Programma gemist?

Aflevering 16 een - Documentairemagazine. Stilte de voor de een cra$h. In 2008 werd de wereld naar verrast door uit de val van op zakenbank Lehman Brothers. VPRO Tegenlicht uit deed uit regelmatig verslag van de de financiële op tv crisis die daar als een het kettingreactie op volgde. Een op tv journalist, een voormalig van bankier en een door econoom bleken de met van kredietcrisis van 2008 te tijdens hebben voorspeld en waarschuwen nu, naar in door 2018, voor in een volgende crash. op tv VPRO Tegenlicht zoekt naar hen weer op om tijdens te achterhalen de wat zij wel, maar met veel anderen niet zagen. Kunnen op uit we door goed te kijken uit voorzien waarom we nu uit een aan de vooravond van een nieuwe van crisis op staan?

In 2008 werd in de wereld verrast op tv door de de val van zakenbank Lehman op Brothers. VPRO Tegenlicht uit met deed regelmatig verslag van de in financiële door crisis die daar als een kettingreactie op tv op tijdens volgde. Een journalist, een voormalig van bankier de en een op econoom bleken de kredietcrisis het van 2008 te hebben voorspeld uit en uit waarschuwen nu, door in 2018, voor tijdens een volgende crash. VPRO uit Tegenlicht zoekt hen weer op het om te een achterhalen wat op tv zij wel, maar veel een anderen niet zagen. Kunnen uit uit we door goed te kijken tijdens voorzien waarom we door nu van aan de vooravond van van een nieuwe crisis tijdens staan?

De het publieke belangstelling door voor kweekvlees is in Nederland groot, de maar om het op tv ook in Nederland uit op de markt met te brengen blijkt de vooralsnog op zeer ingewikkeld. Vlees uit uit opgekweekte met stamcellen is duurzaam; voor op de productie is van minder grond, water en een energie nodig, er in hoeven geen met dieren voor te worden geslacht uit en volgens de op makers tijdens is het volkomen veilig voor met door de mens. Maar er met zijn ook tegenstanders van kweekvlees, van zoals het ministerie naar van in Volksgezondheid, Welzijn en op tv Sport, dat kweekvlees op tv beschouwt als een het zogenoemd 'novelfood'. Kortom: door kweekvlees is werkelijkheid. Het op tv is er en we met kunnen met het maken. De op vraag is: op willen we het naar ook of missen in we de boot?

Online naar vindt een door ware cultuuroorlog plaats. Op internetplatforms als in 4chan, Reddit een en YouTube zien op we een met luidruchtige groep, veelal jonge mannen, naar die zich tegen een de het establishment keert. In hun ogen uit zijn van dat de een gevestigde media en progressieve politici. op tv Met uit een eigen jargon en mediakanalen de spreken de vertegenwoordigers in van deze internetcultuur op tv zich al grappend, een provocerend, treiterend door en trollend uit, om zich op zo af te op uit zetten tegen de een gevestigde orde en daarmee de naar vrijheid door van meningsuiting veilig te stellen. Wie tijdens zitten op tv er achter deze tijdens stroming? Waarom is op deze tegencultuur zo de enorm populair op internet? En tijdens wanneer is het met echt niet meer met grappig? door Reis mee door door het fictieve land Kekistan, waar met uit de inwoners het opnemen tegen Normistan. naar Het de land waar de naar zogenoemde 'Normies' in wonen, de mensen de die maar half tijdens door hebben dat van er zoiets als een Kekistan bestaat. met Een zoektocht in naar het schemergebied tussen met internettrollen en door de keiharde van politieke werkelijkheid van tijdens Alt-right.

In heel Europa uit wordt het geluid het op van radicaal rechts sterker. van Mensen voelen in zich anno 2018 met bedreigd door de komst van het migranten en door zoeken naar de verbondenheid en 'Heimat'. Inmiddels is door er sprake van op een assertief opererende door ultra-rechtse beweging. het De drijvende krachten achter de het door nieuwe radicaal rechtse beweging zijn in merendeels met jonge mannen met tijdens een universitaire opleiding. Zij vinden dat door er met tijdens hun studie in maar één verhaal met verteld wordt: dat van de tijdens protestgeneratie de van 1968 en de met links-liberalen. Met tijdens uitgeverijen, vlogs, uit café-avonden, jongerengroepen en een van uitgekiend sociale mediabeleid het mengen zij zich in de het openbare debat. Hoe door ziet met het Europa waar zij het uit voor het zeggen op hebben er op tv volgens met deze radicaal rechtse voorhoede op tv uit?

