Programma gemist?
maart 2017
31-10-2009 21:20

Aflevering 8

Aanpakken & Wegwezen - Aflevering 8

Serie reportages waarin we bevlogen mensen volgen die Nederland verlaten om elders in de wereld een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Hadassah de Boer helpt oorlogsmeisjes in Liberia. Op uitnodiging van kindgerichte ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland en omroep LLiNK, reist presentatrice Hadassah de Boer naar Liberia. In het Liberiaanse regenwoud ontmoet Hadassah de oorlogsmeisjes, die in hun jonge leven de meest vreselijke dingen hebben meegemaakt. Hadassah de Boer maakte de reis in het kader van de Plan-campagne Because I am a girl, voor betere levensomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes in ontwikkelingslanden. Hadassah steekt een week lang de handen uit de mouwen om de meisjes op weg te helpen naar hun toekomst. Liberia was ruim twee decennia in de greep van burgeroorlogen. In 2003 kwam daar een einde aan, maar duizenden mensen zijn gevlucht en getraumatiseerd door de oorlog en de economie van het land is totaal verwoest. Centraal staan de meisjes die tijdens de burgeroorlog zijn ontvoerd en verkracht door soldaten of rebellen. Gesprekken met de meisjes die alle gruwelen overleefden en verder moeten met hun leven, vaak met het kind dat door hun verkrachter is verwekt. Ook spreekt Hadassah met een verkrachter, die zowel dader als slachtoffer is. Hadassah sprak onder anderen met de veertienjarige Miatta, die haar ouders verloor. Hierdoor kan zij niet naar school en verkoopt ze nu haar lichaam in de grensplaats Foya. Mijnbouwers, diamantsmokkelaars en vrachtwagenchauffeurs betalen haar één dollar per 'dans', als ze geluk heeft. Met de negentienjarige ex-rebel Mason heeft ze een intensief gesprek over hoe hij de dertienjarige Mariame ontvoerde en verkrachtte. Hij verwekte een dochtertje bij haar: Bindu. Nu het vrede is in Liberia, wil Mariame haar verkrachter en vader van haar kind nooit meer zien. Mason vindt dit erg, maar heeft begrip. Hij voelt zich niet alleen dader, maar ook slachtoffer. Zelf werd hij op jonge leeftijd ontvoerd door de rebellen, die hem drogeerden en trainden tot moordmachine. Ook zie je een bijzondere ontmoeting tussen Hadassah en de achtjarige Suzanna. Zij is het kind van een rebellenvader. Haar moeder werd ontvoerd en overleefde de ontvoering niet. Hadassah zorgt ervoor dat het achtjarige meisje, voor wie niemand schoolgeld kan betalen, met behulp van Plan Liberia de eerstkomende vijf jaar naar school kan gaan. -Campagne Because I am a girl. Meisjes in ontwikkelingslanden hebben het vaak veel slechter dan jongens. Ze worden miskend, mishandeld en misbruikt, alleen omdat ze een meisje zijn. Maar dat verandert als meisjes dezelfde onderwijskansen krijgen als jongens. Want meisjes met een opleiding zijn weerbaarder en hebben meer mogelijkheden. Ze zijn beter in staat voor zichzelf op te komen en in de toekomst goed voor hun kinderen te zorgen. Ze verdienen bovendien meer en zorgen voor economische groei. Meisjes kunnen de wereld verbeteren. Als ze een kans krijgen. Presentatie: Hadassah de Boer.

24-10-2009 21:25

Aflevering 7

Aanpakken & Wegwezen - Aflevering 7

Serie reportages waarin we bevlogen mensen volgen die Nederland verlaten om elders in de wereld een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Froukje Jansen in het Afrikaanse Rwanda op zoek naar vaders... Het draait allemaal om vaders, die hun vriendin, vrouw of gezin in de steek hebben gelaten vanwege de geboorte van een gehandicapt kind. Dat deze vaders niet graag worden gevonden, mag duidelijk zijn. Froukje zorgt niet voor tranentrekkende gezinsherenigingen, maar wijst de gevluchte heren duidelijk op hun (financiële) verantwoordelijkheden. En dat leidt tot heftige confrontaties. Froukje trekt op met Ivon Schijf (29), die sinds kort in de Rwandese hoofdstad Kigali woont. Vanuit Kigali reist Ivon door het straatarme land om, i.o.v. het Liliane Fonds, te bekijken hoe de hulp aan de - vaak ernstig verwaarloosde - gehandicapte kinderen kan worden verbeterd. -Consolée woont samen met haar driejarige zoontje Samuel. Toen haar eerste kind, Samuel, werd geboren, ging haar man Jean Baptiste er als een haas vandoor. Samuel kwam met een waterhoofd ter wereld en Jean Baptiste weigerde het jongetje als zijn zoon te erkennen. Froukje en Ivon komen erachter dat Jean Baptiste is teruggekeerd naar zijn eerste vrouw, die woedend reageert wanneer Jean Baptiste alsnog erkent de vader van Samuel te zijn. -Diane was nog een baby, toen er een olielamp omviel op haar wiegje. Ze raakte ernstig verbrand. Dianes vader, Aloys Mvuyekere, gaf zijn vrouw de schuld. Hij vluchtte en liet zijn vrouw onverzorgd achter. Froukje en Ivon vinden hem terug bij een steenbakkerij. Froukje en Ivon proberen Aloys zo ver te krijgen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt door een contract te tekenen. -Elise (13) werd blind geboren en toen ook zijn broertje Ndayambaje blind ter wereld kwam, werd hun moeder, Béatrice, door haar man verlaten, omdat zij alleen blinde kinderen zou baren. Béatrice woont in een piepklein huisje bovenop een steile berg tussen de theeplantages en kan geen kant op met haar kinderen, die ook niet naar school gaan. Ze vraagt Froukje en Ivon dringend om hulp. -Schokkend is het verhaal van de twaalfjarige meervoudig gehandicapte Augustin. Zijn vader zit, wegens deelname aan de beruchte genocide van 1994, in de gevangenis. Hij verwekte Augustin bij diens moeder Gertrude. Gertrude is cassaveverkoopster en sluit haar kind elke dag van 's ochtends zeven tot 's middags vijf uur op in haar huisje, als een dier, zonder eten of drinken, met ramen en deuren op slot. Froukje en Ivon proberen Gertrude ertoe over te halen haar zoon in een opvangcentrum van het Liliane Fonds onder te brengen. In dat centrum treffen Froukje en Ivon ook gehandicapte kinderen aan, die, gedumpt door beide ouders, werden gevonden in riolen, in het bos en op de stoep bij een nonnenklooster.

12-09-2009 21:15

Kumatela

Aanpakken & Wegwezen - Kumatela

Serie reportages waarin we een aantal bevlogen vrijwilligers volgen die Nederland verlaten om in het buitenland een ontwikkelingsproject op te zetten. Ook Susan Smit, Kimberly Bosman, Froukje Jansen en Hadassah de Boer steken hun handen uit de mouwen om de wereld een beetje mooier te maken. Afl.: Kumatela... help me even!. Drie Nederlandse studenten proberen een lagere school op te zetten in één van de armste gebieden van Guatemala (Midden-Amerika). Twee jaar lang volgde regisseur Joey Boink het drietal op de voet. Van fondsenwerving tot aan de realisering. Marten (26), zijn zus Annemiek (24) en Sander (23) gaan de strijd aan hun idealen te verwezenlijken in een land dat worstelt met de gevolgen van een burgeroorlog. De bouw van de school is een leerzaam gevecht tegen bureaucratie, kinderarbeid, armoede en analfabetisme. Het idee voor de bouw van een lagere school voor kinderen in Guatemala ontstaat in 2007. Als Marten merkt dat ingezameld geld in de zakken verdwijnt van een corrupte Guatemalteekse organisatie stroopt hij de mouwen op. Hij belt vriend Sander en komt met een nieuw plan: 'We gaan zélf een school bouwen!' Sander is direct enthousiast en ook Martens zus Annemiek sluit zich bij hen aan. De antropologische kijk van Annemiek, de managerskwaliteiten van Marten en het avonturisme van Sander lijken een goede mix om de klus te klaren. Marten blijft in Nederland om fondsen te werven, Sander en Annemiek vertrekken alvast naar Guatemala. Tijdens hun verblijf proberen zij het vertrouwen te winnen van de dorpsbewoners. Het enthousiasme voor een nieuw te bouwen school onder ouders en kinderen is groot. Terwijl de aanmeldingen binnenstromen en de wachtlijst almaar groeit, krijgt het drietal ook tegenslagen te verwerken. Een inbraak op kantoor, kinderarbeid op de bouwplaats en een oneerlijke buurman zijn een domper op de feestvreugde. We zien hoe drie Nederlandse jongeren vechten voor hun droom een school te bouwen in één van de armste gebieden van Guatemala. De hoofdpersonen: Marten Dresen (26) rondde in 2007 zijn studies rechten en bedrijfskunde af, waarna hij een lange reis maakte door Guatemala. In zijn huidige baan stelt hij miljoenencontracten op voor maritieme transporten. Zijn zus Annemiek (24) studeert antropologie. Voor haar scriptie doet ze onderzoek in Guatemala en combineert dat met haar werkzaamheden voor de realisering van de school. Sander Wirken (22) studeert rechten en politicologie en is bevriend met Marten en Annemiek. Zodra hij tijd vrij kan maken gaat hij op en neer naar Guatemala. Tijdens zijn eerste reis werkte Sander als vrijwilliger op een vuilnisbelt in de hoofdstad van Guatemala, waar veel straatkinderen werken en leven. De drie hebben in 2006 de NGO, Niños de Guatemala, opgericht (www.ninosdeguatemala.org). De organisatie heeft als doel onderwijs mogelijk te maken voor kinderen in de armste gebieden van Guatemala.

Aanpakken & Wegwezen gemist?

Hebikietsgemist.nl probeert zo spoedig mogelijk na iedere uitzending van Aanpakken & Wegwezen de nieuwste uitzending of herhaling online te zetten. Omdat de rechten van Aanpakken & Wegwezen bij Aanpakken & Wegwezen liggen, verwijzen wij enkel door naar de website van NPO 3.

Hebikietsgemist.nl is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van Aanpakken & Wegwezen. Heb je een uitzending van Aanpakken & Wegwezen gemist? Op Hebikietsgemist.nl vind je alle gemiste uitzendingen!

Aanpakken & Wegwezen gemist

Serie reportages waarin we een aantal bevlogen vrijwilligers volgen die Nederland verlaten om in het buitenland eenontwikkelingsproject op te zetten. Ook Susan Smit, Kimberly Bosman, Froukje Jansen en Hadassah de Boer steken hunhanden uit de mouwen om de wereld een beetje mooier te maken.

Uitzending gemist van Aanpakken & Wegwezen? Hier kun je alle uitzendingen van Aanpakken & Wegwezen kijken!

  • Totaal aantal uitzendingen: 3
  • Laatste uitzending op 31-10-2009 om 21:20 uur
 
Heb je een uitzending gemist
van jouw favoriete programma?

Uitzending gemist? Hebikietsgemist.nl biedt een totaaloverzicht van televisieprogramma's zoals je dat van je eigen tv kent. Eenvoudig zappen op je pc!

Voor iedereen die graag zo weinig mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar een gemiste uitzending, een herhaling of een programma, maar juist wel met het kijken daarnaar.

TV kijken wanneer het jou uitkomt!

Cookies

Hebikietsgemist.nl maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Je geeft door gebruik te blijven maken van deze website, of door op "Akkoord" te klikken, toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Akkoord