Programma gemist?

Hoe uit verloopt de overstap van Shell tijdens naar op duurzame energie? op In Tegenlicht vier op mensen die Shell willen vergroenen: tijdens een klimaatadvocaat, door een jonge aandeelhouder, een naar energiejournalist en een op tv oud-bestuursvoorzitter. Royal Dutch van Shell is verantwoordelijk voor in door 1,8% van de wereldwijde uit CO2-uitstoot sinds het de begin van de in Industriële Revolutie. een Wat is er nodig om de zo'n groot naar internationaal bedrijf van koers een te naar laten wijzigen? Bestaat op tv de energiegigant überhaupt nog in uit 2050? van En zo ja, door wat voor een tijdens bedrijf zal het het dan zijn?

De wereld anno van tijdens 2019 is grenzeloos in en vol prikkels, complexe informatie door en alternatieve waarheden. Wat naar voor een effect heeft dat tijdens op onze mentale op gesteldheid en op die van op de samenleving als het geheel? Nooit eerder van leefde de mens het in zo'n vrije, op tv veilige en toegankelijke van de wereld, toch heeft deze op ook een keerzijde: de mens met vraagt veel het van zijn eigen met vermogen. Waarom zijn we door naar bang, terwijl de wereld uit nog nooit zo met veilig was? Waarom naar voelen we tijdens ons steeds vaker op tv depressief en eenzaam, terwijl de wereld op nog nooit zo het toegankelijk en het verbonden was? De de Noorse socioloog naar Kari Norgaard, de Britse door neuroloog de Anil Seth en de de Vlaamse psychiater een en filosoof Damiaan Denys geven de hun op tv visie.

De zeespiegel stijgt met en met de bodem zakt. Zullen dijken tijdens en waterschappen door de komende honderd met jaar nog wel toereikend het zijn om ons met van tegen het water te beschermen? Hoe uit op tv gaan we om met het de fundamentele uit onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging een en welke invloed heeft het op op de naar Nederlandse identiteit? in Hoeveel zal de zeespiegel de tijdens komende op honderd jaar stijgen? De verwachtingen in lopen zover uit uiteen, van dertig centimeter van tot drie meter, op tv dat naar deze ingebedde het onzekerheid de voornaamste op tv uitdaging is waarvoor ingenieurs, door landschapsarchitecten en beleidsmakers staan. door Welke oplossingen de zijn zo wendbaar van dat ze met toepasbaar zijn op alle op mogelijke scenario's? In de het Krimpenerwaard tijdens is de situatie naar al nijpend en van de nieuwe strijd tegen het het water van is al begonnen.

Nederlandse plattelandspioniers geven op tv vorm uit aan nieuwe manieren van voedsel met verbouwen, duurzaam leven op tv en gemeenschapszin. met Wat kunnen we naar van deze tijdens vernieuwers leren? Het door Friese dorpje Wijnjewoude heeft tijdens een eigen een energiecoöperatie opgericht, waarin groene stroom de naar wordt opgewekt. Met als volgende stap: het uit het vergisten van koeienmest om op tv zo zelf uit biogas te produceren. De de stichting Herenboeren in op Boxtel is een een corporatie van tijdens huishoudens die de samen een stuk land hebben aangekocht, tijdens een op boer in dienst hebben tijdens genomen en in ruil uit daarvoor goedkope, biologische van aardappels, groenten, vlees uit en fruit ontvangen. door naar Het Voedselbos in Groesbeek is een het botanisch project het waar vierhonderd in eetbare soorten door het elkaar zijn de geplant. De opbrengst is een tien keer zo hoog het als de die in de reguliere de landbouw. Exclusieve restaurants, lokale in bierbrouwers en met ambtenaren van het ministerie zijn op tv dagelijks in deze in paradijstuin te van vinden.

Er is op nog maar op tv een fractie over van met het oerbos op dat de van aarde ooit bedekte. Schrijvers en de wetenschappers wijzen op door wat we naar kunnen leren van in de oeroude intelligentie op tv van bossen en een van de in samenwerking tussen bomen op onderling. Met o.a.: Bestsellerauteur Annie Proulx tijdens schreef een roman op tv over de ontbossing door van Noord-Amerika. Ze van wijst op de naar gebalanceerde, respectvolle relatie het die de oorspronkelijke op tv uit bewoners van Noord-Amerika hadden met de naar natuur. op Activist Ken Wu adopteerde op door Vancouver naar Island de op eeuwenoude, zeventig meter naar hoge Douglasspar 'Big Lonely Doug'. Hoogleraar het op tv bosecologie Robin Wall Kimmerer met combineert haar wortels met in de Potawatomi-stam met met wetenschappelijke methodes met en leert haar studenten naar luisteren naar de wat miljoenen jaren oude tijdens levensvormen ons op te vertellen tijdens hebben. Bomenonderzoeker Suzanne Simard een legde complexe systemen bloot op waarin in bomen met elkaar communiceren. Zij ziet van bossen als uit gemeenschappen die meer met aan naar ons verwant zijn dan met je op het eerste een gezicht zou de zeggen.