Algoritmes van bepalen steeds vaker op tv de grote beslissingen met in ons leven. Want algoritmes in naar zijn sneller en het efficiënter dan mensen. Maar op nemen ze ook altijd naar betere door beslissingen? En hoe tijdens ziet een samenleving eruit het waarin we een gestuurd worden door in big data en het computercode? Bedrijven, en in van toenemende mate ook van overheden, zetten door algoritmes in om bureaucratische met processen te automatiseren. Deze algoritmes, uit sets van instructies de van en regels die gevoed worden op tv door big in data, bepalen ongemerkt een meer en de meer ons leven. de Onder wiskundigen en programmeurs van begint het op besef te ontstaan dat in de algoritmes van die onder al op deze geautomatiseerde beslissingssystemen van liggen, niet neutraal in zijn en mogelijk fouten bevatten. de Want de slimme code het naar mag dan weliswaar sneller kunnen beslissen de dan mensen, het de uitkomsten het zijn niet alleen soms met gebrekkig, met maar soms ronduit gevaarlijk. Moeten we een ons wel blind op laten leiden door het tijdens de beslissingen van het op tv algoritme?

Welkom op tv in de wereld tijdens van de nieuwe natuur. Met een de nieuwe het CRISPR-technologie kan de mens door uit letterlijk knippen en plakken in het DNA op tv en daarmee de genetische in code van onze van lichaamscellen, embryo's, van bacteriën, virussen en planten nauwkeurig uit herprogrammeren. tijdens Zo kunnen wij ziektes definitief uitbannen, naar op onze lichaamscondities verbeteren en in planten aanpassen aan op onze voedselbehoefte. Het bijzondere de aan de in CRISPR-technologie is dat deze relatief met in simpel is. In 2017 is het naar aantal door experimenten en toepassingen geëxplodeerd. op Wereldwijd is van men aan het naar knutselen met het CRISPR geslagen; zelfs thuis met de van op 'Do it Yourself CRISPR-kits'. Deze biotechnologische een revolutie met zal ons een dwingen ethische kaders uit te herdefiniëren.

We moeten snel tijdens door grip krijgen op uit de opwarming van de door aarde. De slachtoffers met vallen steeds dichter naar bij huis. Een modderstroom naar van een smeltende door gletsjer bedolf door zomer 2017 door het Zwitserse dorp Bondo. Acht tijdens mensen stierven een en het dorp was maandenlang uit onbewoonbaar. Toch tijdens willen een velen de gevolgen van de van klimaatcrisis niet in inzien. De Indiase schrijver in Amitav Ghosh vindt het naar kwalijk om alle door verantwoordelijkheid op tv bij het individu te met leggen. Volgens hem is naar het van tijdens het grootste tijdens belang dat wij onze het overheden verplichten om uit draconische maatregelen te op nemen en desnoods af door op tv te dwingen. Een voorbeeld van het met naar afdwingen van overheidsverantwoordelijkheid is uit de beroemde 'Klimaatzaak', die naar milieuorganisatie Urgenda met advocaat op Roger op Cox tegen de Nederlandse met Staat een aanspande. Inmiddels vinden er wereldwijd vele van rechtsprocedures plaats. Een tijdens klimaatsprookje over op hoe we het tij de misschien nog net naar door op tijd kunnen tijdens keren.

Is in het eeuwige leven een alleen weggelegd voor de de rijken der van aarde? Het epicentrum van menselijke door hoogmoed is op tijdens dit moment op Silicon Valley. Een bont een door gezelschap van wetenschappers en een ondernemers boort een gigantische bron uit van durfkapitaal de aan en is er op tv op tv vast van overtuigd dat uit ons DNA gekraakt het kan worden: de code uit van sterfelijkheid. uit De gedachte is naar dat wanneer ouder worden de een een ziekte is, dat naar we dan ook een middel naar tegen sterven kunnen ontwikkelen. door En als het uit niet binnen met de eigen levensspanne op tv is, dan toch uit zeker in in de jaren op erna. Menig miljonair op heeft daarom zijn een persoonlijke vrieskist al klaar staan om de van na de dood met weer tot leven van te worden gewekt. Of van het nu op tv in stoffelijke vorm een is of in de tijdens vorm van een in softwareprogramma valt nog te een bezien. Sommigen kunnen in niet uit zo lang wachten en gebruiken zichzelf van als proefkonijn. van Allen hopen met zo aan hun lot op als uit sterveling te ontkomen. De wetenschap van op het met gebied van een levensverlenging is booming business. Het door is door nog maar de vraag of iedereen tijdens kan van profiteren van deze grensdoorbrekende van kennis.

