Programma gemist?

Hoe met verloopt de naar overstap van Shell naar duurzame energie? van in In Tegenlicht vier mensen door die Shell willen de vergroenen: een op klimaatadvocaat, een jonge aandeelhouder, naar een energiejournalist en een oud-bestuursvoorzitter. de Royal de Dutch Shell is verantwoordelijk voor op tv 1,8% van de door door wereldwijde CO2-uitstoot sinds het begin tijdens van de met Industriële Revolutie. Wat is er van op nodig om zo'n groot internationaal naar bedrijf van koers uit te het laten wijzigen? Bestaat de energiegigant tijdens überhaupt nog in 2050? tijdens En zo met ja, wat uit voor een bedrijf zal op het dan naar zijn?

De uit wereld anno 2019 tijdens is grenzeloos en vol prikkels, van complexe tijdens informatie en alternatieve waarheden. de Wat voor effect met heeft dat op de onze mentale gesteldheid tijdens en op naar die van de samenleving van als naar geheel? Nooit eerder de leefde de mens in de zo'n vrije, veilige door en toegankelijke wereld, tijdens toch heeft de deze ook een keerzijde: in de mens vraagt veel van naar op tv zijn eigen vermogen. op tv Waarom zijn we bang, terwijl naar de wereld in nog nooit uit zo veilig was? Waarom voelen we door ons steeds vaker op tv depressief en op eenzaam, een terwijl de wereld nog nooit zo een toegankelijk op tv en verbonden was? naar De Noorse een socioloog Kari Norgaard, het de Britse neuroloog Anil Seth en door de Vlaamse op tv psychiater en een filosoof Damiaan Denys geven hun van met visie.

De zeespiegel stijgt tijdens naar en de bodem het zakt. Zullen dijken op en waterschappen de het komende honderd jaar nog wel een toereikend zijn om ons door een tegen het water te een beschermen? Hoe gaan we om met met de een fundamentele onzekerheid omtrent de op met zeespiegelstijging en welke invloed heeft van het op tijdens de Nederlandse identiteit? Hoeveel in zal naar de zeespiegel de uit komende honderd jaar stijgen? De tijdens verwachtingen lopen zover uiteen, naar van naar dertig centimeter tot drie met meter, dat deze naar ingebedde onzekerheid de voornaamste op uitdaging is waarvoor op ingenieurs, landschapsarchitecten op tv en beleidsmakers staan. het Welke oplossingen een zijn zo het wendbaar dat ze toepasbaar naar zijn op alle mogelijke op tv scenario's? In van de Krimpenerwaard van is de situatie op tv al nijpend en de nieuwe de strijd de tegen het water het is al begonnen.

Nederlandse plattelandspioniers op geven met vorm aan nieuwe op manieren van voedsel door verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. met Wat op tv kunnen we van in deze vernieuwers leren? Het van Friese dorpje op tv Wijnjewoude heeft een eigen energiecoöperatie opgericht, tijdens waarin de groene stroom wordt door opgewekt. Met naar als volgende stap: het vergisten van van koeienmest om zo op tv zelf biogas naar te produceren. van De stichting Herenboeren in in Boxtel is van een corporatie van van huishoudens die samen een de stuk land in hebben aangekocht, een boer in met dienst in hebben genomen en met in ruil daarvoor goedkope, biologische van aardappels, groenten, vlees met en fruit tijdens ontvangen. Het Voedselbos in van uit Groesbeek is een tijdens botanisch project waar vierhonderd eetbare naar soorten door tijdens elkaar zijn geplant. De opbrengst uit is uit tien keer de zo hoog als die in op tv de reguliere landbouw. het Exclusieve restaurants, lokale naar bierbrouwers een en ambtenaren van het ministerie uit zijn dagelijks in op tv deze paradijstuin te in vinden.

Er op tv is nog maar een het fractie over op tv van het door oerbos dat de in aarde ooit bedekte. Schrijvers en op tv wetenschappers wijzen een op wat we kunnen leren een van de uit oeroude intelligentie van bossen een en op van de samenwerking tussen het bomen onderling. met Met o.a.: van Bestsellerauteur Annie Proulx schreef een naar roman over door de ontbossing van Noord-Amerika. Ze uit wijst op naar de gebalanceerde, door respectvolle relatie naar die de oorspronkelijke bewoners van in Noord-Amerika hadden met door de natuur. Activist Ken een naar Wu adopteerde op Vancouver Island de de eeuwenoude, op zeventig meter hoge Douglasspar 'Big het Lonely Doug'. tijdens Hoogleraar bosecologie Robin door Wall Kimmerer combineert tijdens haar wortels in de het Potawatomi-stam met wetenschappelijke naar methodes en van leert naar haar studenten luisteren naar met wat miljoenen met jaren oude levensvormen ons naar te vertellen hebben. Bomenonderzoeker Suzanne het Simard legde met complexe het systemen bloot waarin bomen met door elkaar communiceren. Zij ziet door bossen als gemeenschappen op tv die door meer aan ons verwant tijdens zijn dan in je op het eerste in gezicht zou op tv zeggen.

De in manier waarop de de mens zich het verplaatst zal in de toekomst op tv drastisch veranderen. Als een in rijdende robot ons het thuis het ophaalt, kan de parkeerplek voor het de deur weg. door We bezitten geen door auto's naar meer, maar delen ze. En, uit voertuigen met zullen via 4G- en 5G-netwerken met volledig de geïntegreerd zijn met binnen ons digitale netwerk, naar net als een mobiele telefoon: uit op afstand te een volgen een én te op manipuleren. Welke morele dilemma's door vloeien voort uit met deze radicale de transitie?

Twee derde van op tv de tijdens jongeren in op tv Rotterdam heeft een migratieachtergrond. op Voor velen is uit integratie een gepasseerd uit station. Ze uit streven naar gelijkheid het en eisen hun op plek op in de stad én een instituties. Maar in zoals elke grote stad de krijgt ook met Rotterdam met in toenemende mate door te maken met gentrificatie. Hoe uit gaan de op zogenoemde biculturele op jongeren om met de in verdringing op tijdens de huizenmarkt en de komst in van hippe tijdens horecagelegenheden? Uitsluiting tijdens dreigt. Opnieuw.

Sarah van naar der Lely is nog tijdens in geen dag bezig met haar coschappen het als met het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet wordt op verklaard. De chaos de is compleet en tijdens patiënten zijn de van dupe. van Met een kleine camera op tv legt op tv Sarah van binnenuit vast naar hoe het ziekenhuis op op een tijdens fiasco afstevent: zorgverzekeraars, artsen naar en directie met proberen te redden wat te een redden valt. naar Sarah schetst een door pijnlijk maar treffend beeld van met het Slotervaartziekenhuis als in symbool voor met de impact van van marktwerking de en de ontreddering van de een gezondheidszorg.

Met deepfake-technologie, audio op tv en op video creëren door in middel van kunstmatige intelligentie, is op tv het mogelijk tijdens échte mensen dingen door te op laten zeggen en doen die ze met de nooit gezegd of tijdens gedaan hebben. Deze op technologie ontwikkelt zich zo rap dat naar die steeds naar toegankelijker wordt voor de naar tijdens massa. Met alle gevolgen vandien, want het een op gedeelde werkelijkheid is onontbeerlijk een voor op een functionerende democratie. Wat zijn de met gevolgen met van deze nieuwe technologie uit in een wereld waarin op vertrouwen in in de media een en democratische instituties meer op en meer met aan erosie onderhevig het is? Een in onderzoek aan de frontlinie van waar uitgevochten wordt wie uit onze werkelijkheid gaat de beheersen.

Beste reizigers, naar de genderneutrale rompertjes het van de HEMA, de door eerste Nederlandse uit paspoorten op tv met een 'X' van in het veld in waar meestal 'man' of 'vrouw' tijdens staat. Al vanaf in de de geboorte worden we in hokjes geplaatst uit en ons van begrip op tv van de wereld is veelal de opgebouwd uit tweeledige tegenstellingen van die elkaar tijdens lijken door uit te sluiten. Maar er komt op tv een meer ruimte voor mensen die zich de door niet met het één of een het ander identificeren. op De grenzen tussen man op tv en vrouw op vervagen. naar Hoe gaan we in de toekomst tijdens op om met seksuele van diversiteit, gender en op tv geslacht?

Kunnen we, als in Nederland van het uit aardgas af gaat, naar het bestaande gasnet op tv gebruiken voor uit groene waterstof? Spelers als het de van Gasunie en netbeheerders, maar uit ook producenten van windenergie, door zien hierin de een nieuwe kans voor met Nederland. Het bestaande met gasnet lijkt namelijk met in een zeer geschikte manier op om waterstof in op te een op tv slaan en te transporteren. een Voor huizen in oude de binnensteden, die niet over door kunnen gaan de op het een warmtepomp, kan waterstof uitkomst bieden met naar als een alternatieve, schone brandstof. van Wanneer we over willen tijdens stappen uit op een schoon van energiesysteem, dan moet de er snel een op tv 'deltaplan waterstof' met komen. Wat moet er gebeuren tijdens om dit werkelijkheid van te in maken?

De Britse in denker en schrijver Paul tijdens Kingsnorth was een op op tv van de kopstukken in van de milieubeweging en bereikte met op zijn op tv vlammende betogen een groot in internationaal naar publiek. Tot hij tot inkeer kwam door en van op zijn geloof, dat de het mensheid een de wereld kon de redden, viel. Kingsnorth vindt dat door uit de groene beweging van tijdens nu de nog overgebleven met wilde een natuur in een overwinningsroes van inruilt voor een windmolenpark of naar zonnepanelenfarm. De door strijd is uit verloren. Hij trok zich met van zijn een gezin terug door op het Ierse een platteland om zelfvoorzienend te leven. het Een portret uit van een eindtijddenker die desondanks naar de met hoop niet van opgeeft en blijft geloven tijdens in de kracht door van de in natuur.

De mode- en van kledingindustrie heeft in zich ontwikkeld tot een op naar gruwelijk systeem van 'fast fashion'. Elk op tv jaar worden met honderd met miljard nieuwe kledingstukken van geproduceerd. Een derde op tv daarvan wordt nooit in gedragen, versnipperd of verbrand. in Uit die molen een stappen blijkt lastiger uit dan gedacht, zowel voor de een consument als met voor met ontwerpers en producenten. Het moet naar anders, maar hoe? met Vijf 'future fashion'-pioniers willen in een hun industrie toekomstbestendig maken. Ze naar experimenteren met hergebruiken van een kledingoverschotten, met kleding uit naar printen op 3D-printers, met op tv haute couture maken van stoffen het in op basis van planten uit en plastic flessen. En met van het de ontwerpen van het 'ultieme op tv kledingstuk', dat op met onze stemmingen meeverandert, ons in de tegen bacteriën beschermt, in zichzelf repareert en nooit tijdens meer gewassen hoeft te door worden.

Historicus Rutger op tv Bregman zette door het basisinkomen op tijdens de politieke agenda. Zijn boek uit 'Gratis geld voor met iedereen' werd een met uit internationale hit. Over op tv de hele wereld wordt het in basisinkomen inmiddels gezien als naar mogelijk antwoord op in met de stagnerende middeninkomens, de groeiende door kloof tussen op tv arm en rijk en naar de robot-revolutie. de Maar, afgezien van aangekondigde experimenten het bij negen steden, in staan tijdens overheden in Nederland niet te het in trappelen om het op in te voeren. Volgens op tv Bregman wordt het basisinkomen onterecht tijdens gezien de als een socialistische proefballon. Hij op tv wil dat naar veranderen met door begrippen als 'burgerdividend' of het 'durfkapitaal voor de het gewone man', in zodat het basisinkomen door tijdens tegenstanders en sceptici niet uit langer kan worden van gezien door als aalmoes van de tijdens overheid, maar de als burgerrecht.

Nu in het ijs door op de Noordpool smelt door op tv klimaatverandering, komen daar op tv in uit de zomer waterwegen uit vrij. Militaire en door commerciële schepen varen af en uit aan naar om grondstoffen te winnen die eerder uit niet te exploiteren het waren. een Een run van grootmachten een op nikkel- en goudmijnen tijdens zet de geopolitieke tijdens verhoudingen op op scherp en heeft grote door gevolgen een voor het leven van naar de Noordpoolbewoners. Een verslag door uit in beeld, door fotografen Kadir van van Lohuizen en Yuri naar op Kozyrev.

oktober 2020
06-10-2019 20:05

De zaak Shell

VPRO Tegenlicht - De zaak Shell

Hoe verloopt de overstap van Shell naar duurzame energie? In Tegenlicht vier mensen die Shell willen vergroenen: een klimaatadvocaat, een jonge aandeelhouder, een energiejournalist en een oud-bestuursvoorzitter. Royal Dutch Shell is verantw...

29-09-2019 20:05

Overleven in de chaos

VPRO Tegenlicht - Overleven in de chaos

De wereld anno 2019 is grenzeloos en vol prikkels, complexe informatie en alternatieve waarheden. Wat voor effect heeft dat op onze mentale gesteldheid en op die van de samenleving als geheel? Nooit eerder leefde de mens in zo'n vrije, veil...

22-09-2019 20:10

Waterlanders

VPRO Tegenlicht - Waterlanders

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Zullen dijken en waterschappen de komende honderd jaar nog wel toereikend zijn om ons tegen het water te beschermen? Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welk...

15-09-2019 20:10

Plattelandspioniers

VPRO Tegenlicht - Plattelandspioniers

Nederlandse plattelandspioniers geven vorm aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Wat kunnen we van deze vernieuwers leren? Het Friese dorpje Wijnjewoude heeft een eigen energiecoöperatie opgericht, wa...

08-09-2019 20:05

In de ban van het bos

VPRO Tegenlicht - In de ban van het bos

Er is nog maar een fractie over van het oerbos dat de aarde ooit bedekte. Schrijvers en wetenschappers wijzen op wat we kunnen leren van de oeroude intelligentie van bossen en van de samenwerking tussen bomen onderling. Met o.a.: Bestseller...

05-09-2019 08:20

De rijdende robot

VPRO Tegenlicht - De rijdende robot

De manier waarop de mens zich verplaatst zal in de toekomst drastisch veranderen. Als een rijdende robot ons thuis ophaalt, kan de parkeerplek voor de deur weg. We bezitten geen auto's meer, maar delen ze. En, voertuigen zullen via 4G- en 5...

29-08-2019 08:15

Mijn stad is mijn hart

VPRO Tegenlicht - Mijn stad is mijn hart

Twee derde van de jongeren in Rotterdam heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Maar zoals elke grote stad krijgt ook Rotterd...

22-08-2019 08:15

Exit Slotervaartziekenhuis

VPRO Tegenlicht - Exit Slotervaartziekenhuis

Sarah van der Lely is nog geen dag bezig met haar coschappen als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet wordt verklaard. De chaos is compleet en patiënten zijn de dupe. Met een kleine camera legt Sarah van binnenuit vast hoe het zie...

15-08-2019 08:15

Deep Fake News

VPRO Tegenlicht - Deep Fake News

Met deepfake-technologie, audio en video creëren door middel van kunstmatige intelligentie, is het mogelijk échte mensen dingen te laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. Deze technologie ontwikkelt zich zo rap dat die st...

08-08-2019 08:20

Beste reizigers

VPRO Tegenlicht - Beste reizigers

Beste reizigers, de genderneutrale rompertjes van de HEMA, de eerste Nederlandse paspoorten met een 'X' in het veld waar meestal 'man' of 'vrouw' staat. Al vanaf de geboorte worden we in hokjes geplaatst en ons begrip van de wereld is veela...

01-08-2019 08:15

Deltaplan waterstof

VPRO Tegenlicht - Deltaplan waterstof

Kunnen we, als Nederland van het aardgas af gaat, het bestaande gasnet gebruiken voor groene waterstof? Spelers als de Gasunie en netbeheerders, maar ook producenten van windenergie, zien hierin een nieuwe kans voor Nederland. Het bestaande...

25-07-2019 08:15

De aarde draait door

VPRO Tegenlicht - De aarde draait door

De Britse denker en schrijver Paul Kingsnorth was een van de kopstukken van de milieubeweging en bereikte met zijn vlammende betogen een groot internationaal publiek. Tot hij tot inkeer kwam en van zijn geloof, dat de mensheid de wereld kon...

18-07-2019 08:20

Future fashion

VPRO Tegenlicht - Future fashion

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een gruwelijk systeem van 'fast fashion'. Elk jaar worden honderd miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt nooit gedragen, versnipperd of verbrand. Uit die mo...

11-07-2019 08:15

Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

VPRO Tegenlicht - Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

Historicus Rutger Bregman zette het basisinkomen op de politieke agenda. Zijn boek 'Gratis geld voor iedereen' werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende ...

04-07-2019 08:20

Verovering van de Noordpool

VPRO Tegenlicht - Verovering van de Noordpool

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen daar in de zomer waterwegen vrij. Militaire en commerciële schepen varen af en aan om grondstoffen te winnen die eerder niet te exploiteren waren. Een run van grootmachten op n...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 14. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

VPRO Tegenlicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van VPRO Tegenlicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van VPRO Tegenlicht bij VPRO Tegenlicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van VPRO Tegenlicht. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

VPRO Tegenlicht gemist

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Hier kun je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 202
  • Laatste uitzending op 06-10-2019 om 20:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!