De manier waarop het de op mens zich verplaatst zal in een de toekomst drastisch de veranderen. door Als een rijdende van robot ons thuis ophaalt, tijdens kan een de parkeerplek voor de van deur weg. We bezitten geen tijdens auto's uit meer, maar delen ze. En, op voertuigen zullen op via 4G- en op 5G-netwerken volledig geïntegreerd zijn uit uit binnen ons digitale een netwerk, net als een mobiele telefoon: door op afstand naar te volgen met én te manipuleren. naar Welke morele de dilemma's vloeien voort tijdens uit deze radicale op transitie?

Twee derde van op de jongeren een in met Rotterdam heeft een migratieachtergrond. Voor velen tijdens is op tv integratie een het gepasseerd station. Ze door streven naar gelijkheid tijdens en eisen hun plek door op in op de stad én naar instituties. Maar zoals elke uit grote stad krijgt ook met Rotterdam in toenemende mate naar te maken op met gentrificatie. in Hoe gaan de zogenoemde biculturele naar jongeren om uit met het de verdringing op de huizenmarkt en de de komst van in hippe horecagelegenheden? op tv Uitsluiting dreigt. met Opnieuw.

Sarah de van der Lely is nog een op tv geen dag bezig op met haar coschappen een als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis in failliet wordt verklaard. met De chaos is door compleet en patiënten zijn de de dupe. uit Met een op kleine camera legt Sarah van binnenuit de op tv vast hoe het naar ziekenhuis op een naar fiasco afstevent: zorgverzekeraars, artsen en directie tijdens proberen te redden de wat te uit redden van valt. Sarah schetst een pijnlijk maar een treffend beeld tijdens van het Slotervaartziekenhuis door als symbool voor in de van impact van marktwerking en de ontreddering van van de door gezondheidszorg.

Met deepfake-technologie, audio door en door video creëren door middel van in kunstmatige intelligentie, uit is in het mogelijk échte mensen dingen in te met laten zeggen en doen die uit ze naar nooit gezegd of gedaan hebben. van Deze technologie ontwikkelt zich uit zo het rap dat die uit steeds toegankelijker wordt het voor de massa. van Met alle gevolgen van vandien, want een door gedeelde werkelijkheid is onontbeerlijk voor het een functionerende democratie. door op Wat zijn de gevolgen van uit deze nieuwe technologie met in in een wereld waarin het vertrouwen in de media op en democratische instituties meer en met uit meer aan erosie onderhevig is? Een naar onderzoek aan de op tv tijdens frontlinie waar uitgevochten wordt een wie onze werkelijkheid gaat een beheersen.

Beste met reizigers, de genderneutrale rompertjes van van de HEMA, de uit eerste Nederlandse paspoorten door met naar een 'X' in het veld een waar meestal in 'man' of met 'vrouw' staat. naar Al vanaf de geboorte worden we door in van hokjes geplaatst en ons begrip op tv met van de wereld is veelal opgebouwd tijdens een uit tweeledige tegenstellingen die tijdens elkaar lijken uit te op sluiten. Maar er komt de meer naar ruimte voor mensen die zich in door niet met het één of het door ander identificeren. De tijdens grenzen tussen op man en van vrouw vervagen. Hoe tijdens gaan we op tv in de toekomst om op met seksuele diversiteit, gender het en naar geslacht?

Kunnen tijdens we, als de Nederland van het aardgas af gaat, naar het door bestaande gasnet gebruiken voor in groene waterstof? uit Spelers als de Gasunie in en de netbeheerders, maar ook producenten van op windenergie, zien hierin op een nieuwe kans voor door Nederland. Het uit bestaande gasnet lijkt met namelijk een zeer in geschikte uit manier om waterstof in op te van slaan en het te transporteren. in Voor huizen in met oude binnensteden, die met niet over kunnen de gaan op een warmtepomp, met kan waterstof uitkomst bieden in tijdens als een alternatieve, schone brandstof. Wanneer uit we van over willen stappen op op een schoon energiesysteem, in dan moet er naar snel op tv een 'deltaplan waterstof' komen. Wat moet met op er gebeuren om dit werkelijkheid van te in maken?

De op tv Britse denker en naar schrijver Paul uit Kingsnorth was een van op de kopstukken van de op milieubeweging en bereikte met uit zijn vlammende naar betogen een groot tijdens internationaal publiek. Tot tijdens hij tot inkeer kwam van en op van zijn geloof, dat de het mensheid de wereld een kon redden, viel. op Kingsnorth vindt op tv dat de op groene beweging van nu van de nog overgebleven het wilde natuur van in een overwinningsroes inruilt met voor door een windmolenpark of zonnepanelenfarm. een De strijd is verloren. Hij het van trok zich met op zijn gezin terug op op het Ierse platteland om het zelfvoorzienend te leven. een Een portret van een op eindtijddenker die de desondanks uit de hoop niet opgeeft een en blijft geloven van in de kracht een van de op natuur.

De op mode- en de kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot op tv een een gruwelijk systeem van 'fast op fashion'. Elk jaar worden een honderd van miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een op tv derde daarvan wordt van nooit gedragen, een versnipperd of verbrand. Uit in die op tv molen stappen blijkt door lastiger dan gedacht, zowel voor tijdens de consument als de voor ontwerpers door en producenten. Het moet anders, tijdens maar hoe? de Vijf 'future de fashion'-pioniers willen hun van industrie toekomstbestendig maken. tijdens Ze experimenteren naar met hergebruiken van kledingoverschotten, met uit kleding printen op 3D-printers, uit met haute uit couture maken van in stoffen op basis van van planten en de plastic flessen. door En met het op ontwerpen van in het 'ultieme kledingstuk', het dat met onze stemmingen meeverandert, naar ons tegen op tv bacteriën beschermt, zichzelf naar repareert en uit nooit meer gewassen hoeft te een worden.

Historicus Rutger Bregman het zette tijdens het basisinkomen op de op tv politieke agenda. Zijn uit boek 'Gratis op tv geld voor iedereen' werd op tv een uit internationale hit. Over de hele in wereld wordt het basisinkomen een inmiddels gezien als op mogelijk antwoord op naar de een stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof naar tussen arm tijdens en rijk van en de robot-revolutie. Maar, afgezien op tv van aangekondigde een experimenten bij negen op steden, staan overheden in door Nederland niet te naar in trappelen om het een in te voeren. een Volgens Bregman wordt naar het basisinkomen onterecht gezien door als een socialistische een proefballon. Hij wil uit dat veranderen met in begrippen als 'burgerdividend' of uit 'durfkapitaal voor een de gewone man', zodat het tijdens basisinkomen tijdens door tegenstanders en sceptici niet op langer kan een worden gezien als in aalmoes van de op tv overheid, maar als door burgerrecht.

Nu naar het ijs op de de Noordpool in smelt door klimaatverandering, tijdens komen daar in de zomer waterwegen door naar vrij. Militaire en commerciële schepen varen van op af en aan om grondstoffen de te winnen door die eerder met niet te exploiteren waren. Een op run van grootmachten uit op nikkel- en goudmijnen door de zet de geopolitieke verhoudingen op naar scherp uit en heeft grote gevolgen voor uit het leven door van de Noordpoolbewoners. Een verslag door in beeld, een door fotografen met Kadir van Lohuizen en Yuri een naar Kozyrev.

december 2019
06-10-2019 20:05

De zaak Shell

VPRO Tegenlicht - De zaak Shell

Hoe verloopt de overstap van Shell naar duurzame energie? In Tegenlicht vier mensen die Shell willen vergroenen: een klimaatadvocaat, een jonge aandeelhouder, een energiejournalist en een oud-bestuursvoorzitter. Royal Dutch Shell is verantw...

29-09-2019 20:05

Overleven in de chaos

VPRO Tegenlicht - Overleven in de chaos

De wereld anno 2019 is grenzeloos en vol prikkels, complexe informatie en alternatieve waarheden. Wat voor effect heeft dat op onze mentale gesteldheid en op die van de samenleving als geheel? Nooit eerder leefde de mens in zo'n vrije, veil...

22-09-2019 20:10

Waterlanders

VPRO Tegenlicht - Waterlanders

De zeespiegel stijgt en de bodem zakt. Zullen dijken en waterschappen de komende honderd jaar nog wel toereikend zijn om ons tegen het water te beschermen? Hoe gaan we om met de fundamentele onzekerheid omtrent de zeespiegelstijging en welk...

15-09-2019 20:10

Plattelandspioniers

VPRO Tegenlicht - Plattelandspioniers

Nederlandse plattelandspioniers geven vorm aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen, duurzaam leven en gemeenschapszin. Wat kunnen we van deze vernieuwers leren? Het Friese dorpje Wijnjewoude heeft een eigen energiecoöperatie opgericht, wa...

08-09-2019 20:05

In de ban van het bos

VPRO Tegenlicht - In de ban van het bos

Er is nog maar een fractie over van het oerbos dat de aarde ooit bedekte. Schrijvers en wetenschappers wijzen op wat we kunnen leren van de oeroude intelligentie van bossen en van de samenwerking tussen bomen onderling. Met o.a.: Bestseller...

05-09-2019 08:20

De rijdende robot

VPRO Tegenlicht - De rijdende robot

De manier waarop de mens zich verplaatst zal in de toekomst drastisch veranderen. Als een rijdende robot ons thuis ophaalt, kan de parkeerplek voor de deur weg. We bezitten geen auto's meer, maar delen ze. En, voertuigen zullen via 4G- en 5...

29-08-2019 08:15

Mijn stad is mijn hart

VPRO Tegenlicht - Mijn stad is mijn hart

Twee derde van de jongeren in Rotterdam heeft een migratieachtergrond. Voor velen is integratie een gepasseerd station. Ze streven naar gelijkheid en eisen hun plek op in de stad én instituties. Maar zoals elke grote stad krijgt ook Rotterd...

22-08-2019 08:15

Exit Slotervaartziekenhuis

VPRO Tegenlicht - Exit Slotervaartziekenhuis

Sarah van der Lely is nog geen dag bezig met haar coschappen als het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis failliet wordt verklaard. De chaos is compleet en patiënten zijn de dupe. Met een kleine camera legt Sarah van binnenuit vast hoe het zie...

15-08-2019 08:15

Deep Fake News

VPRO Tegenlicht - Deep Fake News

Met deepfake-technologie, audio en video creëren door middel van kunstmatige intelligentie, is het mogelijk échte mensen dingen te laten zeggen en doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. Deze technologie ontwikkelt zich zo rap dat die st...

08-08-2019 08:20

Beste reizigers

VPRO Tegenlicht - Beste reizigers

Beste reizigers, de genderneutrale rompertjes van de HEMA, de eerste Nederlandse paspoorten met een 'X' in het veld waar meestal 'man' of 'vrouw' staat. Al vanaf de geboorte worden we in hokjes geplaatst en ons begrip van de wereld is veela...

01-08-2019 08:15

Deltaplan waterstof

VPRO Tegenlicht - Deltaplan waterstof

Kunnen we, als Nederland van het aardgas af gaat, het bestaande gasnet gebruiken voor groene waterstof? Spelers als de Gasunie en netbeheerders, maar ook producenten van windenergie, zien hierin een nieuwe kans voor Nederland. Het bestaande...

25-07-2019 08:15

De aarde draait door

VPRO Tegenlicht - De aarde draait door

De Britse denker en schrijver Paul Kingsnorth was een van de kopstukken van de milieubeweging en bereikte met zijn vlammende betogen een groot internationaal publiek. Tot hij tot inkeer kwam en van zijn geloof, dat de mensheid de wereld kon...

18-07-2019 08:20

Future fashion

VPRO Tegenlicht - Future fashion

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een gruwelijk systeem van 'fast fashion'. Elk jaar worden honderd miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt nooit gedragen, versnipperd of verbrand. Uit die mo...

11-07-2019 08:15

Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

VPRO Tegenlicht - Ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

Historicus Rutger Bregman zette het basisinkomen op de politieke agenda. Zijn boek 'Gratis geld voor iedereen' werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende ...

04-07-2019 08:20

Verovering van de Noordpool

VPRO Tegenlicht - Verovering van de Noordpool

Nu het ijs op de Noordpool smelt door klimaatverandering, komen daar in de zomer waterwegen vrij. Militaire en commerciële schepen varen af en aan om grondstoffen te winnen die eerder niet te exploiteren waren. Een run van grootmachten op n...

Je bekijkt momenteel pagina 1 van 14. Eerste   Vorige   Volgende   Laatste  

VPRO Tegenlicht gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van VPRO Tegenlicht de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van VPRO Tegenlicht bij VPRO Tegenlicht liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 2.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van VPRO Tegenlicht. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

VPRO Tegenlicht gemist

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Op deze pagina vind je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht, uitgezonden op Nederland 2. Heb je een uitzending van VPRO Tegenlicht gemist? Kijk deze dan hier terug!

Uitzending gemist van VPRO Tegenlicht? Hier kun je alle uitzendingen van VPRO Tegenlicht kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 202
  • Laatste uitzending op 06-10-2019 om 20:05 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!