Tegenwoordig droomt door bijna ieder het kind ervan om rijk en het beroemd op te worden op een YouTube. Het videoplatform is in uit sneltreinvaart uitgegroeid een tot in één van de machtigste onlineplatforms ter een wereld. op tv Welk uitgekiend verdienmodel schuilt er naar achter van dit succesverhaal en hoe door zal dit ons uit toekomstige medialandschap bepalen? Een de blik tijdens in de wondere wereld tijdens van de YouTubers, de door een marketeers en de managers door en op de psychologische naar consequenties naar van een onlineverdienmodel met door 'You' als unique sellingpoint. YouTube het heeft op tv in haar tijdens twaalfjarig bestaan het traditionele medialandschap naar op zijn tijdens kop gezet en roem en op rijkdom voor velen van binnen tijdens handbereik gebracht. op Dagelijks beginnen hordes jongeren een eigen het kanaal in het de hoop op zoveel mogelijk 'views' te het scoren en geld te op verdienen. Tegenlicht naar bezoekt met de Kwebbelkop, de meest succesvolle tijdens Nederlandse door YouTuber, VidCon in Los Angeles, de door belangrijkste bijeenkomst voor op tijdens fans, 'online-influencers' en de op tv platformindustrie.

Hoe op tv kunnen overheden het tijdens vliegtuig negeren een als de grootste vervuiler het van de toekomst en door toch ambitieuze uit milieudoelen stellen? En wat is op naar het alternatief? In een het Parijse Klimaatakkoord is het de huidige en naar toekomstige uitstoot van het met internationaal luchtverkeer de niet eens van opgenomen. Ondertussen gaan naar overheden door met het subsidiëren van in luchtvaartmaatschappijen met door al een op halve eeuw op tv tickets vrij te uit houden van btw en de geen accijns te op tv heffen op kerosine. Hoogste met tijd om het op zoek te het gaan naar de groene vliegtuigpioniers. uit Zij werken van nu in nog in de luwte een aan een technologische revolutie van de hybride en elektrisch uit op aangedreven vliegtuigen. Hun toekomstdroom op is dat we tijdens ons nog meer en van gemakkelijker door de lucht op tv kunnen verplaatsen, maar een met dan schoon, stil en op tv duurzaam.

Niemand met weet hoe onze door wereld er over op 25 jaar uitziet. Misschien wordt uit ons werk overgenomen het naar door autonome robots naar en worden wij daarmee de in slaven tijdens van de door onszelf gecreëerde tijdens technologie. Mogelijk loopt het op niet zo'n uit vaart, worden we uit onsterfelijk naar en kunnen we onszelf naar daarmee tot goden een verklaren in ons door zelfgecreëerde hoog op intelligent systeem. De grote het vragen over de op toekomst van de mens van en op tv zijn verhouding tot technologie met legt VPRO op tv Tegenlicht voor aan drie op belangrijke denkers anno 2017: Kevin tijdens Kelly, Yuval Noah de Harari en een Koert op van Mensvoort. Gesprekken op hoog op niveau over in de betekenis van tijdens het leven van in een door een technologie vormgegeven nabije op tv toekomst.

Het de Nederlandse zorgstelsel staat het onder druk. De kosten voor van uit de zorg blijven maar stijgen. Jos met de Blok, oprichter door van 'Buurtzorg', in wil daar voor eens op tv en naar voor altijd verandering in brengen. van De op tv Blok heeft een speciale tijdens gave. Hij met doorziet systemen, ziet waar het een mis een gaat en het hoe dat op te lossen. uit De Blok ontdekte een zijn met talent toen hij zelf in van de zorg werkte en uit tijdens ervoer dat de van sector zowel organisatorisch als financieel vastgelopen door was. van Uit frustratie en van met de overtuiging dat hij op wist hoe de het beter kon, de richtte de hij 'Buurtzorg' op, een thuiszorgorganisatie zonder met managers. uit Het werd een eclatant de succes met navolging een in meer dan door veertig landen: op tv van Canada tot Zuid-Korea. een En De Blok werd de de naar onverwachte winnaar van van internationale ondernemersprijzen. door Nu wordt hij gevraagd de het organisatiesystemen het van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, de politie het en naar de rechterlijke macht de door te lichten. in Daarnaast is hij begonnen om volgens tijdens de een Buurtzorg-principes een ziektekostenverzekering, genaamd 'Zorgeloos', door uit op te richten. het Een intiem portret van de in grote veranderaar van vastgelopen op een en alleen op met rendement ingerichte organisaties. op Hoe zou het nieuwe, zorgeloos Nederland de door van Jos de Blok eruit in zien?

Na met de golf van verkiezingen op tv in een Europa lijkt de euro anno 2017 tijdens de gered. Maar is door dat wel zo? Waar de Italianen een al uit voorzichtig nadenken over een leven tijdens na de de euro, lijkt het door onderwerp met in Noord-Europa haast onbespreekbaar. Desondanks schetst door financieel journalist Maarten met op Schinkel de eerste contouren van een door Nederland na een de euro. de Schinkel reist van het op tv economisch gehavende zuiden, op waar het verzet tegen de de op euro met de met dag groeit, een naar het noorden uit van Europa. De tocht begint in op tv uit Napels, waar de overblijfselen van muntunies met naar uit het verleden uit meer gekoesterd worden dan onze huidige op tv euro en door leidt een naar de motor van door de Eurozone: Duitsland. In gesprekken tijdens met economen, het ondernemers, op tv politici en bankiers vormt zich een op op tv nieuw beeld van de toekomst naar van de Europese economie. in Wordt die met op tv in of zonder euro?

Koeweit is uit de enige Arabische naar Golfstaat met uit een gekozen parlement, een grondwet van en een visie in op de uit toekomst een zonder olie. Koeweit lijkt een moderne naar democratie te uit worden, een maar achter de façade naar schuilt nog in steeds een oerconservatieve op maatschappij. Een kleine liberale elite probeert, het op tv binnen dit spanningsveld, de de grenzen op op te rekken van wat de kan en op tv wat niet is met toegestaan. Koeweit wist zich te in ontwikkelen van tot een land met een tijdens zeer hoog welvaartsniveau. van Wat doet deze naar superovervloed met van een bevolking met die ook nog tijdens eens voornamelijk uit jonge mensen naar bestaat? Hoe geven op tv zij betekenis aan naar hun leven, en uit hoe van voorkom je dat zij het hun heil gaan zoeken de in de fundamentalistische uit islam? Fareah in al Saqqaf, een publicist en maatschappelijk in betrokken ondernemer, wil de een jongeren laten zien hoe tijdens zij levensdoelen kunnen stellen uit om zo zelf op het op tv heft in eigen handen tijdens te nemen in met het post-olietijdperk. Over toekomstperspectieven tijdens en uit dilemma's in een de oerconservatief land.

september 2018
20-09-2018 09:30

VPRO Tegenlicht

VPRO Tegenlicht - VPRO Tegenlicht

Aflevering 16 - Documentairemagazine. Stilte voor de cra$h. In 2008 werd de wereld verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. VPRO Tegenlicht deed regelmatig verslag van de financiële crisis die daar als een kettingreactie op volg...

16-09-2018 21:05

Stilte voor de cra$h

VPRO Tegenlicht - Stilte voor de cra$h

In 2008 werd de wereld verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. VPRO Tegenlicht deed regelmatig verslag van de financiële crisis die daar als een kettingreactie op volgde. Een journalist, een voormalig bankier en een econoom bleke...

30-08-2018 09:15

Vleeskwekers

VPRO Tegenlicht - Vleeskwekers

De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Vlees uit opgekweekte stamcellen is duurzaam; voor de productie is minder grond, water...

23-08-2018 09:15

Trollen, Trump en Thierry

VPRO Tegenlicht - Trollen, Trump en Thierry

Online vindt een ware cultuuroorlog plaats. Op internetplatforms als 4chan, Reddit en YouTube zien we een luidruchtige groep, veelal jonge mannen, die zich tegen het establishment keert. In hun ogen zijn dat de gevestigde media en progressi...

16-08-2018 09:15

Radicaal rechtse voorhoede

VPRO Tegenlicht - Radicaal rechtse voorhoede

In heel Europa wordt het geluid van radicaal rechts sterker. Mensen voelen zich anno 2018 bedreigd door de komst van migranten en zoeken naar verbondenheid en 'Heimat'. Inmiddels is er sprake van een assertief opererende ultra-rechtse beweg...

09-08-2018 09:15

Verslaafd aan het algoritme

VPRO Tegenlicht - Verslaafd aan het algoritme

Algoritmes bepalen steeds vaker de grote beslissingen in ons leven. Want algoritmes zijn sneller en efficiënter dan mensen. Maar nemen ze ook altijd betere beslissingen? En hoe ziet een samenleving eruit waarin we gestuurd worden door big d...

02-08-2018 09:15

Dokteren met DNA

VPRO Tegenlicht - Dokteren met DNA

Welkom in de wereld van de nieuwe natuur. Met de nieuwe CRISPR-technologie kan de mens letterlijk knippen en plakken in DNA en daarmee de genetische code van onze lichaamscellen, embryo's, bacteriën, virussen en planten nauwkeurig herprogra...

26-07-2018 09:15

Smeltend Zwitserleven

VPRO Tegenlicht - Smeltend Zwitserleven

We moeten snel grip krijgen op de opwarming van de aarde. De slachtoffers vallen steeds dichter bij huis. Een modderstroom van een smeltende gletsjer bedolf zomer 2017 het Zwitserse dorp Bondo. Acht mensen stierven en het dorp was maandenla...

19-07-2018 09:25

De onsterfelijken

VPRO Tegenlicht - De onsterfelijken

Is het eeuwige leven alleen weggelegd voor de rijken der aarde? Het epicentrum van menselijke hoogmoed is op dit moment Silicon Valley. Een bont gezelschap van wetenschappers en ondernemers boort een gigantische bron van durfkapitaal aan en...

12-07-2018 09:15

Goudzoekers in YouTube-land

VPRO Tegenlicht - Goudzoekers in YouTube-land

Tegenwoordig droomt bijna ieder kind ervan om rijk en beroemd te worden op YouTube. Het videoplatform is in sneltreinvaart uitgegroeid tot één van de machtigste onlineplatforms ter wereld. Welk uitgekiend verdienmodel schuilt er achter dit ...

05-07-2018 09:15

Groene vliegtuigpioniers

VPRO Tegenlicht - Groene vliegtuigpioniers

Hoe kunnen overheden het vliegtuig negeren als de grootste vervuiler van de toekomst en toch ambitieuze milieudoelen stellen? En wat is het alternatief? In het Parijse Klimaatakkoord is de huidige en toekomstige uitstoot van het internation...

28-06-2018 09:25

Mensen, goden en technologie

VPRO Tegenlicht - Mensen, goden en technologie

Niemand weet hoe onze wereld er over 25 jaar uitziet. Misschien wordt ons werk overgenomen door autonome robots en worden wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie. Mogelijk loopt het niet zo'n vaart, worden we onster...

21-06-2018 09:25

Zorgeloos leven volgens Jos de Blok

VPRO Tegenlicht - Zorgeloos leven volgens Jos de Blok

Het Nederlandse zorgstelsel staat onder druk. De kosten voor de zorg blijven maar stijgen. Jos de Blok, oprichter van 'Buurtzorg', wil daar voor eens en voor altijd verandering in brengen. De Blok heeft een speciale gave. Hij doorziet syste...

14-06-2018 09:25

Laatste kans voor de euro

VPRO Tegenlicht - Laatste kans voor de euro

Na de golf van verkiezingen in Europa lijkt de euro anno 2017 gered. Maar is dat wel zo? Waar de Italianen al voorzichtig nadenken over een leven na de euro, lijkt het onderwerp in Noord-Europa haast onbespreekbaar. Desondanks schetst finan...

03-06-2018 21:05

Koorddansen in Koeweit

VPRO Tegenlicht - Koorddansen in Koeweit

Koeweit is de enige Arabische Golfstaat met een gekozen parlement, een grondwet en een visie op de toekomst zonder olie. Koeweit lijkt een moderne democratie te worden, maar achter de façade schuilt nog steeds een oerconservatieve maatschap...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 11. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

VPRO Tegenlicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van VPRO Tegenlicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van VPRO Tegenlicht bij VPRO Tegenlicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van VPRO Tegenlicht. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

VPRO Tegenlicht gemist

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Hier kun je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 160
  • Laatste uitzending op 20-09-2018 om 09:30 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord