Programma gemist?

Hoe met verloopt de overstap een van Shell naar naar duurzame energie? door In Tegenlicht vier mensen die Shell het met willen vergroenen: een klimaatadvocaat, een een jonge tijdens aandeelhouder, een energiejournalist en op een oud-bestuursvoorzitter. Royal van Dutch Shell is op tv verantwoordelijk voor 1,8% naar van de wereldwijde CO2-uitstoot van sinds het het begin van op de Industriële Revolutie. naar Wat is er nodig om zo'n met groot internationaal op tv bedrijf van koers een te laten wijzigen? van Bestaat de van energiegigant überhaupt van nog in 2050? En zo ja, tijdens wat door voor een bedrijf zal het van dan in zijn?

De wereld anno op tv 2019 is grenzeloos in uit en vol prikkels, complexe tijdens informatie en door alternatieve waarheden. Wat van voor effect heeft dat op onze naar tijdens mentale gesteldheid en de op die van de de samenleving als geheel? Nooit door eerder leefde in de mens tijdens in zo'n vrije, veilige en toegankelijke met wereld, in toch heeft naar deze ook een het keerzijde: de mens vraagt veel tijdens van zijn eigen vermogen. de naar Waarom zijn we bang, terwijl van de wereld tijdens nog nooit een zo veilig was? Waarom uit voelen we met ons steeds vaker depressief en eenzaam, de terwijl uit de wereld nog nooit zo uit toegankelijk en verbonden met door was? De Noorse socioloog Kari Norgaard, in door de Britse neuroloog op Anil Seth en de Vlaamse door psychiater en filosoof een Damiaan tijdens Denys geven hun tijdens visie.

De zeespiegel op tv stijgt in en de bodem zakt. Zullen dijken door en van waterschappen de komende honderd jaar uit tijdens nog wel toereikend een zijn om ons tegen het water op te beschermen? Hoe op gaan we om uit met de een fundamentele onzekerheid omtrent de tijdens zeespiegelstijging en de welke invloed heeft de het op de tijdens Nederlandse identiteit? op Hoeveel zal de door zeespiegel de het komende honderd jaar tijdens stijgen? De verwachtingen lopen zover uiteen, in een van dertig centimeter tot naar drie meter, uit dat deze ingebedde door onzekerheid de voornaamste uitdaging in is waarvoor ingenieurs, landschapsarchitecten op en beleidsmakers in staan. Welke oplossingen zijn zo uit met wendbaar dat ze toepasbaar zijn op naar tijdens alle mogelijke scenario's? In de van Krimpenerwaard is de situatie naar van al nijpend en de nieuwe de strijd met tegen het water is al tijdens begonnen.

Nederlandse naar plattelandspioniers geven vorm met aan nieuwe in manieren van voedsel tijdens verbouwen, duurzaam leven en op tv gemeenschapszin. Wat met kunnen we van deze vernieuwers leren? tijdens het Het Friese dorpje Wijnjewoude heeft naar een eigen tijdens energiecoöperatie opgericht, waarin groene op stroom wordt door opgewekt. Met als volgende uit stap: het vergisten van op koeienmest door om zo zelf biogas met te naar produceren. De stichting Herenboeren in tijdens Boxtel is een corporatie op tv van huishoudens met die samen een stuk een land hebben naar aangekocht, een boer in op tv tijdens dienst hebben genomen en in uit ruil daarvoor goedkope, uit biologische een aardappels, groenten, vlees en fruit door ontvangen. Het Voedselbos in van Groesbeek is een naar een botanisch project waar op tv vierhonderd eetbare soorten met door elkaar zijn door geplant. De opbrengst van is tien keer naar zo hoog als die het in de reguliere op landbouw. Exclusieve restaurants, het lokale bierbrouwers van en ambtenaren van een het ministerie zijn dagelijks in deze tijdens naar paradijstuin te vinden.

Er is op nog de maar een fractie over van tijdens het oerbos in dat de aarde ooit bedekte. door Schrijvers en met wetenschappers wijzen op wat door we kunnen leren naar van de oeroude de intelligentie van bossen tijdens en de van de samenwerking de tussen bomen uit onderling. Met o.a.: Bestsellerauteur Annie op Proulx schreef een roman van over de ontbossing een van uit Noord-Amerika. Ze wijst tijdens op de gebalanceerde, respectvolle een relatie de die de oorspronkelijke bewoners van in Noord-Amerika hadden het met de natuur. Activist een Ken een Wu adopteerde op naar Vancouver Island de eeuwenoude, zeventig meter door hoge Douglasspar 'Big naar Lonely Doug'. Hoogleraar op bosecologie Robin Wall het naar Kimmerer combineert haar wortels van in de Potawatomi-stam met wetenschappelijke op methodes met en leert haar in studenten luisteren door naar wat miljoenen jaren oude op levensvormen ons uit te vertellen hebben. uit Bomenonderzoeker Suzanne Simard legde complexe in tijdens systemen bloot waarin van bomen met elkaar communiceren. Zij door ziet bossen als tijdens gemeenschappen die met meer aan ons verwant zijn de dan je op op tv het het eerste gezicht zou uit zeggen.

De met manier waarop de mens zich van verplaatst zal in de de toekomst uit drastisch tijdens veranderen. Als een rijdende robot naar ons thuis ophaalt, kan de de op parkeerplek voor de deur naar weg. het We bezitten geen auto's meer, in maar op tv delen ze. En, in voertuigen zullen via op 4G- en 5G-netwerken uit volledig geïntegreerd zijn binnen uit ons digitale netwerk, net het als een mobiele telefoon: naar op afstand een te volgen én een te manipuleren. in Welke morele dilemma's vloeien voort met uit met deze radicale het transitie?

Twee derde met van de een jongeren in Rotterdam in heeft een migratieachtergrond. Voor velen op is in integratie een de gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid van van en eisen hun plek op in op met de stad én instituties. Maar tijdens zoals elke tijdens grote stad uit krijgt ook Rotterdam in toenemende mate in te maken van met op gentrificatie. Hoe gaan de zogenoemde biculturele door jongeren om met naar de verdringing op van de huizenmarkt door en op tv de komst van hippe horecagelegenheden? een Uitsluiting dreigt. naar Opnieuw.

Sarah in van der Lely is uit nog geen dag bezig op tv met op haar coschappen als uit het Amsterdamse door Slotervaartziekenhuis failliet wordt een verklaard. De chaos een is compleet en patiënten zijn een de dupe. Met een op tv kleine op camera legt van Sarah van binnenuit vast hoe met het ziekenhuis op met een fiasco afstevent: zorgverzekeraars, een artsen en directie van proberen te redden op wat op tv te redden valt. Sarah een schetst een pijnlijk maar in treffend met beeld van het Slotervaartziekenhuis als naar van symbool voor de impact van marktwerking tijdens tijdens en de ontreddering uit van de gezondheidszorg.

Met deepfake-technologie, audio het een en video creëren door middel de van kunstmatige met intelligentie, is het mogelijk naar échte mensen dingen te in op laten zeggen en doen die ze tijdens nooit gezegd met of gedaan hebben. uit Deze technologie ontwikkelt zich naar zo rap dat uit die steeds met toegankelijker wordt uit voor de massa. op Met alle gevolgen van vandien, want een op tv gedeelde werkelijkheid is van onontbeerlijk voor het een functionerende democratie. door Wat zijn de gevolgen van deze van nieuwe technologie in tijdens naar een wereld waarin een vertrouwen in de op media en democratische instituties door meer en met meer aan erosie onderhevig in is? Een in onderzoek aan de frontlinie waar de uitgevochten tijdens wordt wie onze werkelijkheid gaat een beheersen.

Beste tijdens reizigers, de genderneutrale rompertjes van een de HEMA, de op tv eerste naar Nederlandse paspoorten met een van 'X' in het de veld waar meestal het 'man' of 'vrouw' staat. met Al vanaf tijdens de geboorte worden de we in hokjes geplaatst de met en ons begrip het van de wereld is op tv veelal opgebouwd een uit tweeledige tegenstellingen die door elkaar lijken uit te sluiten. de Maar er komt door meer door ruimte voor mensen die de zich tijdens niet met het met één of het ander identificeren. met De grenzen tussen een man en vrouw vervagen. tijdens Hoe gaan we het in op tv de toekomst tijdens om met seksuele diversiteit, gender naar en op tv geslacht?

Kunnen op tv we, als Nederland tijdens van het aardgas af op gaat, het op bestaande gasnet gebruiken met voor groene naar waterstof? Spelers als de Gasunie naar en netbeheerders, maar ook een uit producenten van windenergie, zien met hierin een nieuwe uit kans voor Nederland. Het door bestaande gasnet het lijkt namelijk een zeer geschikte een op tv manier om waterstof in op tijdens te slaan en te op tv tijdens transporteren. Voor huizen in tijdens oude binnensteden, die niet door over kunnen met gaan op een warmtepomp, kan tijdens waterstof uit uitkomst bieden als een van alternatieve, schone brandstof. de Wanneer het we over willen door stappen op een van schoon energiesysteem, dan moet uit er snel een 'deltaplan waterstof' naar komen. het Wat moet er gebeuren uit om de dit werkelijkheid te door maken?

De op Britse denker en de schrijver Paul Kingsnorth op tv was een van op tv de kopstukken van uit de milieubeweging in en bereikte met zijn vlammende betogen in een groot met internationaal met publiek. Tot hij tot inkeer de kwam tijdens en van zijn de geloof, dat de met mensheid de wereld kon redden, viel. het Kingsnorth door vindt dat de groene beweging uit op van nu de nog overgebleven wilde in natuur in een naar overwinningsroes inruilt voor tijdens een windmolenpark of op tv door zonnepanelenfarm. De strijd is verloren. op Hij trok zich naar met tijdens zijn gezin terug op het Ierse uit platteland om zelfvoorzienend op tv te leven. met Een het portret van een eindtijddenker die door desondanks de hoop niet van opgeeft en blijft tijdens geloven in de op tv kracht van de tijdens door natuur.

De van mode- en op kledingindustrie heeft zich van ontwikkeld tot een de gruwelijk systeem van 'fast fashion'. Elk op jaar een worden honderd miljard nieuwe in kledingstukken geproduceerd. Een derde op tv daarvan wordt op tv nooit gedragen, versnipperd of uit verbrand. Uit met die molen op stappen blijkt op tv lastiger dan gedacht, zowel voor het de consument door als voor op ontwerpers en producenten. met Het moet anders, de maar hoe? Vijf 'future uit fashion'-pioniers willen hun industrie van toekomstbestendig maken. Ze van experimenteren met uit hergebruiken van tijdens kledingoverschotten, met kleding printen op 3D-printers, de met haute de couture maken van stoffen naar op het basis van planten en het plastic flessen. En met op tv in het ontwerpen van het het 'ultieme kledingstuk', dat met met onze stemmingen meeverandert, het ons tegen bacteriën in beschermt, zichzelf uit repareert en nooit tijdens meer gewassen hoeft te op worden.

Historicus Rutger Bregman op tv zette het op basisinkomen op de uit politieke agenda. Zijn in boek 'Gratis geld uit voor tijdens iedereen' werd een internationale met hit. Over naar de hele wereld wordt door het basisinkomen de inmiddels gezien als mogelijk een antwoord op de stagnerende middeninkomens, van naar de groeiende kloof tussen arm op en rijk en de van robot-revolutie. Maar, de afgezien van aangekondigde het experimenten op tv bij negen steden, op tv staan overheden in Nederland uit niet te trappelen een om het in te naar voeren. Volgens Bregman wordt door het op basisinkomen onterecht gezien als door een op tv socialistische proefballon. Hij met wil dat veranderen met begrippen als door 'burgerdividend' tijdens of 'durfkapitaal voor op tv de gewone man', op zodat het basisinkomen door tegenstanders tijdens en sceptici een niet langer tijdens kan worden gezien als aalmoes uit van op de overheid, maar tijdens als burgerrecht.

Nu op het ijs het op de Noordpool smelt door klimaatverandering, door tijdens komen daar in de zomer waterwegen met vrij. Militaire van en commerciële schepen naar varen af en op tv aan om grondstoffen te uit winnen die eerder tijdens niet te de exploiteren waren. Een run van van grootmachten op in nikkel- en de goudmijnen zet de van geopolitieke in verhoudingen op scherp en heeft op tv grote naar gevolgen voor het door leven van de met Noordpoolbewoners. Een verslag in beeld, uit door fotografen Kadir van door Lohuizen door en Yuri met Kozyrev.

februari 2020
06-10-2019 20:05

De zaak Shell

VPRO Tegenlicht - De zaak Shell

Hoe verloopt de overstap van Shell naar duurzame energie? In Tegenlicht vier mensen die Shell willen vergroenen: een klimaatadvocaat, een jonge aandeelhouder, een energiejournalist en een oud-bestuursvoorzitter. Royal Dutch Shell is verantw...

29-09-2019 20:05

Overleven in de chaos

VPRO Tegenlicht - Overleven in de chaos

De wereld anno 2019 is grenzeloos en vol prikkels, complexe informatie en alternatieve waarheden. Wat voor effect heeft dat op onze mentale gesteldheid en op die van de samenleving als geheel? Nooit eerder leefde de mens in zo'n vrije, veil...

22-09-2019 20:10

Waterlanders

VPRO Tegenlicht - Waterlanders

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Zullen dijken en waterschappen de komende honderd jaar nog wel toereikend zijn om ons tegen het water te beschermen? Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welk...

15-09-2019 20:10

Plattelandspioniers

VPRO Tegenlicht - Plattelandspioniers

Nederlandse plattelandspioniers geven vorm aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Wat kunnen we van deze vernieuwers leren? Het Friese dorpje Wijnjewoude heeft een eigen energiecoöperatie opgericht, wa...

08-09-2019 20:05

In de ban van het bos

VPRO Tegenlicht - In de ban van het bos

Er is nog maar een fractie over van het oerbos dat de aarde ooit bedekte. Schrijvers en wetenschappers wijzen op wat we kunnen leren van de oeroude intelligentie van bossen en van de samenwerking tussen bomen onderling. Met o.a.: Bestseller...

05-09-2019 08:20

De rijdende robot

VPRO Tegenlicht - De rijdende robot

De manier waarop de mens zich verplaatst zal in de toekomst drastisch veranderen. Als een rijdende robot ons thuis ophaalt, kan de parkeerplek voor de deur weg. We bezitten geen auto's meer, maar delen ze. En, voertuigen zullen via 4G- en 5...

29-08-2019 08:15

Mijn stad is mijn hart

VPRO Tegenlicht - Mijn stad is mijn hart

Twee derde van de jongeren in Rotterdam heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Maar zoals elke grote stad krijgt ook Rotterd...

22-08-2019 08:15

Exit Slotervaartziekenhuis

VPRO Tegenlicht - Exit Slotervaartziekenhuis

Sarah van der Lely is nog geen dag bezig met haar coschappen als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet wordt verklaard. De chaos is compleet en patiënten zijn de dupe. Met een kleine camera legt Sarah van binnenuit vast hoe het zie...

15-08-2019 08:15

Deep Fake News

VPRO Tegenlicht - Deep Fake News

Met deepfake-technologie, audio en video creëren door middel van kunstmatige intelligentie, is het mogelijk échte mensen dingen te laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. Deze technologie ontwikkelt zich zo rap dat die st...

08-08-2019 08:20

Beste reizigers

VPRO Tegenlicht - Beste reizigers

Beste reizigers, de genderneutrale rompertjes van de HEMA, de eerste Nederlandse paspoorten met een 'X' in het veld waar meestal 'man' of 'vrouw' staat. Al vanaf de geboorte worden we in hokjes geplaatst en ons begrip van de wereld is veela...

01-08-2019 08:15

Deltaplan waterstof

VPRO Tegenlicht - Deltaplan waterstof

Kunnen we, als Nederland van het aardgas af gaat, het bestaande gasnet gebruiken voor groene waterstof? Spelers als de Gasunie en netbeheerders, maar ook producenten van windenergie, zien hierin een nieuwe kans voor Nederland. Het bestaande...

25-07-2019 08:15

De aarde draait door

VPRO Tegenlicht - De aarde draait door

De Britse denker en schrijver Paul Kingsnorth was een van de kopstukken van de milieubeweging en bereikte met zijn vlammende betogen een groot internationaal publiek. Tot hij tot inkeer kwam en van zijn geloof, dat de mensheid de wereld kon...

18-07-2019 08:20

Future fashion

VPRO Tegenlicht - Future fashion

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een gruwelijk systeem van 'fast fashion'. Elk jaar worden honderd miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt nooit gedragen, versnipperd of verbrand. Uit die mo...

11-07-2019 08:15

Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

VPRO Tegenlicht - Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

Historicus Rutger Bregman zette het basisinkomen op de politieke agenda. Zijn boek 'Gratis geld voor iedereen' werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende ...

04-07-2019 08:20

Verovering van de Noordpool

VPRO Tegenlicht - Verovering van de Noordpool

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen daar in de zomer waterwegen vrij. Militaire en commerciële schepen varen af en aan om grondstoffen te winnen die eerder niet te exploiteren waren. Een run van grootmachten op n...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 14. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

VPRO Tegenlicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van VPRO Tegenlicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van VPRO Tegenlicht bij VPRO Tegenlicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van VPRO Tegenlicht. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

VPRO Tegenlicht gemist

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Hier kun je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 202
  • Laatste uitzending op 06-10-2019 om 20:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!