu met de koraalriffen door verdwijnen en lokale op bewoners moeten verhuizen, lijkt een uit door grens bereikt. Hoe dit tij te tijdens de keren? Op vakantie uit gaan lijkt een grondrecht geworden van en de van toerist verwacht steeds uit meer dat een de bestemming wordt de aangepast aan zijn het behoeftes. Zelfs de in bedenker van de reisgids Lonely Planet tijdens van vraagt zich af wat hij heeft de aangericht. Zijn de op gloriedagen van het door op tv toerisme voorbij? Kan door je nog wel op tv met goed fatsoen elk jaar van op in vakantie? VPRO Tegenlicht op tv over het fenomeen uit 'overtourism' en de toekomst van het op tv op reizen.

Online van vindt een ware tijdens cultuuroorlog plaats. door Op internetplatforms als 4chan, Reddit en het YouTube zien een we een luidruchtige op groep, naar veelal jonge mannen, die het zich tegen het establishment keert. tijdens In hun uit ogen zijn dat tijdens de gevestigde media en het progressieve politici. met Met het een eigen jargon en mediakanalen in spreken de vertegenwoordigers met van het deze internetcultuur zich al op grappend, provocerend, treiterend met en trollend uit, om door zich zo het af te zetten op tv tegen de van gevestigde orde en daarmee de op vrijheid van meningsuiting veilig in te naar stellen. Wie zitten een er achter deze stroming? tijdens Waarom op tv is deze tegencultuur zo enorm naar populair op op internet? En wanneer is het naar echt niet een meer grappig? Reis een mee door het fictieve in land tijdens Kekistan, waar de inwoners het op tv opnemen de tegen Normistan. Het land waar van de zogenoemde 'Normies' van wonen, tijdens de mensen die een maar half door hebben door dat er op zoiets als een uit Kekistan bestaat. Een zoektocht de in het tijdens schemergebied tussen internettrollen tijdens en de het keiharde politieke werkelijkheid het van Alt-right.

Hoe word op je een op tv succesvol, duurzaam naar ondernemer en welke risico's loop met je als pionier? op tv In Zuid-Limburg hebben twee met slimme een broers een regelkast gebouwd de waarmee ze 'indoor', de met een handige op app, volautomatisch van snelgroeiende groenten kunnen kweken. Zonder op noemenswaardige uit transportkosten en met beperkte met CO2-uitstoot kan, waar ook naar ter wereld, de sla en met andere bladgroenten de geproduceerd worden. De broers demonstreren met hun uitvinding tijdens bij een een 'vertical farm', maar zijn de ze daar wel zo tijdens blij met deze uitvinding? op tijdens In Zeeland hebben de twee vriendinnen pal achter de Oosterscheldedam met de eerste van zeewierboerderij in tijdens Nederland aangelegd. Het met onderwaterboeren blijkt een door vak apart, maar zeewier is van booming, gezond op tv en groeit naar in zout water, naar en daaraan is geen gebrek een tijdens in de wereld. Een verhaal over door met het balanceren op het dunne het koord van uit kosten en baten. En met het in dealen met harde concurrentie. Want op tv wat met is er voor nodig om door als groene voedselpionier het succes te in hebben?

In naar heel Europa wordt het geluid met van radicaal-rechts sterker. uit Mensen voelen in zich met anno 2018 bedreigd door de een komst het van migranten en zoeken naar verbondenheid tijdens van en 'Heimat'. Inmiddels is er sprake in uit van een assertief opererende, naar ultrarechtse beweging. De drijvende krachten een op tv achter de nieuwe, radicaal-rechtse beweging uit zijn een merendeels jonge mannen met uit een universitaire opleiding. Zij vinden in het dat er tijdens hun studie uit maar één verhaal uit verteld wordt: tijdens dat van de tijdens protestgeneratie van 1968 en op tv de links-liberalen. uit Met uitgeverijen, vlogs, café-avonden, van jongerengroepen en een uitgekiend uit in sociale mediabeleid mengen zij zich in een het het openbare debat. door Hoe ziet het Europa waar zij op het voor het een zeggen hebben er de volgens deze radicaal-rechtse op een voorhoede uit?

Algoritmes een bepalen steeds vaker de uit grote beslissingen in ons het leven. met Want algoritmes zijn sneller op en op tv efficiënter dan mensen. Maar nemen in ze ook altijd betere in beslissingen? En tijdens hoe de ziet een samenleving eruit met waarin we gestuurd worden in door big een data en computercode? Bedrijven, op tv en in toenemende door mate ook overheden, zetten het tijdens algoritmes in om bureaucratische een processen te automatiseren. Deze algoritmes, op de sets van instructies en regels die van uit gevoed worden door de big data, bepalen naar ongemerkt meer en meer ons het leven. met Onder wiskundigen en programmeurs op begint het door besef te ontstaan dat de het algoritmes die onder al op tv deze geautomatiseerde op tv beslissingssystemen tijdens liggen niet neutraal een zijn en mogelijk fouten bevatten. door Want op de slimme code mag dan van weliswaar in sneller kunnen beslissen met dan mensen, de uitkomsten zijn niet met alleen soms tijdens gebrekkig, maar met soms ronduit gevaarlijk. Moeten we op ons in wel blind laten door leiden door de op beslissingen van het op tv algoritme?

De moderne mens op op tv is, hoewel hij uit leeft in een wereld de van connectiviteit, eenzamer dan ooit door en doodziek, volgens op tv de in Britse George met Monbiot, denker, ecoloog, schrijver in en columnist voor uit 'The Guardian'. in Hij ziet een in psychische ineenstorting in de een westerse wereld, die zich op tv manifesteert in toenemende op tv eenzaamheid, obesitas, van medicijngebruik, zelfmoord op tv bij jongeren en gedwongen het opnames. Wat is de uitweg door uit de uit puinhoop? Monbiot noemt de dat op 'the politics of belonging'. uit De mens moet de zichzelf, zijn naaste op tv en zijn van relatie tot de natuur naar hervinden en herwinnen. Een met goed op gesprek met Monbiot over de kracht van van compassie, met naar voorbeelden op tv die ons naar een weg uit de crisis tijdens kunnen wijzen. De burgemeester op tv van een de Italiaanse van bergdorpje die zich tijdens op onorthodoxe wijze op ontfermt over immigranten, een jonge het internetondernemer in een IJsland, die uit een digitaal platform door voor directe democratie in heeft ontwikkeld en een Zwitserse neurowetenschapper, door op tv die aantoont hoe we onze compassie in kunnen naar bevorderen.

Geen uit migranten, de pers aan banden de en een universiteit in die op tv tot staatsvijand is verklaard: dit in is met het Hongarije onder premier Viktor op tv Orbán. de In Boedapest staat een een universiteit, door opgericht en gefinancierd door in de miljardair George Soros, om naar de waarden van de een 'open door samenleving' door te propageren. Maar juist naar die West-Europese waarden als tijdens scheiding tijdens der machten, vrije media en vrijheid met naar van onderwijs staan uit in de aanloop naar de verkiezingen van op 8 april van 2018 onder druk. de een Een kwart eeuw na de een lancering is de Central in op European University, en George Soros in door het naar bijzonder, door de nationalistische het regering in van Orbán tot staatsvijand verklaard. naar Het gevecht van de met van nationalistische regering tegen een instituut dat van door een 'open samenleving' naar voorstaat is typerend de voor de bredere van ontwikkeling in Midden- en Oost-Europa. Want naar een ook in Oostenrijk, een Polen, Tsjechië, Slowakije en uit Bulgarije winnen een nationalistische partijen de naar verkiezingen. Wat is op tv er misgegaan? Heeft het Westen een het verlangen door naar een van eigen identiteit en het populisme in in Midden-Europa een onderschat?

Welke door rol kunnen burgercollectieven spelen naar bij het met oplossen van de problemen van in deze tijd? Deze in vraag dringt tijdens zich op nu de in overheid van zich terugtrekt en de private van sector die taken met op tv maar deels overneemt. Sinds 2005 een heeft het aantal burgercollectieven van in de Nederland een enorme een vlucht genomen. Ouderparticipatiecrèches, Wikipedia, broodfondsen van op en windenergiecoöperaties zijn daar goede van voorbeelden naar van. Uitgangspunt is dat men naar niet uitgaat van een het eigen belang. Op uit korte termijn op tv moet er uit misschien zelfs een iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt van op het collectieve belang alle participerende door leden ten goede. Tine op de op tv Moor is hoogleraar Sociale een Geschiedenis en expert op tijdens een het gebied van burgercollectieven. Zij houdt met het een aantal voorbeelden van de met 'commons' tegen het licht een om in duidelijk te maken uit hoe deze naar functioneren en wat het de spelregels zijn op voor het succesvol opereren van zo'n een collectief. Welke dilemma's door door brengen deze nieuwe vormen op tv van kleinschalig met georganiseerde solidariteit met zich een mee?

juli 2018
12-07-2018 09:15

Goudzoekers in YouTube-land

VPRO Tegenlicht - Goudzoekers in YouTube-land

Tegenwoordig droomt bijna ieder kind ervan om rijk en beroemd te worden op YouTube. Het videoplatform is in sneltreinvaart uitgegroeid tot één van de machtigste onlineplatforms ter wereld. Welk uitgekiend verdienmodel schuilt er achter dit ...

05-07-2018 09:15

Groene vliegtuigpioniers

VPRO Tegenlicht - Groene vliegtuigpioniers

Hoe kunnen overheden het vliegtuig negeren als de grootste vervuiler van de toekomst en toch ambitieuze milieudoelen stellen? En wat is het alternatief? In het Parijse Klimaatakkoord is de huidige en toekomstige uitstoot van het internation...

28-06-2018 09:25

Mensen, goden en technologie

VPRO Tegenlicht - Mensen, goden en technologie

Niemand weet hoe onze wereld er over 25 jaar uitziet. Misschien wordt ons werk overgenomen door autonome robots en worden wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie. Mogelijk loopt het niet zo'n vaart, worden we onster...

21-06-2018 09:25

Zorgeloos leven volgens Jos de Blok

VPRO Tegenlicht - Zorgeloos leven volgens Jos de Blok

Het Nederlandse zorgstelsel staat onder druk. De kosten voor de zorg blijven maar stijgen. Jos de Blok, oprichter van 'Buurtzorg', wil daar voor eens en voor altijd verandering in brengen. De Blok heeft een speciale gave. Hij doorziet syste...

14-06-2018 09:25

Laatste kans voor de euro

VPRO Tegenlicht - Laatste kans voor de euro

Na de golf van verkiezingen in Europa lijkt de euro anno 2017 gered. Maar is dat wel zo? Waar de Italianen al voorzichtig nadenken over een leven na de euro, lijkt het onderwerp in Noord-Europa haast onbespreekbaar. Desondanks schetst finan...

03-06-2018 21:05

Koorddansen in Koeweit

VPRO Tegenlicht - Koorddansen in Koeweit

Koeweit is de enige Arabische Golfstaat met een gekozen parlement, een grondwet en een visie op de toekomst zonder olie. Koeweit lijkt een moderne democratie te worden, maar achter de façade schuilt nog steeds een oerconservatieve maatschap...

27-05-2018 21:05

Vleeskwekers

VPRO Tegenlicht - Vleeskwekers

De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Vlees uit opgekweekte stamcellen is duurzaam; voor de productie is minder grond, water...

20-05-2018 21:05

Reizen is het nieuwe roken

VPRO Tegenlicht - Reizen is het nieuwe roken

Er lijkt geen einde te komen aan de groei van het massatoerisme; steeds meer mensen willen op vakantie en kunnen dat ook steeds goedkoper. Maar nu de koraalriffen verdwijnen en lokale bewoners moeten verhuizen, lijkt een grens bereikt. Hoe ...

13-05-2018 21:05

Trollen, Trump en Thierry

VPRO Tegenlicht - Trollen, Trump en Thierry

Online vindt een ware cultuuroorlog plaats. Op internetplatforms als 4chan, Reddit en YouTube zien we een luidruchtige groep, veelal jonge mannen, die zich tegen het establishment keert. In hun ogen zijn dat de gevestigde media en progressi...

06-05-2018 21:05

Groene voedselpioniers

VPRO Tegenlicht - Groene voedselpioniers

Hoe word je een succesvol, duurzaam ondernemer en welke risico's loop je als pionier? In Zuid-Limburg hebben twee slimme broers een regelkast gebouwd waarmee ze 'indoor', met een handige app, volautomatisch snelgroeiende groenten kunnen kwe...

29-04-2018 21:05

Radicaal rechtse voorhoede

VPRO Tegenlicht - Radicaal rechtse voorhoede

In heel Europa wordt het geluid van radicaal-rechts sterker. Mensen voelen zich anno 2018 bedreigd door de komst van migranten en zoeken naar verbondenheid en 'Heimat'. Inmiddels is er sprake van een assertief opererende, ultrarechtse beweg...

22-04-2018 21:05

Verslaafd aan het algoritme

VPRO Tegenlicht - Verslaafd aan het algoritme

Algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen in ons leven. Want algoritmes zijn sneller en efficiënter dan mensen. Maar nemen ze ook altijd betere beslissingen? En hoe ziet een samenleving eruit waarin we gestuurd worden door big d...

15-04-2018 21:05

Compassie als oplossing volgens George Monbiot

VPRO Tegenlicht - Compassie als oplossing volgens George Monbiot

De moderne mens is, hoewel hij leeft in een wereld van connectiviteit, eenzamer dan ooit en doodziek, volgens de Britse George Monbiot, denker, ecoloog, schrijver en columnist voor 'The Guardian'. Hij ziet een psychische ineenstorting in de...

08-04-2018 21:05

Slag aan de Donau

VPRO Tegenlicht - Slag aan de Donau

Geen migranten, de pers aan banden en een universiteit die tot staatsvijand is verklaard: dit is het Hongarije onder premier Viktor Orbán. In Boedapest staat een universiteit, opgericht en gefinancierd door de miljardair George Soros, om de...

01-04-2018 21:05

Ons gemeengoed

VPRO Tegenlicht - Ons gemeengoed

Welke rol kunnen burgercollectieven spelen bij het oplossen van de problemen van deze tijd? Deze vraag dringt zich op nu de overheid zich terugtrekt en de private sector die taken maar deels overneemt. Sinds 2005 heeft het aantal burgercoll...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 11. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

VPRO Tegenlicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van VPRO Tegenlicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van VPRO Tegenlicht bij VPRO Tegenlicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van VPRO Tegenlicht. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

VPRO Tegenlicht gemist

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Hier kun je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 152
  • Laatste uitzending op 12-07-2018 om 09:15 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord