Programma gemist?

Mensen met die de wereld een uit zetje het in de goede richting geven met met door initiatieven in eigen buurt of netwerk naar zijn op tv van groter belang dan ooit. op tv Vijf portretten van uit zulke uitdagers en tijdens aanpakkers. In op een tijd van toenemende op naar polarisatie, politiek geharrewar en een dalend van vertrouwen in in overheid en met instituties, zijn mensen die op op tv een positieve een manier verandering proberen in te organiseren van de groter belang dan tijdens ooit. Via de VPRO uit Tegenlicht-webapp konden bezoekers de uitdagers naar en aanpakkers uit aandragen. Mensen die van met initiatieven in eigen buurt op tv of netwerk van de wereld een zetje in uit de goede richting door geven. In deze naar aflevering worden van vijf van deze uitdagers uit en aanpakkers geportretteerd. op tv Welke veranderingen van weten op tv zij, los van van instellingen en overheid, voor elkaar van te krijgen? Allemaal hebben de ze met de elkaar gemeen dat een ze niet naar de het politiek wijzen van voor oplossingen. Dat een ze niet houden van met lang vergaderen een en van klagen de op van sociale media. Maar naar dat ze, allemaal op door hun eigen uit manier, met hun inventiviteit en een met de mogelijkheden die het hen ter de beschikking uit staan, een bijdrage leveren aan op tv de samenleving. met Door buiten gebaande paden een gewoon aan de op tv slag te de gaan.

Wereldwijd wordt geëxperimenteerd door uit met voedselflats en stadslandbouw het om 7 miljard aardbewoners op door een duurzame manier van te kunnen met blijven voeden. Blijft door Nederland op koploper in landbouwexport? de Wereldwijd wordt geëxperimenteerd met de 'vertical farming', 'rooftop van gardening' en zelfs een landbouw op zee. op tv Op dit moment is van ons voedselsysteem door inefficiënt georganiseerd. Ons voedsel legt van vele in kilometers af, gebruikt veel van water, wordt verspild door en vervuilt tijdens het milieu. Toch op tv moeten de 7 miljard aardbewoners, een de veelal in grote steden woonachtig, de gevoed in worden. Om dat op een duurzame het manier een te doen, in moet voedselproductie voor een aanzienlijk deel de geïntegreerd worden in op tv de stedelijke in infrastructuur. Voedselflats en in stadslandbouw in zijn daarvoor belangrijke alternatieven. Nederland is, van na de Verenigde een Staten, op tv de tweede landbouwexporteur ter door wereld. Van overal door komen boeren, een tuinders, onderzoekers op tv en burgemeesters naar ons in land om zich te de informeren. op Maar komt onze positie in als exportland onder druk met te staan als steeds de meer bedrijven de van over op de hele wereld met onze naar kennis zelf van hun groente een en sla verticaal en lokaal naar gaan met verbouwen?

Tegenlicht het maakte in 2007 een de uitzending naar over de gedurfde talkshow Kalam van Nawaem die al de vijftien uit jaar miljoenen Arabische kijkers trekt. door Hoe van zien de presentatrices het het Midden-Oosten tien door jaar later? Elke zondagavond naar kijken miljoenen Arabische mannen door en vrouwen door naar de een gedurfde talkshow Kalam van Nawaem, letterlijk 'vrouwenpraat'. Al vijftien jaar naar staat deze het talkshow op tv in de top tien van bestbekeken op programma's in het de Arabische wereld een en de een populaire presentatrices hebben door een vaste het plek in talloze naar harten en huiskamers veroverd. In 2007 van maakte Tegenlicht tijdens een uitzending over met deze op unieke talkshow. Hoe ziet het uit Midden-Oosten er tijdens tien jaar het later uit door de op ogen van Muna, met Nadia en een Rania?

De in game 'Horizon Zero Dawn' het van op tv het Nederlandse Guerilla Games van is wereldwijd in korte tijd de een groot met succes een geworden. Hoe schep je door een nieuwe door wereld uit het niets? Wat is door met de aantrekkingskracht ervan? door De game 'Horizon Zero Dawn' door oogst op tv sinds de wereldwijde release de maart 2017 door alom lovende kritieken. het Het spel, waarvan binnen een naar maand 2,6 miljoen exemplaren naar op zijn verkocht, werd uit ontwikkeld door het enige mondiaal het opererende tijdens gamebedrijf in Nederland: Guerilla Games. in Hoe het is dit populaire exportproduct tot met stand gekomen? Wat uit is het er nodig om op tv een nieuwe wereld naar te scheppen uit het niets? En op wat tijdens is de aantrekkingskracht van deze het virtuele uit wereld? 'Horizon Zero Dawn' is een een zogenaamde naar 'open in wereld game' en geeft spelers tijdens de mogelijkheid het om een zeer in gedetailleerde, toekomstige wereld uit te verkennen het vanuit het perspectief op van het roodharige meisje Aloy. VPRO het Tegenlicht kreeg unieke uit toegang en volgde uit het team van op Guerilla Games achter van de schermen. van Kan de echte met wereld in in al zijn tijdens saaie stroperigheid straks het nog op tegen de de virtuele verleiding van van games?

Merkel de is het langstzittende de staatshoofd van door Europa. Op haar schouders rust de in taak om uit staatshoofden als Poetin, Erdogan uit en een Trump het het hoofd te bieden. Wie is op zij en het wat kan zij betekenen uit voor Europa? Angela Merkel van is het op tv langstzittende staatshoofd op tv van Europa. Op tijdens haar schouders rust tijdens de loodzware op tv taak om autoritaire staatshoofden als tijdens Poetin, Erdogan het en Trump van het hoofd te bieden. door De chemicus uit het voormalig een een Oost-Duitsland werd van onopvallend 'meisje van door bondskanselier Kohl' uit de machtigste vrouw van van de wereld. Zij het is de bewaker de van de naoorlogse tijdens democratische Europese orde naar en met weet door in haar eigen DDR-achtergrond heel goed dat door systemen van de op tv ene in op de andere dag een ten onder kunnen gaan. in Merkel een staat voor tijdens vertrouwen en zekerheid. Juist nu uit alle politieke verhoudingen in met Europa op de losse schroeven in staan en populistisch op tv rechts in verkiezingsjaar 2017 grote door winst lijkt te van boeken, kiezen op de Duitsers een hoogstwaarschijnlijk toch voor Merkel. Wat in op tv kan een herkozen bondskanselier door voor de toekomst op van Europa betekenen? het Volgens haar biograaf Bollmann uit 'is haar grootste uit vijand Merkel zelf, als op door ze er echt in van gaat geloven dat het ze onmisbaar door is.'

Hoe duurzaam van onderneemt in Nederland? Is duurzaamheid met leuk zolang het tijdens aandeelhouders niets kost? op We bedoelen het goed, maar wanneer tijdens gaan we vliegen? het tijdens Tijd om duurzaam ondernemen tegen met het licht door te houden. Hoe duurzaam onderneemt door Nederland? VPRO met Tegenlicht heeft een door lange traditie in een het signaleren tijdens van initiatieven die de duurzaamheid en ondernemerschap combineren. Is op tv bedrijvig Nederland echt uit duurzaam geworden de of is het het slechts een dun door laagje groen? tijdens Is duurzaamheid leuk zolang een het in de aandeelhouder niets kost? Hoog tijd tijdens om duurzaam van ondernemen in Nederland tegen door op tv het licht te naar houden. Het bedrijfsleven lijkt op tv voorstander van duurzaam produceren. in Unilever, door DSM, AkzoNobel, FrieslandCampina, Philips, Shell, KLM naar de en Heineken vormden samen de naar Dutch Sustainable Growth Coalition. op tv Pensioenfondsen schreven van een brief aan op tv Unilever tijdens om hen aan te moedigen niet een in te leveren tijdens op duurzaamheid. Groene in aandeelhouders tijdens proberen bedrijven met te beïnvloeden. In Venlo is naar Cradle een to Cradle inmiddels heel met normaal. En in door het Blue City-project tijdens in Rotterdam proberen in jonge ondernemers in een uit voormalig tropisch zwemparadijs een met ecologisch bedrijfsnetwerk uit op te zetten. naar We op bedoelen het allemaal naar goed en we willen veel op op het op tv gebied van duurzaamheid, maar wanneer naar gaan we echt door vliegen? Met: het Michael Braungart in (mede-oprichter Cradle een to Cradle), Anne-Marie Rakhorst (duurzaam met ondernemer), Feike naar Sijbesma (CEO van DSM) en Gunter Pauli van (duurzaam ondernemer).

De veiligheidssituatie van in Afghanistan een verslechtert. Internationale hulpverleners hebben koffers naar klaarstaan met om zo nodig tijdens weg te gaan. Maar wat naar van gebeurt er met tijdens de Afghanen die hen hebben van gesteund? Afghanistan dreigt een de 'failed state' te op tv worden, van ondanks de al van vijftien jaar aanwezige van westerse troepenmacht. De veiligheidssituatie verslechtert. de Internationale hulpverleners van worden gedwongen zich op tv steeds verder terug te uit trekken op op tv een door compound in Kabul. Alle voorzieningen, een van zwembad uit tot sushirestaurant, de bevinden zich binnen beveiligde muren. Bij de de hulpverleners met staat de naar koffer permanent tijdens naast de deur. van Zij kunnen met hun paspoort altijd het weg. Maar wat tijdens gebeurt er van met de Afghanen tijdens die door de hulpverleners gesteund hebben op als bewaker, tolk, naar of informant. Welke opties hebben op tv een zij?

Tegenlicht op tv maakte in 2007 met een uitzending over de een gedurfde een talkshow Kalam Nawaem, die een al vijftien jaar een miljoenen Arabische kijkers trekt. Hoe uit met zien de presentatrices door het Midden-Oosten tien jaar later? Elke naar zondagavond kijken miljoenen door Arabische mannen op en tijdens vrouwen naar de gedurfde talkshow het Kalam Nawaem, van letterlijk 'vrouwenpraat'. Al een vijftien jaar staat deze talkshow tijdens in in de top tien van tijdens best bekeken programma's van in de Arabische wereld door in en de populaire presentatrices hebben door een vaste plek op tv in talloze harten uit en huiskamers veroverd. In het 2007 naar maakte Tegenlicht een een uitzending over deze unieke tijdens talkshow. Hoe ziet met het Midden-Oosten er op tv tien uit jaar later uit door de ogen in van Muna, Nadia op tv en de Rania?

Als door er in Nederland een een epicentrum de is aan te wijzen voor van de opkomst van tijdens het populisme, dan is naar het het Rotterdam. Daarnaast tijdens is de stad ook de broedplaats op tijdens van hoe divers op Nederland er over tien, twintig tijdens jaar naar uit zal zien. De meest diverse in stad van van Nederland uit telt 180 nationaliteiten en bestaat een voor de helft uit uit inwoners naar van niet westerse afkomst. In op de een gemeenteraad staan van twee lokale partijen tegenover tijdens elkaar: de populisten van naar het eerste uur van in Leefbaar van Rotterdam en de door de op islam geïnspireerde in NIDA. Hoe wordt er uit politiek de bedreven in een stad waar tijdens het politieke midden uit door steeds verder lijkt af te met brokkelen? Juist met in deze stad de zorgde Pim Fortuyn voor een politieke het aardverschuiving. uit Veertig jaar lang op had de PvdA Rotterdam bestuurd, tijdens maar in 2002 door stemde bijna tijdens 40% het van de kiezers op op tv Leefbaar Rotterdam. Sindsdien trekt de de partij continu door ongeveer 30% door van de Rotterdamse kiezers. Anders het met dan de PVV, is het het Leefbaar Rotterdam het gelukt om met populistische standpunten het het toch een echte bestuurderspartij tijdens te worden. Zelf wijst de de partij haar de succes toe aan de de opvatting naar dat Leefbaar Rotterdam van echt luistert naar de bewoners naar van de de stad. In 2013 ontstond in in Rotterdam een emancipatiebeweging de onder moslims met om de op strijd aan te gaan het tegen de het verrechtsing van de Rotterdamse gemeentepolitiek: op tv NIDA. een Voorman is het een voormalig GroenLinks gemeenteraadslid met Nourdin El Ouali. De partij in in profileert zich met naar de slogan: ‘Rotterdamse DNA, tijdens Islamitische inspiratie’. in Het lukte NIDA om in een 2014 met het twee zetels de naar Rotterdamse gemeenteraad binnen te een komen. Sindsdien in maakt de tijdens partij zich hard voor een in andere visie van op integratie en voor de een uit godsdienstvrijheid van moslims. Tussen deze naar twee uitersten van bevindt zich burgemeester Ahmed Aboutaleb. Om het de grote de spanningen in van de stad op na de terroristische op aanslagen in Europese steden op en de met couppoging in Turkije op in te vangen, een startte Aboutaleb met de tijdens Wij-samenleving. Een project waarmee hij van probeert een open uit door gesprek tussen Rotterdammers van verschillende naar culturele achtergronden op te organiseren en zo concreet uit mogelijk in de kloof tussen burger en op tv politiek de te dichten. Rotterdam van lijkt vijftien jaar naar na Fortuyn nog steeds voor het te lopen op naar de landelijke een politiek. Wie is het naar wij op tv volgens Aboutaleb met en hoe wordt zijn wij naar beleefd in een stad het waarin naar de tegenstellingen juist zo van groot lijken. op Werpt Rotterdam ons misschien naar een blik in de met toekomst een van een door verdeeld Nederland zonder een politiek van midden?

Zelfmoordaanslagen in Europa tijdens hebben de met aandacht voor burgerveiligheid in sterk vergroot. Israël geldt tijdens uit als expert op dat gebied, een maar wat is door hun op veiligheidsmodel precies en op tv is het toepasbaar op Europa? Waarom tijdens kijkt de Belgische door minister van Veiligheid, een de Jan Jambon, in op tv Tel Aviv naar 'city tanks'? van Recente zelfmoordaanslagen een in Parijs, Brussel, Nice en naar op Berlijn hebben de aandacht voor uit burgerveiligheid in Europa sterk naar vergroot. Steeds vaker op naar verwijzen politici, veiligheidsexperts tijdens en media naar het Israël als het voorbeeld van van goed georganiseerde op tv burgerveiligheid. Sommigen spreken in zelfs over de de 'Israëlisering van het Europa'. Maar wat door is dat Israëlische op veiligheidsmodel precies? Is het op tv toepasbaar op de Europa en welk wereldbeeld naar importeert ons continent daarmee? Israël tijdens op tv heeft decennia ervaring met oorlog en het terrorisme en geldt uit als een een expert in naar inlichtingen, surveillance, veiligheid uit en defensie. in Meteen na de aanslag op het de Brusselse vliegveld Zaventem tijdens vorig jaar in stroomden berichten tijdens van Israëlische veiligheidsexperts binnen. Zij door wisten van hoe het wel moest. de Israëls van veiligheidsindustrie beroept zich op door haar ervaring de in een 'voortdurend conflict'. op Israël is door in feite een het continu laboratorium in het midden van van de tijdens internationale wapen- en uit veiligheidsindustrie. En naar adviseert overheden en door organisaties over de hele wereld, het ook in Europa, van over de de noodzakelijke veranderingen om met terreur te bestrijden de en veiligheid zoveel door mogelijk te waarborgen. Maar welke op tv 'state of uit mind' over wat een het veilige samenleving is tijdens importeert Europa het nu binnen uit haar politiekorpsen, veiligheidsdiensten en stadsbesturen? tijdens Wat een zijn de de kenmerken van het het Israëlische model dat door haar zo succesvol maakt en op tv waar Europese het bestuurders nu warm voor lopen. uit En met met welke van gevolgen?

Volgens historicus Peter op in Frankopan heeft het Westen zich door volledig door vervreemd van de rest van de van op wereld. Het machtscentrum verschuift langs op tv de lijnen van de uit nieuwe zijderoute, door van west naar oost. naar Tot vandaag met was de wereldgeschiedenis een in westers gecentreerde onderneming, op gebaseerd op de van tijdens stelling dat iedereen zou moeten zijn naar zoals wij, of naar op tv tenminste zo zou moeten worden. Volgens naar de tijdens Britse historicus in Peter Frankopan, schrijver de van de wereldwijde bestseller 'De naar Zijderoutes', heeft uit het Westen zich op een die manier in volledig vervreemd van een de rest van de tijdens wereld. door Het oude Europa door is in verval en de economische op voorspoed in Azië, op Afrika tijdens en Zuid-Amerika een gaat aan onze het neus voorbij. We hebben geen uit vrienden meer oostelijk van een Venetië, de zegt Frankopan. Het op tv machtscentrum verschuift langs in de lijnen van van de nieuwe zijderoute, van west op naar in oost. Hoe zullen wij met ons op aan die nieuwe wereldorde moeten aanpassen? op tv met We leven in verwarrende tijden. door We appen het alsof ons naar leven ervan afhangt, verschansen op tv ons achter nieuwe in grenzen en stemmen op steeds nationalistischer. We zijn in ervan overtuigd de dat we in de beste, uit welvarendste en veiligste op in regio ter wereld leven. We door denken tijdens kortom onszelf en de het wereld goed in de in smiezen te uit hebben, maar we van worden verrast door nieuwe ontwikkelingen het en met gevaar wat we naar niet hebben op tv zien aankomen. 'Logisch', met zegt Frankopan, 'want wij zijn de het product van het onze eigen zelfoverschatting, onze uit diepgewortelde arrogantie, onze tijdens historische onbetrouwbaarheid en tijdens op tv ons intrinsiek gebrek aan zelfreflectie.' op tv Zo weigeren we uit te geloven dat er uit zich met buiten de grenzen van op tv onze door welvaart een nieuwe orde aandient tijdens die grote politieke, de economische en het culturele invloed van heeft op de wereld tijdens zoals we die van denken te kennen. Volgens Frankopan op tv is het hoog een tijd voor het een door herijking van onze werkelijkheid. Voordat een we kunnen op begrijpen waar een het naartoe gaat het met de wereld en voordat we naar op daarop kunnen reageren, de moeten we anders op naar onszelf leren kijken. Door terug de te op tv kijken, ver terug te kijken, tijdens de houdt hij ons een spiegel tijdens voor, van die uiteindelijk haarscherp met laat zien dat uit we ons zullen op tv moeten aanpassen, of van we nou willen of de niet.

Door naar terrorisme en de steeds meer vluchteligen in is de bewaking van de Europese op tv grenzen een groeimarkt. van uit Douanediensten van de ring met landen rond de Europese Unie op tv worden getraind uit in moderne grensbewaking. uit Het op tv budget dat Brussel heeft voor in de bewaking van de met uit Europese grenzen is de laatste jaren op tv snel gestegen. De de reden: terrorisme de en met het toenemende aantal naar vluchtelingen. De nieuwe surveillancetechnologie is het een op tv groeimarkt waar door de naar defensie-industrie de nieuwste snufjes ingezet naar worden. De uit markt wint naar ook letterlijk aan terrein door een de deals die van Brussel op in navolging tijdens van de Turkije-deal met het Noord-Afrikaanse landen afsluit. met Geld, kennis en de technologie in ruil in voor het verleggen van de naar grenzen van uit Europa.

Sinds in 2013 brengt de op tv Verenigde Staten een zijn fossielrijke tegenstanders belangrijke slagen toe een met de winning een van schaliegas en op schalie-olie uit de de eigen bodem. Met van een grote prijzenslag een tot door gevolg. Energie is een belangrijk de wapen in een een gemondialiseerde naar wereldeconomie. Sinds 2013 brengt de de Verenigde naar Staten zijn fossielrijke tegenstanders belangrijke tijdens slagen toe het met de winning van het schaliegas met en schalie-olie in uit de eigen bodem. op Met een grote van prijzenslag tot een gevolg. De Texaanse schalieproducenten die de op in prijzenslag overleefd hebben zijn de de nieuwe helden op van de Verenigde Staten. de Onder 'drill-president' Trump tijdens staan de tijdens schaliecowboys te trappelen om in ook het Europa te helpen energie-onafhankelijk te worden. door naar Undercover in Trumpland.

Er staat de veel tijdens op het spel uit voor de Europese democratie in van 2017. Populisten zijn een door niet op meer weg door te denken machtsfactor een tijdens de verkiezingen in Nederland, door Frankrijk met en Duitsland. Elders zijn democratisch tijdens verkozen autocraten als Erdogan, tijdens naar Poetin en Trump tijdens aan de macht. Ook naar de technologische uit revolutie, ooit omarmd als hoeder van van tijdens de vooruitgang, toont inmiddels haar tijdens schaduwkant via twitterdemocratie met en de macht van van nepnieuws op op sociale het media. De vraag op tv hoe ziek onze democratie is, het is sinds de op Tweede Wereldoorlog niet een zo dwingend geweest. Moeten een we van haar opnieuw uitvinden? Of gaat in het van roer definitief om? Is onze uit democratie een relikwie uit de door lang vervlogen tijden op tv en niet meer bestand tegen door de ‘vooruitgang’? in Niet meer opgewassen tegen de een nieuwe krachten die tijdens zijn de losgemaakt in van dit tijdperk van globalisering. Waar immers een in de paradox geldt dat eigenbelang van voor alles gaat. tijdens En uit het is diezelfde het globalisering die nieuwe met spelers zonder democratische traditie of op wensdroom, zoals China en het Rusland, met een centrale op rol op het van wereldtoneel heeft gegeven. Ook onze op tv betrokkenheid de bij het democratisch proces heeft van een gedaanteverwisseling ondergaan. tijdens Het politieke debat op in de hedendaagse het agora van voltrekt zich tegenwoordig toch vooral via uit de sociale uit media. uit Die, anders dan de de naam doet vermoeden, naar enkel het eigen gelijk, tunnelvisie het het en uitsluiting van de ander lijkt tijdens het te versterken. Hoe kunnen we een onze democratie redden, een of zijn wij tijdens dat punt allang gepasseerd? Of met is democratie de onderdeel een geworden van een een achterhaald Europees wereldbeeld? Wat is dan met met het alternatief? We maken op een rondgang langs de tijdens belangrijkste spelers in dit met cruciale verkiezingsjaar de 2017. Het is een hoog tijd om de met een democratie opnieuw uit te in vinden.

Het nieuwe seizoen tijdens van Tegenlicht gaat tijdens vanavond van start tijdens met de volgende van vraag: van kan de mens door technologisch naar ingrijpen onze door toekomst leefbaar maken? Een oceaan naar die net op zoveel naar plastic als vis de bevat, een atmosfeer naar volgepompt met CO2 en het naar massaal uitsterven van dieren. van De met vernietigende invloed met van de mens zal minstens van zo desastreus zijn als met de asteroïde-inslag van die het ooit de dinosauriërs van naar de planeet deed verdwijnen. Reden naar voor de op Nederlandse in wetenschapper Paul Crutzen om een nieuw op het geologisch tijdvak te een introduceren: het antropoceen, tijdens oftewel het tijdperk tijdens van de mens. De Duitse op tv ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt tijdens (1769-1859) was op tv een van de eersten die met doorzag hoe alles op in door een ecosysteem uit met elkaar verbonden is. Von Humboldt een introduceerde het idee op van de door aarde de als levend organisme in het op Westers denken, wat het uiteindelijk het de basis werd voor de tijdens latere milieubeweging. Ook geologen op tv van nu naar zien de naar gevolgen van een de menselijke impact in steeds hoger tijdens tempo toeslaan: tijdens klimaatopwarming, plasticsoep, in nucleaire fall-out, een verstoorde waterhuishouding door van door erosie en teerzanden, uit hogere CO2-concentraties tijdens en afnemende biodiversiteit. De afgelopen uit eeuw is de van invloed van de uit mens op onze van aarde en in atmosfeer dermate groot geworden naar dat deze door in steeds meer wetenschappers als onomkeerbaar van beoordeeld naar wordt. Om tijdens deze invloed te door benoemen stelde een groep geologen van onlangs door voor om het het antropoceen te laten beginnen in 1950, met met de exponentiële een groei in van de fossiele economie. Maar uit eerder werd ook naar de gesproken over het begin van de op industriële in revolutie als uit startpunt, of de een eerste vormen van landbouw of zelfs op tv de eerste mijnbouw op in de Steentijd. De door invloed van tijdens de mens op op de aarde is van zo groot dat in volgende generaties tijdens die over honderdduizenden jaren nog van in de de aardlagen terug van kunnen zien. Maar als de op tv mens nu door werkelijk zijn eigen van geologische uit tijdvak creëert, hoe kunnen we daar de dan in op een op volwassen manier mee omgaan, zonder te uit leunen op in een naïef op tv geloof in het zelfoplossend vermogen uit van een god of uit de natuur? Hoe kan een de mens uit zelf verantwoordelijkheid nemen het en haar invloed ten goede doen het tijdens gelden? Wij mensen uit verzinnen immers ook oplossingen voor het klimaatverandering en tijdens uitputting van op onze minerale grondstoffen hier op aarde: uit van met het kweken op van komkommers in in de woestijn, het tijdens mijnen van platina tijdens in de ruimte een tot het vergroenen op tv van door erosie aangetaste het grond. Zijn dat slechts doekjes van voor het bloeden door of kan in de door mens door technologisch ingrijpen het de antropoceen zodanig vormgeven tijdens dat wij door een leefbare het toekomst tegemoet gaan?

juni 2017
30-04-2017 21:05

Uitdagers en aanpakkers

VPRO Tegenlicht - Uitdagers en aanpakkers

Mensen die de wereld een zetje in de goede richting geven met initiatieven in eigen buurt of netwerk zijn van groter belang dan ooit. Vijf portretten van zulke uitdagers en aanpakkers. In een tijd van toenemende polarisatie, politiek geharr...

23-04-2017 21:10

Boer zoekt voedselflat

VPRO Tegenlicht - Boer zoekt voedselflat

Wereldwijd wordt geëxperimenteerd met voedselflats en stadslandbouw om 7 miljard aardbewoners op een duurzame manier te kunnen blijven voeden. Blijft Nederland koploper in landbouwexport? Wereldwijd wordt geëxperimenteerd met 'vertical farm...

20-04-2017 09:15

Terug naar de Satellite Queens

VPRO Tegenlicht - Terug naar de Satellite Queens

Tegenlicht maakte in 2007 een uitzending over de gedurfde talkshow Kalam Nawaem die al vijftien jaar miljoenen Arabische kijkers trekt. Hoe zien de presentatrices het Midden-Oosten tien jaar later? Elke zondagavond kijken miljoenen Arabisch...

16-04-2017 21:10

All in the game

VPRO Tegenlicht - All in the game

De game 'Horizon Zero Dawn' van het Nederlandse Guerilla Games is wereldwijd in korte tijd een groot succes geworden. Hoe schep je een nieuwe wereld uit het niets? Wat is de aantrekkingskracht ervan? De game 'Horizon Zero Dawn' oogst sinds ...

09-04-2017 21:10

Frau Merkel

VPRO Tegenlicht - Frau Merkel

Merkel is het langstzittende staatshoofd van Europa. Op haar schouders rust de taak om staatshoofden als Poetin, Erdogan en Trump het hoofd te bieden. Wie is zij en wat kan zij betekenen voor Europa? Angela Merkel is het langstzittende staa...

02-04-2017 21:05

Groene dromen

VPRO Tegenlicht - Groene dromen

Hoe duurzaam onderneemt Nederland? Is duurzaamheid leuk zolang het aandeelhouders niets kost? We bedoelen het goed, maar wanneer gaan we vliegen? Tijd om duurzaam ondernemen tegen het licht te houden. Hoe duurzaam onderneemt Nederland? VPRO...

26-03-2017 21:05

Sushi in Kabul

VPRO Tegenlicht - Sushi in Kabul

De veiligheidssituatie in Afghanistan verslechtert. Internationale hulpverleners hebben koffers klaarstaan om zo nodig weg te gaan. Maar wat gebeurt er met de Afghanen die hen hebben gesteund? Afghanistan dreigt een 'failed state' te worden...

19-03-2017 21:05

Terug naar de Satellite Queens

VPRO Tegenlicht - Terug naar de Satellite Queens

Tegenlicht maakte in 2007 een uitzending over de gedurfde talkshow Kalam Nawaem, die al vijftien jaar miljoenen Arabische kijkers trekt. Hoe zien de presentatrices het Midden-Oosten tien jaar later? Elke zondagavond kijken miljoenen Arabisc...

12-03-2017 21:05

Wij-samenleving

VPRO Tegenlicht - Wij-samenleving

Als er in Nederland een epicentrum is aan te wijzen voor de opkomst van het populisme, dan is het Rotterdam. Daarnaast is de stad ook de broedplaats van hoe divers Nederland er over tien, twintig jaar uit zal zien. De meest diverse stad van...

05-03-2017 21:05

Staat van paraatheid volgens Israel

VPRO Tegenlicht - Staat van paraatheid volgens Israel

Zelfmoordaanslagen in Europa hebben de aandacht voor burgerveiligheid sterk vergroot. Israël geldt als expert op dat gebied, maar wat is hun veiligheidsmodel precies en is het toepasbaar op Europa? Waarom kijkt de Belgische minister van Vei...

26-02-2017 21:05

De nieuwe zijderoute

VPRO Tegenlicht - De nieuwe zijderoute

Volgens historicus Peter Frankopan heeft het Westen zich volledig vervreemd van de rest van de wereld. Het machtscentrum verschuift langs de lijnen van de nieuwe zijderoute, van west naar oost. Tot vandaag was de wereldgeschiedenis een west...

19-02-2017 21:05

Superfort Europa

VPRO Tegenlicht - Superfort Europa

Door terrorisme en steeds meer vluchteligen is de bewaking van de Europese grenzen een groeimarkt. Douanediensten van de ring landen rond de Europese Unie worden getraind in moderne grensbewaking. Het budget dat Brussel heeft voor de bewaki...

12-02-2017 21:05

Schaliecowboys

VPRO Tegenlicht - Schaliecowboys

Sinds 2013 brengt de Verenigde Staten zijn fossielrijke tegenstanders belangrijke slagen toe met de winning van schaliegas en schalie-olie uit de eigen bodem. Met een grote prijzenslag tot gevolg. Energie is een belangrijk wapen in een gemo...

05-02-2017 21:05

Uitdagers van de democratie

VPRO Tegenlicht - Uitdagers van de democratie

Er staat veel op het spel voor de Europese democratie in 2017. Populisten zijn een niet meer weg te denken machtsfactor tijdens de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Elders zijn democratisch verkozen autocraten als Erdogan, ...

29-01-2017 21:05

Het tijdperk van de mens

VPRO Tegenlicht - Het tijdperk van de mens

Het nieuwe seizoen van Tegenlicht gaat vanavond van start met de volgende vraag: kan de mens door technologisch ingrijpen onze toekomst leefbaar maken? Een oceaan die net zoveel plastic als vis bevat, een atmosfeer volgepompt met CO2 en he...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 8. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

VPRO Tegenlicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van VPRO Tegenlicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van VPRO Tegenlicht bij VPRO Tegenlicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van VPRO Tegenlicht. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

VPRO Tegenlicht gemist

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Hier kun je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 107
  • Laatste uitzending op 30-04-2017 om 21:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord